Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων: Συζήτηση για το Νεώριο. Τοποθέτηση Ν. Συρμαλένιου

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Απ’ ό,τι βλέπουμε όλοι, το νομοσχέδιο περί κακοποίησης των ανηλίκων κ.λπ., έχει μετατραπεί σε νομοσχέδιο περί έγκρισης ασφαλιστικής ενημερότητας ή αυτής της συγκεκριμένης, εν πάση περιπτώσει, διάταξης για το Νεώριο ή όχι.

Αυτό αποδεικνύει και από μόνο του ποια θα έπρεπε να είναι η κανονική διαδικασία για να συζητηθεί αυτό το θέμα. Αφού έχει τέτοια σοβαρότητα –και έχει τέτοια σοβαρότητα- θα έπρεπε, λοιπόν, να το φέρετε σε κανονική διαδικασία, να έρθουν και οι εργαζόμενοι και η διοίκηση, να υπάρξει κανονική ακρόαση.


Τώρα συζητάμε συνεχώς και επί μήνες –και όχι μόνο για τα Ναυπηγεία Νεωρίου, αλλά και για όλα τα ναυπηγεία- παρασκηνιακά. Παρασκηνιακά γίνονται οι συνεννοήσεις, οι μεθοδεύσεις, μεταξύ κάποιων, ενδεχομένως, εκπροσώπων των διοικήσεων και κάποιων εκπροσώπων των εργαζομένων. Γίνονται αυτές οι παρασκηνιακές συζητήσεις και μας έρχεται εδώ μια τροπολογία την οποία –βεβαίως με το πιστόλι στον κρόταφο και με το δραματικό δίλλημα «θα πληρωθούν ναι ή όχι οι εργαζόμενοι»- μας λέτε να ψηφίσουμε.

Επειδή είμαι από τις Κυκλάδες και, όπως καταλαβαίνετε, έχω άμεση επαφή με τα γεγονότα και πήγα επί τόπου στην τελευταία κρίση, στην τελευταία κινητοποίηση, η οποία έφερε στο φως για άλλη μια φορά την κρίση του Νεωρίου, σας λέω ότι οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει, πράγματι, στο αμήν. Συζήτησα και με τους εργαζόμενους και με το σωματείο και με τη διοίκηση.

Τελικά κάθε λίγο και λιγάκι έρχεται στο φως αυτή η κρίση. Και έρχεται στο φως αυτή η κρίση διότι, βεβαίως, είναι ανύπαρκτες οι κυβερνητικές πολιτικές γύρω από τη ναυπηγική βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο. Και είναι ανύπαρκτες, γιατί δεν υπάρχει κλαδική πολιτική, αλλά και γιατί δεν διεκδικήσαμε ποτέ το δίκιο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τα ναυπηγεία.

Ποιος μας είπε, παραδείγματος χάρη, ότι δεν μπορούμε να κατασκευάζουμε εμπορικά πλοία στο Σκαραμαγκά και ότι πρέπει να κατασκευάζουμε μόνο πολεμικά, όταν την ίδια στιγμή άλλες χώρες –και η Ιταλία και η Γερμανία- έχουν καταφέρει και έχουν διεκδικήσει και έχουν πάρει εξαιρέσεις γύρω από τη δικιά τους ναυπηγική βιομηχανία;

Ποιος μας είπε –και δεν μου έχει απαντήσει κανείς– να μη συσταθεί κοινοπραξία, με συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου για την ακτοπλοΐα –όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ρητά και κατηγορηματικά πει ότι «εμείς θα χρηματοδοτήσουμε μια τέτοια κοινοπραξία, εφόσον υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου»- για να κατασκευάζει και να επισκευάζει πλοία για τις ακτοπλοΐες στα ελληνικά ναυπηγεία και επομένως και στο Νεώριο; Να μια προοπτική βιωσιμότητας για τα ναυπηγεία.

Αυτή η τροπολογία που έρχεται τώρα είναι μια τροπολογία που έρχεται, ενώ λύθηκε το θέμα. Και θέλουμε να μάθουμε πώς λύθηκε το θέμα της φορολογικής ενημερότητας, διότι υπήρξε η κατάσχεση εις χείρας τρίτων και όλες οι εισπράξεις από τις εμπορικές δραστηριότητες. Διότι το Ναυπηγείο του Νεωρίου αποτελεί, πράγματι, μια αξιόπιστη από πλευράς τεχνογνωσίας μονάδα, απασχολεί περίπου τετρακόσιους άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους, αποτελεί μια από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες στο Αιγαίου και από τη δουλειά του Ναυπηγείου το Νεωρίου, βεβαίως, εξαρτάται και όλη η οικονομική ζωή της Σύρου.

Πράγματι, έχει τεράστια σημασία να υπάρξουν σήμερα δύο πράγματα. Το ένα είναι να υπάρξει διασφάλιση της πληρωμής των εργαζομένων και το δεύτερο –δεν μπορεί, βεβαίως, να λυθεί σήμερα από εδώ- είναι το θέμα του να δρομολογηθούν λύσεις μακροχρόνιας βιωσιμότητας των ναυπηγείων συνολικά, συμπεριλαμβανομένου και του Νεωρίου.

Αφού, λοιπόν, εξασφαλίστηκε η φορολογική ενημερότητα, έμεινε το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας. Έχουμε τη συγκεκριμένη διατύπωση στα χέρια μας. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια άλλη διατύπωση. Αν υπάρχει κάποια άλλη, ας βγει στην επιφάνεια αυτή τη στιγμή και ας μιλήσει ο Υπουργός, μιας και θα ακολουθήσει. Εμείς ζητάμε να εξασφαλιστεί ρητά η πληρωμή, κατά προτεραιότητα, των εργαζομένων, των δεδουλευμένων, που είναι πολλών μηνών και αυτών της μισθοδοσίας που τρέχει. Αυτό ζητάμε!

Και αυτό που βλέπουμε σε αυτή τη διατύπωση δεν διασφαλίζει ούτε την πληρωμή των εργαζομένων, παρά τα όσα λέγονται για Τράπεζα Πειραιώς κ.λπ. Εμείς δεν βλέπουμε τίποτα διατυπωμένο μέσα ως ρήτρα. Επίσης, δεν διασφαλίζει ότι τα υπόλοιπα 7,5 εκατομμύρια από τα 10 εκατομμύρια που χρωστάει η επιχείρηση στο ΙΚΑ θα δοθούν από την εργοδοσία, από την επιχείρηση, στο ΙΚΑ, έστω και μελλοντικά.

Βεβαίως, πρέπει να γίνει ένας διακανονισμός με το ΙΚΑ, για να υπάρξει ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά πρέπει να διασφαλίζει και τα ασφαλιστικά ταμεία. Διότι ανάλογος διακανονισμός δεν γίνεται για χιλιάδες άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μια κομμώτρια αν χρωστάει ασφαλιστικές εισφορές μπορεί και να μπει φυλακή.

Αυτό ζητάμε και προφανώς αυτό που ζητάμε είναι, πρώτα απ’ όλα, να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και η μισθοδοσία τους. Εάν το κάνετε αυτό, εμείς θα ψηφίσουμε «Υπέρ». Διαφορετικά θα μας αναγκάσετε να ψηφίσουμε «Παρών».

10 σχόλια:

 1. Να συνεχίσω να δημοσιεύω τα πρακτικά; Ή προτιμάτε να διαβάζετε "Κουτί της Πανδώρας";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "dadyknowsbetter . • μία μέρα πριν
  δε πα να λέτε ότι θέλετε εγώ την Κωνσταντοπούλου την πάω γιατί είναι ενοχλητική στα λαμόγια και στα φασισταριά, που μας κυβερνάνε."

  "

  Andreas Kalogeras • 2 μέρες πριν
  γιατι δεν ψηφισε κατα της "ντροπολογιας" και ψηφισε παρων αφου ειναι τοσο ελεεινη και χαριστικη?
  Η μηπως δεν ειναι?
  4 • Απάντηση•Κοινοποίηση ›

  Κρυψίνους Andreas Kalogeras • 2 μέρες πριν
  Γιατί ήταν μέσα σε ένα νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, το οποίο ενδεχομένως να το ψήφιζε αν δεν ήταν μέσα η ντροπολογία. Αλλά είμαι σίγουρος ότι το ήξερες αυτό."

  "Prokroustis Andreas Kalogeras • 2 μέρες πριν
  Ξέρεις τι μου τι δίνει και παρεκτρέπομαι μερικές φορές? Το πόσο ηλίθια προσπαθείτε να κάμψετε το ηθικό όσων μπαίνουν να διαβάσουν εδω μέσα, λες και θα τα καταφέρετε. Δεν στροφάρει το μυαλό σας οτι απο τη στιγμή που θα προσπαθήσετε να πουλήσετε την ψεύτικη προπαγάνδα σας μια φορά, απο κει κι έπειτα δεν σας πιστεύει κανείς ό, τι κι αν γράψετε!

  Κάπου διάβασες μια μαλακία λοιπόν και ήρθες να πετάξεις τη χολή σοου εδώ μέσα! Ε λοιπόν ρε π@υστη δεν θα περάσει, η αριστερά θα κυβερνήσει ρε γ@μημένε, θα σας βγάλει όλα τα άπλητα στη φόρα και θα σκάσετε."
  http://www.koutipandoras.gr/article/114811/konstantopoyloy-na-aposyrthei-i-ntropologia-poy-harizei-hrei-toy-tavoylari

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ayto to exis dei ??? krata to gia to arxeio sou
  http://kinimataapotakato.blogspot.gr/2011/12/blog-post_6189.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ψευδώνυμο, παρακαλώ.

  Ναι, γνωστό είναι. Αλλά νομίζω και ξεπερασμένο. Οι άνθρωποι δεν ενεργούν εν κρυπτώ πλέον. Αυτό θέλει ο λαός, κοροϊδία. Αυτό επιλέγει. Τι να κάνω εγώ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αιντε στα τσακίδια με τα κάθε λογής αριστερά δεκανίκια.
  Το μεγαλείο των Κομμουνιστών είναι φώς είναι δρόμος είναι ελπίδα ζωντανή...

  (δανεισμένο απο συντροφικό σάιτ)

  Χαράλαμπος Αγγουράκης: Παρών!

  "Ωσεί παρών" στην εκλογική μάχη ήταν ο πρόσφατα αποθανών συν/φος Μπάμπης Αγγουράκης. Στα ευρωψηφοδέλτια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, 9.634 σταυροί προτίμησης μπήκαν δίπλα απ' το όνομα του Μπ. Αγγουράκη. Οι Κομμουνιστές δεν ξεχνούν και τιμούν, με το δικό τους τρόπο, όσους αφιέρωσαν τη ζωή τους στις ιδέες του μαρξισμού-λενινισμού, για ένα καλύτερο αύριο.

  Ο Μπάμπης Αγγουράκης λοιπόν είναι παρών! Εμπνέοντας τους κομμουνιστές, τους αγωνιστές της ζωής, τις νεότερες γενιές στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο για το λαό μας και όλους τους λαούς.


  Κ.Ο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. και πριν αλλεκτωρ φωνησαι τρεις να και το κομπρεμι με τον Μελισανιδη

  http://www.efsyn.gr/?p=202440

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ξερει καποιος να μου πει αν υπαρχει σε έκδοση ελληνικη το: Grundrisse: Foundations of the Critique of Political Economy του Μαρξ, απο Σύχρονη Εποχη ή αλλού ??

  ευχαριστω

  Comrade

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. http://www.sep.gr/cms/site/booksview.php?read=496&view1=25&view2=68&psearch=
   Αυτό μήπως;

   Κώστας

   Διαγραφή
  2. θα το κοιταξω ευχαριστω

   Διαγραφή