Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

Προτείνετε η Ελλάδα να βγει από την ΕΕ... Μα δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ουκρανία; Πώς θα τα βάλουμε με τα θηρία;

Προτείνετε η Ελλάδα να βγει από την ΕΕ... Μα δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ουκρανία; Πώς θα τα βάλουμε με τα θηρία;

«Προτείνετε η Ελλάδα να βγει από την ΕΕ... Μα δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ουκρανία; Πώς θα τα βάλουμε με τα θηρία;».

Μα το παράδειγμα της Ουκρανίας δείχνει ακριβώς το αντίθετο, ότι οι λαοί πληρώνουν ακόμα και με το αίμα τους, με πολεμικές συγκρούσεις τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ενώσεις.

Τι δείχνει το παράδειγμα της Ουκρανίας για την ΕΕ:


-- Οτι στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ με στόχο να στηρίξουν το τμήμα αυτό της αστικής τάξης που ήθελε ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας, σε αντίθεση με αυτό που κυβερνούσε τα προηγούμενα χρόνια και ήταν προσανατολισμένο στη Ρωσία. Στην επέμβασή τους αυτή οι «δημοκράτες της ΕΕ» δεν είχαν κανένα δίλημμα να στηρίξουν ακραίες εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις. Αποδεικνύοντας ότι η θεωρία των δύο άκρων, η εξίσωση κομμουνισμού - φασισμού που υιοθετείται από την ΕΕ, αποτελεί προπέτασμα του αντικομμουνισμού. Ούτε βεβαίως είχαν πρόβλημα να στηρίξουν την ανατροπή μιας κυβέρνησης με βίαια μη κοινοβουλευτικά μέσα, την ίδια στιγμή που στις χώρες τους μιλάνε για «συνταγματικά τόξα». Αποδεικνύεται, λοιπόν, ο αντιδραστικός ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της ΕΕ, όπως έχει άλλωστε αποδειχτεί και στην Γιουγκοσλαβία κ.α.

-- Οτι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που κυριάρχησε μετά την αντεπανάσταση και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, είναι αυτός που οδήγησε την Ουκρανία να αναζητά συμμαχίες είτε στο ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ, είτε στην καπιταλιστική Ρωσία που είναι αναδυόμενη δύναμη. Σε αυτήν τη βάση η Ουκρανία και ο λαός της βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης και του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και καπιταλιστική Ρωσία. Γιατί η Ουκρανία είναι μια χώρα με τεράστια γεωστρατηγική σημασία, με κοιτάσματα φυσικού αερίου, που παίζει ρόλο «ενεργειακού κόμβου» στην περιοχή, πέρασμα για τους αγωγούς της Ενέργειας που ξεκινάνε από την ανατολή και φτάνουν στη Δυτική Ευρώπη. Αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον της ΕΕ για την Ουκρανία δεν αφορά την «αλληλεγγύη» αλλά τη διεθνή και περιφερειακή διαπάλη για το μοίρασμα των αγορών.

-- Το λεγόμενο οικονομικό «πακέτο βοήθειας» της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ουκρανία συνοδεύεται με μια σειρά μέτρα στήριξης του ουκρανικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Προβλέπεται ο «εκσυγχρονισμός του συστήματος των αγωγών μεταφοράς του φυσικού αερίου» που περνάει από τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, αρχικά από τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Ιδιαίτερη, επίσης, βαρύτητα δίνεται μέσω της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ στη δημιουργία ζωνών ελεύθερων συναλλαγών, δηλαδή ζωνών ακόμα μεγαλύτερης δράσης των μονοπωλιακών ομίλων σε μια σειρά από τομείς, όπως π.χ. ο αγροτικός τομέας αλλά και βιομηχανικοί κλάδοι που είναι κυρίως αναπτυγμένοι στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ανάμεσα στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που συνοδεύουν αυτά τα πακέτα βοήθειας είναι το πάγωμα σε μισθούς και συντάξεις, η αύξηση κατά 50% των τιμών φυσικού αερίου, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Οι εξελίξεις επομένως στην Ουκρανία είναι πράγματι πολύ διδακτικές για τους λαούς και για τον δικό μας. Είναι διδακτικές γιατί επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα στο λαό. Μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δεν μπορεί να υπάρξουν ασφάλεια, ειρήνη και αλληλεγγύη για τους λαούς. Οι λαοί πληρώνουν πολύμορφα τη συμμετοχή τους στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες: Και με «ειρηνικό» τρόπο, βιώνοντας την από κοινού επίθεση του κεφαλαίου όλων των κρατών στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, και με «πολεμικό» αιματηρό τρόπο στην εμπόλεμη σύγκρουση ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες για το μοίρασμα των αγορών, την ενίσχυση των εθνικιστικών συγκρούσεων.

Η πρόταση, λοιπόν, του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, για μονομερή διαγραφή του χρέους, για να έλθει η εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα στην εξουσία είναι ο μόνος δρόμος για την ένωση των λαών στη βάση της κοινωνικής ευημερίας και της ειρηνικής διεθνιστικής συμβίωσής τους. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, το κόστος της συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, της στράτευσης των εργαζομένων κάτω από τις ξένες γι' αυτούς σημαίες των αστικών τάξεων είναι μεγαλύτερο από το κόστος της σύγκρουσης με τον καπιταλισμό και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
Ριζοσπάστης, στήλη "Ερώτηση-Απάντηση", 16/4/2014

11 σχόλια:

 1. Στη φώτο -κ δεν χωράει αμφιβολία- βλέπουμε μαυροκόκκινη σημαία(Α), πίσω απο Skinheads με τη χαρακτηριστική νεκροκεφαλή
  Όταν λέμε οτι γίνονται ουρά των Ναζί ανα την υφήλιο ειμαστε άδικοι.

  Διονύσης Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η μαυροκόκκινη σημαια ειναι η σημαια της UPA (φασιστική ουκρανική οργάνωση που συνεργάστηκε με τους ναζί στον B` παγκόσμιο πόλεμο).

   psi

   Διαγραφή
  2. Ιστρολλικός2 Μαΐου 2014 - 11:21 μ.μ.

   Η σημαία του Δεξιού Τομέα είναι μαυροκόκκινη. Αυτή δεν είναι αναρχική σημαία, άσχετο με το αν οι αναρχικοί στις αρχές γίνανε ουρά των Μαιντανών.

   Διαγραφή
  3. Είναι σημαία των φασιστών αυτή,
   http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_Insurgent_Army
   http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/02/blog-post_22.html

   Διαγραφή
  4. Τελικα εγινα αδικος, ειναι της UPA, αυτοι φορανε κ κρανη των SS στην ιδια απόχρωση.
   Διονυσης Ε.

   Διαγραφή
 2. Σχετικά με τον χαρακτήρα της ΕΕ: Ο Σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ στο τουίτερ στις 22/04.

  Sweden announces substantial long-term strengthening of its defence efforts. More training, new submarines and additional Gripen fighters.

  https://twitter.com/carlbildt/status/458539016842117120

  Defence increase necessary in a Europe that is less stable and predictable. Also increasing intelligence efforts. Guard against uncertainty.

  https://twitter.com/carlbildt/status/458539475321516033

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να και η Σουηδία! Με το "ένδοξο" σοσιαλδημοκρατικό / αναρχοσυνδικαλιστικό παρελθόν, τη "διακριτικά" αντισοβιετική εξωτερική πολιτική μετά το '17, τα πρωτοποριακά "πειράματα" ευγονικής υπό σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις (συνεχίστηκαν ως το '70) και την "ουδετερότητα" κατά το Β' Π.Π...

   Από τη μία παράδοση άνευ όρων και εμποροβιομηχανική συνεργασία με τη ναζιστική γερμανία κι από την άλλη "υποστήριξη" της αντίστασης (σε... άλλες χώρες) και ανθρωπιστικές αποστολές, βεβαίως... Και μεταπολεμικά, από τη μία ανεξαρτησία από το ΝΑΤΟ, από την άλλη σταθεροί δεσμοί με τον ιμπεριαλισμό και τις στοχεύσεις του. Από τη μία "ανεκτικότητα και πλουραλισμός", από την άλλη σταθερή "παραγωγή" ναζιστών και φασιστοχουλιγκάνων. Και σήμερα, ο σουηδός μικροαστός από τη μία νοσταλγεί το "κοινωνικό κράτος" και τα "κεκτημένα" της σοσιαλδημοκρατίας κι από την άλλη όζει υποκρισία, συγκαλυμένο ρατσισμό και αίσθημα ανωτερώτητας απέναντι σε άλλους λαούς.

   Κι έχει τον καημό μεγάλο, ο μικρομέγαλος Σουηδός αστός, που δεν πρόλαβε να γίνει η χώρα του κραταιά αποικιοκρατική δύναμη, όπως η Βρετανία! Τέτοια παράνοια! Αλλά τίποτα το ιδιαίτερο, τελικά. Ο κόσμος επιστρέφει στο μεσοπόλεμο, η "πλουραλιστική και ανεκτική" δύση ξερνά τη σαπίλα της.

   gdmn1973

   Διαγραφή
  2. Περί Σουηδών: Tweet του Carl Bildt για το χτεσινό ολοκαύτωμα στην Οδησσό:

   https://pbs.twimg.com/media/BmqCLxfCUAECi6-.jpg

   Απ' το RT: http://rt.com/news/156480-odessa-fire-protesters-dead/

   Διαγραφή
  3. Ιστρολλικός3 Μαΐου 2014 - 2:25 μ.μ.

   Τα δυτικά μέσα ακόμα κάνουν τουμπεκί για το ποιός ήτανε μέσα και το ποιός ήτανε απέξω από το κτήριο στην Οδησσό. Η φωτιά προκλήθηκε απλώς από συγκρούσεις άνευ πολιτικού προσανατολισμού. Αν αυτό είχε γίνει στην Κριμαία θα μας έλεγαν ότι την φωτιά την έβαλε ο ίδιος ο Πούτιν τηλεπαθητικά.

   Εμμετικοί.

   Διαγραφή
  4. Bildt has also been noted internationally as a mediator in the Balkan conflict, serving as the European Union's Special Envoy to the Former Yugoslavia from June 1995, co-chairman of the Dayton Peace Conference in November 1995 and High Representative for Bosnia and Herzegovina from December 1995 to June 1997, immediately after the Bosnian War. From 1999 to 2001, he served as the United Nations Secretary-General's Special Envoy for the Balkans. (Πηγή: wikipedia)

   Έχει και μια άλφα εμπειρία ο Καρλμπίλντ!

   gdmn1973

   Διαγραφή
  5. Έχει κι άλλη εμπειρία ο Μπιλντ. Το 1987, το σουηδικό Μετριοπαθές Κόμμα υπό την ηγεσία του καταψήφιζε τις κυρώσεις στη Ν. Αφρική. Εποχή Απαρτχάιντ, θυμίζω.

   Τα χθεσινά τουίτ ("Pro-Russian thugs getting active and violent in Odessa as well. Unfortunately not unexpected. But Odessa is a city open to all of Europe", "Horrible with at least 38 dead in Odessa. Seems to have started with pro-Russian attempt to get control of buildings. Violence must stop!") του τα είδα. Είναι αποτρόπαια.

   Υπάρχει, όμως, και κάποιος πιο ξεδιάντροπος από τον Μπιλντ,πάντως. Ο Νεοϋορκέζος Συριζαίος, που ρωτήθηκε για τα τουίτ του Μπιλντ και απάντησε: «That’s what happens when you shoot at people from the rooftops, Jeff. I guess the Putinites thought that they could kill people with impunity».

   O έτερος υπερδραστήριος στο θέμα της Ουκρανίας, ο Πολωνός ΥΠΕΞ Σικόρσκι, χθες πανηγύριζε για το ποδόσφαιρο και σήμερα -λες και δεν συνέβη τίποτα- συνέχισε το σύνηθες ρεπερτόριο.

   Διαγραφή