Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

Μερικοί αριθμοί και μερικές συνεπαγωγές

Έλαβα με μέιλ (και ευχαριστώ τον αποστολέα) μια πολύ ενδιαφέρουσα καταμέτρηση των συνολικών υποψηφίων της λεγόμενης "αριστεράς" (ας δεχτούμε τον όρο προς το παρόν, το ζήτημα εδώ είναι άλλο).

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία:

"Συνοπτικά στους 325 Δήμους της χώρας:
Το ΚΚΕ στηρίζει 263 ψηφοδέλτια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει 193 ψηφοδέλτια.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει 28 ψηφοδέλτια.
Υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 14 αριστερά ψηφοδέλτια που στηρίζουν άλλες αριστερές δυνάμεις (πχ ΟΚΔΕ: 2, ΜΛΚΚΕ: 1, Σχέδιο Β', κτλ) ή μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ή μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ."


Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΚΚΕ κατεβάζει δικό του ψηφοδέλτιο (της "Λαϊκής Συσπείρωσης"), στους 263 από τους 325 Δήμους της χώρας, ήτοι σε 70 περισσότερους Δήμους από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Με μια άλλη διατύπωση, το κόμμα που τον Ιούνιο του 2012 έλαβε 4.5% της ψήφου κατεβαίνει σε 35% περίπου περισσότερους Δήμους από ό,τι το κόμμα που συγκέντρωσε 27%. Εντυπωσιακό ως δεδομένο.

Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι, πρώτον, ότι εκφράζεται ποσοτικά η διαφορά ανάμεσα σε ένα κόμμα που προτάσσει την αυτοτέλεια της δράσης και σε ένα κόμμα που προτάσσει τη "συνεργασία" με άλλες δυνάμεις.

Από εκεί, βέβαια, προκύπτει, δεύτερον, κι ένα ερώτημα: Τι κάνει ένα κόμμα σε ένα Δήμο όπου δεν έχει δικό του ψηφοδέλτιο;

Ακριβέστερα, τι έχει ήδη αποφασίσει να κάνει; Σε ποια κόμματα έχει ήδη δώσει γραμμή υποστήριξης λόγω τυπικής ή άτυπης συνεργασίας; Υπάρχουν Δήμοι όπου έχει δώσει γραμμή για "κατά συνείδηση" ψήφο και ποιοι; Υπάρχουν Δήμοι όπου προτρέπει στην αποχή ή το άκυρο και ποιοι; Αυτές μοιάζουν να είναι οι τρεις λογικές πιθανότητες, άλλωστε.

Θα έχουν λοιπόν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι 70 Δήμοι στους οποίους δεν κατέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και κατέρχεται το ΚΚΕ (σ' αυτούς που δεν κατέρχεται κανείς από τους δύο το ζητούμενο του ποιος ψήφισε τι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθοριστεί). Έχω τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για τους υποψηφίους σε όλους τους Δήμους, κι έτσι ξέρω σε ποιους Δήμους υπάρχει υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά όχι του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε μετά τις εκλογές μπορούμε, ελπίζω, να δούμε αναλυτικότερα τι συνέβη εκεί. Ο σκοπός μου είναι να παρουσιαστούν σε ανάρτηση τα αναλυτικά ευρήματα για το πού πήγαν οι ψήφοι στους Δήμους αυτούς.

Για τα μικρότερα κόμματα βέβαια, το ερώτημα δεν έχει την ίδια βαρύτητα, καθώς τα κόμματα αυτά ήταν έτσι κι αλλιώς πρακτικά αδύνατο να βρουν τόσα στελέχη ώστε να κατεβούν αυτόνομα σε τόσους Δήμους. Γι αυτό δεν θα με απασχολήσουν όταν βγουν τα αποτελέσματα. Τώρα, το πώς τα βρήκε το ΚΚΕ του 4.5%, η καρδούλα (και τα ποδαράκια) των μελών του και των φίλων του το ξέρουν.

14 σχόλια:

 1. Εντελώς άσχετη είδηση που σου στέλνω εδώ : αναφέρεται στο il manifesto ότι χθες έγινε δολοφονική επίθεση ενάντια στον P. Simonenko, από την οποία γλύτωσε παρά τρίχα. Δεν μπορώ να το διασταυρώσω σε αγγλόφωνο ιστότοπο, παρεκτός από google-μεταφράσεις από τα ρωσικά.

  http://ilmanifesto.it/storia/simonenko-ucraina-ultimo-atto/

  Αν σε ενδιαφέρει και καταφέρεις να επιβεβαιωσεις την είδηση, πράξε όπως νομίζεις.

  οχ/μαλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έγραψε απ' το πρωί και ενημέρωσε ο waltendegewalt.

  Όχι άλλα οφ τόπικ, παρακαλώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. σε 4 δημους του νομου Ηρακλειου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατεβαινει και εχει βγαλει ανακοινωση για "μη στηριξη" σε κανενα συνδυασμο, το ΚΚΕ κατεβαζει συνδυασμους σε ολους(8) τους δημους του νομου.Τα συμπερασματα δικα σας.


  Ταξικος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό που έγραψες είναι πολύ σημαντικό να γίνει πανελλήνια γνωστό.

   Έχεις κάποια πηγή για το θέμα;

   Διαγραφή
 4. "Τώρα, το πώς τα βρήκε το ΚΚΕ του 4.5%, η καρδούλα (και τα ποδαράκια) των μελών του και των φίλων του το ξέρουν."
  Επισης το ΚΚΕ οταν λεει εχω τοσα ΜΕΛΗ εννοει ΜΕΛΗ* κι οχι σουλατσαδωρους , παιδικες χαρες και πουθεναδες καρναβαλους .Μια αλλη προσεγγιση περαν και της σωστης καρδιολογικης και αντοχων που δειχνει και την διαφορα σοβαροτητας και συνεπειας .Κατι μου λεει πως θα κανουμε χαρουμενοι απο αυριο τις αναλυσεις που λες .ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ

  * Μελη στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ = Συνειδητοι Εθελοντες "Στρατιωτες' της Κοινης Υποθεσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ἴχνη μόνα ζητῶ, οὐχὶ αὐτὸν τὸν λέοντα ή το παράδειγμα του Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας

  Είμαι υποψήφιος με την Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Μακεδονίας. Καθώς βρισκόμουν σε περιοδεία σε χωριό του Δήμου Φλώρινας συναντηθήκαμε τυχαία με (κατά τα άλλα συμπαθή) υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο αυτόν. Δέχτηκα την...φιλική υπενθύμιση ότι κατά τον Τσίπρα "όπου στον Β' γύρο δεν υπάρχουν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ θα στηριχτούν τα τελευταία. Αφελώς αντέτεινα: Βρε .... γιατί να περιμένετε; Να, στον Διπλανό δήμο Αμυνταίου δεν έχετε ψηφοδέλτιο, γιατί δεν στηρίζετε την Λαϊκή Συσπείρωση; Μετά από 1-2 δευτερόλεπτα αμηχανίας με αποστόμωσε: Ε, στον δεύτερο γύρο είπαμε, όχι από τον πρώτο.

  Το περιστατικό που θύμισε τον γνωστό αισώπειο μύθο:

  Λέοντός τις κυνηγὸς ἴχνη ἐπεζήτει· δρυτόμον δὲ ἐρωτήσας εἰ εἶδεν ἴχνη λέοντος καὶ ποῦ κοιτάζει, ἐφη· "Καὶ αὐτὸν τὸν λέοντά σοι ἤδη δείξω". Ὁ δὲ ὠχριάσας ἐκ τοῦ φόβου καὶ τοὺς ὀδόντας συγκρούων εἶπεν· " Ἴχνη μόνα ζητῶ, οὐχὶ αὐτὸν τὸν λέοντα".

  Ὅτι τοὺς θρασεῖς καὶ δειλοὺς ὁ μῦθος ἐλέγχει, τοὺς τολμηροὺς ἐν τοῖς λόγοις καὶ οὐκ ἐν τοῖς ἔργοις

  ΥΓ Για την ιστορία στον Δήμο Αμυνταίου Φλώρινας η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε ψήφο κατά συνείδηση (http://anapodoi.blogspot.gr/2014/05/blog-post_5597.html). Πέραν της Λαϊκής Συσπείρωσης (με επικεφαλής την εξαιρετική 27χρονη Μαρία Βογιατζή) μετέχουν δύο ψηφοδέλτια μεγαλοεργολάβων της περιοχής. Στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το ένα από αυτά και κάνει και εκλογικές τράμπες με ανταλλαγές ψήφων για το ψηφοδέλτιο στην περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. Άκου συνείδηση!!

  ΒΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το σχόλιο του ΒΚ αξίζει να γίνει χωριστή αναρτηση, Αντώνη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όσο για την ανάρτηση, ευελπιστώ να συλλέξω αρκετά περιστατικά και μαρτυρίες για μια συνολικότερη.

   Διαγραφή
 7. Εκ παραδρομης ξεχασα να βαλω ψευδονυμο, γι αυτο και σωστα δεν αναρτηθηκε το σχολιο μου.

  Αυτο που θελω να πω ειναι η ειρηνικη συνυπαρξη και συνεργασια σε ΚΟΙΝΟ ψηφοδελτιο ΣΥΡΙΖΑιων και ΧΡΥΣΑΥΓΗΤΩΝ στο δημο Ελατειας-Αμφικλειας του ν Φθ/δας.

  Η ατυπη στηρηξη του ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχη των προβεβλημενων ανθρωπων του στην περιοχη ειναι κατι παραπανω απο εμφανεις.

  Ποσο πιο χαμηλα.....

  Νικος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κάππα Κάππα. Ε;18 Μαΐου 2014 - 3:46 μ.μ.

  Στη Φθιώτιδα από τους 7 δήμους
  http://amfiklia.yooblog.gr/files/2008/10/neoi-dhmoi-fthiotidas.jpg
  ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει συνδιασμούς μόνο σε 2. Λαμία και Καμμένα Βούρλα. Το ΚΚΕ σε όλους.
  Πέραν της Αμφίκλειας που αναφέρεται παραπάνω, στη Στυλίδα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο συνδιασμό του Απόστολου Γκλέτσου (πέραν του Γκλέτσου κατεβαίνει ένας καθαρά δεξιότατος συνδιασμός και φυσικά η ΛΑΣΥ), ενώ στο Δομοκό πάλι στέλεχός του κατεβαίνει με το συνδιασμό που (σίγουρα υπογείως, δε ξέρω για φανερά) στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και κάποιοι μεμονωμένοι νεοδημοκράτες (εκτός αυτού κατεβαίνει και πάλι ένας συνδιασμός ΝΔ και δεξιότερα και η ΛΑΣΥ). Και στους 2 επίσημα διακηρύσσει πως δε στηρίζει κανέναν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ χρήσιμα, ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  2. Για την ιστορια στην Αμφικλεια ο εν λογω συνδιασμος εκλεχτηκε απο την πρωτη Κυριακη.

   Πλεον χωρις τσιπα οι ΣΥΡΙΖΑιοι θα ασκουν την τοπικη εξουσια μαζι με τη ΧΑ και την ακροδεξια της ΝΔ.

   Νικος

   Διαγραφή