Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Τα "ψιλά γράμματα" του εκλογικού αποτελέσματος

- Στις βουλευτικές εκλογές του 2009, ο ακροδεξιός ΛΑ.Ο.Σ του Γ. Καρατζαφέρη αναδεικνύεται τέταρτο κόμμα με 5.63% και 386.205 ψήφους. Μετά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου τον Νοέμβριο του 2011, ο ΛΑ.Ο.Σ καταποντίζεται στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, παίρνοντας το 1.58% της ψήφου ή 97.094 ψηφοδέλτια. Είναι ο λεγόμενος (και στην πραγματικότητα ανύπαρκτος) "νόμος της τιμωρίας" των "Μνημονιακών". Χθες, ο ΛΑ.Ο.Σ --κόμμα με το οποίο δεν ασχολήθηκε κανείς μετά τη συντριβή του 2012, αν και ο αρχηγός του συνέχισε απρόσκοπτα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον αντικομμουνισμό, ενώ οι βουλευτές του Γεωργιάδης και Βορίδης προσφέρουν τις δικές τους στο ίδιο μετερίζι στην ΝΔ-- πήρε 2.69% ή πάνω από 145.000 ψήφους και κόντεψε να βγάλει ευρωβουλευτή. Στις ίδιες χθεσινές ευρωεκλογές, καταποντίστηκαν οι ΑΝΕΛ, που βγήκαν στο προσκήνιο όταν καταποντίστηκε ο ΛΑ.Ο.Σ, και που προέρχονται από το ίδιο κόμμα ως διασπάσεις: τη ΝΔ. Το 7.51% τους το 2012 έγινε 3.44% χθες. Εμφανέστατα αποτελούν έναν απ' τους κύριους αιμοδότες του κόμματος που αντικατέστησαν στην "κοινοβουλευτική" άκρα δεξιά δυο χρόνια πριν. Οι ακροδεξιοί είναι όπως η ενέργεια: αλλάζουν εξωτερική μορφή αλλά δεν χάνονται ποτέ. Κι ο Μανωλιός συνεχίζει να βάζει τα ρούχα του αλλιώς.

- Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, έκτο κόμμα κατατάσσεται η ΔΗΜΑΡ, με ποσοστό 6.25% ή 385.077 ψήφους. Χθες η ΔΗΜΑΡ συνετρίβη, παίρνοντας 1.21% ή γύρω στις 65.000 ψήφους. Το πρωτοεμφανιζόμενο "Ποτάμι", από την άλλη, πήρε 6.61% ή περίπου 355.000 ψήφους. Λίγους θα απασχολήσει ότι η κολοσσιαία "τιμωρία" για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στη "Μνημονιακή" συγκυβέρνηση ήταν απλώς ότι ο Φώτης Κουβέλης ξύρισε το μουστάκι, έβαψε το μαλλί, πληρώνεται απευθείας από εφοπλιστές/μιντιάρχες και κυκλοφορεί με σακίδιο στον ώμο. 

- Βάσει των χθεσινών αποτελεσμάτων, το 0.72% της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την κατατάσσει κάτω από το Παναθηναϊκό Κίνημα, το Κόμμα Ισοτιμίας, Ειρήνης και Φιλίας, το ΕΠΑΜ, το κόμμα του Τζήμερου και το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών. Στο σύνολο αρθρογραφίας επί παντός στον παραδοσιακό και ηλεκτρονικό Τύπο ωστόσο (και με ειδίκευση τις επιθέσεις στον "απομονωτισμό" του ΚΚΕ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεπερνά το σύνολο αυτών των κομμάτων εντυπωσιακά. Ένας κυνικός δεξιός παρατηρούσε χθες ότι ως σχήμα χρησιμεύει για αυτόν ακριβώς το σκοπό: να μιλάει πολύ και να μπαίνει σε λειτουργία "ενσωματωθείτε στον ΣΥΡΙΖΑ" αυτομάτως κάθε φορά που έχει εκλογές.

- Το ΚΚΕ μετράει πολύ σημαντικές και επώδυνες σε τέτοιους καιρούς απώλειες σε σχέση με όλες τις εκλογές της τελευταίας πενταετίας εκτός από την καταστροφική του Ιούνη του 2012. Την προηγούμενη Κυριακή, η Λα.Συ πήρε 498.473 ψήφους, ή γύρω στις 160.000 ψήφους περισσότερες από ό,τι το ΚΚΕ χθες. Το γιατί πρέπει να απασχολήσει το κόμμα και είναι πιθανό να οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν. Αυτό το οποίο πάντως δείχνει να παγιώνεται είναι η πλήρης απέκδυσή του από τον ρόλο του "κόμματος διαμαρτυρίας" στο "διπολισμό" (ή τρίτου κόμματος)-- απ' τον οποίο το έχει εκτοπίσει η Χρυσή Αυγή. Διότι άλλο η "διαμαρτυρία" όταν "λεφτά υπάρχουν" κι άλλο όταν εμφανίζεται επιτακτικό να βγάλεις το μάτι του αδελφού σου για να φας. Και τα ποσοστά της Χ.Α σε ανέργους και νέους επιβεβαιώνουν τα χειρότερα για τις ανόητες εικασίες περί αυτόματης και άκοπης "ριζοσπαστικοποίησης" λόγω υλικών συνθηκών.

Απ' την άλλη, το "4/4" στους Δήμους στους οποίους η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδίκησε την νίκη στον Β' γύρο σημαίνει ιδιαίτερα αυξημένες δυνατότητες --και ευθύνες-- για τους εκλεγμένους δημάρχους μας να δείξουν με όλες τους τις δυνάμεις το δρόμο στα λαϊκά στρώματα της υπόλοιπης χώρας, κάνοντας τους Δήμους τους φωτεινές εξαιρέσεις στο μαύρο σκοτάδι που τρώει την Ελλάδα και οδοδείκτες για τον δρόμο προς την πραγματική εναλλακτική στην σήψη του μονοπωλιακού καπιταλισμού. 

- Προβλέψιμη η επίδοση της ΝΔ ("κυβερνητική φθορά"), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να σημειώσει ελαφριά μόνο κάμψη από τον Ιούνη του 2012. Με δεδομένα τα (από θέση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αντίστοιχα) εγκλήματα αμφοτέρων, τα πήγαν πολύ καλά, όπως όλοι οι κακοί σε καιρούς νουάρ άλλωστε. Το ΠΑΣΟΚ, βεβαίως, είναι πάντα εδώ, διασπαρμένο (Ελιά, ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, Χ.Α) δυνατό.

- Η άνοδος των φασιστών (που δεν περιορίζονται καθόλου στην αξιοθαύμαστα προμοταρισμένη παντοιοτρόπως Χ.Α) είναι ο μοναδικός σαφής και αυθεντικός δείκτης αστικών μεταβολών στο θέατρο σκιών που ανέβασε την παράστασή του στα εκλογικά παραβάν για άλλη μια φορά. Και ο λαός παραμένει εντελώς ανέτοιμος απέναντι στο τι σημαίνει και θα σημάνει αυτό. Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται, αναγκαστικά και επιτακτικά, με όλα τα όπλα που έχουμε, και με την συνδρομή, ελπίζουμε, των τεσσάρων κόκκινων Δήμων αυτής της Κυριακής.

33 σχόλια:

 1. Δεν βλέπω πως ο Σαμαράς θα πάει σε εκλογές χωρίς να συγχωνευθεί με την πασοκάρα για να πάρει τις 50 έδρες, αν δε το κάνει θα πάρει 50 αγγούρια. Η πασοκάρα, που επιμένει να θεωρεί τον εαυτό της κεντροαριστερά, μπορεί να αυτοκαταργηθεί για χάρη του Σαμαρά; Όσο κι αν σπρωχτούν τα διάφορα ποτάμια και γκλέτσοι από τα ΜΜΕ οι 50 έδρες, που είναι το ζητούμενο, είναι άπιαστες για τη νουδούλα.
  Στο άλλο στρατόπεδο έχουν χτυπήσει οροφή με το 27% και μάλιστα με τα δύο συγγενικά τους κόμματα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΔΗΜΑΡ) να είναι εξαφανισμένα. Αυτοί θα πάρουν τις 50 έδρες αλλά θα πρέπει να συνεργαστούν με κομματίδια δεξιά ως ακροδεξιά για να κυβερνήσουν εντός μιας αντιδραστικότατης ΕΕ που η (ανύπαρκτη) "αριστερά" θα μετασχηματίσει προς το καλύτερο για να δει "άσπρη μέρα" και η Ελλάδα (σύμφωνα με το σχέδιο τους)...
  Τα φασιστοειδή θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αλλά δεν απέχουν πολύ από το μέγιστο ποσοστό που μπορούν να πάρουν και δεν ξέρω ποιος μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους για να κυβερνήσει.
  Το ΚΚΕ θα δεχτεί νέο κύμα επίθεσης από την "αριστερά" που είναι ξέπνοη πολύ κάτω από τα ποσοστά του αυθεντικού ΠΑΣΟΚ στις δόξες του.
  Η άνετη επικράτηση του κόμματος στους 3 από τους 4 δήμους που πήρε, δείχνει πως πολύς κόσμος δεν το ψηφίζει παρότι το εκτιμά επειδή δεν θέλει να αντιληφθεί πως ο λαός είναι αναγκαστικά (και θα είναι για πολύ καιρό) στην αντιπολίτευση, το 6% δλδ είναι μια μαγική εικόνα που δεν αντικατοπτρίζει τον αριθμό των πολιτών που δίνουν βάση σε αυτά που λέει το ΚΚΕ.
  ozu

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνούμε σε όλα.

   Κρατάω την παρατήρηση για το νέο κύμα επίθεσης που θα πρέπει να αναμένουμε ως τις επόμενες βουλευτικές. Είναι αυτό ακριβώς που με στενοχώρησε περισσότερο από όλα στο ότι δεν καταφέραμε να χτυπήσουμε ένα 8% χθες, στόχος που ξέρω ότι ήταν τρομερά δύσκολος. Αλλά θα μας έδινε άλλον αέρα και άλλες δυνατότητες να κρατήσουμε σ' αυτό που θα ρθει απ' τον συριζοεσμό.

   Διαγραφή
 2. Θέλοντας λίγο να επιστήσω την προσοχή σου, Αντώνη, στη λογική μπακάλικου που με διακατέχει τώρα τελευταία, σου παραθέτω μια σύγκριση:

  "Ακροδεξιά/δεξιά" 1981 = 37% (ΝΔ)

  "Κέντρο/Κεντροαριστέρα" 1981 = 48%(ΠΑΣΟΚ)

  σύνολο = 85%

  _______________________________
  Και στα σημερινά:

  "Ακροδεξιά" = 13% (ΧΑ-ΛΑΟΣ κλπ)

  "Δεξιά" 2014 = 27% (ΝΔ-ΑΝΕΛ κλπ)

  "Κέντρο" 2014 = 16% (Ελιά-Ποτάμι κλπ)

  "Κεντροαριστερά" 2014 = 29% (ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ κλπ)

  Σύνολο = ?

  Καλά τα βγάνω?
  Άσχημα τα 'πολογίζω?
  Έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά το ουσιαστικό ταξικό κριτήριο ψήφου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το είδα πριν λίγο σε άλλο ιστολόγιο, καλά τα υπολογίζεις νομίζω. Έχουμε τέσσερα ακροδεξιά κόμματα με γερά ποσοστά (ΝΔ, Χ.Α, ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ), σταδιακή σύγκλιση "κέντρου" και "κεντροαριστεράς" και στη συνείδηση του κόσμου, και καταβύθιση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς σε εκλογές που παραδοσιακά "τσιμπούσε" κάτι λόγω χαλαρότητας.

   Σε γενικές γραμμές, ξεκάθαρη αντιδραστικοποίηση που βαθμιαία ξεκαθαρίζει όλο και περισσότερο.

   Διαγραφή
 3. "...είναι ο μοναδικός σαφής και αυθεντικός δείκτης αστικών μεταβολών στο θέατρο σκιών που ανέβασε την παράστασή του στα εκλογικά παραβάν για άλλη μια φορά. Και ο λαός παραμένει εντελώς ανέτοιμος απέναντι στο τι σημαίνει και θα σημάνει αυτό."

  Συμφωνώ απόλυτα με το συμπέρασμα. Τόσα χρόνια κρίσης και ακόμα ο κόσμος επιλέγει να κοιμάται στο βούρκο. Οι πρώην πασόκοι ψηφοφόροι δυστυχώς παγίωσαν την τάση τους να αλλάζουν χρώματα, αμετανόητοι εντελώς. Μόνο στους νέους ψηφοφόρους διακρίνω κάποια ελπίδα πλέον.

  Πραγματικοί φάροι μέσα στη μαυρίλα είναι οι τέσσερις κόκκινοι βράχοι. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι αρκετοί για μια ταξική κατολίσθηση...

  - Άρης (πλέον της Αραβίας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν γίνουν αυτά που πρέπει, είναι εφικτό οι δημοτικές να λειτουργήσουν ως λοστός που θα ανοίξει την βαριά σφαλισμένη πόρτα πολλών μυαλών.

   Η επικράτηση ιδιαίτερα στην Πετρούπολη, όπου κατέβηκε υποψήφιος άλλος απ' τον πολύ πετυχημένο και αγαπητό στους Πετρουπολίτες πρώην δήμαρχο και κέρδισε πάλι η Λα.Συ, και στην Ικαρία, κόντρα σε θεούς και δαίμονες κυριολεκτικά, και ο θρίαμβος σε Πάτρα και Χαϊδάρι σημαίνουν πολλά πράγματα για τη σημασία της καθημερινής επαφής και τριβής με την κομμουνιστική πρόταση και είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση και παραδείγματα που θα προβάλλουμε συστηματικά. Γιατί βεβαίως φάνηκε από χθες ότι τα φοβούνται σαν το διάολο το λιβάνι και έχουν την πρόθεση να ξεχαστούν τελείως οι αστοί. Σημειώνω απλώς ότι στην Νεριτ έδειχναν διαρκώς Μώραλη στον Πειραιά και αγνόησαν την Πάτρα που είναι τρίτος Δήμος στην Ελλάδα, ενώ στην Πετρούπολη εμφάνιζαν τη Λα.Συ με λευκό (ως "ανεξάρτητο"!) το Σίμο.

   Διαγραφή
  2. Καλά προφανώς το σύστημα όπως έκανε γαργάρα στον 1ο γύρο τα ποσοστά της ΛαΣυ, έτσι και στο 2ο "ξέχασε" τα διάφορα κόκκινα γαλατικά χωριά. Πρώτα μας λιβάνιζε με τον κλασιδιάρη και τώρα ανακατεύει το ποταμάκι μπας και φορέσουμε όλοι από ένα σακίδιο. Η Νεριτ πετσόκοψε μόνο τις δηλώσεις του γ.γ και ήταν αναμενόμενο να κινηθεί στην ίδια γραμμή με τα υπόλοιπα μ.μ.ε. για το "γλασάρισμα" των αποτελεσμάτων.

   Οι συριζαίοι μας τα έχουν κάνει ζέπελιν που δεν στηρίξαμε Δούρου και δεν βοηθήσαμε στην άλωση της υπόλοιπης Αττικής. Ακόμα και εδώ στο εξωτερικό φτάνουν στα αυτιά μου τα παράγωγα της προπαγάνδας τους, δήθεν ότι η βάση μας "παράκουσε" τη γενική γραμμή του γραμματέα και ψήφισε τελικά το κοριτσάκι το χρυσό. Ταρτούφοι και ελεεινοί...

   Ειλικρινά όσο με στεναχωρούν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών, άλλο τόσο με χαροποιούν τα αντίστοιχα των δημοτικών. Έχω κατουρηθεί από τη χαρά μου για την Πάτρα και όσο σκέφτομαι τα μούτρα των αστών...

   - Άρης (πλέον της Αραβίας)

   Διαγραφή
  3. Σχετικά με το τελευταίο: κάτι παίζει με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου (ekloges.ypes.gr) και τις κομματικές στηρίξεις γενικά. Σε όλους τους δήμους εκτός από τους 30-40 μεγαλύτερους, εμφανίζουν όλους τους υποψηφίους ως ανεξάρτητους, με λευκό χρώμα.

   Νίκος SB

   Διαγραφή
 4. Αντώνη, στο πλαίσιο της ανασκόπησης των αποτελεσμάτων θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε τί συνέβη στα Ανώγεια με τους νεοναζί.
  Στις Περιφερειακές εκλογές στα Ανώγεια βρέθηκαν 6 ψήφοι υπέρ της ΧΑ. Οι Ανωγειανοί εντόπισαν ΑΜΕΣΑ τους 6 ψηφοφόρους (με οικογενειακά συμβούλια!!!) και τους απομόνωσαν.
  Στις Ευρωεκλογές στα Ανώγεια βρέθηκε 1 ψήφος υπέρ της ΧΑ.

  Συμπέρασμα:
  Η λύση είναι μία. ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ!

  Πέτρος από την κατακόκκινη Πετρούπολη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Χωρίς συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία, χωρίς πραγματικές απεργίες μαζικής συμμετοχής δηλαδή χωρίς άνοδο της συνειδητοποίησης της εργατικής τάξης ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ να υπάρξει σημαντική άνοδος της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ. Η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά μακροχρόνια και απαιτεί υπομονή και ανάπτυξη σταθερών δεσμών με μεγαλύτερα τμήματα των εργαζομένων. Απεργίες που αποφασίζονται από τα πάνω και δεν στηρίζονται από την, σχετική έστω, πλειοψηφία των μελών των σωματείων μόνο ζημιά μπορεί να κάνουν εξευτελίζοντας με τα ποσοστά συμμετοχής την ίδια την έννοια της απεργίας. Μάλιστα ηγεσίες, ιδιαίτερα στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, φαίνεται να αδιαφορούν για τέτοια φαινόμενα συμβάλλοντας στην απαξίωση ακόμα και της έννοιας συνδικαλισμός. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την απροθυμία τους να αγωνιστούν και δεν μπορεί καμιά αυτοθυσία των κομμουνιστών να υποκαταστήσει τη δική τους ζητούμενη αγωνιστικότητα. Δεν πρέπει να χάνουμε το θάρρος μας παρ' όλα αυτά. Με τόσο αντίξοες ιστορικές συνθήκες η αντοχή του ΚΚΕ είναι αξιοθαύμαστη. Οφείλει όμως να κάνει σαφές στους εργαζομένους ότι δε μπορεί να αναλάβει τον πολιτικό αγώνα για την υπεράσπιση των εργαζομένων μόνο του. Οι εκλογές είναι το δευτερεύον, η οργάνωση της εργατικής τάξης είναι το πρωτεύον. Ελπίζω ότι η ηγεσία τα μέλη οι φίλοι και οι οπαδοί θα βρουν τις σωστές μεθόδους να περάσουν αυτά τα μηνύματα αφού τα συνειδητοποιήσει και το ίδιο το κόμμα στο σύνολό του.
  ΧιΟμικρον

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μεσα σ αυτο το κλιμα πληρους υποταγης συνειδησεων,μιντιακων τακτικισμων και ελειψης πολιτικου κριτηριου το ΚΚΕ πορευθηκε με αξιοθαυμαστη αξιοπρεπεια και συνεπεια.Παλεψε με θεους και δαιμονες απεναντι και στους νεους μπαλαντερ του συστηματος (ποταμι) που η αρχουσα ταξη φροντισε να ανανεωσει αφου γνωριζε απο πριν οτι τα αλλα φυλλα(δημαρ-ανελ) ειχαν ηδη αρχισει να καιγονται.Ο Βενιζελος ακομα και με τον ξεκαθαρο πολιτικο εκβιασμο του "ή με ψηφιζετε ή απειλειται η κυβερνητικη σταθεροτητα" φαινομενικα μπορει να φανταζε απωθητικος, στη πραγματικοτητα επαιξε αριστα ενα επικοινωνιακο παιχνιδι που βασιζεται στη δυνατοτητα να βρισκεσαι στην επικαιροτητα με καθε δυνατο τροπο.Σημασια εχει να ακουγεσαι... Το διπολο νδ-συριζα κινηθηκε στο ιδιο μηκος κυματος.Στειρα αντιπαραθεση και αποπροσανατολισμος απο τα πραγματικα προβληματα ,συσκοτιση του ρολου της ΕΕ , ρηχη και υποπτη αντιμετωπιση της χα που τελικα ευνοησε τη τελευταια.Ειδικοτερα οι αμετρητες παλινωδιες του συριζα σε αυτα τα δυο χρονια που μεσολαβησαν απο τις εκλογες του 12,ακομα και η στο παρα πεντε παραδοχη του δογματος "ανηκομεν εις τη δυση"δε φαινεται να του στοιχισαν ιδιαιτερα,τουλαχιστον στη παρουσα φαση γιατι μου φαινεται αδιανοητο να μη του του στοιχισουν στο μελλον.
  Σιγουρα ενα αποτελεσμα κοντα στο 7 ή και στο 8% που λεει ο Αντωνης θα εδινε μεγαλυτερη δυναμικη στο κομμα και τη δυνατοτητα να αντεξει σε ενδεχομενη πιεση ενοψει βουλευτικων εκλογων ομως και το 6 και κατι που πηρε δεν ειναι λιγο δεδομενων των συνθηκων που περιεγραψα παραπανω.Δεν ειναι λιγο ουτε και το 4/4 στους δημους που περασε στο β΄γυρο οταν αυτο μαλιστα ξεπερασε και τις προσδοκιες των πιο αισιοδοξων.Φαινεται οτι το παραπερα δυναμωμα του ΚΚΕ περναει πρωτιστως απο τη διευρυνση των δεσμων του με το λαο με την καθημερινη παλη για την ανασυνταξη του Λαικου κινηματος.
  Συνεχιζουμε-Μη καρτερατε να λυγισουμε!

  Гриша

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πάνω στο θέμα της σχετικής μείωσης των ψηφοδελτίων από τις δημοτικές, δυστυχώς από ότι έμαθα αρκετός κόσμος που έριξε ΛΑ.Σ και που στηρίζει ΚΚΕ γενικά, χτες έριξε ΣΥΡΙΖΑ πέφτοντας στην παγίδα του να αλλάξει κυβέρνηση...

  Υ.Γ: Η μόνη περίπτωση με άκυρα ψηφοδέλτια παράταξης που δεν συμμετείχε (ΛΑ.Σ) στις δημοτικές και περιφερειακές!

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δε θα πω τίποτε για αυτό το θέμα, θα περιμένω τις τοποθετήσεις και αναλύσεις του κόμματος.

   Στις 28 ραντεβού στο ΣΕΒ για τη μεγάλη αλλαγή.

   Διαγραφή
  2. Είναι πολιτική αναπηρία αυτό που έκανε το ΚΚΕ. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε επίσημα τις ψήφους του στον Πελετίδη στην Πάτρα (άσε το ανεπίσημα, μην το συζητάμε), έπρεπε και το ΚΚΕ να δώσει ανταλλάγματα.
   Πχ, στη Στερεά Ελλάδα να έδινε στον Αποστόλου τις μισές του ψήφους και 5 κάρτες Πόκεμον (με μια διπλή Τσάριζαρντ).
   Στην Ήπειρο να έδινε στη Γεροβασίλη 650 ψήφους και τέσσερις ρίζες ελιές σε ένα χωριό έξω από τα Γρεβενά.
   Σε άλλες πόλεις από κατσίκες βελτιωμένες μέχρι ανταλλακτικά για τσάπες. Παιχνίδια για το X-Box. Είδη μπάνιου...
   Θα μπορούσε να γίνει καλή ιδεολογική ζύμωση, σου λέω!
   Ανάπηροι ρε φίλε, ανάπηροι!
   ‪#‎ΕπιχειρηματικόΔαιμόνιοΜηδέν‬

   Διαγραφή
  3. Καλά ναι, απλά μεταφέρω την εμπειρία μου μιας και χτες το συζητήσαμε με διάφορους συντρόφους...

   Κώστας

   Διαγραφή
  4. δεν φαινεται σαν γενικο φαινομενο. το φαινομενο που υπηρχε ηταν να ψηφιζουν ΚΚΕ και καποιοι να ριχνουν δουρου.το γεγονος ειναι οτι απο 12 σε σημερα ανεβηκε το κομμα σε ψηφους και ο τσυριζα εχασε 200000.
   αν ισχυει αυτο που λεει ο κωστας τοτε υπηρξε μεγαλος "κυκλος" μετακινησης απο τσυριζα σε διαφορες μεριες. το κομμα κερδισε πολυ περισσοτερους καινουργιους και ηρθαν αυτοι οι 70000 παραπανω. μην ξεχναμε οτι στην αττικη ο παφιλης κανει τρελο "γκελ" σε πολυ κοσμο.
   ακομα και αυτο να συμβαινει που λεει ο κωστας σημαινει οτι εμεις πρεπει να συνεχισουμε σαν σε προεκλογικη περιοδο και να ξεσκεπασουμε τους αριστερους.
   και ενα τελευταιο.
   στην εργασια μου μια κοπελα του γραφειου εψαχνε στα ψ/τια ενα συγγενη της στην ανταρσυα, δεν τον βρηκε και εβαλε τον γιο της να διαλεξει αναμεσα σε ποταμι και ανταρσυα. ο μικρος διαλεξε ποταμι (λογο μητσικωστα) και ονοματος.
   μετα παραπονιοτανε που βγηκε ο ζαγορακης!!!!!

   Διαγραφή
  5. @ Κώστας: Καλά κάνεις και το λες, αυτά πρέπει να συζητιούνται.

   Διαγραφή
  6. @ Modesto: Κερδίσαμε καινούργιους και χάσαμε παλιούς. Έτσι είναι η ταξική πάλη.

   Διαγραφή
  7. Ούριος πνέει ο άνεμος της αλλαγής: Στις 25 ψήφισες, στις 26 έφυγαν:

   http://left.gr/news/neos-proedros-toy-sev-o-theodoros-fessas

   Διαγραφή
  8. δεν διαφωνω, απλα δεν νομιζω να εγιναν τοσο μεγαλες μετακινησεις σε νουμερο.

   Διαγραφή
  9. Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Ότι το διαβάζουμε στο Left ή ότι όντως έφυγαν......
   Πάω στοίχημα ότι θα είναι ο νέος λαϊκός επίτροπος βιομηχανίας εεε; Το πάνε λάου λάου να κάνουν την ζημιά από τα μέσα οι συριζες!

   Κώστας

   Διαγραφή
  10. Εγώ έχω ακούσει και τις δύο περιπτώσεις που αναφέρουν ο Κώστας και ο Μοντέστο. Οι περισσότεροι από τους γνωστούς μου με τους οποίους έκανα συσκέψεις προεκλογικά, ψήφισαν πράγματι για πρώτη φορά ΚΚΕ στις δημοτικές και περιφερειακές. Στις ευρωεκλογές το έριξαν ΚΚΕ, αλλά περίπου οι μισοί ψήφισαν Δούρου στον δεύτερο γύρο. Και ένας από αυτούς επηρέασε και μέρος του κύκλου του προς ΚΚΕ στις αυτοδιοικητικές (νέες ψήφοι για το κόμμα), αλλά ο ίδιος κύκλος στις ευρωεκλογές το έριξε σύριζα, διότι θεώρησαν ότι η ευρωπαϊκή δυναμική λέει είναι πολλαπλάσια, και κάτι τέτοιες αστειότητες. Μου μετέφερε ότι ωστόσο, οι ίδιοι άνθρωποι επέμεναν ότι ο σύριζα είναι ήδη καταγέλαστος, κι ότι αν επρόκειτο για εθνικές εκλογές θα ψήφιζαν ΚΚΕ. Μικρή σημείωση: πρόκειται (ο κύκλος της επιρροής μου) για ανθρώπους με πανεπιστημιακή μόρφωση και δουλειές σε τράπεζες, πανεπιστήμια κλπ, κάτι που θεωρώ ότι έχει μια ορισμένη σημασία για τη ρευστότητα της πολιτικής τους στάσης. Προς το παρόν βέβαια όλα αυτά είναι απλώς ενδείξεις, και δεν ξέρω πόσο μπορούμε να μιλάμε για γενική εικόνα. Αυτά θα τα δούμε τις επόμενες μέρες, με συστηματική ανάλυση των αποτελεσμάτων.
   Rouletabosse

   Διαγραφή
  11. - Πήγα χτες πρωί-πρωί με τη μάνα μου (είχε να πάει σε ένα μνημόσυνο αργότερα...) να ψηφίσουμε. Έχει κατά καιρούς ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ενιαίο ΣΥΝ. Μου λέει στο δρόμο εγώ θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ και με ρωτούσε να της πω ποιόν να σταυρώσει...
   Μου λέει "ούτως ή άλλως, οι άλλοι δε βγαίνουν". Της λέω δεν έχουμε εθνικές εκλογές. Μου λέει "όμως αν δε φύγουν αύριο, τον Ιούλιο θα μας κόψουν ξανά τις συντάξεις." Της λέω "ούτως ή άλλως θα σας κόψουν τις συντάξεις".
   Με ξαναρωτάει ποιόν να σταυρώσει. Τί να της πω; Σκεφτόμουν τον Παπαδημούλη, το Χρυσόγονο, τον Κούλογλου, το Νικολόπουλο, το Χριστόπουλο και λοιπούς και μου ερχόταν αναγούλα...
   Της λέω "αν ήξερα το όνομα της καθαρίστριας του ΥΠΟΙΚ θα στο έλεγα. Οι λοιποί είναι χέσε μέσα...".
   Τελικά τό'ριξε χωρίς σταυρό. Το βράδυ απογοητεύτηκε που "στις 25 ψήφισε, αλλά στις 26 δεν έφυγαν"...
   Της λέω το γνωστό ρητό για την αδυναμία των εκλογών να οδηγήσουν σε ουσιαστική αλλαγή.

   Ειρήσθω εν παρόδω, 10 μέρες πριν συμφωνούσε με τον Παφίλη που σε συνέντευξη έλεγε για τη Λευκή Βίβλο (τα γνωρίζει τα εργασιακά λόγω επαγγέλματος...), ενώ στο χωριό μεταξύ 2 "ανεξάρτητων" υποψηφίων δημάρχων την Α' Κυριακή είχε ψηφίσει "λευκό"...

   - Ο πατέρας μου ξύπνησε αργότερα και πήγε μόνος του να ψηφίσει. Είναι ένα από τα γνωστά ζώα που ψήφισαν τη ΝΔ το 2012 για να "μη μας διώξουν από το ευρώ" και που συμπάθησε τους νεοναζί αφότου ο νεοναζί εκπρόσωπος επετέθη σε Δούρου-Κανέλλη. Μετά από πολύ "κατήχηση", κατάλαβε μες στις άκρες (όσο μπορεί να καταλάβει...) το ρόλο των νεοναζί και με πολύ ζόρι τον κατάφερα να μην ψηφίσει ούτε ΝΔ ούτε νεοναζί (έφερε τα λοιπά ψηφοδέλτια όταν γύρισε σπίτι και τα είδα...).
   Ψήφισε Καμένο (άλλωστε ταιριάζει στο "ψεκασμένο προφίλ" του εν λόγω κόμματος) και συγκεκριμένα Ρωμανιά, Ζουράρι, Γεωργαντά (της ΕΛΣΤΑΤ). Δηλ. ό,τι βλέπει στην τηλεόραση.

   - Αυτά τα ολίγα για να δούμε πώς σκέφτονται οι συνταξιούχοι με "νοικοκυραίικη" (=μικροαστική) αντίληψη.

   Πέτρος

   Διαγραφή
 8. Συμμερίζομαι την στεναχώρια σου για τα αποτελέσματα Αντώνη. Υπάρχει πρόβλημα. Ενδεικτικά :

  Πάτρα Α΄ Κυριακή 24.880 ψήφους, Β΄ Κυριακή 60.506 και την ίδια ακριβώς ημέρα Ευρωεκλογές 8.119

  Πετρούπολη Α΄Κυριακή 6.275, Β΄Κυριακή 12.675, Ευρωεκλογές 2.822

  και πάει λέγοντας

  Geyer

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ναι τεραστιο προβλημα τι να σου πω. οταν ο κατημερτζης, ο φωλοπουλος, ο μακρης και ο παξιμαδας επαιρναν αερα τους δημους τους επαιρναν λογω κομματικου ποσοστου;;;;
   ειναι ποιο ευκολο για καποιον να ψηφισει για το σπιτι του (δημο, περιφερεια) κομμουνιστη που τον γνωριζει ως τιμιο (κατα κυριο λογο), ευθυ και εργατικο ακομα και αν διαφωνει με τα πιστευω του, αρκει που ξερει/ηξερε για τα παλια δεδομενα των δημων, οτι θα μαζευει τα σκουπιδια δεν θα βουλωνουν οι αποχετευσεις και δεν θα κλεβει.
   το γεγονος οτι δεν σε "εμπιστευτε" για την χωρα ωφειλοταν παλια στο γεγονος οτι λιγδωνε το αντερακι με τα ψεμματα, τον τρομαζε οτι επρεπε να βγει απο τον καναπε (για τον σοσσιαλισμο) και στην προπαγανδα του αστικου κρατους. τωρα ειναι οι ιδιοι λογοι μονο που η προπαγανδα ειναι το κυριωτερο.
   το προβλημα θα ηταν αν στην γσεε ψηφιζαν 2 εκ εργατες επαιρνες 60% και στις εκλογες επαιρνες 15%.
   τωρα με το μικρο ποσοστο των εργατων οργανωμενων και ακομα μικροτερο να συμμετεχει και παλι καλα να λες.
   το ζητημα του προβληματος δεν ειναι οτι δεν κανουμε αρκετα για να τονωσουμε το εργατικο κινημα, αλλα στις δεδομενες συνθηκες οτι δεν λειτουργουμε υπερανθρωπα.
   το οτι θα αλλαξουν τα δεδομενα θα αλλαξουν, αλλα με ακουραστη δουλια στον δρομο και στα συνδικατα στην εργατικη ταξη.
   το προβλημα θα σου πω εγω ποιο ειναι. στην πολη σου ξερεις ποσους ψηφους πηρε το ΚΚΕ; αν απο τους 10 ξερεις τους 7 ειμαστε σε καλο δρομο, αν ξερεις τους 3 τοτε εχουμε προβλημα γιατι σημαινει οτι αυτοι επιρεαζονται αμεσα απο την αστικη προπαγανδα χωρις καποιον κομμουνιστη να τους ενημερωνει και αυτοι ειναι ποιο ευαλωτοι στα εκβιαστικα διληματα.

   το να συγκρινεις τις δημοτικες, τον δευτερο γυρο κιολας που ο κοσμος εχει δυο μονο επιλογες, με τις ευρωεκλογες το καταλαβαινεις οτι ειναι ατοπο ετσι; ακομα και στις μεγαλες στιγμες του δικοματισμου πασοκ/νδ μονο για αθηνα/θεσσαλονικη αντε στο τσακιρ και πειραια μιλαγανε για δημοτικες εκλογες

   Διαγραφή
  2. "το προβλημα θα σου πω εγω ποιο ειναι. στην πολη σου ξερεις ποσους ψηφους πηρε το ΚΚΕ; αν απο τους 10 ξερεις τους 7 ειμαστε σε καλο δρομο, αν ξερεις τους 3 τοτε εχουμε προβλημα γιατι σημαινει οτι αυτοι επιρεαζονται αμεσα απο την αστικη προπαγανδα χωρις καποιον κομμουνιστη να τους ενημερωνει και αυτοι ειναι ποιο ευαλωτοι στα εκβιαστικα διληματα."

   Λογικό σφάλμα. Είναι αδύνατο να γνωρίζεις 3 από τους 10 σε αστικό κέντρο. Εκτός και εάν βέβαια το ΚΚΕ έπαιρνε 0.5% των ψήφων. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Εάν γνωρίζεις 7 από τους 10 έχεις πρόβλημα, ενώ εάν γνωρίζεις 3 από τους 10 είναι μια κάποια πρόοδος.

   Γενικά η απάντησή σου είναι γεμάτη από λογικά σφάλματα. Αξιόλογη παρατήρηση είναι το θέμα της προπαγάνδας που ανέφερες στο οποίο δεν διαφωνούμε καθαυτό αλλά θα δεις παρακάτω πως εστιάζω το πρόβλημα.

   "το να συγκρινεις τις δημοτικες, τον δευτερο γυρο κιολας που ο κοσμος εχει δυο μονο επιλογες, με τις ευρωεκλογες το καταλαβαινεις οτι ειναι ατοπο ετσι; ακομα και στις μεγαλες στιγμες του δικοματισμου πασοκ/νδ μονο για αθηνα/θεσσαλονικη αντε στο τσακιρ και πειραια μιλαγανε για δημοτικες εκλογες"

   Δεν κατάλαβες γιατί παρέθεσα τα αποτελέσματα της Β΄Κυριακής. Οι ίδιοι 6.275 (π.χ. Πετρούπολη) που ψήφισαν ΚΚΕ την Α΄Κυριακή προφανώς παρευρέθησαν και στην κάλπη για τον δεύτερο γύρο και τις ευρωεκλογές. Δεν υπάρχει δλδ. θέμα αποχής, άκυρου κοκ. Αυτοί οι ίδιοι προφανώς ψήφισαν ΚΚΕ και στον δεύτερο γύρο. Όμως μονάχα 2.822 από αυτούς ψήφισαν ΚΚΕ στις ευρωεκλογές που έγιναν ακριβώς την ίδια μέρα.

   Ανέφερα εδώ ως παράδειγμα την Πετρούπολη για έναν ακόμη λόγο. Είχε ήδη από τις τελευταίες εκλογές κομμουνιστή δήμαρχο και δεν είναι ο ίδιος με τον σημερινό. Δεν είναι δλδ. θέμα προσωπικότητας. Ναι μεν μπορεί να μην έχει το κίνημα τα οικονομικά μέσα για να ανταγωνίζεται την αστική προπαγάνδα, όμως δεν παύει να ισχύει ότι πρόκειται για δήμο "ελεγχόμενο" επί 4 χρόνια από το ΚΚΕ και το αποτέλεσμα είναι μόλις 2.822 συνειδητές ψήφοι για το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές ? Υπάρχει πρόβλημα.

   Geyer

   Διαγραφή
  3. Και τι θα κάνει ο καθένας μας για να λύσει το όποιο πρόβλημα;
   Ποια η λύση που προτείνεις; Μια σκέψη;

   Διαγραφή
  4. πιστεψε με οτι ακομα και σε αστικο κεντρο μπορεις να γνωριζεις τους 7/10. και δεν φταιει το οτι θα ειναι λιγοι. εχει σχεση με την δραση σου ποσο ανοιγεσαι και ποσο μιλας. δεν θα κατσω εδω να σου κανω αναλυση πως επιτυγχανεται αυτο. δεν λεω οτι ειναι ευκολο λεω οτι γινεται αλλα προυποθετει "πυρ και κινηση" που λεγανε στο στρατο και θελει και χαρτι και μολυβι.

   και εσυ δεν καταλαβες ή μαλλον δεν διαβασες τι εγραψα. ας ξαναδοκιμασω λοιπον. για τον οποιονδηποτε (χ) που κατοικει σε ενα δημο που εχει μνημες απο κομμουνιστη δημαρχο ή γνωριζει ως προσωπικοτητα τον κομμουνιστη υποψηφιο για τον α ή β λογο, ειναι ποιο ευκολο να τον ψηφισει γιατι ξερει οτι τα αμεσα του σπιτιου του και τα βασικα θα τα κανει. ποια ειναι αυτα; τιμιος εργατικος τα βασικα.
   απο κει και περα ειναι θεμα οτι αυτους ακριβως δεν τους ξερεις να τους πιασεις και να τους πεισεις οτι το ιδιο ακριβως ειναι για εμας ειτε ψηφιζεις για δημο ειτε για την ευρωβουλη ειτε για την χωρα ειτε για τον γαλαξια.
   το προβλημα σου δηλαδη ποιο ειναι; επειδη ειχαμε τον δημο επρεπε οι πετροπουλιωτες να ψηφιζουν δαγκωτο ΚΚΕ; και να σου υπενθυμισω εδω οτι παρολο που στην πετρουπολη ειχες τον δημο, εχεις την χαμηλοτερη φορολογια, τις περισσοτερες παροχες ηρθες δευτερος και με διαφορα!
   στις δημοτικες εκλογες παντα συμβαινει αυτο.
   εξηγησε μας λοιπον που εστιαζεις το προβλημα μπας και βγαλουμε ακρη και καταλαβουμε που ειναι το προβλημα σου.
   γιατι εγω βλεπω οτι με κομματικο ποσοστο πριν 2 χρονια στο 9 αν θυμαμαι καλα πηρες στον δημο το τριπλασιο.
   και για να επαρθουμε στο βασικο ερωτημα.
   δεν ξερεις τους παραπανω σου ψηφοφορους με αποτελεσμα να μην μπορεις να τους βρεις για να μην τους χανεις στις ποιο "πολιτικες" εκλογες.
   επισης ειναι εξορισμου ψηφοφοροι ΑΛΛΟΥ πολιτικου κομματος.
   επισης η τελευταια σου προταση τι εννοει; οτι θα επρεπε επειδη ειχαμε τον δημο να παρουμε ποιο συνηδειτες ψηφους πως; με διορισμους; με ρουσφετια; δλδ εκτος απο το να εφαρμοζεις την πολιτικη σου τι επρεπε αλλο να κανεις;
   σορυ που σου το λεω αλλα μαλλον εχεις λαθος πραγματα μεσα στο κεφαλι σου για το πως οι κομμουνιστες λειτουργουν

   Διαγραφή
 9. έχω συνηθίσει η πρακτική των κομμουνιστών να ξεχωρίζει για την μεθοδική της οργανωτικότητα μεθόδων παρέμβασης που όμως δεν βλέπω να προχωρεί στην μεθοδευμένη δράση για παρέμβαση σε χώρους και στήσιμο οργανώσεων εκεί που δεν έχουμε πρόσβαση για την ανασύνταξη του ταξικού σ κ , το στήσιμο και την πρακτική ενεργοποίηση στους χώρους ευθύνης τους, των επιτροπών ανέργων κλπ.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα κοινωνικά ιατρεία, τις ΜΚΟ, τις διανομές χωρίς μεσάζοντες, το με σύστημα μοίρασμα τροφίμων σε άτομα με πρόβλημμα, καταγράφει, και επηρεάζει κάποιο κόσμο.
  μπορεί το κόμμα να έχει λίγους σ. για της σημερινές ανάγκες αλλά νομίζω ότι χρειάζεται πιο πολλή οργάνωση και μεθοδικότητα συγκεκριμενοποιώντας στόχους και μεθόδους παρέμβασης βάζοντας τέλος σε μη μεθοδολογικές λογικές αυτενέργειας.
  περιμένω τις αποφάσεις του κόμματος πάνω στο θέμα της ανασύνταξης του εργατικού λαικού κινήματος. .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. εχει βγαλει τετοιες αποφασεις και λειτουργει ηδη μεθοδικα και ειναι ευκολο να το καταλαβεις ακομα και αν εισαι απεξω παρακολουθωντας καποια πραγματα ή συμμετεχοντας στις κινητοποιησεις.
   παρεμβαση σε μκο το κομμα θα κανει μονο για τις κλεισει και απο θεμα ηθικης ταξης ΠΟΤΕ το κομμα δεν θα χρησιμοποιησει την αναγκαια κοινωνικη του δραση (φαγητο, προμηθειες γενικα, συνδεσεις ρευματος κτλ κτλ) για να παρει ψηφους στις εκλογες. και την ανακοινωση για το ηρακλειο την ζητησε η ιδια να βγει ακριβως γιατι δεν την ξεραμε, καναμε οτι επρεπε και δεν βγηκαμε στα κεραμιδια να το διαφημιζουμε

   Διαγραφή
 10. Νομίζω πως πρέπει να προστεθεί και το ότι καρυπίδης και τζιτζικώστας βγήκαν και ανετότατα μάλιστα. Είναι πιστεύω μια ακόμη έκφανση της ανόδου του φασισμού και της συμβολής της σοσιαλδημοκρατίας (συριζα κα) σε αυτό.

  Τώρα για άλλους δήμους, στο πέραμα νομίζω βγήκε ο συριζαίος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα πολύ υψηλά ποσοστά της χα (εκεί που πέθανε ο φύσσας και εκεί που χτύπησαν τους παμίτες διάβασα για 20%). Είναι ενιαία η πολιτική γραμμή για την ζώνη (νδ, συριζα περνάνε την γραμμή των εργολάβων, χα ομάδα κρούσης, και μετά δικαστήρια), και φοβάμαι ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε πολύ χειρότερα πράγματα. Κουράγιο στους συντρόφους, που ήδη περνάνε πολύ δύσκολες μέρες.

  Επίσης στην αλεξανδρούπολη (μιας και είναι σχετικό με τις σκουριές) βγήκε ξανά ο λαμπάκης, υποστηριζόμενος από νδ. Ο συριζαίος πήρε λιγότερο από τον υποψήφιο της λασυ, αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς τις πλάτες που έγιναν καθώς ο λαμπάκης παρουσιαζόταν ως δήμαρχος υπεράνω κομμάτων, κοινωνικός αγωνιστής κτλ. Είχε δηλώσει κι αυτός, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μίχο, ότι αν η σύμβαση είναι συμφέρουσα τότε δεν υπάρχει θέμα ούτε με την εξόρυξη, ούτε με την ελ ντοράντο κτλ.

  Για το παρατηρητήριο τώρα, μέλη του είχαν κάνει τουρνέ με το λαμπάκη στον καναδά. Στις περιφερειακές διάβασα ότι στήριξαν τον πρώην πασόκο.

  Τέλος θέλω να ρωτήσω αν έχουμε πληροφορίες για την πολιτική τοποθέτηση του νέου δημάρχου ανδραβίδας. Είναι σύρος μετανάστης, αλλά φαίνεται να έχει ιστορικό στην περιοχή κι έτσι καλό θα ήταν να μαθαίναμε ποιά είναι η σχέση του με τους εργάτες στα φραουλοχώραφα.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από συνέντευξη του νέου δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

   «Το πρόβλημα με τους εργάτες της φράουλας, πιστεύετε ότι έπαιξε ρόλο στην εκλογή σας;
   Αυτά που συνέβησαν στην Μανωλάδα είναι μεμονωμένα περιστατικά και δεν θεωρώ ότι αντιπροσωπεύουν τους δημοκρατικούς πολίτες της περιοχής. Ο εδώ κόσμος θέλει πρόσωπα που θα τον κοιτάξουνε στα μάτια και θα του πούνε την αλήθεια. Θέλουν κάποιον που μπορεί να πραγματοποιήσει αυτά που θα υποσχεθεί. Έχουν χορτάσει από υποσχέσεις. Θέλανε κάτι πιο πρακτικό, όπως έναν νοικοκύρη άνθρωπο της περιοχής. Στην δική μου την περίπτωση είδαν κάποιον που ήρθε στην περιοχή, ξεκίνησε το ιατρείο του, έφτιαξε το σπίτι του και έκανε την οικογένειά του. Ένας σοβαρός οικογενειάρχης και επαγγελματίας που βρέθηκε πολύ κοντά στον κόσμο.»

   http://popaganda.gr/o-protos-metanastis-dimarchos-milai-stin-popaganda/

   Διαγραφή
 11. Mόνο ψιλά δεν είναι τα γράμματα, Αντώνη. Είναι οι κύριοι όροι της σύμβασης, αυτά που πρέπει να γίνουν κατανοητά απ' όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή