Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

Σκηνές από τη μέρα ενός εκλογικού αντιπροσώπου

Ριζοσπαστικές αριστερές σαγιονάρες. Όταν το βλέπεις μετά από 14 ώρες περιφρούρησης...
Στο δρόμο προς το εκλογικό κέντρο, όλα τα φανάρια είναι κόκκινα. Με πιάνει το άγχος ότι θα αργήσω. Και αργώ, δέκα λεπτά. Στις 6:40 το πρωί είμαι εκεί, παραλαμβάνω γαρύφαλλο για το πέτο και ανάλογα χαρτιά και ετικέτα. Οι σύντροφοι είναι όλοι εκεί, σφίγγουμε το χέρι. Οι παλιοί και πιο έμπειροι είναι οργανωμένοι κι έχουν σκεφτεί και για μας, γιατί η μέρα θα τραβήξει. Έφεραν φαΐ για όλους και νερά. Μπαίνω στο εκλογικό κέντρο, όπου έχω το καθήκον να προστατεύσω την εκλογική διαδικασία σε ό,τι αφορά το κόμμα μου.

Στις 7 και 1 αρχίζει η προσέλευση. Στην Κύπρο ζουν συνολικά γύρω στους 60.000 Έλληνες. Πόσοι γράφτηκαν για να ψηφίσουν; Γύρω στις τρισίμισι χιλιάδες, περίπου δυο χιλιάδες λιγότεροι από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές. Το ποσοστό αποχής μετριέται πάνω σ' αυτόν τον αριθμό. Δηλαδή στο 5% περίπου του πραγματικού συνόλου. Αντιπροσωπευτική δημοκρατία...


Έρχονται καραβάνια οι φαντάροι της ΕΛΔΥΚ με τα λεωφορεία του στρατού. Δεν έχουν ξαναψηφίσει ποτέ, και φαίνεται στους περισσότερους. Αρκετοί κοιτάνε τα ψηφοδέλτια με απορία, δεν ξέρουν τη διαδικασία, γελάνε αμήχανα, δεν ξέρουν ότι πρέπει απλώς να σηκώσουν το παραβάν αντί να το βγάλουν εντελώς για να μπουν μέσα, δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα ψηφοδέλτια που δεν χρησιμοποίησαν. Ένας σκίζει κατά λάθος το χαρτί του απ' το στρατό μαζί με τα ψηφοδέλτια και βγαίνει πανικόβλητος με δυο κομμάτια του χαρτιού, που δεν χρειάζεται καν. Μετά ξεχνάει τη στρατιωτική του ταυτότητα στο θάλαμο. Και τις δυο φορές πάει να μπει μέσα ενώ ψηφίζει άλλος. 

Οι χαμένοι στο διάστημα είναι η μία ομάδα φαντάρων. Η άλλη είναι αυτοί που υποπτεύομαι για ψήφο στη Χρυσή Αυγή. Προσπαθώ να καταλάβω απ' τα κουρέματα και τα πολιτικά τους ρούχα, και το ύφος τους. Και μετά υπάρχουν οι νορμάλ, αυτοί που έχουν μια οικειότητα με τη διαδικασία και είναι ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Πόσοι απ' αυτούς είναι δικοί μας; Μαθαίνω αργότερα ότι κάποιοι είναι δικοί μας (κάποιοι ήταν πάντα δικοί μας). Χαμηλόφωνα λένε "γεια σας σύντροφοι." "Καλή δύναμη σύντροφοι" όταν βρίσκουν την ευκαιρία στο προαύλιο.

Σιγά-σιγά, αντιλαμβανόμαστε ποια άλλα κόμματα έχουν αντιπροσώπους εκεί. Το ΠΑΣΟΚ είναι εξαφανισμένο απ' το πρωί και δεν εμφανίζεται ρητά ποτέ. Ούτε το Ποτάμι. Αυτοί που βλέπουμε εξ αρχής είναι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όμως είναι μάλλον στη γύρα και δεν κάθονται μέσα στα εκλογικά κέντρα. Κι ένας ακόμα, ο οποίος φοράει ένα διακριτικό που μας παίρνει ώρα να καταλάβουμε τι λέει. Τελικά, είναι της ΝΔ, αλλά η ετικέτα του δεν είναι του κόμματος απλώς, αλλά συγκεκριμένου υποψηφίου της ΝΔ.

Ο ΝεοΔημοκράτης συνομιλεί με την Πρόξενο και η Πρόξενος έρχεται να μας κάνει παρατήρηση επειδή έχουμε έξτρα πακέτα ψηφοδέλτια του κόμματος. Της εξηγείται ήρεμα ότι αυτό προβλέπεται από τον νόμο, σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη ψηφοδελτίων σε κάποιο από τα εκλογικά κέντρα. 

Δεν της αρέσει. Σε λίγο την ξαναπιάνει ο ΝεοΔημοκράτης και μας ξανάρχεται (σ' αυτούς που κάθονται έξω απ' τα εκλογικά τμήματα). Γιατί υπάρχει "Ριζοσπάστης" έξω απ' το εκλογικό κέντρο, δεν επιτρέπεται, λέει. Δεν είναι έτσι, ούτε καν με βάση τους δικούς τους νόμους. Το υφάκι εξουσίας πάει τζάμπα. 

Σε λίγο αντιλαμβανόμαστε --οι μέσα και οι έξω-- ότι λίγα μέτρα πιο κει υπάρχει αυτοκίνητο και τραπεζάκι της ΝΔ με εκλογικό υλικό για τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Αυτοί δηλαδή που έκαναν θέμα για μας είχαν οι ίδιοι ανοίξει ολόκληρο μαγαζί και η Πρόξενος έκανε τα στραβά μάτια. Πράττονται τα δέοντα σε ό,τι αφορά την επισήμανση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του δικού μας κόμματος. Σε λίγο έχουμε και μεις δικό μας τραπεζάκι απέναντι απ' του Νεοδημοκράτη.

Όταν τελειώνουν οι φαντάροι, κατά τις 9 με 9:30, αρχίζουν τα καραβάνια Ρωσοποντίων. Κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε όλοι ότι υπάρχει ολοκληρωμένη παρα-εκλογική διαδικασία: τους παραλαμβάνει άτομο της ΝΔ από την είσοδο του σχολείου, ελέγχει ποιοι είναι από εκλογικούς καταλόγους που έχει μαζί του, σβήνει αυτούς που προσέρχονται, τους συνοδεύει ως τα εκλογικά κέντρα τους, καμιά φορά σχεδόν και ως την κάλπη.

Είναι συγκριτικά πάρα πολλοί, το 60% περίπου του συνόλου που εμφανίστηκε να ψηφίσει. Πολλοί δεν ξέρουν ελληνικά, δεν ξέρουν τι είναι οι εκλογές και τα κόμματα, άλλοι δεν ξέρουν γιατί δεν είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, αφού δεν έκαναν καν μόνοι τους τα χαρτιά τους αλλά τους τα 'κανε ο μηχανισμός της ΝΔ σε γκρουπ. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι πρέπει να βάλουν σταυρό στον συγκεκριμένο υποψήφιο της ΝΔ.  Ένας, όταν του λένε ότι δικαιούται μέχρι τέσσερις σταυρούς, ρωτάει αν μπορεί να τους βάλει και τους τέσσερις στον υποψήφιο που του είπαν. Στη διάρκεια της μέρας, οι "ευρωεκλογές" αποκαλύπονται ως κατά πλειοψηφία εκλογές αρχηγού φυλής. Μαθαίνω από συντρόφους ότι δεν είναι κάτι νέο. Πρόκειται για πληθυσμό που ελληνοποιήθηκε επί Σημίτη για να πάρει ψήφους το ΠΑΣΟΚ, και που μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε en bloc στη ΝΔ. Και για χτες, ακούγεται, έχουν πέσει και φράγκα. Προφανώς, το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία δεν έχει πολλά να κάνει με τη Συμφωνία του Μάαστριχτ ή το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά, για μια ακόμα φορά, τις περίφημες "πελατειακές σχέσεις". Είναι κι αυτό ένα μέρος της πραγματικότητας των αστικών εκλογών, που κρύβεται πίσω απ' το παραβάν των αριθμών και των ποσοστών. Και βέβαια, είναι κι ένα μέρος του γιατί τόσοι πολλοί χαλβαδιάζουν μια θέση στον ήλιο της κυβερνησιμότητας: χωρίς αυτή, δεν φτιάχνεις γερό πελατειακό μηχανισμό.

Οι Συριζαίοι, που το έχουν συνειδητοποιήσει, είναι μέσα στην κατάθλιψη. Καταλαβαίνουν βέβαια ότι πάει η πρωτιά και πιθανά και η δεύτερη θέση στην Κύπρο. Κάποια στιγμή, έχουν μείνει κόκκαλο και κοιτάνε καθώς έρχονται και έρχονται κατά δεκάδες άνθρωποι με σπαστά ελληνικά και με όνομα μητρός Ταμάρα και πατρός Γκριγκόρι. Εμάς, απ' την άλλη, μας ενδιαφέρουν οι δικές μας δυνάμεις, που δεν επηρεάζονται από τέτοιου είδους φαινόμενα. Η πραγματική πολιτική ψήφος. Θα πάμε καλύτερα από τις 208 ψήφους στις προηγούμενες ευρωεκλογές;  Θα το μάθουμε αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Ελλάδα.

Κατά τις 3 το απόγευμα εμφανίζονται τέσσερις με μαύρα, ο ένας με την ελληνική σημαία και ένα "Ή ταν ή επί τας" από πίσω. Καλώς τα παιδιά... Σε μισή ώρα έχουν πιάσει τους αστυνομικούς παραμάσχαλα και δείχνουν εμάς. Θέτουν θέμα για τα τραπεζάκια που υπάρχουν. Ξανά-μανά αρχίζει το χαβά η Πρόξενος. Μένουμε ήρεμοι και πίνουμε τον καφέ μας, δεν υπάρχει κάτι παράνομο και τα πράγματα έχουν ήδη ξεκαθαριστεί σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία. Στο τέλος, καταγγέλουν τον Νεοδημοκράτη αντζέντη και έρχεται η αστυνομία. Ατελείωτο πήγαινε-έλα και συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα άλλο απ' το γεγονός ότι τώρα ο αντζέντης αρχίζει το εκλογικό του τουρ στη φυλή λίγο πιο πίσω. Οι Χρυσαυγίτες ψοφάνε για να κάνουν φασαρία και την παρουσία τους αισθητή (αν και είναι μάλλον Κύπριοι του ΕΛΑΜ κατά πλειοψηφία), αλλά έχουν πέσει και στην ώρα κάμψης της προσέλευσης και δεν βρίσκουν ανταπόκριση σε κανέναν απ' τους άλλους. Κάποια στιγμή κατά τις 4:30 με 5:00 εμφανίζονται και δυο με διακριτικά των ΑΝΕΛ, συμπληρώνοντας το φάσμα των κομμάτων με επίσημη εκπροσώπηση στις εκλογές στη Λευκωσία.

Κατά τις 6, η σχεδόν τέλεια νηνεμία επί μιάμιση ώρα στην προσέλευση σπάει από ένα τελευταίο κύμα Ρωσοποντίων, και ο αντζέντης πιάνει πάλι δουλειά, πάνω-κάτω, με τον κατάλογο στο χέρι. Ο υποψήφιος θα πρέπει να τον ευγνωμονεί. Στο τραπέζι μας έξω, στο μεταξύ, πλησιάζουν σύντροφοι, άγνωστοι και γνωστοί. "Γεια σας σύντροφοι", "γεια", ένα απλό σφίξιμο του χεριού από κάποιους καθώς φεύγουν, κουβέντα με κάποιους που ξέρουμε. Κύπριοι σύντροφοι, που έρχονται μαζί μας στο μπλοκ στις διαδηλώσεις, που έρχονται στις εκδηλώσεις μας, είναι επίσης εκεί να μας συμπαρασταθούν στην εκλογική αναμέτρηση, αν και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις ελληνικές ευρωεκλογές. 

Η ώρα πάει 7, έχει περάσει η δύσκολη περίοδος της κάμψης απ' την κούραση και έρχεται η ώρα να κλείσουν οι κάλπες και να γίνει καταμέτρηση. Η πόρτα πάει να κλείσει, ο αντζέντης της ΝΔ πανικόβλητος προσπαθεί να φέρει κι άλλους να ψηφίσουν τελευταία στιγμή. Προλαβαίνει να βάλει μία ακόμα πριν κλείσει η πόρτα. Στο τμήμα μου, εγώ, ένας Συριζαίος και ένας Χρυσαυγίτης μαζί με την εφορευτική επιτροπή, που είναι κλασικά δεξιά (η μαγείρισα που έφτιαχνε τα πακέτα με τα ψηφοδέλτια, μια φτωχή γυναίκα που είχε απολυθεί από δυο δουλειές είναι της φυλής και ψήφισε τον Μαυρογυαλούρο της ΝΔ, οι άλλοι είναι κλασικό αστικό κράτος). Σκέφτομαι ότι το σκηνικό μοιάζει με την αρχή σε κάποιο ανέκδοτο: Ήταν ο Lenin Reloaded, ένας Συριζαίος κι ένας Χρυσαυγίτης... Αλλά το καθήκον είναι καθήκον, και περιμένω υπομονετικά να συμπληρωθούν τα τετρακόσια πρωτόκολλα με τα οποία πουλάει νομιμότητα το ελληνικό κράτος ενώ θα προτιμούσα να είμαι οπουδήποτε αλλού. Ο Χρυσαυγίτης προσπαθεί να φανεί έξυπνος και άνετος. Δεν τα πολυκαταφέρνει -- αποπνέει εφηβική ανασφάλεια και απολίτικο θυμό που μου θυμίζει στρατώνα πεζικού. Τα ψηφοδέλτια μετριούνται και είναι σωστά. Έχει ψηφίσει γύρω στο 60% όσων γράφτηκαν να ψηφίσουν, της σταγόνας στον ωκεανό των εξαφανισμένων απ' τις εκλογές δηλαδή. Ήρθε η ώρα να ραφτεί ο σάκος. Ο Χρυσαυγίτης λέει ότι δεν θα περιμένει γιατί "εμπιστεύεται" την δικαστικό. Χαμογελάκια. Εγώ λέω ότι δεν πάω πουθενά μέχρι να ραφτεί ο σάκκος. 

Ο σάκκος ράβεται 8:20 τη νύχτα, ενημερώνω τον επόπτη μου, και φεύγω για το σπίτι. Σκέφτομαι όσους, σε όλη την Ελλάδα, περνάν μια ανάλογη μέρα σήμερα για να προστατέψουν την ψήφο των συντρόφων μας σ' όλη τη χώρα. Καλή δύναμη σε όλους σας, και το κεφάλι ψηλά. Ο αγώνας είναι δίκαιος και καλός αγώνας, κι είναι κι όλο αυτό ένα μικρό του κομμάτι: έχει τη σημασία του το να μετρήσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα την αριθμητική του δύναμη σε μια δεδομένη στιγμή. 

Γυρίζοντας, και πριν ξεντυθώ να πέσω σαν πεθαμένος, κοιτάζω το κόκκινο γαρύφαλλο. Είναι μεγάλη τιμή να είσαι ένας απ' αυτούς με το γαρύφαλλο στο πέτο. Η πιο μεγάλη.

5 σχόλια:

 1. ... Στο τμήμα μου, εγώ, ένας Συριζαίος και ένας Χρυσαυγίτης. Σκέφτομαι ότι μοιάζει με την αρχή σε κάποιο ανέκδοτο. ...
  !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλό κουράγιο στους συντρόφους που περιφρουρούν τα ψηφοδέλτια του Κόμματος σε αυτήν την πολύ πιο δύσκολη μέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ... μαζί και στο γιο μου, που είναι στα Προσφυγικά της Πάτρας!
  (και κρατάει μικρό καλάθι ...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλή αντοχή και μάτια ανοιχτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μπράβο ωρέ σύντροφοι!
  Καλή μας συνέχεια!

  @ψηρίς

  ΑπάντησηΔιαγραφή