Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Το πλυντήριο της αστικής δημοκρατίας: Δηλώσεις Τσίπρα και Βενιζέλου για τους φηφοφόρους της Χρυσής Αυγής

Αλ. Τσίπρας: «Σύγκρουση με την Χρυσή Αυγή, όχι με τους παραπλανημένους ψηφοφόρους της»
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε συνωμότες τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2014 22:12


Ανοιχτή πρόσκληση προς του ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, τουλάχιστον εκείνους που δεν είναι φασίστες και νεοναζί, απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας το βράδυ της Τετάρτης, απορρίπτοντας την ίδια στιγμή κάθε κατηγορία περί «φλερτ» με την φασιστική οργάνωση.

Περνώντας στην αντεπίθεση, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά προσωπικά για φλερτ με την Χρυσή Αυγή, παραπέμποντας στους διαλόγους Κασιδιάρη - Μπαλτάκου.Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι», κατηγόρησε τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο ως «συνωμότες» (με αφορμή τις Κάννες), ενώ άφησε ανοιχτά πολλά παράθυρα για υπό προϋποθέσεις συνεργασίες με πρόσωπα ή και κόμματα από άλλους χώρους.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια διαφορά καθαρή, μια μεγάλη διαφορά, (…) τότε οι εξελίξεις από μόνες τους θα δρομολογηθούν, γιατί και στα δυο κόμματα που συγκυβερνούν, η εσωτερική κατάσταση δεν είναι μια κατάσταση σύμπνοιας».

Προσέθεσε πάντως ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρθει πρώτος στις εκλογές, προφανώς θα είναι ήττα». «Αλίμονο, ξέρετε, στη ζωή υπάρχουν ήττες και νίκες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Το ενδεχόμενο που συζητάμε όμως είναι αν θα κερδίσουμε με δυο μονάδες διαφορά ή αν θα κερδίσουμε με 4, 5, 6 ώστε να δημιουργηθούν πολιτικές εξελίξεις, ώστε να μην ισχυρίζεται κανένας ότι μπορεί να κυβερνά κόντρα στην λαϊκή βούληση και αυτό λέει και το σύνταγμά μας».

Για το θέμα της Χρυσής Αυγής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε με σαφήνεια ότι επιδίωξη του κόμματός του είναι να προσελκύσει ένα μέρος πολιτών που στράφηκαν στην ακροδεξιά οργάνωση.

«Εμείς έχουμε ένα ανοιχτό διαρκές ιδεολογικό μέτωπο στον φασισμό, στους νεοναζί και πιστεύουμε ότι πρέπει το φαινόμενο αυτό να εξαλειφθεί, ειναι ντροπή για την δημοκρατία και για τον λαό μας», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή στην πλειονότητά τους είναι νεοναζί. Θέλω να σας το πω ευθέως. Και πραγματικά η πάλη μας να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο, η μετωπική μας σύγκρουση με την μαύρη ιδεολογία της μισαλλοδοξίας και του φασισμού, η μετωπική μας σύγκρουση με τα μέλη και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, δεν πρέπει να γίνει και μια μετωπική σύγκρουση με τους παραπλανημένους ψηφοφόρους».

Ως προς την ευθύνη των ψηφοφόρων που προσέτρεξαν στην Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας είπε: «Προφανώς και έχουν ευθύνη αλλά και εμείς έχουμε ευθύνη, τα δημοκρατικά κόμματα, να τους ξανακερδίσουμε. Να μην τους αφήσουμε βορά στα παιχνίδια τα επικοινωνιακά, στα παιχνίδια της παραπλάνησης να πιστεύει δηλαδή οτι η Χρυσή Αυγή είναι μια αντισυστημική δήθεν δύναμη. Δεν είναι αντισυστημική η Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή αν ήταν αντισυστημική δεν θα διαπραγματευόταν με τον κ. Μπαλτάκο. Αν η Χρυσή Αυγή ήταν αντισυστημική δύναμη, δεν θα είχε αυτή τη συμπεριφορά που έχει, θα έβαλε και κατά του μεγάλου κεφαλαίου θα έβαλε και κατά αυτών που έχουν επιβληθεί ως οικονομική εξουσία τόσα χρόνια στον τόπο μας. Δεν το κάνει αυτό η Χρυσή Αυγή, εκμεταλλεύεται ένα συναίσθημα αδικίας και κοινωνικής κατάθλιψης».

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κριτική σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ «γίνεται από τα ίδια πολιτικά κέντρα, που όλο αυτό τον καιρό βρίσκονταν σε διαπραγμάτευση με την Χρυσή Αυγή από αυτούς που είχαν τον Μπαλτάκο και τον Κασιδιάρη μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου να συνομιλούν».

«Ας τα αφήσουν αυτά», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «οι εμπνευστές της θεωρίας των δυο άκρων που εξισώνει ένα φασιστικό κόμμα με ένα δημοκρατικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν δικαιούνται να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή πράγματι τον κόσμο αυτό θέλουμε να τον επαναφέρουμε στον δημοκρατικό δρόμο. Με την ηγεσια της Χρυσής Αυγής εμείς έχουμε μετωπική σύγκρουση.. Είμαστε οι πρώτοι που ζητήσαμε να τεθούν υπό την κρίση του νόμου. Οχι εκτός νόμου της ελληνικής δικαιοσύνης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «όταν δολοφονούσαν τα τάγματα της Χρυσής Αυγής μετανάστες πριν τον Φύσσα δεν είδα κανέναν να ιδρώνει το αυτί του όταν έπεσε ένας Ελληνας θύμα αυτής της πολιτικής».

«Εμείς δίνουμε έντιμο καθαρό ιδεολογικό αγώνα απέναντι στον φασισμό. Είναι επικίνδυνο να θεωρήσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έκαναν μια επιλογή οργής, είναι φασίστες. Δεν τους θεωρούμε φασίστες, έχουν μεγάλη ευθύνη και θέλουμε να τους θέσουμε μπροστά σε αυτή την ευθύνη. Γιατί πλέον, μετά από όλα όσα έχουν γίνει γνωρίζουν ποια είναι η Χρυσή Αυγή. Δεν δικαιούνται να λένε "δεν ξέρουμε τι είναι"», κατέληξε για το θέμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πεδίο των συνεργασιών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και συσπειρώσει και άλλες δυνάμεις «θα ζητήσουμε τη συμβολή και άλλων δυνάμεων σε αυτή την προσπάθεια». Και συμπλήρωσε: «όταν με ρώτησαν αν μπορούν να υπάρξουν και πρόσωπα στα δυο μεγαλα κόμματα σήμερα, είπα πως το πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε τη χώρα δεν μπορεί να συμμαχήσει μαζί μας. Υπάρχουν όμως πρόσωπα και δυνάμεις που ασφυκτιούν μέσα σε αυτά τα κόμματα».

Ως προς τις διεκδικήσεις του από την ΕΕ είπε ότι θα ζητήσει «μεσα απο σκληρη διαπραγμάτευση, αλλά με ένα βιώσιμο σχέδιο» τα χρήματα για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που είναι αναγκαία. Και τα χρήματα που είναι αναγκαία για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης, να μην εγγράφονται στα ελλείμματα». Προσέθεσε επίσης ότι θα διεκδικήσει να μην έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα να έχουμε 4,5% πλεόνασμα το οποίο θα καταβάλλεται στους δανειστές.

Βενιζέλος: Δεν είναι φασίστες και ναζιστές όλοι όσοι ψηφίζουν Χ.Α.
«Πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι κάνουν μια αντιδημοκρατική επιλογή»

Το αυξημένο ποσοστό της Χρυσής Αυγής -κυρίως στην Αθήνα- έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για τις κάλπες. Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αγκαλιάζει» τη ΧΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τη θεωρία των δύο άκρων.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ.Βενιζέλος δήλωσε την Πέμπτη ότι «δεν είναι φασίστες όλοι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής· πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι κάνουν μια αντιδημοκρατική επιλογή». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης δήλωσε: «Κάθε "κλείσιμο του ματιού" στα μέλη και τους ψηφοφόρους της ΧΑ προσβάλλει τους δημοκρατικούς πολίτες».

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 την Πέμπτη, ο Ευ.Βενιζέλος τόνισε: «Δεν είπε κανείς ότι ο κάθε ψηφοφόρος του Κασιδιάρη είναι ένας φασίστας, ναζιστής, χρυσαυγίτης», για να προσθέσει όμως: «Το ότι ένας άνθρωπος πήγε και με το χέρι του ψήφισε ένα ψηφοδέλτιο με αυτά τα χαρακτηριστικά σημαίνει μια χαλαρότητα, μια δεκτικότητα και πρέπει να μας απασχολήσει αυτό».

«Πρέπει να είμαστε καθαροί απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που έκαναν την επιλογή στις δημοτικές εκλογές. Πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι αυτή είναι μια αντιδημοκρατική επιλογή, ότι ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά φασιστική, βίαιη, ότι είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι σε όλη την Ευρώπη γιατί έχουμε ένα από τα ισχυρότερα ακροδεξιά κόμματα στην ήπειρο» συμπλήρωσε.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης στο ΣΚΑΙ, που προκάλεσε μπαράζ βολών εκ μέρους της ΝΔ και του εκπροσώπου της κυβέρνησης.

«Εμείς έχουμε ένα ανοιχτό διαρκές ιδεολογικό μέτωπο στον φασισμό, στους νεοναζί και πιστεύουμε ότι πρέπει το φαινόμενο αυτό να εξαλειφθεί, είναι ντροπή για την δημοκρατία και για τον λαό μας», είπε ο κ. Τσίπρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και συμπλήρωσε: «Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή στην πλειονότητά τους είναι νεοναζί. Θέλω να σας το πω ευθέως. Και πραγματικά η πάλη μας να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο, η μετωπική μας σύγκρουση με την μαύρη ιδεολογία της μισαλλοδοξίας και του φασισμού, η μετωπική μας σύγκρουση με τα μέλη και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, δεν πρέπει να γίνει και μια μετωπική σύγκρουση με τους παραπλανημένους ψηφοφόρους».

Ως προς την ευθύνη των ψηφοφόρων που ψήφισαν την Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας είπε: «Προφανώς και έχουν ευθύνη αλλά και εμείς έχουμε ευθύνη, τα δημοκρατικά κόμματα, να τους ξανακερδίσουμε. Να μην τους αφήσουμε βορά στα παιχνίδια τα επικοινωνιακά, στα παιχνίδια της παραπλάνησης να πιστεύει δηλαδή ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια αντισυστημική δήθεν δύναμη».

ΝΔ: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία

Στις δηλώσεις αυτές του Αλέξη Τσίπρα αντέδρασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Σήμερα απάντησε ο κ. Τσίπρας και επισήμως στην πρόσκληση του συνεργάτη του κ. Κασιδιάρη.

Και έσονται οι δυο εις σάρκαν μίαν» ήταν το σχόλιο του κ. Κεδίκογλου.

«Ο κ. Τσίπρας με τη σημερινή του συνέντευξη, απέδειξε ότι είναι ένας αδίστακτος αριβίστας που δεν διστάζει να πάει ακόμα και με το διάβολο για να πετύχει τους στόχους του. Είναι ένας άνθρωπος επικίνδυνος για τη Δημοκρατία και την ομαλή πορεία του τόπου. Και όπως λέει και ο στίχος: "Αγκαλιά το φίδι με τη σμέρνα"» ανέφερε η κ. Ασημακοπούλου.

Το σχόλιο του LR: 
=

8 σχόλια:

 1. Νομίζω κάπου εδώ τέλειωσαν και τα τελευταία περιθώρια ανοχής.

  Εφεξής θα ισχύει η ίδια απαγόρευση σχολιασμού για οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ που ισχύει εξαρχής για οπαδούς της Χρυσής Αυγής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και εξηγούμαι: Το κόμμα τους έχει ανοιχτά πλέον εξελιχθεί σε κίνδυνο για την κοινωνία και ισχύει η αρχή της αναγκαιότητας της απομόνωσής τους ως μη βίαιου μέσου αυτοπροστασίας.

   Διαγραφή
  2. Συνεχίζεται η καταγραφή του γιατί σας έγραψα "τα μάτια ανοιχτά στην Αθήνα στις μέρες ως το δεύτερο γύρο" και τι, δυστυχώς, ήμουν βέβαιος ότι θα συμβεί...

   Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) – Φασιστικό το «τσουβάλιασμα» των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.

   "Είναι φασιστικό να «τσουβαλιάζουμε» ψηφοφόρους», τόνισε η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής με το ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, αναφερόμενη στο ζήτημα της προσέγγισης των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης."
   http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=180091

   Δεν θέλω ΟΥΤΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ μαζί σας, ούτε στο διαπροσωπικό επίπεδο, ούτε διαδικτυακά.

   Διαγραφή
 2. Κοίτα να δεις το πρόβλημα ήταν η Αλέκα που είχε δηλώσει ότι ο λαός πρέπει να διορθώσει την ψήφο του. Θυμάσαι τότε τι είχε γίνει; Τώρα εντάξει, διόρθωμα δεν χρειάζεται όντως, απλώς να σπρώξουν κι αυτοί λίγο για την κυβέρνηση της αριστεράς να δούμε άσπρη μέρα, αντιμνημονιακοί είναι στην τελική οι άνθρωποι.

  Άλλο αυτό δε, κι άλλο ο (μέχρι πρότινος, σοβαρός, με περγαμηνές κτλ) Καμίνης που παίζει πολιτικάντικα παιχνίδια με αυτούς και ζητάει την ψήφο τους. Κοίτα εδώ τις φοβερές καταγγελίες του λεφτ:

  http://left.gr/news/giorgos-kaminis-apeythynomaste-kai-stoys-psifoforoys-tis-hrysis-aygis-vinteo
  http://left.gr/news/ntropi-kyrie-kamini

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κάποιος ή κάποιοι φαίνεται να χάκαραν και τις δύο δημοσκοπήσεις του ιστολογίου, με αποτέλεσμα να μηδενιστούν και οι δύο.

  Αλλά μικρή σημασία έχει πια αυτό. Απλώς εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι ότι συνέβη και το σημειώνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΚΕ! Να δυναμώσουμε το ΚΚΕ παντού και με κάθε τρόπο!

  Το γράφω όχι ως σύνθημα εκλογικό. Το γράφω ως αναγκαία πολιτική στάση κάθε ανθρώπου στην Ελλάδα που καταλαβαίνει που πάνε τα πράγματα.

  tom (the old tom)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Cancion al Partido Comunista:

  http://www.youtube.com/watch?v=ykoLfYA_Q3U

  tom (the old tom)

  PS Ο Google translate θα δώσει μια ιδεα για τους στίχους

  ΑπάντησηΔιαγραφή