Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Και σκοτώνεται η εργατική τάξη...

Μέσα σε πέντε μήνες, δύο εργάτες σκοτώθηκαν στη ΛΑΡΚΟ και ένας ακόμα γλίτωσε από του χάρου τα δόντια

Σκοτώθηκε 47χρονος εργάτης στη ΛΑΡΚΟ
Δούλευε σε εργολαβικό συνεργείο. Ο δεύτερος νεκρός μέσα σε πέντε μήνες

Ενας 47χρονος εργάτης, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχασε την Παρασκευή τη ζωή του στη ΛΑΡΚΟ, πέφτοντας σε σιλό τροφοδοσίας μεταλλεύματος. Είναι ο δεύτερος νεκρός σε διάστημα 5 μηνών. Τον περασμένο Δεκέμβρη, ένας ακόμη εργαζόμενος είδε το χάρο με τα μάτια του στο εργοστάσιο, κάνοντας εργασίες συντήρησης σε γερανό πάνω από τα καμίνια, τα οποία δεν είχαν σβήσει.

Ο 47χρονος δούλευε σε εργολαβικό συνεργείο. Οπως κατ' επανάληψη έχει καταγγείλει το ΠΑΜΕ, οι συνθήκες δουλειάς στο εργοστάσιο και ειδικά στις εργολαβίες χαρακτηρίζονται από εντατικοποίηση της δουλειάς, από έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του προσωπικού.

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ. Οπως τονίζει, ο θάνατος του εργάτη «δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Οι δεκάδες σκοτωμένοι εργάτες και οι πολύ περισσότεροι σακατεμένοι συνάδελφοί τους όλα αυτά τα χρόνια από τα πολλά εργατικά ατυχήματα στο χώρο του εργοστασίου αποδείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας είναι αναμφισβήτητες. Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος του εργοστασίου δεν λαμβάνονται, γιατί θεωρούνται κόστος από τα αφεντικά και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συνένοχος βέβαια είναι και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, που συνεχώς βάζει πλάτη για να περάσει η πολιτική του κεφαλαίου και στο εργοστάσιο και γενικότερα στους εργαζόμενους».

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Φθιώτιδας καλεί σε συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, για να αποκαλυφτούν τα πραγματικά αίτια του εγκλήματος στη ΛΑΡΚΟ, να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι και για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εργοδοσία και κυβέρνηση έχουν τεράστιες ευθύνες
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, με τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο ενός 47χρονου εργάτη, πατέρα 4 παιδιών, που δούλευε στις εργολαβίες του εργοστασίου. Οι ευθύνες της εργοδοσίας της ΛΑΡΚΟ, αλλά και της κυβέρνησης, είναι τεράστιες, καθώς η εργατική τάξη θρηνεί, σε διάστημα μόλις πέντε μηνών, στο ίδιο εργοστάσιο και δεύτερο νεκρό εργάτη.

Τα συνεχιζόμενα θανατηφόρα δυστυχήματα στη ΛΑΡΚΟ είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής, που διαλύει και απαξιώνει τη ΛΑΡΚΟ, τσακίζει τις εργασιακές σχέσεις, τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς και αντικαθιστά εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά με το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών.

Αποκαλύπτεται ότι ο στόχος της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων περνάει μέσα και από την ίδια τη ζωή εργατών.

Κανένας εργάτης, κανένας άνθρωπος των φτωχών - λαϊκών στρωμάτων να μην πιστέψει τις αναμενόμενες δικαιολογίες της διοίκησης του εργοστασίου περί "ανθρώπινου λάθους". Με ταξική οργάνωση και αλληλεγγύη να μετατρέψει την οργή και την πείρα του σε δύναμη για την εργατική - λαϊκή αντεπίθεση, που θα βάλει τέλος στο απάνθρωπο και βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα».

2 σχόλια:

  1. Ο "ανώνυμος εργάτης" για τον οποίο καμιά "Αυγή" ή άλλη κωλοφυλλάδα δεν θα του αφιερώσει ούτε μια αράδα. Μόνο το Κόμμα διατηρεί την μνήμη τους. Γιατί είναι το Κόμμα των εκατομμυρίων αυτών ανώνυμων νεκρών εργατών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. EΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΕΙΔΗΣΗ : το θηριο μοιαζει να ξυπνα
    http://www.902.gr/eidisi/diethni/44108/oi-ergates-toy-ntonetsk-gyrisan-tin-plati-ston-disekatommyrioyho-ahmetof#.U3vFd7Nregc.google_plusone_share

    ΑπάντησηΔιαγραφή