Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

Η ελληνική βιομηχανία που ανθεί: Συνδικαλιστικές διώξεις

Ζάκυνθος: Νέα δίκη στελεχών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος την Τρίτη 8 Απρίλη
Σε συγκέντρωση στα Δικαστήρια καλεί το ΕΚ

Σε μαζική συγκέντρωση στα Δικαστήρια Ζακύνθου καλεί το Εργατικό Κέντρο του νησιού την Τρίτη 8 Απρίλη, στις 9 το πρωί, προκειμένου να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στη νέα δίκη στελεχών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Το ΕΚ Ζακύνθου στην ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζει:

«Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Για άλλη μια φορά, δικάζονται στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, για άλλη μια φορά το αστικό κράτος, ιδιαίτερα τώρα, δείχνει ποιους πραγματικά φοβάται.


Στις 8 Απρίλη, δικάζεται ο Στρούζας Παναγιώτης, Πρόεδρος του ΕΚΖ, μέλος της Γραμματείας Ζακύνθου του ΠΑΜΕ και στέλεχος του ΚΚΕ, με την κατηγορία της παρακώλυσης δημόσιας υπηρεσίας, επειδή στην απεργία του ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη του 2009, που ήταν ορόσημο στην όξυνση της ταξικής πάλης, μπροστά στη λαίλαπα που ακολούθησε και συνεχίζεται, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι των ταξικών σωματείων του νησιού από το πρωί περιφρουρούσαν το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ Ζακύνθου, σηματοδοτώντας έτσι την κλιμάκωση του αγώνα μπροστά στη θύελλα των αντεργατικών μέτρων.

Την ίδια μέρα, 8 Απρίλη, δικάζονται οι: Στρούζας Τάκης, Κλάδης Διονύσης, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Καλαµαράς Διονύσης, μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Νίκος Αρβανιτάκης, πρώην μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων, με την κατηγορία της φθοράς ξένης περιουσίας, επειδή τον Αύγουστο του 2008 έγραψαν συνθήματα για το δικαίωμα στη μητρότητα, ενώ τη νύχτα που συνελήφθησαν κρατήθηκαν στο ΑΤ Ζακύνθου για αρκετές ώρες.

Στις 11 Απρίλη, στο εφετείο Πατρών δικάζονται οι: Κλάδης Διονύσης, Στρούζας Τάκης, Κόμης Διονύσης, πρώην γ. γραμματέας του ΕΚΖ και Σταθόπουλος Γιώργος, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, επειδή το Μάη του 2007, μετά από απόφαση των ταξικών συνδικάτων του νησιού, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Ζακύνθου, γιατί η διεύθυνση του ΙΚΑ αρνιόταν να αναγνωρίσει εργατικό το έγκλημα που είχε γίνει με θύματα ένα νεκρό οικοδόμο και ένα σοβαρά τραυματισμένο σε οικοδομή στις Μαριές Ζακύνθου. Η κατηγορία είναι παρακώλυση δημόσιας υπηρεσίας και ήδη έχουν καταδικαστεί οι συνδικαλιστές με εννιά μήνες φυλάκιση για τη συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία άσκησαν έφεση.

Αυτή η δήθεν τυφλή δικαιοσύνη αντί να μεριμνήσει να αναδείξει τους υπαίτιους και τις αιτίες του ατυχήματος, σέρνει στα δικαστήρια αυτούς που πρωτοστάτησαν να γίνει το αυτονόητο. Να αναγνωριστεί το εργατικό ατύχημα.

Συνάδελφοι, η εχθρική στάση που έχει το αστικό κράτος με τους μηχανισμούς του απέναντι σ’ αυτούς που αγωνίζονται δεν είναι αποτέλεσμα μιας άτυχης συμπεριφοράς που έγινε σε στιγμή έντασης.

Το αστικό κράτος με τα κόμματα που το υπηρετούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου έχουν τους ανθρώπους τους και τους μηχανισμούς για να μπορέσουν να διαιωνίσουν την κυριαρχία της πλουτοκρατίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τα εργοστάσια, τα ξενοδοχεία, τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Γι’ αυτό και διώκουν, τρομοκρατούν, απολύουν, συκοφαντούν αυτούς που οργανώνουν την πάλη του λαού, που μπολιάζουν τις συνειδήσεις των εργαζομένων ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, ότι μπορεί ο εργάτης χωρίς τα αφεντικά να παράγει και να διευθύνει τον τεράστιο πλούτο προς όφελος του.

Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι θα εμποδίσουν την ανάπτυξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με τις διώξεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους του νησιού, τα σωματεία, τους φορείς να καταδικάσουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, της ταξικής πάλης, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους συνδικαλιστές.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Τη Δευτέρα συνεχίζεται η δίκη των χαλυβουργών
Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει αστυνομικοί και άνθρωποι του απεργοσπαστικού μηχανισμού


Συνεχίζεται τη Δευτέρα η δίκη των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της «παραβίασης δικαστικής απόφασης» και της «παράνομης βίας». Οι διώξεις αφορούν 6 απεργούς που συμμετείχαν στη βάρδια της περιφρούρησης τα χαράματα της 20ής Ιούλη 2012 και συνελήφθησαν κατά την επέμβαση των ΜΑΤ. Επίσης, 18 χαλυβουργούς και μια γυναίκα απεργού, που είχαν μηνυθεί από το μηχανισμό της εργοδοσίας.

Μέχρι στιγμής, ως μάρτυρες κατηγορίας έχουν καταθέσει τέσσερις αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση στις 20 Ιούλη 2012 και στη σύλληψη 6 απεργών, καθώς και εργαζόμενοι που κατά τη διάρκεια της πολύμηνης απεργίας αποτέλεσαν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της εργοδοσίας, χωρίς να επιβεβαιώνεται από τις καταθέσεις τους καμία κατηγορία.

Συγκεκριμένα, από την ακροαματική διαδικασία προκύπτει πως τα ξημερώματα της μέρας της επέμβασης των ΜΑΤ, λίγο πριν τις 5 το πρωί, έξω από το εργοστάσιο δεν υπήρχαν εργαζόμενοι που ήθελαν να πιάσουν δουλειά, ούτε σημειώθηκε οποιοδήποτε επεισόδιο, αλλά οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Οι απεργοί κατηγορούνται ακόμα ότι δεν εφάρμοσαν τη δικαστική απόφαση στις 29/5/2012, που δημοσιοποιήθηκε στις 5/6/2012 και έκρινε την απεργία τους παράνομη. Ωστόσο, στις 28/5/2012 έγινε νέα Γενική Συνέλευση, που πήρε απόφαση για απεργία, την οποία δεν έχει προσβάλει κανείς μέχρι σήμερα.

Μπορεί οι μάρτυρες κατηγορίες να μην καταφέρνουν να στηρίξουν το κατηγορητήριο, που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εργοδοσίας, τα δίνουν όμως όλα στην επίθεση στη διοίκηση του σωματείου που οργάνωσε την απεργιακή μάχη, στους συναδέλφους τους που μπήκαν μπροστά σε αυτή, στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που έκαναν κάθε προσπάθεια να γίνει ο αγώνας των χαλυβουργών υπόθεση όλης της εργατικής τάξης.

Κάθε μαρτυρία κατηγορίας κάνει και πιο φανερό τον πραγματικό στόχο της δίωξης, που είναι να βρεθεί στο εδώλιο η πολύμηνη απεργία, που πυροδότησε την αλληλεγγύη ανθρώπων κάθε ηλικίας, εργαζομένων και ανέργων, ακόμα και από άλλες χώρες.
Ριζοσπάστης, 29/3/2014

ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ
Επιασε στασίδι ο σκληρός πυρήνας του εργοδοτικού μηχανισμού
Οι μόνιμοι απεργοσπάστες κατέθεσαν χτες. Την Πέμπτη 3/4 θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία

Με καταθέσεις από μάρτυρες κατηγορίας, που επιχείρησαν με κάθε τρόπο να «κάτσουν στο σκαμνί» τον αγώνα που με αυτοθυσία έδωσε η πλειοψηφία των συναδέλφων τους, συνεχίστηκε χτες η δίκη των χαλυβουργών. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την Πέμπτη 3/4, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας και να ξεκινήσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.

Για την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τους ανθρώπους της, η δικαστική δίωξη αποτελεί μέρος της προσπάθειας να σπιλωθεί και να συκοφαντηθεί η απεργιακή μάχη ενάντια στις απολύσεις και την εκ περιτροπής απασχόληση. Μια μάχη που δόθηκε για 9 μήνες, με συχνές και μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, με τη δραστήρια συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων του εργοστασίου, με την αλληλεγγύη και τη στήριξη χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων και μαθητών, με αντίκτυπο ακόμα και πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Ο σκληρός πυρήνας του εργοδοτικού μηχανισμού δε δίστασε να προκαλέσει ανοιχτά, κατηγορώντας το σωματείο πως είναι «υπεύθυνο για τις απολύσεις», πως ήθελε «στρατό από ανέργους», συκοφαντώντας απεργούς ότι εξαπέλυαν επιθέσεις σε βάρος τους και υπερασπίζοντας παράλληλα την εργοδοσία. Δίπλα στο σωματείο, επιχείρησαν να θέσουν στο στόχαστρο τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αλλά και το ΚΚΕ, που στήριξε αταλάντευτα τον αγώνα των χαλυβουργών.

Δεν είναι τυχαίο πως στη λίστα των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνονται οι λιγοστοί εργαζόμενοι που έχουν απομείνει να δουλεύουν με κανονικό ωράριο, τη στιγμή που βρίσκεται σε εφαρμογή η διαθεσιμότητα και συνεχίζονται οι απολύσεις. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και μέλη του νέου ΔΣ του σωματείου, πράγμα που φανερώνει τι είδους σωματείο έστησε η εργοδοσία όταν «ξεμπέρδεψε» με τους περισσότερους απεργούς, προχωρώντας στις απολύσεις τους.

Μίσος για τους εργατικούς αγώνες

Στις χτεσινές καταθέσεις, οι Γενικές Συνελεύσεις χαρακτηρίστηκαν «πανηγύρι» και «θέατρο», τη στιγμή που αυτές γίνονταν περίπου μια φορά το μήνα με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ακόμα και ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία απόφαση για απεργία, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να παραδεχθούν πως οι αποφάσεις για την κήρυξη απεργίας είχαν την ομόφωνη στήριξη του ΔΣ του σωματείου και των διαφορετικών παρατάξεων που εκπροσωπούνταν σε αυτό.

Στην ουσία, βέβαια, η επίκληση της «νομιμότητας» είναι προσχηματική. Ετσι, όσο κι αν έβαλλαν ενάντια στο σωματείο, δεν κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί κανείς δεν προσέφυγε ενάντια στη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 28/5/2012. Στη συνέλευση αυτή, που είχε ως πρόσθετο αίτημα την ανάκληση των απολύσεων, οι οποίες στη φάση εκείνη είχαν ξεπεράσει τις 100, πήραν μέρος και ψήφισαν και οι ίδιοι, παρά το γεγονός ότι την χαρακτηρίζουν κι αυτή «παράνομη». Πρόκειται για τους ίδιους που καυχιούνται πως μπήκαν για δουλειά συνοδευόμενοι από κάμποσες διμοιρίες των ΜΑΤ.

Ενδεικτική για το ρόλο που έπαιξε η κυβέρνηση στο πλευρό του Μάνεση είναι η συνάντηση που είχε ο βουλευτής, τότε, της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, στις 19/7/2012, με την ομάδα των απεργοσπαστών και διευθυντών στο χώρο δίπλα από το εργοστάσιο, κατά την οποία έδωσε την υπόσχεση να παρέμβει στον εισαγγελέα για να σπάσει η απεργία. Την ίδια μέρα έγιναν οι πανομοιότυπες καταθέσεις της ομάδας των απεργοσπαστών στο Αστυνομικό Τμήμα και τα ξημερώματα της επόμενης πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση της Αστυνομίας.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, η κατάσταση στο εργοστάσιο, με τη συνέχιση των ομαδικών απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων, δεν έχει προκαλέσει την επίσκεψη των υπουργών της συγκυβέρνησης. Ο στόχος τους, προφανώς, δεν αφορούσε τη λειτουργία του εργοστασίου, αλλά την «τιμωρία» των εργαζομένων που αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι.
Ριζοσπάστης, 1/4/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου