Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Ανοιχτή επιστολή παραίτησης από τη θέση του διευθυντή ενάντια στο 'νέο σχολείο' και την αξιολόγηση

Την παραίτησή τους από τη θέση του Διευθυντή ανακοινώνουν οι εκπαιδευτικοί Μαδυτινός Κων/νος και Στυλιανίδου Δέσποινα στη Λήμνο αντιτιτθέμενοι στην επιβολή του «νέου» σχολείου της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων μέσω της αυτοαξιολόγησης των σχολείων και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και συντασσόμενοι με τις θέσεις του σωματείου, του κλάδου και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή παραίτησης των δύο εκπαιδευτικών από τη θέση του διευθυντή:«Οι παρακάτω υπογράφοντες, Μαδυτινός Κωνσταντίνος και Στυλιανίδου Δέσποινα, παραιτούμαστε από τη θέση του Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας και του Γυμνασίου Μούδρου «ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ» αντίστοιχα, γιατί συντασσόμαστε με τις θέσεις του Σωματείου μας, του Κλάδου, αλλά και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που αντιτίθεται στην επιβολή του «νέου» σχολείου της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων μέσω της αυτοαξιολόγησης των σχολείων και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Δεν έχουμε την πρόθεση να γίνουμε το μακρύ χέρι της κυβερνητικής πολιτικής, εφαρμόζοντας από τη θέση του Διευθυντή την αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση, δηλαδή την κατηγοριοποίηση των σχολείων και την καταδίκη συναδέλφων μας σε μισθολογική στασιμότητα, διαθεσιμότητα ή και απόλυση.

Με την αυτοαξιολόγηση, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας συντάσσονται με τις εδώ και πολλά χρόνια κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύουν όχι στην καλυτέρευση της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών στο έργο τους, αλλά στη μετάθεση των δικών τους ευθυνών για την προσαρμογή της εκπαίδευσης στις νέες ανάγκες της οικονομίας της αγοράς στους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Αυτό γίνεται βάζοντάς τους να ψάχνουν πόρους για τη λειτουργία και συντήρηση των σχολείων είτε ζητιανεύοντας σε ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις, είτε βάζοντας οι γονείς πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε συμπράττοντας με επιχειρήσεις που θα εμφανίζονται ως χορηγοί, έχοντας λόγο και για τα προγράμματα των σχολείων. Εκεί στοχεύει και η επιβολή στην ουσία των λεγόμενων project μέσω της Ευέλικτης Ζώνης. Θέλουν σχολεία με διαφοροποιημένα προγράμματα, ανάλογα με τη χρηματοδότηση των ιδιωτών και το επίπεδο των μαθητών.

Θέλουν σχολεία που θα έχουν ακόμα πιο άνιση αντιμετώπιση των μαθητών, που δεν θα έχουν ενιαία προγράμματα διδασκαλίας και βιβλία που δε θα προάγουν πραγματικά την επιστημονική γνώση και την ιστορική αλήθεια.

Η αξιολόγηση είναι το προκάλυμμα της κυβέρνησης για να επιβάλει την πολιτική της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης χωρίς αντιστάσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς, με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

Καλούμε τους συναδέλφους μας που στη συντριπτική τους πλειοψηφία πανελλαδικά πήραν θέση κατά της αυτοαξιολόγησης/αξιολόγησης, να μη συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας για την αυτοαξιολόγηση των σχολείων.

Καλούμε τους συναδέλφους μας Διευθυντές, να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης/αξιολόγησης και αν χρειαστεί να παραιτηθούν και αυτοί από τη θέση του Διευθυντή - αξιολογητή, συντασσόμενοι με τις αποφάσεις του Κλάδου, των Γενικών Συνελεύσεων των Σωματείων μας, αλλά και των καταστατικών των Σωματείων που έχουν σκοπούς τη συναδελφική αλληλεγγύη και την προαγωγή της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης».

13 σχόλια:

 1. Ο άλλος από τη Λάρισα που στρογγυλοκάθεται στη θέση του διευθυντή τί απέγινε; "Δίνει μάχες"; Παραιτήθηκε; Συνεχίζει την καριέρα που τόσο άστοργα αποπειράθηκε να του στερήσει το κόμμα;

  Nigel Tuffnel

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έμεινε ξεκρέμαστος ο δάσκαλος που δεν τον άφηνε το κόμμα να γίνει διευθυντής. Βρήκε τη θέση του στον χώρο των πραγματικών "εργατικών αγωνιστών", aka true, aka Εργατικός Αγώνας: http://syllogosgk.blogspot.com/2014/02/blog-post_27.html

   Διαγραφή
  2. 'Ετσι είναι οι "true". Κρίμα το όνομα και το έργο του Κορδάτου να μαγαρίζεται, αλλά δε πρωτοτυπούν σ'αυτό, ακριβώς όπως κάνουν και τα "ξαδερφάκια" τους πρώτα,δεύτερα κ.ο.κ.

   Διαγραφή
  3. Tο "Λέσχη Φίλων του Μιχάλη Τυρίμου" αποκλείστηκε ως αντιεπικοινωνιακό, οπότε την πλήρωσε ο Κορδάτος.

   Διαγραφή
 2. Μόνο εκείνος στρογγυλοκάθεται; Εδώ ο δικός μας παραπονιέται ότι στην Ελλάδα ο δ/ντής δεν έχει σοβαρές αρμοδιότητες, ενώ στο εκπ. σύστημα άλλης χώρας όπου τον είχε στείλει το κόμμα του, ο δ/ντής μέχρι που προσλαμβάνει και απολύει εκπ/κούς!
  hopenends

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ... ενώ στο εκπ. σύστημα άλλης χώρας όπου τον είχε στείλει το κόμμα του, ο δ/ντής μέχρι που προσλαμβάνει και απολύει εκπ/κούς!

   Ε, ναι! Κυρίλα! Διότι, τι να την κάνεις τη θέση του διευθυντού, αγαπητέ μου, χωρίς το διευθυντικό δικαίωμα; Για ντεκόρ; Ενώ άμα μπορείς να λες "φύγε συ που 'σαι κακός, έλα συ που 'σαι καλός", μια αναβάθμιση τη νοιώθεις, όσο να 'ναι... Έστω και με τα 3,60 που παίρνεις (σε ευρώ).

   Να υποθέσω πασόκος ο δικός σας; Ή αριστερός;

   gdmn1973

   Διαγραφή
  2. Πασόκος, σήμερα μεταμφιεσμένος σε κάτι νεφελώδες. Άνθρωπος χωρίς έρμα, σκέψη χωρίς ειρμό. Λες και τους διαλέγουν έναν-έναν!
   hopenends

   Διαγραφή
 3. Έχω την υποψία πως ο σ. Αντώνης μιλώντας για "Λέσχη Φίλων του Μιχάλη Τυρίμου", υπονοεί πως πας διαφωνών με το ΚΚΕ και το Lenin Reloaded είναι χαφιές.
  Θα ήθελα μιαν επιβεβαίωση ή μια απόρριψη.
  Αν ήταν ένα κρυο αστειάκι "πάει στο διάολο". Αν το λέει στα σοβαρά φοβάμαι πως γυρίσαμε σε "άλλες εποχές".
  Επιμενίδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι, πας αλιεύων προσωπικά στοιχεία μελών και οπαδών, απειλών και λασπολογών όποιον δεν "τσιμπάει" με απίστευτα ψέματα και διαρκώς λυσσάζων εναντίον του ΚΚΕ όμως, κάτι θυμίζει απ' το παρελθόν νομίζω.

   Διαγραφή
  2. @Επιμενίδης:
   Αυτός που πολεμάει χυδαία και βρώμικα το ΚΚΕ δηλώνοντας ταυτόχρονα και ...ΚΚΕς(!!!), είναι σαφέστατα χαφιές.
   Η σύγκριση με τον Τυρίμο που έκανε ακριβώς αυτό είναι απόλυτα ακριβής.

   Διαγραφή
  3. Διαπιστώνω μια διάσταση απόψεων μεταξύ Αντώνη και TRASH. Βρείτε τα πρώτα μεταξύ σας.
   Επιμενίδης

   Διαγραφή
  4. Έχεις απόλυτο δίκαιο. Προτού όμως πάω να πλακωθώ στις μπουνιές με τον Τρας, θα μπανάρω εσένα για απροκάλυπτο τρόλιγκ.

   Διαγραφή
 4. πολλά μπράβο στους χιλιάδες καθημερινούς αγωνιστές,
  που με συνέπεια λόγων και έργων, αποτελούν την πρωτοπορία του ταξικού κινήματος!
  καθημερινοί ήρωες!

  @ψηρίς

  ΑπάντησηΔιαγραφή