Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Εθνικισμός - κοσμοπολιτισμός σημειώσατε Χ

ΣΥΡΙΖΑ: Εθνικισμός - κοσμοπολιτισμός σημειώσατε Χ

Τα γεγονότα είναι γνωστά, υποψήφια Ρομά από τη μουσουλμανική μειονότητα, γνωστή για τις σχέσεις της με ελληνικούς αντιδραστικούς κύκλους και βραβευμένη από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, εντάσσεται ως υποψήφια στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ και στην πορεία αποσύρεται (μετά από αντιδράσεις, όπως γράφεται, των μειονοτικών βουλευτών και του τουρκικού προξενείου), και μάλιστα με κοσμοπολίτικη επιχειρηματολογία που δίνει πάτημα στον εθνικισμό της άλλης πλευράς. Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρόεδρος της λεγόμενης Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης που στηρίζει το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB και - όπως αποδεικνύεται - έχει σχέσεις με εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία, υπό το βάρος των αντιδράσεων παραιτείται. Θυμίζουμε ότι ο «Ριζοσπάστης» είχε δημοσιεύσει εδώ και μια βδομάδα (Πέμπτη 17/4/2014) Ανακοίνωση της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, στην οποία η ΚΟ κατήγγελλε αυτά τα περιστατικά.
***
Αντίφαση; Οχι τόσο. Ενα αστικό κόμμα είναι φυσικό να ενσωματώνει στους κόλπους του τόσο τον εθνικισμό όσο και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Μια δύναμη αστικής διαχείρισης που υπόσχεται ότι θα διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα των καπιταλιστών, των επιχειρηματιών, ότι θα στηρίξει την καπιταλιστική ανάκαμψη, δεν μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα των εργαζομένων της μουσουλμανικής μειονότητας, δεν μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους ως αναπόσπαστου τμήματος της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας της Ελλάδας. Ετσι «παίζει» στα διάφορα παιχνίδια των ενδοαστικών ανταγωνισμών, αλλά και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, που πάντα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τη μειονότητα. Αυτό κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας και έτσι πόσο «νέο» κόμμα είναι.

Αλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι πίσω από διάφορους αυτόκλητους εκπροσώπους της μειονότητας - είτε αυτοί σχετίζονται με εθνικιστικούς κύκλους της Ελλάδας είτε με ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ και ΝΑΤΟ) είτε με εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας - υπάρχουν οι μπίζνες διάφορων επιχειρηματιών, τα σχέδια για την «ανάπτυξη της Θράκης», που βρίσκεται μάλιστα σε στρατηγικό σημείο όσον αφορά τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας. Το παιχνίδι με τις ενδοαστικές αντιθέσεις με τα διάφορα κέντρα του εθνικισμού και του ιμπεριαλισμού συνιστά κάθε άλλο παρά διεθνιστική στάση, όπως προσπαθεί να υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβοντας τις «πομπές του» κάτω από το χαλί. Ούτε βεβαίως διεθνισμός είναι το να αναπαράγεις τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές.
***
Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων κομμάτων, αποδεικνύουν πού μπορεί να οδηγήσει ο καιροσκοπισμός και η ψηφοθηρία. Κάτι που φάνηκε και με την περίπτωση Καρυπίδη στη Δυτ. Μακεδονία, αλλά και με άλλες περιπτώσεις.

Βεβαίως αυτό δεν είναι κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλα τα αστικά κόμματα, και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, παίζουν και έχουν παίξει σε αυτό το παιχνίδι πολλοί από τους λεγόμενους μειονοτικούς βουλευτές και πολιτευτές τους (θυμίζουμε τις ανάλογες περιπτώσεις, π.χ.: Αχμέτ Ιλχάν από ΝΔ και Γκιουλ Καραχασάν από ΠΑΣΟΚ κ.ά., ή ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΝΔ που αποκαλύπτεται ότι έχει σχέσεις με το DEB κ.ά.). Θυμίζουμε επίσης ότι ο Γ. Παπανδρέου ήταν ο πρώτος διδάξας στην προβολή της λογικής του λεγόμενου «συλλογικού αυτοπροσδιορισμού», λογική που διευκολύνει τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα να εγείρουν «μειονοτικά», «εθνικά», «θρησκευτικά» ζητήματα όπου αυτό τους είναι χρήσιμο, με ΗΠΑ και ΕΕ να πρωτοστατούν σε αυτήν τη λογική. Αυτήν την κοσμοπολίτικη επιχειρηματολογία επανέφερε ουσιαστικά ο άλλος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Χριστόπουλος.
***
Υπαρκτά ζητήματα της μειονότητας, που αφορούν την εκλογή μουφτή, τους ιμάμηδες και άλλα, εντάσσονται από αστικές και άλλες εθνικιστικές δυνάμεις στις ενδοαστικές - ενδοκαπιταλιστικές - ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, δηλητηριάζοντας τη συνείδηση των εργαζομένων της μειονότητας. Ενώ μπαίνουν στην μπάντα άλλα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν ιδιαίτερα τη μειονότητα, όπως η αυξημένη ανεργία που οδηγεί εκατοντάδες στο δρόμο της μετανάστευσης, οι επιπτώσεις του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ στις κατασκευές και στην παραγωγή καπνού - κλάδοι στους οποίους απασχολείται μεγάλο τμήμα της μειονότητας - κ.ά.
***
Το ΚΚΕ απορρίπτει αυτές τις λογικές. Απορρίπτει και τον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική. Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργάτες, τους ανέργους, τους αγρότες, τα λαϊκά στρώματα, που, ανεξάρτητα αν ανήκουν στην πλειονότητα είτε στη μειονότητα, έχουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες, έχουν κοινό εχθρό την πολιτική της ΕΕ και τα μονοπώλια. Μόνο με την κοινή τους πάλη μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

Οι εξελίξεις αυτές χρειάζεται να προβληματίσουν τους εργαζομένους, τη φτωχολογιά της μειονότητας και της πλειονότητας, που τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από τη στήριξη σε δυνάμεις που ενισχύουν τον εθνικισμό ή τον κοσμοπολιτισμό.

Ταξική ενωτική επιλογή για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής είναι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και στις τοπικές εκλογές. Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την εθνική ή θρησκευτική συνείδηση, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την ΕΕ, το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του.
Π.

10 σχόλια:

 1. " ο Γ. Παπανδρέου ήταν ο πρώτος διδάξας στην προβολή της λογικής του λεγόμενου «συλλογικού αυτοπροσδιορισμού», "

  Όχι ακριβώς, προηγήθηκε το ΚΚΕ του Μεσοπολέμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είσαι παντελώς άσχετος. Αναφέρεσαι σε μια εποχή και μια περιοχή που η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν Σλαβικής καταγωγής ενώ οι νεοεισερχόμενοι Πόντιοι μόλις που είχαν αρχίσει να μαθαίνουν ελληνικά και να γίνονται κομμάτι της νέας τους γης. Αργότερα, όμως στον πόλεμο ήταν οι ίδιοι κάτοικοι σλαβικής καταγωγής της Ελληνικής Μακεδονίας που αποφάσισαν πως η πραγματική ανεξαρτησία της Μακεδονίας μπορεί να έρθει μέσα από την οικοδόμηση σοσιαλισμού στην Ελλαδά. Άνοιξε κανένα βιβλίο πέραν των εθνικιστικών λυμάτων που διαβάζεις μπας και μάθεις ιστορία-και δεν εννοώ να διαβάσεις τον ψευτο-Παπαρηγόπουλο. gorf

   Διαγραφή
 2. "Τα γεγονότα είναι γνωστά, υποψήφια Ρομά από τη μουσουλμανική μειονότητα, γνωστή για τις σχέσεις της με ελληνικούς αντιδραστικούς κύκλους και βραβευμένη από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, εντάσσεται ως υποψήφια στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ"

  Πρώτον ποιά είναι τα στοιχεία που αποδεικνύουν την σχέση της Σαμπιχά ΣουλεΪμάν με ελληνικούς αντιδραστικούς κύκλους, και μάλιστα ποιά σχέση;

  Δεύτερον τι σημαίνει βραβεύτηκε απο το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ; Πότε βραβεύτηκε και για ποιό λόγο;

  "τα λαϊκά στρώματα, που, ανεξάρτητα αν ανήκουν στην πλειονότητα είτε στη μειονότητα, έχουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες"

  Θέλει πολύ θράσσος (ή ελαφριά την καρδιά) για να διατυπωθεί μια τόσο λαΪκιστική πρόταση απο τον Ρ. Δηλαδή το προβλήματα των Ρομά (π.χ. του Δροσερού στο οποίο δραστηριοποιείται η κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάν) που απαριθμώνται σε αναλφαβητισμό, παντελής έλλειψη υγειονομικών συνθηκών και στοιχειωδών υποδομών ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης, καμία κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως των γυναικών Ρομά, εκρηκτική ανεργία, μέσο όρο ζωής που αντιστοιχεί στο μέσο όρο ζωής που είχανε οι Έλληνες πριν σαράντα χρόνια, καθώς και πολλά άλλα, είναι ίδια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώμματα, της Αθήνας π.χ.;

  Ασφαλώς και η αιτία των πρόβλημάτων και των μεν (μειονότητας) και των δε (πλειονότητας) είναι ο καπιταλισμός . Η δε όξυνση της αντιλαϊκής επιθεσής ένεκα της κρίσης του γεννά νέα προβλήματα, ενώ κάνει προβλήματα που προϋπηρχαν ακόμα πιο αφόρητα. Είναι, όμως, επιεικώς απαράδεκτο να μην εντάσεις στην κριτική αναλυσή σου (σ.σ. αναφέρομαι στην παραπάνω ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Ρ), μια στοιχειώδης διάκριση και επισήμανση των επιπλέον και βαθύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ανήκουν σε μειονότητες όπως για παράδειγμα οι Ρομά της Θράκης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Δεύτερον τι σημαίνει βραβεύτηκε απο το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ; Πότε βραβεύτηκε και για ποιό λόγο;"

   Ούτε τη φωτογραφία δεν κοίταξες, όχι έρευνα δεν έκανες. Και δεν έχεις και ψευδώνυμο. Ψευδώνυμο ή σβήσιμο, να μην τρώμε και τον χρόνο μας με ανοησίες.

   Διαγραφή
  2. οχι αστον ειναι ενδιαφερων.
   καταρχην δεν ειναι του "Ρ" το κειμενο αλλα στηριζετε στην ανακοινωση του κομματος στην ξανθη και βγηκε 2 μερες ΠΡΙΝ ξεκινησει το μπαχαλο. και για τον γκριζο λυκο του περιφερειακου ψ/τιου. 1-0
   αν θες και ονοματα πανε ρωτα κανα ξανθιωτη, θα σου πουν πολλα. 2-0
   οσο για την βραβευση. αμφισβητεις κατι που την ακουσα να το λεει η ιδια σε συνεντευξη, το να σε βραβευει το υπεξ της αμερικης ειναι αιτια απο μονη της. πεναλτι γκολ αποβολη και η μπαλα δικια μας.

   Υ.Γ. κυνηγι θησαυρου....σε ποιο δημο της δυτικης αθηνας ο τσυριζα κατεβαζει υποψηφιο δημοτικο συμβουλο υποψηφιο βουλευτη του λαος; επιπροσθετη βοηθεια...ο συνεργαζομενος εχει διατελεσει αντιδημαρχος και επι δημαρχου πασοκ και επι δημαρχου νδ

   Διαγραφή
  3. "Και δεν έχεις και ψευδώνυμο."

   Έχεις δίκιο, συγγνώμη. Δεν ήξερα πως πρέπει να χρησιμοποιήσω κάποιο ψευδώνυμο, μιας και στην "Απάντηση ως" δίνεται η επιλογή "Ανώνυμος/η".

   "Ούτε τη φωτογραφία δεν κοίταξες, όχι έρευνα δεν έκανες."

   Πολύ σωστός. Έπρεπε να είμαι πιο παρατηρητικός, αλλά επιτρεψέ μου να παρατηρήσω πως δεν είναι υποχρεωσή μου να κάνω εγώ κάποια έρευνα, αλλά εσύ που αναρτάς την παραπάνω δημοσίευση του Ρ και συνεπώς υιοθετείς ή υποστηριζείς τα όσα αναφέρονται σε αυτή.

   Εγω έχω υποχρέωση να κάνω κάποια έρευνα μονάχα σε περίπτωση που συμφωνώ ή διαφώνω με το παραπάνω δημοσίευμα. Και αυτό που κύρια προκύπτει απο το προηγούμενο σχολιό μου δεν είναι η όποια συμφωνία ή διαφωνία με το δημοσίευμα, αλλά η ενόχληση που μου προκαλεί η εκτόξευση κατηγοριών στο ίδιο στυλ με το άρθρο "Εκεί ψηλά στη Θράκη" της Αυγής, δίχως την παράθεση τεκμηριωμένων στοιχείων.

   Τώρα το οτι βραβέυτηκε απο το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δε μου λέει κάτι γι αυτό και ρωτάω για ποιό λόγο βράβευτηκε.

   Προς modesto: και μόνο απο του οπαδικού ύφους επιχειρηματά σου καταλαβαίνει κάποιος πως δεν υπάρχει λόγος απάντησης. Πέραν του οτι τα επιχειρηματά σου δεν έχουν καμία ουσία.

   Τώρα όσον αφορά το κυνήγι θησαυρού θα σε απογοητεύσω διότι δε με αφορά. Δεν ψηφίζω στη Δυτική Αθήνα και ψηφίζω ΚΚΕ εκεί που ψηφίζω.

   Βασίλης Β.

   Διαγραφή
  4. καλα μας επεισες (ας πουμε).
   αυτο το ψυχοπονιαρικο για το στυλ παντα μου αρεσει. πολιτισμος ρε παιδι μου. βγαζουμε την αποψαρα μας με στυλ που αν το εκανες προσωπο με προσωπο θα επαιρνες ακομα χειροτερη απαντηση και αυτο γιατι:
   α) επαναλαμβανω οτι ο "Ρ" εγραψε την ανακοινωση της Κ.Ο. Ξανθης και πιστεψε με οι ντοποιοι ξερουν πολυ καλα για τις σχεσεις της. με αυτη την λογικη (της ανακοινωσης) δεν θα καθησει να γραψει αναλυτικα, αναφορα κανει. και εσενα ως ανθρωπου της τεχνολογιας θα επρεπε να σου κεντρισει το ενδιαφερον και να κανεις την ερευνα σου και αν τον βρεις λαθος να κραξεις.
   Β) το επιχειρημα οτι δεν εχεις υποχρεωση να ψαξεις ειναι εωλο επιχειρημα. ως πολιτικο ων θ επρεπε απο μονος σου να το ψαξεις, ποσο μαλλον ως ψηφοφορος του ΚΚΕ για επιχειρημα στους τσυριζαιους
   Γ) το γεγονος της βραβευσης δεν σου λεει τπτ........χμμμμ ναι! το αμερικανικο κρατος δινει επισημη μνεια για πολιτικη δραση και εσενα δεν σου λεει τπτ. ερωτηση. πριν γραψεις εδω ησουν αποκλεισμενος στην ανταρκτικη; δεν εχεις ακουσει τπτ για την αμερικη;;;;;
   το οτι δεν εχουν ουσια το λες εσυ γιατι προφανως εχεις την αποψαρα σου και την μοναδικη αληθεια της αυθεντιας, αλλα τι να κανουμε; το γεγονος δλδ οτι εχει παραδεχθει η ιδια την βραβευση της απο την αμερικη ειναι χωρις ουσια σε κατι που εσυ αμφισβητεις και ως γεγονος....οκ ο γιατρος ειπε να σου λεμε ναι σε ολα.

   το κυνηγι θησαυρου δεν απευθυνοτανε σε σενα προσωπικα, ειναι γενικο, αλλα οποιος εχει την μυγα.
   και αφου υποστηριζεις οτι εισαι και ψηφοφορος του ΚΚΕ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να σε ενδιαφερει για να κανεις ρομπα κανενα τσυριζαιο. (σε ενοχλει το αγοραιο υφος;;;;; δεν πειραζει ξυδακι).
   παρε και την απαντηση τωρα για να την λες σε κανα ψηφοφορο του τσυριζα http://ompousoulas.blogspot.gr/2014/04/blog-post_26.html

   να σου πω και για κανενα απεργοσπαστη ανταρσυο ή κανενα ναριτη που εδινε σαν χαφιες κνιτες, πραξη που οδηγησε σε αποπειρες δολοφονιας ή και αυτο δεν σε ενδιαφερει;;;;;;
   Υ.Γ. πληροφοριακα γηπεδο δεν πηγαινω

   Διαγραφή
  5. Τώρα το οτι βραβέυτηκε απο το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δε μου λέει κάτι γι αυτό και ρωτάω για ποιό λόγο βράβευτηκε.

   Πήρε το "Βραβείο Γυναικείου Θάρρους" του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, όπως είναι απ' το 2009, και όπως βούιξε όλο το ίντερνετ εδώ και τρεις βδομάδες: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=24820

   Όσο για τις σχέσεις με την ακροδεξιά, αφού δεν σου αρέσει ο Ριζοσπάστης, πάρε Ίσκρα:
   http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16133:-lr-lr&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278

   Τρολάρεις;

   Διαγραφή
 3. Οδηγίες προς ναυτιλλομένους: "Παρατηρείται μία αυξημένη συγκέντρωση οπαδών Κορδάτου και νέων σπόρων εργατικού αγώνα στον χώρο εδώ. Μάλλον γίνεται γιατί εκλογές έρχονται και πρέπει να μαζέψουν έστω και έναν. Ίσως πάλι να πρέπει να πουλήσουν έργο στον σύριζα όταν ανακοινώσουν την - ψήφο σε αυτόν ανά περιοχή και κατά περίπτωση - που προσεχώς θα κάνουν.
  Σε κάθε περίπτωση θα ενταθεί το μοτίβο : είμαι κομμουνιστής αλλά το κόμμα δεν τα λέει καλά.
  Μέχρι να περάσουν οι ' νικοκύριδες ' αυτού του κόσμου και να τα κάνουν μπάχαλο με τις ' τσυρίδες ' τους ας προσπαθούμε να απαντάμε ήρεμα και απλά όχι σε αυτούς αλλά σε όσους τους διαβάζουν."

  Έχουν γνώση οι φύλακες και ο Αντώνης πρώτος!
  Μπράβο στον modesto για τα στοιχεία του μπούσουλα και συνέχισε κόσμια και δηκτικά.

  Ιδομενεύς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού και η αντιπαράθεση εθνικισμού - κοσμοπολιτισμού


  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=4003773


  ΑπάντησηΔιαγραφή