Σάββατο, 5 Απριλίου 2014

Παραδοχή του ηλεκτρονικού δικτύου υπονόμευσης της Κούβας

ΗΠΑ
Παραδοχή του ηλεκτρονικού δικτύου υπονόμευσης της Κούβας

ΑΒΑΝΑ.--
Το δίκτυο υπονόμευσης της σοσιαλιστικής Κούβας που είχε στήσει η αμερικανική κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και επικοινωνίες μέσω κινητών επιχείρησε να υποβαθμίσει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αντιπαραθέτοντας στην αποκάλυψη που έκανε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι δεν «επρόκειτο για μυστικό σχέδιο, αλλά για εγκεκριμένη δράση στο πλαίσιο της προώθησης της δημοκρατικής διαδικασίας στην Κούβα».


Βέβαια η διαδικτυακή πλατφόρμα, τύπου «Τουίτερ», με την ονομασία «Ζunzuneo» ήταν σχέδιο της «Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη» (USAID) (παραμάγαζο της CIA), που χρηματοδοτήθηκε με 1,6 εκατ. δολάρια από το 2009 έως το 2012 και λίγη σημασία έχει αν ήταν μυστικό ή όχι. Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν στήσει δίκτυο 40.000 χρηστών που έβρισκαν στα κινητά τους δωρεάν εφαρμογές με γενικές πληροφορίες για μουσική, αθλητικά, καιρό και δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων. Ετσι δελέαζαν ανυποψίαστους νέους, οι αριθμοί των κινητών των οποίων περιήλθαν με παράνομο τρόπο στην κατοχή των εταιρειών «βιτρινών» που «έτρεχαν» το πρόγραμμα. Απώτερος στόχος ήταν όταν θα χτιζόταν μεγαλύτερο δίκτυο να αρχίσουν τα πολιτικά μηνύματα και η δημιουργία πυρήνων που θα οργάνωναν την αντεπαναστατική δράση μαζί με ομάδες που ήδη υπάρχουν.

Το όλο πρόγραμμα, μάλλον λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και γιατί ήταν ήδη αντιληπτό από τις κουβανικές αρχές, διακόπηκε το Σεπτέμβρη του 2012. Θυμίζουμε ότι όλη αυτή η δραστηριότητα συνδέεται με τον Αμερικανό, Αλαν Γκρος, υπάλληλο της USAID, που συνελήφθη το 2009 και κρατείται στις κουβανικές φυλακές.

Η όλη υπόθεση είναι άλλη μια απόδειξη της προσπάθειας υπονόμευσης του νησιού της Επανάστασης, και μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη για την ανατροπή μη αρεστών σε αυτές κυβερνήσεων με το στήσιμο δήθεν αυθόρμητων κινητοποιήσεων, κάτι που είδαμε, για παράδειγμα, στη λεγόμενη «αραβική άνοιξη».

ΗΠΑ
Υπονομευτικό δίκτυο κατά της Κούβας ... μέσω κινητής τηλεφωνίας

ΑΒΑΝΑ.-- Τις συχνές καταγγελίες της Κούβας για τα σχέδια αποσταθεροποίησης της Επανάστασης από την πλευρά των ΗΠΑ έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ειδησιογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι με χρηματοδότηση των ΗΠΑ, της «Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη» (USAID) (σ.σ. είναι παραμάγαζο της CIA), είχε στηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα, τύπου «Τουίτερ», με πρόσβαση στην κινητή τηλεφωνία που είχε ως στόχο να προσελκύει νέους και σιγά σιγά να τους εντάσσει στις αντεπαναστατικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από τη CIA.

Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» σημειώνει ότι έχει στην κατοχή του πάνω από 1.000 σελίδες αρχείων για το λεγόμενο δίκτυο επικοινωνίας «Ζunzuneo» (προέρχεται από το θόρυβο, ζουν-ζουν που κάνει ένα πτηνό της Κούβας), ενώ οι χρήστες που το χρησιμοποιούσαν για να ανταλλάσσουν δωρεάν μηνύματα μεταξύ τους δεν γνώριζαν εξαρχής ότι επρόκειτο για υπηρεσία που συνδεόταν με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και ότι συνέλεγε προσωπικά δεδομένα που στη συνέχεια θα αξιοποιούσε για πολιτικούς σκοπούς. Η χρηματοδότηση επίσης των αντεπαναστατικών δραστηριοτήτων γινόταν από τράπεζες στην Ισπανία και τα νησιά Καϊμάν, μέσω εταιρειών που εμφανίζονταν ως νόμιμες και το πρόγραμμα «έτρεξε» από το 2009 ως το 2012, φτάνοντας το μέγιστο των 40.000 χρηστών. Στο σημείο αυτό και όταν κινδύνευε να αποκαλυφθεί, η ίδια υπηρεσία διέκοψε το πρόγραμμα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου συνδέεται άμεσα με τον Αμερικανό Αλαν Γκρος, υπάλληλο της USAID, που συνελήφθη το 2009 και κρατείται στις κουβανικές φυλακές για την υπονομευτική του δράση (προωθούσε υλικό, φορητούς υπολογιστές κλπ. σε αντικαθεστωτικούς και δούλευε για την κατασκευή του δικτύου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου