Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

Γιατί είναι "εξαιρετικά σημαντική" η ενημερωτική ανακοίνωση της ΕΟ του ΚΚΕ;

Η ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ δεν χαρακτηρίστηκε "εξαιρετικά σημαντική" επειδή είναι ... της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αλλά για τους ακόλουθους λόγους:

Εξαιτίας της σκληρότητας και σφοδρότητας της ελληνικής κρίσης, ο προσανατολισμός ενάντια στην παραμονή στην ΕΕ έχει μεγαλύτερα ερείσματα στη χώρα από ό,τι σε άλλες. Έπαιξε μάλιστα, στα χαρτιά βέβαια, πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων. Με το νέο νομοσχέδιο για τα ευρωκόμματα, εξασφαλίζεται ότι:


 - Κάθε κόμμα το οποίο μιλά για έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ ή απειλεί με τέτοια μέτρα και είναι ενταγμένο σε ευρωκόμμα θα λέει ψέματα με στάμπα και υπογραφή. Αυτό κατά βάση συμβαίνει ήδη, αλλά με το νέο νομοσχέδιο κατοχυρώνεται ακόμα πιο τυπικά. Συνεπώς, κάποιος ο οποίος αναζητά κόμμα με το οποίο να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην ΕΕ, θα πρέπει πρωτίστως να γνωρίζει αν το κόμμα που τον ενδιαφέρει εντάσσεται σε ευρωκόμμα. Σε ό,τι αφορά τον βασικό εκφραστή της "δυσαρέσκειας" απέναντι στην "πολιτική λιτότητας" της ΕΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να είναι απόλυτα σαφές ότι όποιος τον ψηφίζει στο όνομα αυτής της δυσαρέσκειας κοροϊδεύει απλώς τον εαυτό του. Όπως είπαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία δυνατότητα, ακόμα και αν κάποια στελέχη του ή πολλοί ψηφοφόροι του το επιθυμούν, να ασκήσει πολιτική αποδέσμευσης από την ΕΕ. Αυτό πλέον θα είναι όσο πιο επίσημο γίνεται.

- Αν και τα αστικά "ευρωσκεπτικιστικά" κόμματα δεν θα έχουν πρόβλημα να παραδώσουν κατάλογο μελών (όπως είναι αδύνατο να κάνει ένα επαναστατικό κόμμα, χαφιεδίζοντας ουσιαστικά τη βάση του στον εχθρό), ο κατάλογος αυτός, όπως και άλλες πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου (μείωση επιτρεπόμενου ποσού δωρεών), αποσκοπούν σε μεγιστοποίηση της οικονομικής εξάρτησης των ευρωκομμάτων από την ΕΕ και όχι από την εκλογική τους βάση. Ένα κόμμα λοιπόν το οποίο ρητορικά εμφανίζεται ν αμφισβητεί την ΕΕ θα λέει, πάλι, πιστοποιημένα ψέματα για τις προθέσεις του (και πάλι αυτό συμβαίνει ήδη αν και με λιγότερα κραυγαλέο τρόπο), εφόσον δεν θα έχει καμία οικονομική αυτονομία απέναντί της. Χωρίς τη δυνατότητα χρηματοδότησης των εθνικών κομμάτων από τα μέλη τους (κάτι το οποίο η νέα νομοθεσία θα περιορίσει στο μέγιστο δυνατό), δεν υπάρχει καμία αυτονομία της άποψης ενός εθνικού κόμματος απέναντι στους ευρωενωσιακούς θεσμούς και αποφάσεις. Συνεπώς, η όλη συζήτηση για την πολιτική απέναντι στην ΕΕ, εφόσον τα κόμματα δεχθούν να ενταχθούν σε ευρωκόμματα με αυτούς τους όρους, θα είναι απλώς ανοιχτή κοροϊδία για ασυγχώρητα αδαείς και τελώντες εν αγνοία.

- Βεβαίως, ο (μικρο)αστικός ευρωσκεπτικισμός, όπως εκφράζεται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, περιλαμβάνει μια σειρά από προτάσεις ή ρεύματα: έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ, έξοδο μόνο από την ευρωζώνη, ακόμα και έξοδο από την ΕΕ με παραμονή στο ευρώ. Και βέβαια, δεν υπάρχει "φιλο-ΕΕ" πολιτική που να μην διατείνεται ότι δεν είναι ικανοποιημένη με τα πράγματα ως έχουν στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, και ότι επιζητά "μεταρρυθμίσεις" και "αλλαγές", ή "τερματισμό της λιτότητας", κλπ. Αλλά όλα αυτά θα είναι επισήμως πλέον φύκια για μεταξωτές κορδέλλες για οποιοδήποτε κόμμα παραμείνει στα ευρωκόμματα με το νέο νομοσχέδιο σε ισχύ. Δεν θα έχουν την παραμικρή βάση στην θεσμική πραγματικότητα την οποία αποδέχεται ένα εθνικό κόμμα παραμένοντας μέλος ευρωκόμματος.

- Το ότι τα μέτρα αυτά του νέου νομοσχεδίου σχεδιάστηκαν για να χτυπήσουν συγκεκριμένα το ΚΚΕ και κόμματα συγγενή με αυτό δεν σημαίνει λοιπόν ότι οι συνέπειές τους πρέπει να αφήνουν αδιάφορους όσους δεν ψήφισαν το ΚΚΕ αλλά αναζητούν λύση εκτός των πλαισίων της ΕΕ. Διότι απλούστατα, τέτοια λύση δεν θα βρίσκουν πουθενά εάν δεν στηρίξουν κόμματα που θα αντιταχθούν σε αυτή την εντελώς αντιδημοκρατική και αυταρχική νομοθεσία. Οι ευρωεκλογές θα χάσουν κάθε νόημα και τυπικά αν τα εθνικά κόμματα την αποδεχθούν, αλλά βέβαια δεν είναι οι μόνες εκλογές που θα χάσουν κάθε νόημα, καθώς το ζήτημα της σχέσης με την ΕΕ είναι κεντρικό για την "εθνική" πολιτική σε κάθε χώρα. Ενόψει λοιπόν των επερχόμενων ευρωεκλογών, καλά θα κάνει οποιοσδήποτε δεν θέλει να ψηφίσει το ΚΚΕ να ρωτήσει τα στελέχη του κόμματος που θέλει να ψηφίσει τι ακριβώς έκαναν ή σκοπεύουν να κάνουν απέναντι στη νομοθεσία αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου