Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

Είδη πολιτικού λόγου, the Nikos Sarantakos crash test: Χρήση επιθέτων

Μέγεθος δείγματος:

- Νίκος Σκοπλάκης, "Ποια αλήθεια αξίζει να ειπωθεί;": 832 λέξεις

- Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ, "Οι εξελίξεις στα αστικά κόμματα", πρώτες έντεκα παράγραφοι: 886 λέξεις.

Επίθετα και επιθετικοί προσδιορισμοί ανά παράγραφο και συνολικά:

- Νίκος Σκοπλάκης=8+34+36+10+9+16=113.

- ΚΟΜΕΠ=10+15+13+5+20+4+5+11+5+8+15=111.Μέσοι όροι χρήσης επιθέτων:

- Νίκος Σκοπλάκης= Μ.Ο. 13.58%

- ΚΟΜΕΠ= Μ.Ο. 12.52%


Συμπέρασμα: Υπάρχει διαφορά μίας περίπου ποσοστιαίας μονάδας στην συχνότητα χρήσης επιθέτων στο άρθρο του Σκοπλάκη σε σύγκριση με το αντίστοιχου μεγέθους αποσπάσματος άρθρου της ΚΟΜΕΠ. Από μόνη της, η διαφορά αυτή δεν είναι τόσο σημαντική αν δεν ληφθεί υπόψη το είδος επιθέτων που χρησιμοποιούνται και ο βαθμός τυποποίησης στη χρήση τους.

Επίθετα που επαναλαμβάνονται (βαθμός και είδος τυποποίησης λόγου):

Νίκος Σκοπλάκης: "διδακτική" ("διδακτική τσιτατολογία") 6 φορές, "πολιτικός/η/ο" 7 φορές, "ιδεολογικός/η/ο" 3 φορές, "μυθοποιητικός/η/ο" 4 φορές, "ριζοσπαστικός/η/ο" 2 φορές, "αριστερός/η/ο" 3 φορές, "υπέρτερη" 2 φορές, "κοινωνικός/η/ο" 4 φορές, "απροσκύνητος" 2 φορές.

-Σύνολο επαναλήψεων: 24.
-Ποσοστό επαναλαμβανόμενων επιθέτων επί του συνόλου επιθέτων: 21.23%

ΚΟΜΕΠ: "αστικός/η/ο" 23 φορές, "εργατικός/η/ο" 4 φορές, "πολιτικός/η/ο" 15 φορές, "ιδεολογικός/η/ο" 4 φορές, "ταξικός/η/ο" 2 φορές, "ελληνικός/η/ο" 3 φορές, "κοινωνικός/η/ο" 2 φορές, "ιστορικός/η/ο" 4 φορές, "νέος/α/ο" 6 φορές, "καπιταλιστικός/η/ο" 3 φορές, "παραγωγικός/η/ο" 2 φορές.

-Σύνολο επαναλήψεων: 57.
-Ποσοστό επαναλαμβανόμενων επιθέτων επί του συνόλου επιθέτων: 51.35%

Σημασιολογικά πεδία τα οποία αφορούν οι επαναλήψεις επιθέτων:

Πολιτική και ιδεολογία:
Σκοπλάκης: 12 επαναλήψεις
ΚΟΜΕΠ: 17 επαναλήψεις

Τάξεις και ταξική διαστρωμάτωση:
Σκοπλάκης: 0 επαναλήψεις
ΚΟΜΕΠ: 26 επαναλήψεις

Κοινωνία:
Σκοπλάκης: 3 επαναλήψεις
ΚΟΜΕΠ: 1 επανάληψη

Οικονομία:
Σκοπλάκης: 0 επαναλήψεις
ΚΟΜΕΠ: 3 επαναλήψεις

Εθνικότητα:
Σκοπλάκης: 0 επαναλήψεις
ΚΟΜΕΠ: 2 επαναλήψεις

Αισθητική και ιδεολογία:
Σκοπλάκης: 8 επαναλήψεις
ΚΟΜΕΠ: 0 επαναλήψεις

Ιστορία και ιστορικότητα:
Σκοπλάκης: 0 επαναλήψεις
ΚΟΜΕΠ: 8 επαναλήψεις

Άλλα:
Σκοπλάκης: 1 επανάληψη
ΚΟΜΕΠ: 0 επαναλήψεις

Συμπεράσματα: Ο βαθμός τυποποίησης του λόγου της ΚΟΜΕΠ, όπως προκύπτει από τη συχνότητα επανάληψης των ίδιων επιθέτων, είναι υπερδιπλάσιος αυτού του Σκοπλάκη: 51.35% των συνολικών επιθέτων, πάνω από τα μισά επίθετα του συνόλου δηλαδή, είναι επίθετα που επαναλαμβάνονται στο κείμενο. Στον Σκοπλάκη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 21.23%. Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος του Σκοπλάκη γίνεται αντιληπτός ως πιο ποικίλος, λιγότερο τυποποιημένος. Περιλαμβάνει, δηλαδή, μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλία, ενώ ορισμένες φορές, όπως με τα επίθετα "εύχυμος", "ορθοτόμος", "λογοκρατούμενος", οι γλωσσικές του επιλογές ξεφεύγουν από τη σφαίρα της καθημερινής ομιλίας, κάτι που δεν συμβαίνει ποτέ στο δείγμα της ΚΟΜΕΠ, όπου δεν υπάρχει ούτε ένα "λόγιο" επίθετο.

Επιπρόσθετα, ο βαθμός τυποποίησης αποκαλύπτεται πως έχει άμεση συνάφεια με συγκεκριμένα σημασιολογικά πεδία. Η γενική τάση είναι το κείμενο της ΚΟΜΕΠ και αυτό του Σκοπλάκη να δίνουν αντιστρόφως ανάλογη έμφαση σε συγκεκριμένα σημασιολογικά πεδία. 26 επαναλήψεις επιθέτων στο κείμενο της ΚΟΜΕΠ, για παράδειγμα, αφορούν την τάξη και την ταξική διαστρωμάτωση, έναντι 0 τέτοιων επαναλήψεων στον Σκοπλάκη. Αντιστρόφως, 8 επαναλήψεις στο κείμενο του Σκοπλάκη αφορούν τη διαπλοκή αισθητικής και ιδεολογίας, έναντι 0 τέτοιων επαναλήψεων στο κείμενο της ΚΟΜΕΠ. Σε γενικές γραμμές, τα προνομιούχα σημασιολογικά πεδία στο κείμενο της ΚΟΜΕΠ είναι η τάξη και η ταξική διαστρωμάτωση, η πολιτική και η ιδεολογία, η ιστορία και η ιστορικότητα, και η οικονομία. Μόνο ένα από αυτά τα πεδία, αυτό της πολιτικής και ιδεολογίας, είναι προνομιούχο στο κείμενο του Σκοπλάκη. Όντας όμως αποκομμένο από τα πεδία της τάξης, της οικονομίας, της ιστορίας και της ιστορικότητας, το πεδίο της πολιτικής και ιδεολογίας μοιάζει να συνδέεται μάλλον αποκλειστικά με αυτό της αισθητικής, αφενός, και αυτό της κοινωνίας, αφετέρου.

Κατά συνέπεια, το πεδίο της πολιτικής και της ιδεολογίας, το οποίο είναι ο βασικός σημασιολογικός συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο κειμένων, αποκαλύπτεται ότι έχει εντελώς διαφορετική σημασία στα κείμενα αυτά, καθώς για τον μεν Σκοπλάκη αναγάγεται στην αισθητική και την κοινωνία, για την δε ΚΟΜΕΠ, στην ταξική διαστρωμάτωση, την οικονομία και την ιστορία.

Το τι σημαίνει, δηλαδή, "πολιτική" αποκαλύπτεται και στατιστικά πως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό για τα δύο κείμενα και, κατ' επέκταση, για τους κομματικούς χώρους και τα κοινωνικά στρώματα που αυτά εκφράζουν και στα οποία απευθύνονται.

6 σχόλια:

 1. offtopic:
  Αξιωματούχοι της "νομιμα" εκλεγμένης κυβέρνησης της Ουκρανίας:

  http://www.enikos.gr/international/222589,BINTEOSadomazoxisths_o_hgeths_toy_%C2%ABDexi.html

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός ψηφιακού σκοπλάκη (γαλλικά)

  Αν έχω καταλάβει καλά δεν κινείσαι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο «Σκοπλάκης» μπορεί να παραμετροποιηθεί, παραμένοντας Σκοπλάκης, αλλά με αρκετά διαφορετική «υπογραφή» (με τη μαθηματική έννοια του όρου) σε ο,τι μέτρησες. Όπως και το κείμενο της ΚΟΜΕΠ (που είναι κατά τη γνώμη μου ολίγον γραμμένο με τα πόδια, αλλά επειδή η αξία του είναι τα δέκα πράγματα που θέλει να πει, είναι πολύτιμο).
  Ο Σκοπλάκης δεν θέλει να πει κάτι, τουλάχιστο που να καταλαβαίνουμε εσύ κι εγώ. Θέλει να πει οτι έχει να πει κάτι (πράγμα που θυμίζει ένα γκάγκ του Ιονέσκο, που είχε γυρίσει ένα ατέρμονο βιντεάκι με τον ίδιο να αναγγέλλει «έχω να κάνω μια δήλωση που μπορεί ν'αλλάξει την όψη του κόσμου μας» η κάπως έτσι). Αυτό το καταλαβαίνει και το μάτι του αναγνώστη, το οποίο μετά την πρώτη φράση αποσπά το βλέμα από τη σειριακή ανάγνωση και αρμενίζει ελεύθερα σε όλο το κείμενο, πεταρίζοντας από επίθετο σε επίθετο (εξ'ού και η παρατηρηθείσα παρενέργεια της ναυτίας). Το στοίχημα του Σκοπλάκη είναι λοιπόν να τέρπεται το βλέμα όπως η μελισσούλα όταν πεταρίζει από λουλούδι σε λουλούδι. Τι σχέση έχει αυτό με τα πολιτικά «μαθηματικά» της ΚΟΜΕΠ; Όταν πάει κανείς στο στύλ, η ΚΟΜΕΠ μπορεί να φιλοδοξεί να φτάσει την πένα του Γληνού ή του Ζαχαριάδη πχ. Ο Σκοπλάκης δεν έχει κάποια φιλοδοξία βελτίωσης ή εξέλιξης, γιατί είναι ας πούμε εμπρεσιονιστής αλλά θα μπορούσε να είναι κυβιστής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορεί όλα αυτά που λες να πηγαίνουν πολύ περισσότερο στην ουσία, ωστόσο ανήκουν στη σφαίρα των προθέσεων και η μέθοδός μου δεν εξετάζει προθέσεις, μόνο συγκεκριμένα στοιχεία του ύφους.

   Είναι μια βαρετή και στεγνή μέθοδος, αλλά νομίζω ότι περιέχει κάποια χρήσιμα ανατομικά πορίσματα.

   Διαγραφή
 3. offtopic κι αυτο
  Διαβάστε αυτό του Εργατικού Αγώνα:
  http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-04-19-32-56/1694-2014-03-22-09-51-49

  Προσοχή εκεί που λέει "δεν το κάνει ενάντια στο ΚΚΕ και την ηγεσία του, διότι όλοι γνωρίζουν πως αυτή κατατρέχεται από τη μεταφυσική κατάρα του Ολυμπιακού στην Ευρώπη και την κρίσιμη στιγμή κάνει τη μια μαλακία πάνω στην άλλη."!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Λεωνίδας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βαθιά ανάλυση από τους "true" και τους φίλους τους...

   Διαγραφή