Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Game of Drones2 σχόλια:

 1. Είναι φαντασίωση πολλών δεκαετιών η (μερική έστω) αντικατάσταση και των δυνάμεων εδάφους από ένοπλα αυτόνομα ή τηλεκατευθυνόμενα μηχανήματα. Η τεχνολογία υστερεί ακόμα, αλλά η υπόσχεση ενός στρατού που οι απώλειές του δε θα επιφέρουν το παραμικρό πολιτικό κόστος (παρά μόνο οικονομικό) φέρνει πολλή, πάρα πολλή χρηματοδότηση.

  Ειδικά για τις ΗΠΑ, που, με το σύγχρονο προστατευτικό εξοπλισμό, οι σοβαροί τραυματισμοί /αναπηρίες και τα ψυχικά τραύματα παίζει να 'ναι πλέον σοβαρότερο πρόβλημα απ' τους καθ' αυτό θανάτους, το να 'χεις μηχανήματα (που αν χαλάσουν τα επιδιορθώνεις) αντί για φαντάρους σημαίνει ότι θα μπορείς να κάνεις επεμβάσεις όπου θέλεις, και ο λαός σου να μην το προσέχει πια καθόλου. Η ονείρωξη του ιμπεριαλιστή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ενδιαφέρον (και ανατριχιαστικό για τις επιδιώξεις τους...όπως τη χρήση καμερών από drones σε παράλληλο δίκτυο με αυτες στις πόλεις και χρήση σύγχρονων τεχνικών data mining για μόνιμη παρακολούθηση προσώπων) βιβλίο είναι αυτό του Singer-Wired For War: The Robotics Revolution and Conflict in the 21st Century (Penguin, 2009)

  Εκεί έχει λεπτομέρειες και για τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς, αλλά και φόβους του νατοικου ιμπεριαλισμού έναντι νεότερων αντιπάλων (Κίνα, Ιράν) κλπ...

  Ένας μόνιμος αναγνώστης

  ΑπάντησηΔιαγραφή