Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία ενορχηστρώθηκαν προσεκτικά: Ο ρόλος της CANVAS

Οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία ενορχηστρώθηκαν προσεκτικά: Ο ρόλος της CANVAS, της "Ομάδας Έγχρωμων Επαναστάσεων" που χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ
του F. William Engdahl, Global Research, 7/1/2014
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην Ουκρανία αναδύουν τη μπόχα μιας εισαγόμενης και ενορχηστρωμένης προσπάθειας αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, αφότου αρνήθηκε να υπογράψει μια Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ η οποία θα έφερνε βαθύ χάσμα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Ο μπόξερ-σταρ που μετατράπηκε σε πολιτικό γκουρού, Βιτάλι Κλίτσκο, είχε συναντήσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και βρίσκεται κοντά στον πολιτικό μηχανισμό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άγκελα Μέρκελ στη Γερμανία.

Η Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ είναι κάτι που αντιμετωπίζει πλατιά αντίσταση σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, που έχουν τα δικά τους βαθιά οικονομικά προβλήματα. Οι δύο ευρωενωσιακές φιγούρες που πίεσαν περισσότερο γι αυτή τη συμφωνία, ο Σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλτ και ο Πολωνός ΥΠΕΗ Ράντοσλαβ Σικόρσκι, είναι αμφότερες γνωστές στην ΕΕ για τις στενές τους σχέσεις με τη Ουάσινγκτον.
"Ο Sdrja Popovich, διευθυντής του Κέντρου για Μη Βίαιη Δράση και Στρατηγικές, μιλά στο Βελιγράδι το Φλεβάρη. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του δικτάτορα της Σερβίας το 2000, και πέρυσι εργάστηκε με Άραβες που ενεπλάκησαν σε εξεγέρσεις στις χώρες τους." Φωτό και λεζάντα, NPR.

Οι ΗΠΑ πιέζουν έντονα για ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕΕ, όπως βρίσκονταν και πίσω από την αποτυχημένη "Πορτοκαλί Επανάσταση", για να αποσπαστεί η Ουκρανία από τη Ρωσία σε μια προσπάθεια απομόνωσης και αποδυνάμωσης της Ρωσίας. Τώρα, οι Ουκρανοί βρήκαν τεκμήρια άμεσης εμπλοκής της χρηματοδοτούμενηςαπό τις ΗΠΑ ομάδας εκπαίδευσης, της, CANVAS [Center for Applied Non Violent Action and Strategies] πίσω από τις προσεκτικά ενορχηστρωμένες διαδηλώσεις στο Κίεβο.
Έχουμε αποκτήσει αντίγραφο του φυλλαδίου που μοιράστηκε στους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης στο Κίεβο. Πρόκειται για λέξη προς λέξη και εικόνα προς εικόνα μετάφραση του φυλλαδίου που χρησιμοποίησαν οι αμερικανοτραφείς οργανωτές της Canvas στις διαμαρτυρίες στην Πλατεία Ταχρίρ το 2011, όταν ανατράπηκε ο Χόσνεϊ Μουμπάρακ και άνοιξε η πύλη για την Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία στήριζαν οι ΗΠΑ.[1] Η παρακάτω φωτογραφία είναι αντιπαραβολή των δύο φυλλαδίων:
Η φωτογραφία αριστερά είναι από την πλατεία Ταχρίρ· η φωτογραφία δεξιά από το Κίεβο· και κάτω βλέπετε το αγγλόφωνο πρωτότυπο το οποίο χρησιμοποίησε η ΜΚΟ CANVAS στο Βελιγράδι:
Η CANVAS, πρώην Otpor, έλαβε σημαντική χρηματοδότηση από το Αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2000 ώστε να οργανώσει την πρώτη ειτυχημένη Έγχρωμη Επανάσταση εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην τότε Γιουγκοσλαβία. Από τότε, η οργάνωση έχει μεταμορφωθεί σε "επαναστατικούς συμβούλους" πλήρους απασχόλησης για λογαριασμό των ΗΠΑ, ποζάροντας ως Σέρβικο κίνημα από τα κάτω που στηρίζει τη "δημοκρατία".[2] Ποιος θα σκεφτόταν ποτέ ότι μια ΜΚΟ με έδρα τη Σερβία θα ήταν βιτρίνα για Αμερικανικές επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτος;
Εξώφυλλο πρόσφατου βιβλίου του Σλαβόι Ζίζεκ

[...]

Σημειώσεις:

[1] SysAdmin, Φυλλάδια που μοιράστηκαν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στις 12 Δεκέμβρη 2013, και στην Αίγυπτο, στο http://12160.info/photo/photo/show?id=2649739%3APhoto%3A1376645.

[2] Nebojsa Malic, Invasion of the Mind Snatchers: Empire’s Revolution Business, AntiWar.com, June 24, 2011, στο http://original.antiwar.com/malic/2011/06/23/invasion-of-the-mind-snatchers/.

13 σχόλια:

 1. "CANVAS, Το Κολλέγιο Πραξικοπημάτων της CIA": http://landdestroyer.blogspot.com/2011/02/cia-coup-college.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από πού προκύπτει ότι στην Αίγυπτο "την Μουσουλμανική Αδελφότητα [...] στήριζαν οι ΗΠΑ"; Έχω την αντίθετη εντύπωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. http://www.counterpunch.org/2012/12/13/unmasking-the-brotherhood/

   http://www.counterpunch.org/2012/01/06/muslim-brotherhood-strongest-contender-in-libya’s-coming-elections/

   http://journal-neo.org/2013/09/19/the-muslim-brotherhood-the-cia-and-the-international-support-for-the-islamists/

   http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A12823-2004Sep10.html

   http://www.globalresearch.ca/us-struggles-to-install-proxy-brotherhood-in-egypt/31552

   http://www.thenation.com/article/173323/muslim-brotherhoods-war-egyptian-media

   Κλπ, κλπ, κλπ. Εκατοντάδες οι πηγές που είναι πιθανό να έχει κατά νου.

   Διαγραφή
 3. Κάτι δεν πάει καλά εδώ, γιατί άλλο οι βαμμένοι φασίστες με τους παπάδες και τους καναλάρχες και άλλο η πανεπιστημιακή «νεολαία» (70.000 μέλη) με «πολιτικές» και συνταγματικές ανησυχίες. Το φυλλάδιο εμφανίστηκε κατά καιρούς και στην Αθήνα, δεν είναι καινούργιο.

  http://angryarab.blogspot.co.uk/2011/08/new-egypt_7964.html
  http://angryarab.blogspot.co.uk/2011/07/suing-tantawi-council.html

  http://en.wikipedia.org/wiki/April_6_Youth_Movement [και για Otpor]
  On 29 January 2011, a WikiLeaks document was revealed which showed that the United States considered the movement to be "outside (the) mainstream of opposition politicians and activists" and described the goals of the movement for democracy as "unrealistic" yet still supported it in various ways, including pressing "the MFA for the release of April 6 activists".[15] On 31 January 2011, the movement promoted participation of at least a million in a march on 1 February 2011.[16]

  http://affairstoday.co.uk/rise-fall-april-6th-youth-movement/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν είπε κανένας ότι είναι καινούργιο ένα φυλλάδιο που χρησιμοποιήθηκε από την Otpor!, που το έφτιαξε, στη Σερβία το 2000. Ότι εμφανίστηκε και στο Κίεβο είναι το καινούργιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συγκριτικά, για τα μεγέθη, στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται 350 περίπου ΜΚΟ δυτικής προέλευσης (πολλές με «ανθρωπιστικό» περιεχόμενο) με ενεργά μέλη περίπου 20.000. Και για το μέγεθος του «κινήματος» στην Ουκρανία, στον σύνδεσμο λέει ότι ο αριθμός τον «επαναστατών» στο Κίεβο δεν ξεπέρασε τους 70.000.

  Και στην Αθήνα είχατε διαδηλώσεις τού 1 εκ, και στη Γαλλία των 2 εκ., και στο Λονδίνο εναντίον τού πολέμου τού Ιράκ, που θυμάμαι εγώ, περίπου στο 1 εκ. Και τις φοιτητικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο, κ.ο.κ. Να μην τα τσουβαλιάζουμε όλα μαζί.

  http://quandcafaithouille.blogspot.gr/2014/02/kiev-pourquoi-bhl-na-pas-vu-de-neo-nazi.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ότι μια ΜΚΟ δραστηριοποιήθηκε στο Βελιγράδι, στην Ταχρίρ και στο Κίεβο, δεν σημαίνει πως ό,τι συνέβη εκεί τσουβαλιάζεται ως το ίδιο πράγμα. Σημαίνει απλώς ότι μια ΜΚΟ δραστηριοποιήθηκε και στις τρεις πόλεις. Η συγκριτική μαζικότητα του κινήματος και η ισχύς άλλων "παικτών", καθώς και το πολιτικό περιεχόμενο κάθε κινήματος παίζουν κρίσιμο ρόλο. Ούτε οι Αγανακτισμένοι Αθηνών είναι το ίδιο πράγμα με το ΕυρωΜαϊντάν. Όπως ξαναέγραψα, στην Ουκρανία έπεφτε αλύπητο ξύλο στους μη ακροδεξιούς από νωρίς και εξαφανίστηκαν από την πλατεία αρκετά πριν την κορύφωση των γεγονότων.

   Διαγραφή
 6. Το αφήνω εδώ:

  λύση την οποία πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με αυτήν, η Ρωσία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία πίσω στις βάσεις και θα επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να εξασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων
  http://www.902.gr/eidisi/diethni/38675/oykrania-synehizontai-ta-endoimperialistika-pazaria

  διεθνείς παρατηρητές τού Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ): όμοιους με εκείνους που υπό την ηγεσία τού Wil­liam Wal­ker, τού πρώην διοικητή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στο Σαλβαντόρ, λειτούργησαν ως προκάλυμμα στη δράση τής CIA στο Κόσοβο, το 1989-99, καθοδηγώντας και προμηθεύοντας με δορυφορικά τηλέφωνα τους ΟΥΤΣΕΚΑ εν όψει του επικείμενου πολέμου τού ΝΑΤΟ. Για 78 μέρες, 1100 αεροπλάνα, από ιταλικές κυρίως βάσεις, επιχείρησαν 38000 αποστολές, ρίχνοντας 23.000 βόμβες και πυραύλους.

  από : «l’envoi d’observateurs de l’OSCE en Ukraine. ....» Μ. Dinucci
  http://www.voltairenet.org/article182475.html

  Η λύση διεθνών παρατηρητών είχε ήδη προταθεί και απορριφθεί από Πούτιν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. φρέσκια ειδηση για τα γεγονότα στην πλατεια Μαιντάν....διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του υπουργού εξωτερικων της εσθονίας και της ύπατης εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας...ο εσθονός υπεξ αναφέρει ότι οι ελεύθερι σκοπευτές που πυροβολούσαν διαδηλωτές και αστυνομικούς έπαιρναν εντολές όχι από τον γιανούκοβιτς αλλά από ηγετικό στέλεχος των αντικυβερνητικών.....το ότι το λέει αυτό Εσθονός έχει τη σημασία του...
  http://www.nooz.gr/world/poioi-krivontai-piso-apo-tous-skopeutes-pou-aimatokilisan-tin-meintan
  alex

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Βλέπω πάρα πολλές αναρτήσεις, και δικαιολογημένα, για τον χαρακτήρα και το ρόλο των συγκεντρώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Συμμερίζομαι πλήρως τη "δυσφορία" (τουλάχιστον) για τις νεοναζιστικές "τάσεις" (επίσης τουλάχιστον), έστω κι αν επιφυλάσσομαι (θα πω αμέσως γιατί) για το κατά πόσον η έκταση που τους δίνεται είναι ανάλογη της ισχύος και της επιρροής τους, ή πολύ περισσότερο αρκεί για να εξηγήσει τι συμβαίνει (και δεν το λέω επειδή ψάχνω μία ρεφορμιστικής σκοπιάς εξήγηση, δεν έτρεφα ποτέ καμία ελπίδα για το "κίνημα" του Μαϊντάν). Δεν ξέρω, το ομολογώ, έχω προσπαθήσει πολύ από εδώ και από εκεί να βρω πειστική παρουσίαση του τι συμβαίνει με τους ουκρανούς νεοναζί, αλλά είναι αδύνατον. Θαυμάζω, ή μάλλον απορώ, με εκείνους που το έχουν κάνει. Το ζήτημά μου είναι όμως είναι άλλο.

  Αυτήν την στιγμή, εδώ και μερικές ημέρες, στους δρόμους της Κριμαίας υπάρχουν μερικές χιλιάδες στρατιώτες οι οποίοι έχουν αναλάβει τον έλεγχο της επαρχίας. Δεν είναι ουκρανοί στρατιώτες. Δεν έχουν μεν διακριτικά, αλλά έχουν όπλα και φορτηγά ενός συγκεκριμένου στρατού μίας άλλης, καπιταλιστικής αν δεν απατώμαι, χώρας. Για αυτήν την επέμβαση, ανάλογες των οποίων έχουν δικαιολογημένα καταδικαστεί ως ιμπεριαλιστικές, δεν έχω πετύχει ανάρτηση.

  Χωρίς διάθεση σαρκασμού,
  Βασίλης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση. Για να γνωρίζεις την απάντησή μου στις ανησυχίες σου, θα πρέπει να συμβουλευτείς την ανάρτησή μου για τον Πολ Ποτ και τους Ερυθρούς Χμερ. Και εκεί έγινε "ιμπεριαλιστική" εισβολή του Βιετνάμ με την στήριξη της ΕΣΣΔ.

   Αλλά μπορώ να στο θέσω κι αλλιώς: Δεν έχω κανένα σεβασμό για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης κοινοτήτων που βασίζονται σε νομοθεσίες καταστολής, αποκλεισμών, θεσμοποιημένου ρατσισμού, ρεβανσισμού και μισαλλοδοξίας. Όπως αυτή που έστησαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ή όπως εκτρώματα σαν τη Σαουδική Αραβία.

   Γι αυτό μπορείς να μου επιμερίσεις αποκλειστικά την ευθύνη. Δεν είναι κομματική τοποθέτηση.

   Διαγραφή
  2. Ορίστε και η σχετική ανάγνωση: Καλό διάβασμα και καλή απόλαυση των θηριωδιών με χρηματοδότηση ΗΠΑ: Μίλησε κανείς για ολοκληρωτισμό; Χρηματοδοτώντας τον Πολ Ποτ και τους Ερυθρούς Χμερ, http://leninreloaded.blogspot.com/2013/08/blog-post_4164.html

   Διαγραφή
  3. αν θες να δεις αναρτηση τετοιου ειδους να κοιταξεις στις ανακοινωσεις του ΚΚΕ που απο την πρωτη στιγμη μιλαγανε για την αναγκη του ουκρανικου λαου να μη πολεμησει κατω απο καμια σημαια καπιταλιστη, ειτε της ανατολης ειτε της δυσης.
   για το τυπικο του θεματος, ενω στο κιεβο εχεις απειρες αποδειξεις (φωτογραφιες, βιντεο, δηλωσεις κτλ κτλ) για το ποσο ναζι ειναι τα καλοπαιδα, για το κατα ποσο ηταν μονο ουκρανοι, για τις δηλωσεις των αμερικανων "να παει να $#@%#@ η εε, εμεις αυτον θελουμε" που παρεπιπτοντως ειναι συνδτημονας του brookings, στην κριμαια αυτη την στιγμη δεν υπαρχει ουτε μια αποδειξη για το ποιοι ειναι αυτοι.
   οχι οτι εχει σημασια επαναλαμβανω, για το τυπικο, γιατι για το τι σκοπο εξυπηρετουν ειναι φανερο και το ΚΚΕ εχει απαντησει ηδη.
   αντε και καλα κρασα

   Διαγραφή