Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Η "Αυγή", ο "σταλινικός αντισημιτισμός" και η "δημιουργική" ιστοριογραφία ΙΙ

Ας περάσω τώρα στους υπόλοιπους, και βασικότερους, ισχυρισμούς της κυρίας Κριτσέφσκαγια στο άρθρο της "Αυγής". Αυτοί είναι οι εξής:

1. "Ο Στάλιν σχεδίαζε να εκτοπίσει τους Εβραίους στην Άπω Ανατολή, στην Αυτόνομη Εβραϊκή Δημοκρατία με πρωτεύουσα την πόλη Μπιρομπιτζάν, που δημιουργήθηκε το 1934."

2. "Για το σκοπό αυτό συντάχτηκαν πλήρεις λίστες των Εβραίων: η μεταφορά έπρεπε να γίνει με τα ειδικά επιστρατευμένα τρένα στις 6 Μαρτίου, αλλά... στις 5 Μαρτίου συνέβη το μοιραίο: πέθανε ο Στάλιν", κι έτσι δεν πραγματοποιήθηκε η μαζική απέλαση του εβραϊκού πληθυσμού της Ρωσίας στη Σιβηρία.

Στις 9 Ιουνίου 1957, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, τέσσερα περίπου χρόνια μετά το θάνατο του Στάλιν και ένα περίπου χρόνο μετά την μυστική ομιλία Χρουτσώφ, δόθηκε στη δημοσιότητα το ακόλουθο δημοσιογραφικό κείμενο από το Παρίσι:
Το σχέδιο του Στάλιν να εκτοπίσει όλους τους Εβραίους της Ρωσίας επιβεβαιώνεται από Σοβιετικό Απεσταλμένο 
ΠΑΡΙΣΙ, 9 Ιουνίου [1957]
Σύμφωνα με άρθρο στη δημοφιλή εφημερίδα Paris-Soir, ο P.K Ponomarenko, Πρεσβευτής της ΕΣΣΔ στην Πολωνία, επιβεβαίωσε μια αναφορά που κυκλοφόρησε πριν κάποιο καιρό, ότι ο Στάλιν σχεδίαζε να απελάσει όλους τους Εβραίους της ΕΣΣΔ στο Birobidjan και ότι πέθανε λόγω έκρηξης νεύρων όταν ο στρατηγός Κλεμέντι Βοροσίλοφ αντιτάχθηκε στο σχέδιό του. 
Η εφημερίδα του Παρισιού, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή, είπε πως ο Πρεσβευτής Ponomarenko έδωσε τις πληροφορίες σε ομάδα Πολωνών κομμουνιστών δημοσιογράφων στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με το άρθρο, ο Στάλιν κάλεσε 25 μέλη του Σοβιετικού Presidium τον Φεβρουάριο του 1953, λίγο μετά την απόκαλυψη της "συνωμοσίας των γιατρών" ενάντια σε βασικούς ηγέτες των Σοβιετικών. Το άρθρο έλεγε ότι στην συνάντηση αυτή ο Στάλιν ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να στείλει όλους τους Εβραίους της Ρωσίας στο Birobidjan, της ούτως καλούμενης αυτόνομης Εβραϊκής Δημοκρατίας, που βρίσκεται περισσότερα από 3.000 μίλια μακριά από τη Μόσχα. 
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Στάλιν είπε ότι αυτό θα το έκανε εξαιτίας της "Σιωνιστικής και ιμπεριαλιστικής συνωμοσίας" ενάντια στην Σοβιετική Ένωση και ενάντια στον ίδιο. Ο Λαζάρ Καγκάνκοβιτς, το "μόνο εβραϊκής καταγωγής" μέλος που ήταν παρόν, ρώτησε αν το σχέδιο αφορούσε όλους τους Εβραίους της Ρωσίας και ο Στάλιν απάντησε ότι θα γινόταν μια "συγκεκριμένη επιλογή." 
Το άρθρο της εφημερίδας ανέφερε ότι ο Β.M. Μολότωφ, τότε Υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, ο οποίος έχει Εβραία σύζυγο, είπε με "τρεμάμενη" φωνή ότι μια τέτοια απέλαση θα είχε "πολύ άσχημο" αντίκτυπο στην διεθνή κοινή γνώμη. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Στρατηγός Βοροσίλοφ πέταξε την κάρτα μέλους του ΚΚΣΕ στο τραπέζι και είπε: "αν παρθεί τέτοια απόφαση, θα ντρεπόμουν να είμαι μέλος του Κόμματος, το οποίο θα ατιμωθεί εντελώς." Ο Στάλιν βρυχήθηκε οργισμένα: "Σύντροφε Κλεμέντι, εγώ θα αποφασίσω πότε δεν θα έχεις πλέον το δικαίωμα να κρατήσεις την κομματική σου κάρτα μέλους." 
Το άρθρο ανέφερε ότι, με το χάος που επικράτησε, ο Στάλιν έπεσε στο πάτωμα με αποπληξία. Ο Λαυρέντι Μπέρια, αρχηγός της Μυστικής Αστυνομίας χοροπήδησε, χόρεψε γύρω-γύρω απ' το πεσμένο σώμα του Στάλιν, και φώναξε χαρούμενα "Είμαστε ελεύθεροι. Επιτέλους! Επιτέλους!" Οι γιατροί ήρθαν λίγα λεπτά αργότερα και ο δικτάτορας μεταφέρθηκε στο δωμάτιό του ως την ανακοίνωση του θανάτου τον Μάρτιο.
Είναι σαφές ότι η ουσία και των δύο ισχυρισμών της κυρίας Κριτσέφσκαγια βρίσκεται ήδη σε αυτό το εκπληκτικό ρεπορτάζ του 1957. Πρόκειται για ένα επίτευγμα δημοσιογραφίας, που αναμφισβήτητα ξεπερνά ακόμα και το άρθρο της ίδιας στην "Αυγή" το 2014. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς εδώ;

* Το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος της Paris-Soir άκουσε την "τρεμάμενη φωνή" του Μολότωφ και τον Στάλιν να "βρυχάται" σε συνάντηση κλειστού κύκλου στο Κρεμλίνο (κατά το πρότυπο ρεπορτάζ του "Αποδυτηριάκια" στο "Φίλαθλο", που ακούει τι λέει ο πρόεδρος στον σέντερ μπακ με τηλεπάθεια);

* Το ότι είδε (με την ίδια τηλεπάθεια) τον Βοροσίλοφ να κοπανάει την κάρτα μέλους του στο τραπέζι;

* Το ότι ο Στάλιν διαπιστώνεται τηλεπαθητικώς πως πέθανε απ' τα νεύρα του επειδή δεν τον άφηναν να εκτοπίσει τους Εβραίους;

* Το ότι ήταν αποφασισμένος να εκτοπίσει "όλους τους Εβραίους της Ρωσίας" αλλά ταυτόχρονα σχεδίαζε να εκτοπίσει "a certain selection", κάποιους συγκεκριμένους;

* Τα τηλεπαθητικώς καταγεγραμμένα και γλαφυρά περιγραφόμενα χοροπηδηχτά και χορούς του συνεπαρμένου από ευτυχία Μπέρια γύρω από το πεσμένο σώμα του Στάλιν στο πάτωμα;

* Το ότι οι γιατροί, που σχεδόν σε όλες τις άλλες αναφορές στα γεγονότα ειδοποιήθηκαν με τουλάχιστο μια μέρα καθυστέρηση, κατέφθασαν "λίγα λεπτά αργότερα";

* Το ότι όλα αυτά τα γραφόμενα από την Paris-Soir τα "επιβεβαίωσε" ο Πρέσβης της ΕΣΣΔ στην Πολωνία σε εκστασιασμένους "κομμουνιστές δημοσιογράφους";

Όλα αυτά κάνουν μέχρι και το ρεπορτάζ του "Εργατικού Αγώνα" για την Κόνιτσα να χλωμιάζει. Αλλά έχουμε αποκρύψει το καλύτερο για το είδος πηγών στο οποίο βασίζει η κυρία Κριτσέφσκαγια την "έρευνά" της. Η εφημερίδα Paris-Soir, που υποτίθεται πως δημοσίευσε "την περασμένη Παρασκευή" του Ιουνίου του 1957 όσα "τσιτάρει" το δημοσίευμα και όσα "επιβεβαίωσε" σε "κομμουνιστές δημοσιογράφους" της Βαρσοβίας ο Πρέσβης της ΕΣΣΔ, είχε κλείσει τελεσίδικα δεκατρία ολόκληρα χρόνια πριν. Έκλεισε με την απελευθέρωση της Γαλλίας από τους Ναζί το 1944, καθώς από το 1940 λειτουργούσε ως όργανο της κατοχικής κυβέρνησης του Vichy.

Θα χρειαστεί να συνεχίσουμε σε τρίτο μέρος.

10 σχόλια:

 1. "Δεν αποκλείω όμως να έχουν γίνει ή/και να γίνουν κοινωνοί κατάλληλης μεθοδολογίας."
  http://leninreloaded.blogspot.com/2014/02/blog-post_2747.html?showComment=1393357011566#c5750335051517624200

  Και με τη συνδρομή "φίλων", έτοιμα γκολ. Πάρτο και βάλτο:
  http://leninreloaded.blogspot.com/2014/03/532014.html
  http://leninreloaded.blogspot.gr/2014/03/blog-post_6374.html

  Ο συνάδελφος τους χάριζε την μελανότερη λέξη από πρόπερσι ακόμα. Ε, όχι κι έτσι... (νόμιζα τότε)

  graf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ρίξτε μια ματιά και εδώ:

  http://jewishcurrents.org/wp-content/uploads/2010/02/Birobidzhan.pdf¨

  Είχαν αρχίσει να "εξοντώνουν" τους Εβραίους νωρίτερα και του Στάλιν του το είχαν φυλάξει για έκπληξη. Αλλά από την πολλή την έκπληξη του ήρθε ταμπλάς και σωθήκαμε οι υπόλοιποι ...

  ΑΝΙΔΕΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τελικά μερικές δεκαετίες μετά το θάνατο του Σίφη, κάποιοι έχουν εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα ύπαρξης και αυτοπροσδιορισμού ως "αριστεροί"!
  Απ' όσο είναι σε θέση να θυμάμαι απ' τα φοιτητικά μου χρόνια, μόνο κάποιοι αριστεριστές αποκαλούσαν τους ΚΝίτες "σταλινικούς", ούτε σε έντυπα και βιβλία των οργανώσεων τους που διάβαζα, έκαναν τέτοιες απίθανες αναφορές για "διωγμούς Εβραίων απ' το Στάλιν" κλπ που έχουν βγει στην επιφάνεια, όχι αμέσως με τη διάλυση της ΣΕ, αλλά κοντά μια δεκαετία τώρα.
  Αυτοί που τριπάρουν (και ενδεχομένως τριπάροπυν και με άλλους τρόπους) όλους αυτούς τους σύγχρονους αναθεωρητές της ιστορίας φοβουνται.
  Τι άραγε τώρα πια;
  (ρητορικό ερώτημα το τελευταίο)

  Ατυχίας η ελληνορωσική ιστοσελίδα της Κριτσέφσκαγια που παρέπεμψα μια ανάρτηση πριν, δεν έχει σχόλια ... Κρίμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υπάρχουν χοντρικά τρεις κατηγορίες "ιστορικών" αναγνωσμάτων περί παγκόσμιας συνωμοσίας του διαχρονικού κακού με αποδέκτη την πονηρούτσικη και οκνηρή πνευματικά μάζα των ξερολάδων.

  Η πρώτη έχει ως πρωταγωνιστές τους Εβραίους και τους μασόνους ενάντια στην εκκλησία, στη μοναρχία και ενάντια ή υπέρ των μετα1848 ευρωπαικών καθεστώτων.

  Η δεύτερη τους ΕβραιοΜπολσεβίκοΑσιάτες ενάντια στη βόρειες φυλές, στον πολιτισμό τους και την φυλετική ηγεσία τους.

  Η τρίτη τους Σταλινικούς ενάντια στον "ελεύθερο κόσμο", τη "δημοκρατία" ... τον "πλουραλισμό". Αν είναι και εναντίον των Εβραίων αυτό μπαίνει ως dressing στο πιάτο για την καλή χώνεψη των αγράμματων τρέντυ αντιφα.

  Αλλά πάλι, υπάρχουν και πικάντικες παραλλαγές που απευθύνονται σε περισσότερο ανυπόταχτα πνεύματα, όπως το ότι ο Στάλιν ήταν ... Εβραίος!

  Η σβάστικα περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα γύρω από τον άξονά της μια φορά δεξιόστροφα, την άλλη αριστερόστροφα. Ο κύκλος κλείνει. Αυτό μετράει. Το κοινό είναι ικανοποιημένο. Δεν έχει απορίες.

  Η σαβούρα σε όλους τους δυνατούς τύπους συσκευασίας σερβίρεται για κατανάλωση στο *ίδιο* κοινό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15614:kosmas-oykrania-ises-apostaseis&catid=37:di-evropi&Itemid=172

  Αυτο το ταλεντο που το εκρυβαν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ? Ο Σταλιν λεει ανετρεψε τη διεθνιστικη πολιτικη των ΛΕΝΙΝ-ΤΡΟΤΣΚΙ και εξεθρεψε τον μεγαλορωσικο σοβινισμο!
  Οχι αλλο καρβουνο!

  ratm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βασικό επιχείρημα είναι αυτό στους Τροτσκιστικούς κύκλους εδώ και δεκαετίες. Κομμάτι της "προδοσίας της επανάστασης" κατά Τρότσκι. Συνδεδεμένο, βέβαια, από τον ίδιο τον Τρότσκι με τον "σοσιαλισμό σε μία χώρα."

   Αλλά τι καθόμαστε και συζητάμε τώρα αντί να γράψουμε κανα paper για την κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα να πάμε κανα ταξίδι στη Νέα Υόρκη με λεφτά της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Έχουμε τόσο διεθνισμό και τον αφήνουμε ανεκμετάλλευτο!

   Διαγραφή
  2. Το δημοψήφισμα στην Κριμαία και στις υπόλοιπες (υποτιθέμενα) «ρωσόφιλες» περιοχές είναι διαπραγματευτικό χαρτί (τόσο από πλευράς Ρωσίας όσο και από πλευράς των πολιτικών δυνάμεων που δεν αναγνωρίζουν το πραξικόπημα) και έχει την έννοια ότι θέτει τις δυτικές κυβερνήσεις ενώπιον τού εξής (νομικού) διλήμματος:

   (α) είτε η νέα κυβέρνηση είναι «επαναστατική» με την έννοια ότι συντελέστηκε διάρρηξη τής συνταγματικής νομιμότητας με αποτέλεσμα την ανάγκη να συγκληθεί αντιπροσωπευτική συντακτική συνέλευση, ελλείψει της οποίας οι περιφέρειες έχουν το δικαίωμα να αυτονομηθούν, να ενωθούν με τρίτα κράτη, κ.ο.κ. --- (β) είτε, αν γίνει δεκτό ότι εξακολουθεί να υφίσταται συνταγματική συνέχεια, θα πρέπει οι δυτικές κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τη μη νομιμότητα-συνταγματικότητα τής παρούσας κυβέρνησης και να επιστρέψουν στα συμπεφωνημένα τής 21ης Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η θέση Λαφρόφ και η ορθή από πλευράς διεθνούς δικαίου αντιμετώπιση τής κατάστασης. Τα υπόλοιπα που διαβάζετε στον Γκάρντιαν (http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/14/crimean-referendum-illegal-international-law), ή ίσως στον ελληνικό τύπο που μεταφέρει απόψεις τού Βενιζέλου, ειδήμονα στην ουκρανική συνταγματική τάξη, είναι παραμύθια.

   http://russeurope.hypotheses.org/2100 (καλύτερα να το δείτε στο γαλλικό πρωτότυπο: http://russeurope.hypotheses.org/2086, κυρίως το σημείο για Κόσοβο)
   Επίσης: http://russeurope.hypotheses.org/2066

   Λαφρόφ & Κέρι
   http://www.voltairenet.org/article182709.html

   Διαγραφή
 6. Εν τω μεταξύ στο παρόν:
  http://www.jta.org/2014/03/14/news-opinion/world/kiev-rabbi-assaulted-in-suspected-anti-semitic-attack

  Ενώ η "αριστερή" και "έγκυρη" Γκάρντιαν, "ευθυγραμμίζεται":
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/13/russian-propaganda-ukraine-fascist-protesters-euromaidan

  Έχω ένα ερώτημα-επιχείρημα(?) σχετικά με το στερεότυπο ότι ο λιμός έκανε τους κατοίκους της Ουκρανίας να μισούν τον Στάλιν.
  Με δεδομένο ότι το 1931-33, μόνο η ανατολική Ουκρανία ήταν τμήμα της ΕΣΣΔ και υπέφερε από τον λιμό (που προκάλεσε - όπως λένε- ο Στάλιν), πως εξηγείται η εντυπωσιακά μεγάλη συμπάθεια προς την ΕΣΣΔ και τον Στάλιν προσωπικά, σε αυτήν την περιοχή της Ουκρανίας, ενώ στην δυτική Ουκρανία και ειδικά στην περιοχή του Lviv, που δεν υπέφερε από τον λιμό, η υποστήριξη προς ΕΣΣΔ-Στάλιν, μειώνεται πολύ?

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. http://www.jta.org/1949/12/22/archive/ben-gurion-congratulates-stalin-in-hebrew-sends-message-on-stalins-birthday

  http://www.jta.org/1935/03/03/archive/stalins-jewish-kin-starts-on-new-duties

  http://www.jta.org/1953/03/12/archive/world-jewish-congress-sends-condolences-on-stalins-death

  http://www.jta.org/1942/02/27/archive/stalin-says-anti-semitism-punishable-in-ussr-hitler-says-jews-to-be-exterminated

  http://www.jta.org/1945/01/25/archive/world-jewish-congress-appeals-to-stalin-to-rescue-remnants-of-european-jews

  http://www.jta.org/1943/05/07/archive/stalin-thanks-jewish-religious-community-of-kuibyshev-for-aid-to-russian-army

  http://www.jta.org/1950/11/08/archive/ben-gurion-sends-congratulatory-message-to-stalin-on-33rd-anniversary-of-revolution

  http://www.jta.org/1944/08/15/archive/jewish-engineer-wins-stalin-prize-in-moscow-for-construction-of-war-plane

  http://www.jta.org/1943/02/10/archive/stalin-thanks-jewish-collective-farmers-for-contributions-to-russian-army

  http://www.jta.org/1943/03/24/archive/many-jewish-writers-and-artists-receive-stalin-prizes-for-outstanding-work

  Αυτά είναι μόνο λίγα από τα άρθρα από το αρχείο του JTA που περιγράφουν τη σχέση του Στάλιν με τους Εβραίους. Όλως περιέργως ενώ μέχρι και το θάνατό του ο Στάλιν παρουσιάζεται ως σωτήρας και προστάτης των Εβραίων, αμέσως μετά μεταμορφώνεται σε τύραννος και διώκτης τους. Δυστυχώς όμως, για αυτούς που ξαναγράφουν την Ιστορία, τα γραπτά μένουν.

  Τζιοβάνι Ντρόγκο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. "Μεγαλορώσικος σοβινισμός" σε μια χώρα στο τιμόνι της οποίας κάθισαν 3 Ουκρανοί και 1 Γεωργιανός. Μαλιστα......

  tkar

  ΑπάντησηΔιαγραφή