Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Έντονοι τριγμοί στη νέα εξουσία του Κιέβου από τις εξελίξεις στην Κριμαία


Έντονους τριγμούς προκαλεί στη φιλοναζιστική νέα εξουσία του Κιέβου, η ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας.

Ο «υπουργός Άμυνας» της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ίγκορ Τενιούκ, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τον τρόπο που χειρίστηκε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.


Στην αρχική ψηφοφορία 197 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης του Τενιούκ, όμως για να γίνει δεκτή η παραίτησή του απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία 226 ψήφων.

Οι βουλευτές προχώρησαν σε νέα ψηφοφορία μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και του προέδρου του κοινοβουλίου και προσωρινού προέδρου της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ. Στη δεύτερη ψηφοφορία ενέκριναν την αποπομπή του Τενιούκ με 228 ψήφους υπέρ.

Αμέσως μετά το «κοινοβούλιο», μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, εξέλεξε νέο «υπουργό Άμυνας», με 251 ψήφους, τον Μιχαΐλο Κόβαλ, τον επικεφαλής της συνοριοφυλακής.

Νωρίτερα ο Σεργκέι Κουνίτσιν, εκπρόσωπος του «μεταβατικού προέδρου» της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, παραιτήθηκε από τη θέση του για να διαμαρτυρηθεί και αυτός για την «απραξία» των αρχών του Κιέβου στο θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Κουνίτσιν, βουλευτής του κόμματος Ουντάρ του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοινώνοντας την παραίτησή του χθες Δευτέρα βράδυ στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Ουκρανίας δήλωσε: «Η διαταγή της απομάκρυνσης των δυνάμεών μας από την Κριμαία υπογράφηκε μόλις σήμερα (Δευτέρα). Όμως αύριο δεν θα υπάρχει πλέον κανένας για να απομακρυνθεί! Κάθε ημέρα οι στρατιωτικοί μας κρατούνται όμηροι, ενώ εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να συγκαλούμε συνεδριάσεις και συζητήσεις».

2 σχόλια:

 1. @ Σακαφιόρους εργατοαγωνιστές και λοιπά απολειφάδια: "Ίσες αποστάσεις" κρατάει είπαμε το ΚΚΕ;

  Περίεργο, γιατί τα εισαγωγικά παραπέμπουν άμεσα σε μη αναγνώριση της νομιμότητας του σημερινού Ουκρανικού κράτους (πρβλ. τρόπο τυποποιημένο αναφοράς στο ψευδοκράτος του Ντεκτάς στην Κύπρο, όπου υπάρχει "αστυνομία", "υπουργοί" και "πανεπιστήμια", όλα σε εισαγωγικά).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ΚΚΕ έχει ήδη κάνει μία παρέμβαση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ουκρανίας και μία στα γραφεία της ΕΕ σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία.
  ΔΕΝ έχει πράξει κάτι ανάλογο ως προς την Ρώσικη πρεσβεία.

  Μόνο "ίσες" δεν είναι λοιπόν οι αποστάσεις.

  Ως τέτοιες (ίσες δηλαδή) μπορούν να τις βλέπουν μόνον εκείνοι που θα επιθυμήσουν την αντικατάσταση των πορτρέτων του Λένιν από αυτά του Πούτιν, αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.
  Έχουμε γλαρόσουπα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή