Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014

Για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλκογκραντ

Το άγαλμα των παιδιών που παίζουν στο φόντο της κατεστραμμένης από τους Ναζί πόλης, Στάλινγκραντ, 1942
Στις 12:45 της 29ης Δεκέμβρη του 2013, λίγο πριν την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών του Σότσι, μια ισχυρότατη έκρηξη συντάραξε τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Βόλκογκραντ, γνωστότερης ιστορικά ως Στάλινγκραντ, στη Ρωσία. 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 44 τραυματίστηκαν από την έκρηξη, που προκλήθηκε από βομβιστή-καμικάζι.

Την επόμενη μέρα, στις 8:30 το πρωί, μια δεύτερη έκρηξη βόμβας, ίδιου ακριβώς τύπου, σημειώθηκε σε τρόλεϊ της πόλης, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους και τραυματίζοντας 41. Ο προφανής (και δεδηλωμένος, αργότερα) στόχος ήταν το οικονομικό σαμποτάρισμα των Ολυμπιακών του Σότσι, για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν βέβαια και μη ένοπλα μέσα. Αλλά ακόμα και αυτός ο προφανής στόχος συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια να σταλεί στη διεθνή κοινή γνώμη ένα μήνυμα για την πολιτικοστρατιωτική ανημπόρια της Ρωσίας, να φανεί η χώρα ως "γίγαντας με πύλινα πόδια", που δεν μπορεί να βάλει τάξη ούτε στα εσωτερικά της. Το χάος που επικράτησε προσωρινά στη μαρτυρική πόλη και ο αιφνιδιασμός της Μόσχας ήταν, αν το δούμε από εξω-Ρωσική σκοπιά, ένα άκρως ενθαρρυντικό μήνυμα, ιδιαίτερα αν κάποιος σχεδίαζε να φέρει την αντιπαράθεση με τη χώρα αυτή στα άκρα. Σημειώνεται εδώ ότι οι αντι-Ρωσικές και φιλο-ΕΕ διαδηλώσεις του Euromaidan είχαν ξεκινήσει από τις 21 Νοεμβρίου του 2013, πέντε εβδομάδες πριν.

Στις 19 Ιανουαρίου 2014, η ευθύνη για τις δύο αιματηρότατες βομβιστικές ενέργειες αναλήφθηκε από μια Ρωσική Ισλαμιστική Οργάνωση, την Vilayat Dagestan, τμήματος του λεγόμενου "Εμιράτου του Καυκάσου."

Το "Εμιράτο του Καυκάσου" φιλοδοξεί να ιδρύσει ανεξάρτητο Ισλαμικό κράτος στον Βόρειο Καύκασο. Ηγέτης του, τουλάχιστο μέχρι πρόσφατα, ήταν ο Τσετσένος Ντόκου Ουμαρόφ, ο υπαριθμόν ένα καταζητούμενος τρομοκράτης της Ρωσίας, του οποίου η σημερινή τύχη είναι αβέβαιη. Το 2010 και το 2011, ο Ουμαρόφ θεωρείται πως οργάνωσε τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μετρό της Μόσχας και στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ντομεντόβο, οι οποίες σκότωσαν δεκάδες και τραυμάτισαν εκατοντάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post στις 24 Ιανουαρίου, το "Εμιράτο" είναι σαλαφιστική ισλαμική συνομάδωση. Το ίδιο άρθρο παρατηρεί ότι από το 2007, το "Εμιράτο" μοιάζει να μετακινείται σταθερά προς την ιδεολογική γραμμή της Αλ Κάιντα.

Στο βίντεο με το οποίο αναλάμβανε την ευθύνη, η Vilayat Dagestan ξεκαθάριζε ότι θα εξαπολύσει ένοπλη πάλη (τζιχάντ) κατά κάθε ανθρώπου τον οποίο αντιλαμβάνεται ως εχθρό του σαλαφικού Ισλάμ.

Στις 1 Μαρτίου 2014, το Russia Today , μεταξύ άλλων ΜΜΕ, ανέφεραν ότι ο Ντμίτρι Γιάρος, ηγέτης του "Δεξιού Τομέα" της Ουκρανίας, το δυτικό τμήμα της οποίας είχε στο μεταξύ πέσει σε ακροδεξιά και φασιστικά χέρια μετά το πραξικόπημα στο οποίο οδήγησε το λεγόμενο Euromaidan, απήυθυνε κάλεσμα στον Ντόκου Ουμαρόφ. Στην δήλωσή του, ο Γιάρος έλεγε ότι "πολλοί Ουκρανοί, με τα όπλα στα χέρια", στήριξαν ως τώρα το κίνημα των Τσετσένων, και ότι τώρα είχε έρθει η ώρα οι σαλαφιστές "να υποστηρίξουν την Ουκρανία". Η δήλωση κατέληγε με κάλεσμα στον Ουμαρόφ να "ενεργοποιηθεί" στην "πάλη ενάντια στη Ρωσία."

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του RT, το μήνυμα του Γιάρος εμφανίστηκε σε σελίδα του Δεξιού Τομέα στα κοινωνικά δίκτυα και ακολούθως εξαφανίστηκε, ενώ ο Δεξιός Τομέας αρνήθηκε ευθύνη για αυτό, λέγοντας πως η σελίδα του "χακαρίστηκε" από αγνώστους.

Την ίδια μέρα, στις 1 Μαρτίου δηλαδή, οι Washington Times δημοσίευαν άρθρο για την σημασία που έχει για τις αμερικανικές επιδιώξεις στην Κριμαία η Μουσουλμανική κοινότητα των Τατάρων, η οποία θεωρείται έντονα αντι-Ρωσική λόγω της πολιτικής απόφασης του Στάλιν (μετά από πρόταση του Λ. Μπέρια)  να τους απομακρύνει από την Κριμαία για να αποφύγει τη χρήση τους ως "πέμπτης φάλαγγας" από τους Ναζί. Σύμφωνα με επικριτικό για τον Στάλιν δημοσίευμα, 6-7.000 Τάταροι συνεργάστηκαν με τους Ναζί και πολέμησαν στο πλευρό τους κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι μια από τις πάμπολλες φορές που οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται ή επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τον κοινοτισμό και την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", προωθώντας και χρηματοδοτώντας θρησκευτικές και φυλετικές μειονότητες για να αποσταθεροποιήσουν κράτη και κυβερνήσεις. Η πιο πρόσφατη ήταν η Συρία.

Λίγες μέρες πριν, στις 26 Φερουαρίου, διέρρευσε ότι οι ΗΠΑ είχαν "διακριτικά" βγάλει από τον κατάλογο των καταζητουμένων τρομοκρατών τον Αμπού Μουχαμάντ Αλ-Τζουλανί, ηγέτη της οργάνωσης Αλ Νουσρά, η οποία έχει άμεση σχέση με την Αλ Κάιντα, και η οποία πρωταγωνίστησε και πρωταγωνιστεί στον ένοπλο αγώνα για ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ, σύμφωνα με τα επιτελικά σχέδια των ΗΠΑ.

Στις 27 Φεβρουαρίου, τέλος, η εφημερίδα "Βήμα" δημοσίευσε άρθρο για ρεπορτάζ της Washington Times, σύμφωνα με το οποίο πληροφοριοδότης του FBI είχε επαφές με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Την ύπαρξή του όμως αγνοούσε η επιτροπή που διερεύνησε τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους. Ως γνωστόν, οι σχέσεις συμμαχίας ΗΠΑ (CIA, FBI, Στρατού)-Αλ Κάιντα θεμελιώθηκαν κατά τον "δια αντιπροσώπου" πόλεμο εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν.

Η ενδεχόμενη σχέση --οργανωτική και τακτική-- των βομβιστικών επιθέσεων στο Βόλκογκραντ με τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν έχει ακόμη διερευνηθεί.

10 σχόλια:

 1. Αλκαιντα και Ναζι όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί, για το ίδιο μαγαζί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το λινκ για τους Τατάρους μόνο αξιόπιστο δεν μου φαίνεται. Τα ίδια τα νούμερα εμένα δεν μου βγαίνουν, ήταν 220000, 20000 στον Κόκκινο Στρατό, 6-7 χιλ. στους ναζί, μετά μας λέει τους έβαλαν στα τρένα, έμειναν οι μισοί εξ'αυτών (εδώ γίνεται λίγο σπλάτερ το σενάριο), και αργότερα, τσουπ, 270000 στο Ουζμπεκιστάν, 250000 στην Κριμέα.

  Το βιογραφικό της κυριούλας δε που έχει γράψει το άρθρο δεν μου φαίνεται και πολύ σόι. Όχι ότι αν είχε 5 διδακτορικά και δεν ήταν χομπίστρια ιστοριογράφος θα ήταν καλύτερα, αλλά με μηδέν βιβλιογραφία και μηδέν πρωτότυπη έρευνα κάτι δεν μου πάει καλά.

  Ξέρουμε αν έχουν ανοίξει τα σοβιετικά αρχεία και αν έχει γίνει σχετική έρευνα για τις διάφορες διώξεις μετά το 45; Γιατί και για τις δίκες της Μόσχας τα ίδια ακούγαμε και μετά το άνοιγμα των αρχείων κατέληξαν στα αντίθετα συμπεράσματα (η εθνοκάθαρση ήταν και εκεί μία από τις βασικές κατηγορίες που κατέρρευσαν). Διαβάζοντας διάφορα από wiki για μεμονωμένες περιπτώσεις παίρνω την εντύπωση ότι ο Στάλιν ήταν και ο ίδιος θύμα της "γραφειοκρατικοποίησης" αφού λογικά δεν πρέπει να έκανε άλλη δουλειά όλη μέρα από το να υπογράφει αποφάσεις για εκτελέσεις και διώξεις.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπάρχει λόγος που μπήκε το συγκεκριμένο, καθώς από πλειάδα άρθρων που διάβασα και που αναφέρονται στον εκτοπισμό των Τατάρων είναι η ΜΟΝΗ που κάνει αναφορά σε αριθμό συνεργατών των Ναζί. ΟΛΟΙ οι άλλοι λένε το πολύ "ε, καλά, ήταν και λίγοι συνεργάτες" ή, συνηθέστερα "πρόκειται για μύθο του δικτάτορα Στάλιν."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τώρα βρήκα αυτή την αναφορά:

   "During WWII some 20,000 Crimean Tatars allied with the Nazi German occupants, but many others also fought the Germans within the Soviet Army."
   http://rt.com/news/crimea-facts-protests-politics-945/

   Διαγραφή
  2. και να ισχυει το νουμερο δεν λεει και πολλα. στην ελλαδα το νουμερο των συνεργατων των ναζι ηταν πολυ μεγαλυτερο.
   το γεονος της συεργασιας αλ καιντα αμερικανων το εχουν καταγκειλει και αμερικανοι πεζοναυτες.

   Διαγραφή
  3. το γεονος της συεργασιας αλ καιντα αμερικανων το εχουν καταγκειλει και αμερικανοι πεζοναυτες. μετα απο αυτο πρεπει να κανω μπαν στον εαυτο μου :) :) :) :)

   Διαγραφή
 4. Εδώ λέει ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν 5 μηχανικοί και τεχνικοί που σχετίζονταν με τους Τοπόλ Μ (διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους)

  http://quandcafaithouille.blogspot.gr/2014/01/attentat-de-volgograd-et-twitt-de.html

  http://lifenews.ru/news/124907

  (όποιος διαβάζει ρώσικα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. http://www.trust.org/item/20140303145335-ubwd1
  όποιος έχει περισσότερες πληροφορίες για το κατά πόσο ισχύει ας βοηθήσει

  http://en.ria.ru/russia/20140303/188056671/Russia-Enlists-Chinese-Support-on-Ukraine-Position.html
  στήριξη από Κίνα

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Breking Stench: Omidyar

  http://pando.com/2014/02/28/pierre-omidyar-co-funded-ukraine-revolution-groups-with-us-government-documents-show/
  http://www.voltairenet.org/article182439.html
  http://www.counterpunch.org/2014/03/03/glenn-greenwald-and-the-myth-of-income-inequality/

  Greenwald is aware of the whisper campaign designed to smear him by suggesting that some of Omidyar’s donations were used by the CIA to arm neo-Nazis. But if CIA mercenaries were slithering around Kiev, Jeremy Scahill certainly would have heard about it and reported it. The mere fact that Scahill didn’t report on it puts those libels to rest.

  And even if Omidyar’s donations fell into the hands of neo-Nazis and helped create the current international crisis that portends the kind of military conflict Greenwald and Scahill abhor, it certainly isn’t their fault. Mistakes happen. Anyway, what happens in the Ukraine has nothing to do with America.

  (το άνω είναι ειρωνικό)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Breking Stench: Omidyar

  http://pando.com/2014/02/28/pierre-omidyar-co-funded-ukraine-revolution-groups-with-us-government-documents-show/
  http://www.voltairenet.org/article182439.html
  http://www.counterpunch.org/2014/03/03/glenn-greenwald-and-the-myth-of-income-inequality/

  Greenwald is aware of the whisper campaign designed to smear him by suggesting that some of Omidyar’s donations were used by the CIA to arm neo-Nazis. But if CIA mercenaries were slithering around Kiev, Jeremy Scahill certainly would have heard about it and reported it. The mere fact that Scahill didn’t report on it puts those libels to rest.

  And even if Omidyar’s donations fell into the hands of neo-Nazis and helped create the current international crisis that portends the kind of military conflict Greenwald and Scahill abhor, it certainly isn’t their fault. Mistakes happen. Anyway, what happens in the Ukraine has nothing to do with America.

  (το άνω είναι ειρωνικό)

  ΑπάντησηΔιαγραφή