Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Εξελίξεις που μυρίζουν μπαρούτι στην Κριμαία

Με εντεινόμενη στρατιωτική προετοιμασία και ταυτόχρονα κινήσεις στη «γεωπολιτική σκακιέρα» ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και τη Ρωσία με επίκεντρο την Κριμαία συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Πράσινο φως για αποστολή στρατευμάτων απο την Ρωσική Βουλή

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της Ουκρανίας, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, η απόφαση ήταν ομόφωνη.


Τη βοήθεια της Ρωσίας ζήτησε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας

Τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της τάξης και της ηρεμίας ζήτησε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας. «Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας» δήλωσε ο Σεργκέι Ακσένοφ, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Η πρόεδρος της Ρωσικής Γερουσίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στην Κριμαία

Η πρόεδρος της ρωσικής Γερουσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα ενδέχεται να στείλει στρατιώτες στην Κριμαία, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA. Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει στρατιώτες στην Κριμαία για να εγγυηθούν την ασφάλεια του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και των Ρώσων πολιτών στη χερσόνησο αυτή, είπε η Βαλεντίνα Ματβιένκο.

«Για να ανταποκριθούμε στο αίτημα της κυβέρνησης της Κριμαίας, είναι πιθανό, υπό τις συνθήκες αυτές, να στείλουμε μια μικρή δύναμη (στρατιωτών) για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του Στόλου και των Ρώσων πολιτών που ζουν στην Κριμαία», είπε η Ματβιένκο, τονίζοντας ότι αρμόδιος για να λάβει την τελική απόφαση είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε ότι η Ουκρανία αρνείται να απαντήσει «δια της στρατιωτικής ισχύος» στη ρωσική «πρόκληση» που είναι η ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της Κριμαίας. «Η αδικαιολόγητη παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία είναι μια πρόκληση», αλλά «οι απόπειρες, προκειμένου η Ουκρανία να αντιδράσει δια της στρατιωτικής ισχύος, απέτυχαν» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.

Με εντεινόμενη στρατιωτική προετοιμασία και ταυτόχρονα κινήσεις στη «γεωπολιτική σκακιέρα» ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και τη Ρωσία με επίκεντρο την Κριμαία, συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Κριμαία

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές. Το αεροδρόμιο αυτό, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Ένοπλοι άνδρες έχουν επίσης καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστόπολη, ενώ ελέγχουν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης, ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει και προς το παρόν δεν εκτελείται καμία πτήση.

Στο μεταξύ, δεκάδες άνδρες κουκουλοφόροι, οπλισμένοι με καλάζνικοφ, πραγματοποιούν περιπολίες στο κέντρο της Συμφερόπολης. Οι άνδρες, που φορούν στολή χωρίς όμως διακριτικά που να επιτρέπουν την αναγνώρισή τους, έλαβαν θέση κοντά στο κοινοβούλιο της Κριμαίας στη Συμφερόπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην Σεβαστόπολη, στη χερσόνησο της Κριμαίας, πολιορκείται από περίπου 300 άνδρες, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα κατάληψης της έδρας της ακτοφυλακής στη Σεβαστούπολη. Όλα τα σκάφη είναι σε επιφυλακή», προστίθεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιτιθέμενοι δήλωσαν ότι έλαβαν εντολή από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, «να καταλάβουν αυτή τη μονάδα».

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία πρόσφατα μετέφερε 6.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ουκρανία και ότι ο ουκρανικός στρατός είναι σε κατάσταση συναγερμού στην περιοχή της Κριμαίας.

Επισπεύδεται το δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία της Κριμαίας

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Κριμαίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το δημοψήφισμα που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 25 Μάη με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην Κριμαία, επισπεύδεται και θα γίνει στις 30 Μάρτη.

Συγκρούσεις και στο Χάρκοβο

Φιλορώσοι ακτιβιστές συγκρούστηκαν σήμερα με υποστηρικτές της νέας ουκρανικής κυβέρνησης στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, και επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πολλές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές εισέβαλαν σε αυτό και ύψωσαν τη ρωσική σημαία.

Το Κίεβο αρνείται να αναγνωρίσει τον νέο πρωθυπουργό της Κριμαίας

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα, κήρυξε παράνομο το διορισμό ενός φιλορώσου πρωθυπουργού στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας.

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ διορίστηκε στη θέση του πρωθυπουργού μετά την κατάληψη του κοινοβουλίου της Κριμαίας από ενόπλους, στα μέσα της εβδομάδας. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, η απόφαση αυτή αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία αρνήθηκε να προχωρήσει σε συνομιλίες με το Κίεβο, υποστηρίζει η νέα κυβέρνηση

Η Ρωσία αρνείται να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία υπό την αιγίδα μιας συμφωνίας που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ντεσίτσια.

Η Ουκρανία ζήτησε τις διαπραγματεύσεις αφού κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει στρατεύματα στην περιοχή της Κριμαίας.

«Ανησυχούμε πολύ για τις σημερινές πληροφορίες ότι η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει» σε συνομιλίες, τόνισε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Συνεχίζουν τις προειδοποιήσεις ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε απροσδιόριστο «κόστος». «Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις εκθέσεις για στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας», δήλωσε σε ολιγόλεπτη αναφορά του ενώπιον δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο. Ο Ομπάμα σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν με τη διεθνή κοινότητα στην οποία δηλώνεται ότι θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία».

Τυχόν ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στην Κριμαία είναι σύμφωνες με τις υφιστάμενες συμφωνίες που έχει η Μόσχα με το Κίεβο για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε αυτήν, σημείωσε ο Βιτάλι Τσούρκιν, πρέσβης της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. «Εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τσούρκιν, μετά από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τους στρατιώτες του από την Κριμαία». Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Γιούρι Σεργκέγιεφ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι «αρκετά ισχυρή για να αμυνθεί».

Παράλληλα, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα εξετάσει το θέμα της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8 στο Σότσι της Ρωσίας το προσεχές καλοκαίρι, εάν η Μόσχα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι σε διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Ρωσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο μεταβαίνει την Κυριακή ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, για συνομιλίες με την ουκρανική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Την Παρασκευή το βράδυ, ο Ντέιβιντ Κάμερον τηλεφώνησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν και σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, συμφώνησαν ότι «όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Κριμαία εξέφρασε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε ομιλία που εκφώνησε στο Βερολίνο, σε μια συγκέντρωση υπέρ της Ευρώπης. «Αυτό που βιώνουμε στην Κριμαία μας ανησυχεί», είπε η Μέρκελ τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη «να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε εξάλλου ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι «επικίνδυνες» και κάλεσε τη Ρωσία να εξηγήσει ποιες είναι οι προθέσεις της όσον αφορά τα στρατεύματα που διαθέτει στην Κριμαία.

Από τη Ρώμη, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, επανέλαβε και αυτός ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή «η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

7 σχόλια:

 1. http://www.902.gr/eidisi/diethni/38484/kina-ekatontades-traymaties-apo-epithesi-agnoston-se-sidirodromiko-stathmo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. μου φάνηκε ''περίεργη'' είδηση ελπίζω να είναι απλά στη φαντασία μου και να μην προκύψει καμιά ''εξέγερση'' και κει

   Διαγραφή
 2. http://rt.com/news/ukraine-nuclear-arsenal-threat-314/
  http://www.wsws.org/en/articles/2014/03/01/ukra-m01.html
  http://www.lemonde.fr/europe/article/2014/03/01/des-manifestations-pro-russes-massives-dans-l-est-de-l-ukraine_4376119_3214.html#xtor=RSS-3208 (ενδιαφέρον για το ότι οι «αντι-εθνικιστές» βαφτίζονται αυτομάτως «ρωσόφιλοι». Αυτόματη μετάφραση)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Saar_%28League_of_Nations%29

  Να σας δώσω και τον καζαμία για τη οπτική γωνία που θα υιοθετήσουν προσεχώς τα διεθνή μέσα:

  οι «ρωσόφιλοι» θα αντιμετωπιστούν ως «Σουδήτες», το δημοψήφισμα θα φέρει όλως τυχαίως στο νου αυτό:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Saar_%28League_of_Nations%29
  Ενότητα με Τϊτλο: Plebiscite

  Και οι νεοναζί θα μετατραπούν σε μαχητές τής διεθνούς νομιμότητας και των δημοκρατικών αξιών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Και οι νεοναζί θα μετατραπούν σε μαχητές τής διεθνούς νομιμότητας και των δημοκρατικών αξιών."

   Κλέβεις, μαντεύεις τα ευκολάκια.

   Διαγραφή
  2. Πότε θα μαζευτούμε σε καμιά Πλατεία Συντάγματος να ανάψουμε ρεσώ και να βγάλουμε ψήφισμα που καταργεί τον ιμπεριαλισμό;

   Διαγραφή
  3. Μόλις βγει απο τη φυλακή η συνιστώσα της πάνω πλατείας, ώστε ρε παιδάκι μου να υπάρξει κι η κατάλληλη οσμωση με το κομμάτι του λαού που ειναι φασιστες αλλα όχι ακριβώς. Με λίγο ψήσιμο γίνεται και εξεγερμενος λαός ναούμ. Συκοφαντίες κολλημενων κομμουνιστών φυσικά αφού ως γνωστόν οι πλατείες ήταν κίνημα, όχι αστεία σαν του ΠΑΜΕ.
   Μετά το πάρτυ με τα ρεσο πάμε κατευθείαν για κατάταξη να πεθάνουμε για την ΕΕ ρε γαμωτο που με λίγο αίμα θα γίνει και των λαών κτλ.
   Γκιαπ

   Διαγραφή