Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

Επιγραμματικά πορίσματα από τις ως τώρα δημοσκοπήσεις για το "Ποτάμι"

Στο Ίσκρα δημοσιεύονται τέσσερις δημοσκοπήσεις (ALCO, MRB, Public Issue, ΠΑΜΑΚ), τρεις από τις οποίες αφορούν τις ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις αυτές έχουν ήδη κυκλοφορήσει σε διάφορα ΜΜΕ, αλλά το Ίσκρα τις συγκεντρώνει μαζεμένες, πράγμα βολικό για την εξαγωγή κάποιων πορισμάτων.

Στη δημοσκόπηση της ALCO,  το "Ποτάμι" συγκεντρώνει, με αναγωγή στα έγκυρα, 9.8% της πρόθεσης ψήφου και αναδεικνύεται τρίτο κόμμα.

Στη δημοσκόπηση της Public Issue, το "Ποτάμι" συγκεντρώνει, χωρίς αναγωγή, 7% και ξανα-αναδεικνύεται τρίτο κόμμα.

Στη δε δημοσκόπηση του Παν. Μακεδονίας, το "Ποτάμι" συγκεντρώνει, χωρίς αναγωγή, 13% και παραμένει τρίτο κόμμα, με ελάχιστη διαφορά από τη δεύτερη ΝΔ, που συγκεντρώνει 13.5%.

Κατά μέσο όρο λοιπόν, ένα κόμμα στο οποίο ηγείται δημοσιογράφος, του οποίου τα στελέχη είναι δημοσιογράφοι, συγγραφείς νεοελληνικών μπεστ σέλλερ και ακαδημαϊκοί, το οποίο ιδρύθηκε απ' την τηλεόραση και τα κοινωνικά μέσα πριν τρεις βδομάδες, και το οποίο δεν έχει ίχνος κοινωνικής βάσης στο τοπικό επίπεδο, συγκεντρώνει γύρω στο 10% της πρόθεσης ψήφου -- παραπάνω αν ληφθεί υπόψη η αναγωγή στις δύο από τις τρεις δημοσκοπήσεις.

Κάποια επιγραμματικά συμπεράσματα με δεδομένη την υπόθεση ότι η κατά μέσο όρο εικόνα των δημοσκοπήσεων έχει έστω ένα ποσοστό αξιοπιστίας:

1. Λεφτά υπάρχουν. Διότι αν και είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ που να την έχει "φάει" άγρια από την κρίση (και προσδοκά επιστροφή σε ευνοϊκότερο για τον ίδιο καθεστώς), αν και μπορεί επίσης να φανταστεί κανείς ψηφοφόρο της Χρυσής Αυγής στην ίδια θέση (που θέλει να "εκδικηθεί" γιατί δεν βλέπει άλλο μέσο επαναδιεκδίκησης κεκτημένων) και ακόμα και της ΝΔ που να ανήκει στα λαϊκά στρώματα  (αλλά του 'μεινε οικογενειακό χούι να ψηφίζει δεξιά), ψηφοφόρο του κόμματος των σελέμπριτι που δεν είναι, συγκριτικά ομιλώντας, ευκατάστατος και κυριλέ με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν μπορεί να φανταστεί. Προφανώς, τα βάρη της κρίσης δεν έχουν πλακώσει όλους το ίδιο και συνεχίζουν να υφίστανται έντονα προνομιούχα στρώματα στην ελληνική κοινωνία -- να υφίσταται, δηλαδή, σκληρός πυρήνας της μέσης αστικής τάξης, που στηρίζει ασμένως το μεγάλο κεφάλαιο και το δικαίωμα να μη φοράει γραβάτα όταν το κάνει.

2. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, διαλυμένο, ΔΝΤ. Τα "εξαφανισμένα" ποσοστά του κόμματος του σοσιαλισμού με την καπιταλιστική έννοια "επανεμφανίστηκαν" ως δια μαγείας στο όνομα του "μετα-ιδεολογικού ευρωπαϊσμού" (ο Χριστός...), τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Αν πάρουμε μόνο την πρώτη δημοσκόπηση με αναγωγή, της ALCO, έχουμε 9.8% απ' το "Ποτάμι", συν 5.7% απ' την Ελιά, συν 2.4% απ' τη ΔΗΜΑΡ, ίσον 17.9%. Συν 21.2% απ' το ΠΑΣΟΚ νέου τύπου (τον ΣΥΡΙΖΑ λέω), ίσον 39.1%. Συνεπώς...

3. Η ισχύς εν τη διαιρέσει. Η "κεντροαριστερά" επιστρέφει σχεδόν στα ποσοστά που είχε πριν το Μνημόνιο του 2010, αλλά με ένα ταχυδακτυλουργικό που την καθιστά ακόμα πιο ευέλικτη, καθώς αντί για ένα μπαλαντέρ για συγκυβερνήσεις για τη σωτηρία του τόπου, το δίχως άλλο, έχεις πια τέσσερα, με αυξάνοντα ποσοστά ευελιξίας από τον ΣΥΡΙΖΑ (το πιο προβληματικό καθότι και το πιο εξαρτώμενο από την τήρηση κάποιων ρητορικών προσχημάτων) στη ΔΗΜΑΡ (συγκυβέρνησε, αλλά είχε ενοχές), στο "Ποτάμι" (δεν μασάει τα άντερά του, είναι ρητώς κόμμα χωρίς αρχές), στο ΠΑΣΟΚ (μήτρα και μητέρα κάθε κυβέρνησης σωτηρίας του τόπου).

4. Και Ποτάμι θα σας φτιάξουμε. Μετά τη μετεωρική άνοδο της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ, το σύστημα κάνει επίδειξη ισχύος δημιουργώντας ένα ακόμα απίθανο κόμμα στη βάση της ακόμα πιο απίθανης συνταγής "ο Σημίτης μπορεί να είναι σέξι αν του βγάλεις την Ελιά" και με (αν)εδαφικές Κ.Ο τη Lifo, την Athens Voice και το Protagon, δηλαδή την Ελλάδα που είναι αποφασισμένη να πίνει Εσπρέσο Μακιάτο στο Starbucks που να χαλάσει ο κόσμος: Fiat patricii et pereat mundus. Ακόμα και αν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι "φτιαχτές", το μήνυμα δεν αλλάζει: εξουσία είμαστε, ό,τι θέλουμε κάνουμε. Θα σας βγάζουμε κόμματα και θα σας πείθουμε, έστω και με ενορχηστρωμένες "μόδες", να τα ψηφίζετε μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία -- που δεν θα είναι και του σοσιαλισμού.

5. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι αρκετά ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να διαφαίνεται ως τώρα ότι το "Ποτάμι" παίρνει ένα ποσοστό ψήφων από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, το γεγονός ότι τα ποσοστά που εμφανίζει δεν ισούνται με το άθροισμα των ούτως ή άλλως παραπαιόντων ξαδέλφων του αποτελεί ένα εξόχου σημασίας μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ: ποτέ δεν μπορείς να είσαι αρκετά ΠΑΣΟΚ. Με τα λόγια του σημερινού "Ριζοσπάστη": "Το απότομο φούσκωμα του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει ένα κόμμα συνιστωσών, πολυσυλλεκτισμού προκαλεί αβεβαιότητα στην αστική τάξη, στον πιο σκληρό της πυρήνα, κατά πόσο η πλήρης προσαρμογή του στις ανάγκες της αστικής διακυβέρνησης θα γίνει με τον ίδιο εύκολο και απόλυτο τρόπο που έγινε με το ΠΑΣΟΚ την περίοδο '81 - '84. Από την άποψη αυτή, ασκούν πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να λειάνει ορισμένες από τις αιχμές που διατηρεί και για εκλογικούς λόγους."

Καθώς λοιπόν η αστική τάξη κινείται για να εξασφαλίσει έναν "μπαλαντέρ" που θα αντικαταστήσει τους καμένους παλαιότερους ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καθώς είναι αρκετά πιθανό να στήσει επίσης ένα νέο και "σοβαρότερο" μαγαζί στο οικόπεδο της Χρυσής Αυγής, βεβαιώνεται ταυτόχρονα και ότι η δεξιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει τελειωμό. Και με δεδομένη την αδυναμία του εξωκοινοβουλίου να κάνει κάτι περισσότερο από αυριανίστικη και χαμηλών ιδεολογικών αξιώσεων αντιπολίτευση στους κομμουνιστές, πλησιάζει η ώρα που "αριστερός" και "όχι ΚΚΕ" θα ακούγεται κακόγουστο ανέκδοτο.

15 σχόλια:

 1. Στη δε δημοσκόπηση του Παν. Μακεδονίας, το "Ποτάμι" συγκεντρώνει, χωρίς αναγωγή, 13% και παραμένει τρίτο κόμμα, με ελάχιστη διαφορά από τη δεύτερη ΝΔ, που συγκεντρώνει 13.5%.
  Εχμμ, Μαραντζίδης ...ξέρεις τώρα...
  (από τους σύγχρονους εν Ελλάδι αναθεωρητές της σύγχρονης ιστορίας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θεωρώ το "ποτάμι" ότι πιο βρώμικο έχει παρουσιάσει η αστική τάξη μεταπολιτευτικά. Ένα κόμμα του απόλυτου μηδέν, του απόλυτου "δήθεν" που μέσα από την απίστευτη προπαγάνδα των ΜΜΕ και των "δημοσκοπήσεων", προσπαθούν να το κάνουν παράγοντα του πολιτικού συστήματος. Η παρουσία του σε αυτό το σύστημα είναι, κατά την άποψη μου, πολύ χειρότερη από αυτήν της Χ.Α.. Πρόκειται για την απόλυτη έλλειψη οποιασδήποτε ιδεολογικής και ιστορικής αναφοράς, πρόκειται για την έκφραση της πιο ακραίας αλαζονείας των αστών, που μας βγάζουν την γλώσσα τόσο κοροϊδευτικά όσο ποτέ άλλοτε. Αν αυτό το κόμμα αποκτήσει πολιτική παρουσία, θα είναι η μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης της αστικής προπαγάνδας. Είναι κάτι που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το ότι υπάρχουν ακόμα τμήματα της αστικής τάξης με ανθηρή οικονομική κατάσταση, γιατί αυτά θα στήριζαν την ΝΔ, την ΔΗΜΑΡ κλπ. Αν (λέω αν γιατί έχω πολλές αμφιβολίες για τις "δημοσκοπήσεις") το "ποτάμι" επιβιώσει θα είναι η απόδειξη ότι η αστική προπαγάνδα κατάφερε να καταργήσει σε μεγάλο πλέον βαθμό την πολιτική και τις ιδεολογίες.
  Ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, η παρουσία του Σ.Θ. είναι ότι πιο σιχαμένο, πιο άρρωστο, πιο γλοιώδες έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ελπίζω οι αστοί να μην τα καταφέρουν και το "ποτάμι τους" να εξαφανισθεί το ίδιο γρήγορα όπως εμφανίσθηκε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Μετά τη μετεωρική άνοδο της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ, το σύστημα κάνει επίδειξη ισχύος δημιουργώντας ένα ακόμα απίθανο κόμμα στη βάση της ακόμα πιο απίθανης συνταγής "ο Σημίτης μπορεί να είναι σέξι αν του βγάλεις την Ελιά" και με (αν)εδαφικές Κ.Ο τη Lifo, την Athens Voice και το Protagon, δηλαδή την Ελλάδα που είναι αποφασισμένη να πίνει Εσπρέσο Μακιάτο στο Starbucks που να χαλάσει ο κόσμος: Fiat patricii et pereat mundus. Ακόμα και αν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι "φτιαχτές", το μήνυμα δεν αλλάζει: εξουσία είμαστε, ό,τι θέλουμε κάνουμε. Θα σας βγάζουμε κόμματα και θα σας πείθουμε, έστω και με ενορχηστρωμένες "μόδες", να τα ψηφίζετε μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία -- που δεν θα είναι και του σοσιαλισμού."

  ακριβώς
  μπράβο αντώνη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. η τελευταία πρόταση ειναι και η μοναδική αχτίδα φωτός. το έχουμε ξαναπεί αλλά πραγματικά ηταν αποφασιστικής σημασίας η ξεκαθαρη σταση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ το 2012. και όσο περνάνε τα χρόνια θα φανερωνεται η σπουδαιότητά της. Το 4,5% που ειχαμε στις εκλογές εκείνες θα ειναι το ιστορικό χαμηλό μας. Ημασταν αυτοι που δεν τσιμπήσαμε σε τίποτα και τωρα ναι μετράμε ποιότικά κέρδη.

  @ουτε καν : Ακριβώς το ίδιο συγκράτησα, πραγματικά τα λέει όλα για την επέλαση της νεοφιλελε μπόχας

  Διονυσης Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. https://www.youtube.com/watch?v=QbDYcYkRKu8

  ''Για τις κουνεβες που ειναι 8 μηνες στο δρομο ειπατε τιποτα;για το ενάμιση εκατομμύριο ανέργους είπατε τίποτα,για την παγκόσμια οικονομική κρίση είπατε τίποτα?Δεν είπατε τίποτα,και που κάθισα να σας ανεχτώ χάρη σας έκανα."

  Λαοπλημμυρα βλεπω στην μαζωξη του 10%....

  Oxy  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είπε ένας ένα πολύ πετυχημένο στο twitter πριν λίγες μέρες, για τον διαγραφόμενο εκλογικό θρίαμβο του Ποταμιού στην περιφέρεια Μακεδονίας: καλά, λέει, όλοι οι αγρότες στο Κιλκίς, τη Δράμα και τις Σέρρες όλη μέρα στα social media τη βγάζουνε;

   Διαγραφή
 6. Το ωραίο θα είναι να θεριεψει το ποτάμι και μέχρι να φτάσουν οι εκλογές να έχει στερέψει αυτό θα ήταν μια παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @stelth:
   Καθόλου πρωτοτυπία.
   Ας θυμηθούμε την ΠΟΛΑΝ του Σαμαρά που θα σάρωνε τάχα τον δικομματισμό, το ΚΕΠ του Αβραμόπουλου που ούτε στις εκλογές δεν τόλμησε τελικά να κατέβει, τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ το 2008 και της ΔΗΜΑΡ το 2011.
   Απο δημοσκοπικές φούσκες άλλο τίποτε...

   Διαγραφή
 7. "Γιατί να είμαστε κι οι δυο αισθηματίες,
  γιατί να μπλέκουμε σε παλιοϊστορίες;
  Αφού στον κόσμο λιγοστές είν’ οι κυρίες,
  γιατί να είμαστε λοιπόν αισθηματίες;"

  Ο Καζαντζιδης, τα συναισθηματα, ο Ραμφος και ο Ενας Του ποταμιου:
  www.youtube.com/watch?v=81Kesy7abKQ

  Τηλεκουιζ: ο Χασαποπουλος δεν μπορει να κρατηθει απ τα γελια, γιατι εκανε πλαστικη? επαθε εγκεφαλικο και του εμεινε κουσουρι? η βλεπει στο μονιτορ Mr Bean?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτές τις χαζομάρες απο ποιον φιλόσοφο τις έμαθε ο Ράμφος, να μορφωθούμε κι εμεις;

   tkar

   Διαγραφή
  2. Απ' τον Καστοριάδη...?
   Πίσω από οτιδήποτε, εκτός απο κομμουνιστικό βέβαια, βρίσκεται ο Καστοριάδης

   Βίος
   Ο Στέλιος Ράμφος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1965 ξεκίνησε σπουδές στη φιλοσοφία στο Παρίσι στο Université de Vincennes à Saint-Denis (σημερινό Université Paris 8). Από το 1969 έως το 1974 δίδαξε φιλοσοφία στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το 1975 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνέχισε το συγγραφικό του έργο. Έχει σημαντική παρουσία στη δημόσια ζωή με πολλές συνεντεύξεις στον Τύπο και στην τηλεόραση, με δημόσιες ομιλίες αλλά και άρθρα σε περιοδικά. Δίδαξε στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν και αργότερα στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη[3].

   Φιλοσοφία
   Στα πρώτα χρόνια του, ασχολήθηκε με τον μαρξισμό. Το 1960 ήταν με τη Νεολαία της ΕΔΑ και στο περιοδικό της Πανσπουδαστικής, ενώ το 1963 έκοψε τους δεσμούς του με την Αριστερά. Όταν ήταν για σπουδές στο Παρίσι γνώρισε τον Κορνήλιο Καστοριάδη ο οποίος και τον επηρέασε. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το όνομά του συνδέθηκε με την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού και το ρεύμα της νεοορθοδοξίας.

   Όταν γίνεται αναφορά στη νεορθοδοξία, το όνομά του συχνά αναφέρεται μαζί με το όνομα του καθηγητή φιλοσοφίας Χρήστου Γιανναρά. Ενώ και οι δυο χαρακτηρίζονταν νεορδόδοξοι, είναι σαφές ότι έχουν διαφορετικές αποτιμήσεις για το ρόλο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στο παρελθόν της Ελλάδας[4], αλλά αναφέρονται ως κοινές απόψεις τους (μαζί με το όνομα του Ζήσιμου Λορεντζάτου), ότι θεωρούν την μοντέρνα ελληνική ιστορία σα μια αέναη σύγκρουση ανατολής και δύσης[5], ενός αντιθετικού άξονα Ανατολή-Δύση[6].

   Από τη δεκαετία του 1990 ο Ράμφος έχει μεταβάλει τη στάση του υιοθετώντας "εκσυγχρονιστικές" θέσεις και θεωρώντας την ορθόδοξη παράδοση της Ελλάδας ανασταλτική της προόδου[7].

   Επιρροή
   Σε αφιέρωμα εφημερίδας αναφέρθηκε ως ένα από τα πρόσωπα που έκαναν τη διαφορά το 2010[2], ενώ αλλού αναφέρεται ότι έχει μεγάλη επιρροή στην πνευματική και πολιτική ελίτ της Ελλάδας[8]. Εκτός από το σημαντικό αριθμό βιβλίων που δημοσιεύει, ο Ράμφος κάνει πολλές δημόσιες ομιλίες, αλλά και εμφανίζεται σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις όπου αναλύει τα δρώμενα και τις αποφάσεις που έχουν να πάρουν οι Έλληνες[7] και στην Ελλάδα, αλλά και σε έντυπα του εξωτερικού[9].

   http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A1%CE%AC%CE%BC%CF%86%CE%BF%CF%82

   Διαγραφή
 8. Ενας λαος παραδομενος ,κουρασμενος ,μισοτρελλος πια .Που κουτουλα μεταξυ του στα ιατρεια του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεια για ψυχοφαρμακα ,στις εφοριες .Χωρις ιχνος δυναμης για μια αντιδραση εστω αμοιβαδικου τυπου ,καποια κινηση ,ενα τιναγμα εστω .Σαν ζομπι χτυπημενος που τα εχει χαμενα πια εντελως ,με μυαλο θολο και ανικανο για σκεψη .ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ στο βλεμμα ,ενας λαος τσιπαρισμενος να το εχει ριξει πια στους Παισιους ,στους Λιακοπουλους στην σαββουρα του ιντερνετ και στα νεφελιμ ..Ετοιμος να χορεψει με τα ντεφια που βαρουν οι Εμποροι των Εθνων και με την αλυσιδα στον αστραγαλο ...χωρις καμμια ελπιδα και προοπτικη

  Και ξαφνου εκει στα μανταλακια των περιπτερων ενας ΗΛΙΟΣ :
  "Ανασύνταξη του κινήματος σε σύγκρουση με την ΕΕ και τα μονοπωλια " !!!!!
  ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ρεεεε

  Και στο Σπορτινγκ αρχισαν τα τραγουδια και οι χοροι :
  «Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που δε μεταλλάσσεται, η μόνη που μένει στο λαό, πάει για την ενίσχυση του αγώνα, του κινήματος, δεν δίνεται προίκα σε γάμους και παζάρια για να υπάρξουν κυβερνήσεις "μία από τα ίδια"»

  ...και ενας περαστικος στον σταθμο του τρενου απ εξω "Τι διαολο ρε ? Δεν τους πιανουν οι ψεκασμοι ΑΥΤΟΥΣ ?"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Εδώ στέκομαι. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς."

   Διαγραφή
 9. Black Mirror: Season 2, Episode 3
  The Waldo Moment.
  http://www.imdb.com/title/tt2386296/?ref_=tt_ep_ep3

  Ο κινηματογράφος (τηλεόραση) της Αγγλίας, σε αυτήν την τρομερή, από όλες τις απόψεις παραγωγή
  της σειράς "Black Mirror", τα είπε ήδη σχεδόν όλα, για τα "Ποτάμια", τους "Πέπε Γκρίλο" κλπ... προτού καν "συμβούν".

  @ψηρίς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αστείο που αλίευσα στο διαδίκτυο

  Αποτελέσματα δημοψηφίσματος στην Κριμαία
  ΝΑΙ 85%
  ΟΧΙ 0%
  "Το ποτάμι" 15%

  ΑπάντησηΔιαγραφή