Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαθηλώνει τις πολιτικές επιλογές του ΚΚΕ εσ. Ήρθε η ώρα για επιστροφή των αρχείων του ΚΚΕ;

Συνάντηση ΚΚΕ εσ. και ΚΚ Ρουμανίας. Πρώτος αριστερά ο Νικολάε Τσαουσέσκου. Πρώτος δεξιά ο Μπάμπης Δρακόπουλος. Από το Ιστορικές φωτογραφίες.
[...] η Ρουμανία όλη τη δεκαετία του ’80 έζησε το οξύμωρο σχήμα να είναι μια υποτιθέμενα «σοσιαλιστική» η οποία όμως εφάρμοζε με τον πλέον άτεγκτο τρόπο το πρόγραμμα λιτότητας ενός από τους πυλώνες του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, του ΔΝΤ.

Λόγω της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης και του δεσποτισμού[sic] χαρακτήρα της δικτατορίας Τσαουσέσκου που δεν επέτρεπε καμία διαμαρτυρία, το πρόγραμμα λιτότητας όχι μόνο εφαρμόστηκε στην εντέλεια, αλλά οι στόχοι του εκπληρώθηκαν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί. Πολύ γρήγορα επιτεύχθηκαν σημαντικά πλεονάσματα και ήδη το 1986 είχε αποπληρωθεί περισσότερο από το μισό του χρέους. Στις αρχές του 1989, προς γενική κατάπληξη, πληρώθηκε το σύνολο του χρέους.


Στην περίπτωση της Ρουμανίας ισχύει στην κυριολεξία το «η εγχείριση πέτυχε, ο ασθενής πέθανε». Διότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος λιτότητας ο ρουμάνικος λαός βυθίστηκε σε μια άνευ προηγουμένου εξαθλίωση. Το βιοτικό επίπεδο καταβαραθρώθηκε, η παιδική θνησιμότητα εκτοξεύτηκε, η πείνα επέστρεψε, ο κόσμος πάγωνε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε η κοινωνία αποτέλεσε βασική αιτία των ταραχών που εντέλει οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος το 1989.
Left.gr, "Στα χνάρια του Τσαουσέσκου"
***
Από την αρχή, τα δύο κόμματα [ΚΚΕ και ΚΚΕ εσ.] ανταγωνίστηκαν για την κυριαρχία στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα. Το ΚΚΕ (εσ.) κέρδισε την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους των μελών της Κ.Ε. του ΚΚΕ, από τους οποίους οι περισσότεροι δεν είχαν προσκληθεί στη Βουδαπέστη. Το ΚΚΕ όμως είχε την αμέριστη πολιτική και οικονομική υποστήριξη της ΕΣΣΔ, παρά τις εκκλήσεις των «ανανεωτών» στους Σοβιετικούς να κρατήσουν ουδέτερη στάση. Το ΚΚΕ (εσ.) μπορούσε να υπολογίζει στη διακριτική ανοχή της Ρουμανίας του Τσαουσέσκου [...]
Νεολαία ΣΥΝ, 1968: Η διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
***
Το ΚΚΕ εσ. είχε οικονομική βοήθεια από εράνους που κάνανε εκεί οι σύντροφοί μας και ο Τσαουσέσκου βοήθησε την «Αυγή» με χαρτί που προσφέρθηκε με μεγάλη έκπτωση.
MacManus Sessions
***
Μανώλης Γλέζος, Ηλίας Ηλιού, Νικολάε Τσαουσέσκου. Από το Ειρηνικά.

Μια τεσσαρακονταετής διαμάχη γύρω από την τύχη του διχοτομημένου αρχείου του ΚΚΕ έρχεται στην επιφάνεια με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου των κκ. Αλ. Δάγκα και Γ. Λεοντιάδη σχετικά με τις απίστευτες διαδρομές και εμπλοκές που είχε το τμήμα εκείνο του αρχείου που απέσπασε το 1968, μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ (12η Ολομέλεια), η αποκαλούμενη «αναθεωρητική ομάδα». Πρόκειται για την πλευρά των Δ. Παρτσαλίδη, Ζ. Ζωγράφου και Π. Δημητρίου, των τριών μελών του Πολιτικού Γραφείου που διαγράφηκαν κατά τη 12η Ολομέλεια, οι οποίοι με όσα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τούς ακολούθησαν συγκρότησαν έναν χρόνο αργότερα το ΚΚΕ εσωτερικού. Από τα πρώτα θύματα της διάσπασης, σε πρακτικό επίπεδο, ήταν το σημαντικό κομματικό αρχείο, το οποίο βρισκόταν στην πόλη Sibiou, 282 χιλιόμετρα βορειοδυτικώς του Βουκουρεστίου, πρωτεύουσας της σοσιαλιστικής τότε Ρουμανίας, όπου ήταν η έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του διωγμένου- μετά την ήττα του εμφυλίου πολέμου- ΚΚΕ. Το καθεστώς Τσαουσέσκου με τη «φιλοξενία» που επεφύλαξε στο «αδελφό» κόμμα κατέστη μοιραίο για τους σοβιετόφιλους έλληνες κομμουνιστές, οι οποίοι διαπίστωσαν με έκπληξη ότι από ρουμανικής πλευράς παρείχετο πλήρης κάλυψη- αν όχι συγκεκαλυμμένη συνέργεια- στην κινηματογραφικού τύπου «απαλλοτρίωση» σημαντικού μέρους του κομματικού αρχείου. 
Λάμπρος Σταυρόπουλος, "Ο Εμφύλιος Πόλεμος για τα αρχεία του ΚΚΕ", "Το Βήμα"
***

Από την έκθεση αρχείων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, "Ριζοσπάστης"

Για το κλεμμένο Αρχείο του ΚΚΕ

Μετά τη 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (Φεβρουάριος 1968), η ομάδα που αποχώρησε από το καθοδηγητικό όργανο και αργότερα συγκρότησε το λεγόμενο «ΚΚΕ εσωτερικού» (Δ. Παρτσαλίδης, Π. Δημητρίου, Ζ. Ζωγράφος κ.ά.), εισέβαλε αιφνιδιαστικά και προμελετημένα, στο κτίριο όπου στεγαζόταν το κομματικό Αρχείο και το λεηλάτησε με τη βοήθεια της ρουμανικής αστυνομίας.

Μετά από ένα διάστημα οι αναθεωρητές μετέφεραν το κλεμμένο υλικό στα Σκόπια και το 1988 στην Ελλάδα. Η δήθεν ιδιοκτησία του «ΚΚΕ εσωτερικού» έγινε στη συνέχεια «ιδιοκτησία» του ΣΥΝ. Εδώ και χρόνια αυτό το αρχειακό υλικό του ΚΚΕ, αποτελεί το βασικό τμήμα των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Πρόκειται για ιδιωτική εταιρία, κατ' ουσίαν αποτελεί «ιδιοκτησία» του ΣΥΝ.

Το θέμα με το μέρος του Αρχείου του ΚΚΕ, που κλάπηκε το 1968, επανήλθε στη δημοσιότητα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου των Αλ. Δάγκα και Γ. Λεοντιάδη, «το κομματικό αρχείο».

Το βιβλίο των Αλ. Δάγκα και Γ. Λεοντιάδη προλογίζει η ιστορικός Ελένη Μπιμπίκου - Αντωνιάδη, που γράφει ανάμεσα σε άλλα:

«Με αυτήν τη μεταβίβαση, ένα αρχείο κόμματος μετατράπηκε σε αρχείο ιδιωτών και σήμερα, ύστερα από δύο δεκαετίες, εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα κατά πόσον ένα αρχείο που ανήκει σε ένα πολιτικόν οργανισμό μπορεί να ανήκει σε ιδιώτες και η χρήση του να εξαρτάται από την απόφασή τους. (...) Θα πρέπει ακόμα να προσθέσουμε εδώ, πως ο πολιτικός οργανισμός, στον οποίον ανήκει το αρχείο, βλέπει την κοινωνικήν επανάσταση ως μελλοντικό καθήκον και όχι ως παρελθούσα ιστορία, θέση που φυσικά θα λαμβάνεται υπ' όψιν όταν πρόκειται για αποφάσεις σχετικές με τη διαθεσιμότητά του. (...) θέτει το ζήτημα της ενότητας του αρχείου του ΚΚΕ υπό την κυριότητα του μοναδικού νόμιμου ιδιοκτήτη του».

Οπως θα περίμενε κανείς, η ηγεσία του «ΚΚΕ εσωτερικού» και της ΕΑΡ ουδέποτε αναγνώρισε ότι το αρχείο δεν τους ανήκει. Είχαν πάντα την άποψη ότι δικαιούνται να κατέχουν μέρος του Αρχείου του ΚΚΕ, αν και έχουν αποβάλει τη λέξη «κομμουνιστικό» ακόμα και από την ονομασία τους. Ετσι, οι προσπάθειες του ΚΚΕ να πάρει αυτό που του ανήκει, έπεσαν στο κενό.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2007, η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε στο ΔΣ των ΑΣΚΙ την ακόλουθη επιστολή:

«Στα αρχεία του ΑΣΚΙ, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται ένας μεγάλος όγκος του αρχειακού υλικού του ΚΚΕ, μέρος των γενικών αρχείων του.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι με τις πλημμύρες το 1994 που έπληξαν ιδιαίτερα τα Γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το αρχείο του υπέστη σημαντικές φθορές και σε ορισμένες κατηγορίες υλικών και φωτογραφιών μεγάλες έως ανεπανόρθωτες βλάβες.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθεί η ανασυγκρότηση των αρχείων του Κόμματος, με στόχο να ολοκληρωθεί αυτή σε μια πορεία.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ θα ήθελε να παραχωρηθεί στο ΚΚΕ αντίγραφο (υπογράμμιση ΜΜ) των αρχειακών υλικών του που βρίσκονται στην κατοχή του ΑΣΚΙ».

Στις 8 Ιανουαρίου 2008 στην επιστολή απάντησε, για το ΔΣ, ο πρόεδρος των ΑΣΚΙ Σπύρος Ασδραχάς:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο των ΑΣΚΙ σας εκφράζει τις θερμές του ευχές για το νέο έτος και σας γνωστοποιεί ότι έλαβε γνώση της επιστολής σας της 4/12/2007. Επειδή τα ζητήματα που θίγετε απαιτούν διεξοδική συζήτηση, το ΔΣ επιφυλάχθηκε να τα εξετάσει και πάλι. Για το σκοπό αυτό θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο το γενικά διατυπωμένο αίτημα να εξειδικευτεί σε συνεργασία μας με τη δική σας αρχειακή υπηρεσία, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν είναι συζητήσιμη η ολική υποκατάσταση ενός αρχειακού συνόλου σε φωτογραφικά αντίγραφα.

Επειδή, όμως, σταθερή αρχή μας είναι τα ανοιχτά αρχεία και η ελεύθερη πρόσβαση προσβλέπουμε στη συνεργασία των ειδικών των δύο αρχείων, ώστε να καθοριστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν τα αιτήματα που θέτει η επιστολή σας, καθώς και οι εκατέρωθεν διαθεσιμότητες και ετοιμότητες.

Υ.Γ. Σε ιδιαίτερο φάκελο σας επισυνάπτουμε τον κανονισμό λειτουργίας του Αναγνωστηρίου των ΑΣΚΙ, καθώς και τον κατάλογο του Αρχείου ΚΚΕ (1943 - 1968) που διατίθεται για την εξυπηρέτηση των ερευνητών».

Με τέτοιο τρόπο αντιμετώπισαν το ΚΚΕ και την επιστολή που τους έστειλε: Απαξιωτικά και με αλαζονεία! Εστειλαν και τον κανονισμό λειτουργίας του Αναγνωστηρίου των ΑΣΚΙ, για να πάμε να μελετήσουμε!... Και να σκεφθεί κανείς ότι η ΚΕ ζήτησε αντίγραφα και όχι το πρωτότυπο αρχείο που δικαιωματικά ανήκει στο ΚΚΕ!...

Στο «Βήμα της Κυριακής» (29 Μαρτίου 2009) γράφτηκε ότι «εκείνο που απομένει είναι να ανοίξει και ο Περισσός το δικό του, το οποίο κρατά κλειστό ως επτασφράγιστο μυστικό στη βάση μιας ελεγχόμενης ανάγνωσης της ιστορίας κατά τις εκάστοτε πολιτικές επιδιώξεις της ηγεσίας του»!

Το αρχείο του «Συγκροτήματος Λαμπράκη» (ολόκληρο, όχι το μισό) είναι άραγε ανοιχτό στους ερευνητές; Θα είχε ενδιαφέρον, για να πληροφορηθούμε όλα τα έργα και τις ημέρες του Συγκροτήματος καθ' όλο τον 20ό αιώνα. Σε κάθε περίπτωση, οι επικρίσεις για «κλειστό αρχείο», απ' όποιες πλευρές κι αν προέρχονται, μας υποχρεώνουν να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά τα εξής:

1. Οι επικριτές του ΚΚΕ ποτέ δεν έχουν δείξει την ίδια «ευαισθησία» για το άνοιγμα των αρχείων της κρατικής ασφάλειας και άλλων κρατικών οργανισμών, υπουργείων και λοιπά. Αν, λοιπόν, είναι ειλικρινείς, ας το κάνουν έστω και τώρα. Οφείλουν όμως να πουν καθαρά, αν το κλεμμένο αρχείο ανήκει στο ΚΚΕ ή όχι, δηλαδή να μην παρουσιάζουν την κλοπή ως νόμιμη και θεμιτή ενέργεια.

2. Το ΚΚΕ αξιοποιεί το Αρχείο του και οι επικριτές του θα έπρεπε να μην το «ξεχνούν».

Στο «Επιμορφωτικό Κέντρο - Βιβλιοθήκη, Χαρίλαος Φλωράκης» βρίσκονται στη διάθεση του κοινού, ερευνητών και άλλων, σε ψηφιακή μορφή, 160.000 σελίδες και 39.234 έγγραφα, προερχόμενα από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Πρόσφατα εκδόθηκε ο 10ος τόμος των ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ. Συνολικά στους 10 τόμους δημοσιεύτηκαν υλικά 6.812 σελίδων.

Προς τιμήν των 90 χρόνων του Κόμματος η ΚΕ αποφάσισε και εκδόθηκαν τα «Πρακτικά της 12ης Ευρείας Ολομέλειας της ΚΕ» (1.077 σελίδες) και τα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΚΕ, από την ίδρυσή του (494 σελίδες).

Από το Αρχείο του ΚΚΕ επιλέχθηκε ένα τεράστιας ποσότητας φωτογραφικό υλικό, που αποτυπώθηκε στην έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων για τα 90χρονά του, ενώ εκτέθηκαν δημόσια και 100άδες αντικείμενα από τη θυελλώδη πορεία του Κόμματος, που επίσης ανήκουν στο Αρχείο του ΚΚΕ από την ίδρυσή του.

3. Το κυριότερο: Το ΚΚΕ πραγματοποίησε οικονομική εξόρμηση, το μεγάλο μέρος της οποίας θα διατεθεί για την ανέγερση του κτιρίου, όπου θα στεγαστεί το Αρχείο του Κόμματος, σε σύγχρονες και κατάλληλες εγκαταστάσεις. Αυτό το υλικό, το οποίο σκεπάστηκε από τα νερά της μεγάλης πλημμύρας του 1994, δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί εξ ολοκλήρου και βρίσκεται σε φάση ψηφιοποίησης.

4. Ωστόσο, εκείνο που ενοχλεί διάφορες πλευρές είναι ότι το ΚΚΕ επαγρυπνεί και δεν ξεχνά μέσα σε ποιες πολιτικές συνθήκες δρα, διεθνείς και εσωτερικές. Και από αυτή την άποψη εκείνο θα κρίνει πώς θα αξιοποιείται το Αρχείο του. Γνώμονας του ΚΚΕ είναι να συμβάλει στη σοβαρή και ουσιαστική ιστορική έρευνα.

Σε αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιεί και το Αρχείο του για τη συγγραφή του ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ (Β' Τόμος, 1949 - 1974), που πραγματοποιεί η Κεντρική Επιτροπή και για το οποίο θα διεξαχθεί Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ, σύμφωνα με την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου.

Αλλωστε, το ΚΚΕ δεν αρνήθηκε ποτέ να δώσει υλικό ή πληροφορίες σε ερευνητές ή ιστορικούς, εφόσον αυτό ήταν αντικειμενικά δυνατό.

16 σχόλια:

 1. Ισχύει η πληροφορία ότι κάποιοι εξ αυτών (απο τα ασκι) σκέφτονται να πουλήσουν ή να εκχωρήσουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο το αρχείο στο ιδρυμα καραμανλή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι ρε συ, μια off shore έχουν βρει και θα τα πουλήσουν εκεί. Αφού πρώτα φυσικά απολύσουν όσους συντηρούν το αρχείο, εννοείται.

   Μην ανησυχείς, είναι μέσα στην γραμμή του ΚΚΕ η όλη διαδικασία, δεν θα τολμούσαν ποτέ να συμπεριφερθούν στα αρχεία με τρόπο που δεν θα εγκρίνει το κόμμα.

   Διαγραφή
 2. ΗΓΕΤΗΣ : Θέλουν να φτιάξουν «λευκούς κινέζους εργαζόμενους».
  Κάνω λάθος ή μόλις διαχώρισε την εργατική τάξη με βάση το χρώμα του δέρματος και την καταγωγή; Τουλάχιστον άγαρμπη δήλωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Τουλάχιστον άγαρμπη δήλωση." Δεν μιλάει μόνο με συνθήματα, σκέφτεται με συνθήματα. Ακαλλιέργητος είναι ο άνθρωπος. Δεν φαίνεται?

   Διαγραφή
 3. Κάτι μου λέει ότι το αρχείο θα το πάρει πίσω το κόμμα, μόνο όταν με το καλό δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να το δώσουν...
  Τώρα εντάξει, σιγά την αποκαθήλωση... Ψαρεύουν "αντισοβιετιστές αριστερούς", και δεν νομίζω ότι άλλαξε και τίποτα από τότε, πέρα από το όνομα... και το σήμα!

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. http://www.jungewelt.de/2014/03-21/028.php
  Δεν είναι αμελητέο. Γιατί πιο παλιά (και ίσως και τώρα) υπήρχαν κάτι υποστηρικτικά του ΣΥΡΙΖΑ άρθρα στην συγκεκριμένη (πολύ σημαντική για τον γερμανόφωνο χώρο) εφημερίδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το google translate κάνει άθλια μετάφραση, όποιος μπορεί ας κάνει τον κόπο να μεταφράσει το κείμενο.

   Πάντως αν κατάλαβα καλά το άρθρο υποστηρίζει ότι παρά την "σκληρή" ταξική του πολιτική το ΚΚΕ επανακάμπτει και μπορεί να χτυπήσει μέχρι και 10άρι στις ευρωεκλογές.

   Διαγραφή
  2. Συγγνώμη, εγώ τώρα το είδα. Δυστυχώς δεν έχω χρόνο, αλλά το σημαντικό είναι ότι το άρθρο λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ κάποια πράγματα με το όνομα τους και ουσιαστικά παρόλο που παρουσιάζει απλώς την εκτίμηση του ΚΚΕ, ουσιαστικά την υιοθετεί ή την πριμοδοτεί (τοποθετώντας την εξάλλου στην κατακλείδα).
   Είναι σημαντικό, γιατί η εφημερίδα και ευρέως διαβάζεται (σε συγκεκριμένους χώρους) και, ειδικά στην αρχή, δημοσίευε και άρθρα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να θυμάμαι πότε και γιατί, το ΚΚΕ είχε μάλιστα στείλει και μια επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία δημοσιεύσανε, για κάποιο συγκεκριμένο άρθρο.

   Διαγραφή
 5. Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου21 Μαρτίου 2014 - 7:50 π.μ.

  Το συγκεκριμένο μέρος του αρχείου ήδη το εμπορεύεται ο ΣΥΝ μέσω ΑΣΚΙ. Γνωρίζω πολύ καλά ότι πώλησε ψηφιοποιημένα αντίγραφα σε διάφορους.

  Η επανάκτηση του δεν μπορεί να αφεθεί στην καλή προαίρεση των ΑΣΚΙ, με ότι αυτό σημαίνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. E,. καλά ο ΔΟΛ(Ψ) γιατί φωνάζει; Αφού τα αρχεία της περιόδου Κολιγιάννη είναι προσβάσιμα εδώ και χρόνια στους wannabe αναθεωρητές μέσω του ΑΣΚΙ.
  (ή μπας και κάνω λάθος;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. "οσα δεν φτανει η αλεπου....πηδαει και τα φτανει"......η αλλιως πως ο "σπορος" ενιοτε σαπιζει μεσα στο βοθρο του συτηματος
  http://www.neaspora.gr/?p=1634
  ΥΓ .ασχετο με το πιο πανω αρθρο αλλα δεν ηξερα που αλλλου να το παραθεσω
  Ταξικος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Παλιά μου τέχνη κόσκινο, για τότε που δεν υπήρχαν τα φωτοσοπ μεν αλλά μπορούσες να παίζεις με τα γράμματα και τις λέξεις για να κοροϊδεύεις τον κόσμο.
  Από το blog: http://apelatis.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html

  «Στη Wikipedia, βρήκα 2 ενδιαφέρουσες φωτογραφίες εκείνης της περιόδου: Μία που το στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού συναντιέται με τον Κομμουνιστή Ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ και μία που στελέχη του ΚΚΕ Εσωτερικού συναντιούνται με την Ηγεσία του Ρουμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
  Ενώ όμως η περιγραφή της πρώτης φωτογραφίας είναι επαρκής και ξεκάθαρη: To ΚΚΕ Εσωτερικού στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας από αριστερά: Νίκος Καρράς και Κιμ Ιλ Σουνγκ
  η περιγραφή της δεύτερης είναι τόσο νεφελώδης που πρέπει να είναι κανείς αφελής για να μην καταλάβει ότι π ρ ό κ ε ι τ α ι για ε σ κ ε μ μ έ ν η π ρ ο σ π ά θ ε ι α ι σ τ ο ρ ι κ ο ύ... ξ α σ π ρ ί σ μ α τ ο ς:
  Συνάντηση Ρουμανικού κόμματος και ΚΚΕ Εσωτερικού στο Βουκουρέστι.
  Από αριστερά: Nicolae Ceaușescu,Paul Niculescu-Mizil,Ghizela Vass. Από δεξιά :Αντώνης Μπριλλάκης,Νίκος Καρράς,Ηλίας Στάβερης,Σταύρος Καρράς
  "Συνάντηση Ρουμανικού κόμματος και ΚΚΕ Εσωτερικού"! Ποιου... "Ρουμανικού κόμματος"; Κάποιου άγνωστου από τα... πολλά εκείνης της περιόδου, να υποθέσω, για αυτό και το "κ" είναι με μικρό; Αποκρύπτουν ότι συναντήθηκαν με την ηγεσία του "Κομμουνιστικού Κόμματος" και για να είναι πιο σίγουροι ότι δεν θα το καταλάβει κανείς μη υποψιασμένος, δεν έβαλαν και πραγματικό wiki link στο "Ρουμανικού κόμματος", παρότι το Ρουμανικό ΚΚ έχει σελίδα στην ελληνική wikipedia:
  http://el.wikipedia.org/wiki/Κομμουνιστικό_Κόμμα_Ρουμανίας
  Από εκείνο το καψερό το... "Ρουμανικό κόμμα" (που δεν ξέρουμε ποιο είναι), μας λέει ότι συμμετείχαν οι... Nicolae Ceaușescu,Paul Niculescu-Mizil,Ghizela Vass. Πόσοι έλληνες ξέρουν να προφέρουν αυτά τα ονόματα έτσι όπως είναι γραμμένα στα ρουμανικά; Λίγοι! Γιατί είναι γραμμένα μεν με λατινικά, αλλά στη δυσνόητη σε μας ρουμανική εκδοχή του!»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι, αν και το περιεχόμενο του πιο πάνω άρθρου είναι σοβαρό, ο τίτλος του είναι χιουμοριστικός. Τα περί "αποκαθήλωσης" παραπέμπουν βεβαίως στον κύριο Λαφαζάνη και το Ίσκρα, και τα περί "αποκαθήλωσης" Ζαχαριάδη και Φλωράκη, ενώ η ερώτηση αν θα επιστραφεί το αρχείο στο κόμμα τώρα που κράζεται αυτός που βοήθησε να κλαπεί είναι βεβαίως επίσης χιουμοριστική. Για τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Mιλάμε και για την Αυγή που επευφημούσε την δολοφονία του "δικτάτορα" Τσαουσέσκου με γράμματα τυπωμένα σε χαρτί από το ...Βουκουρέστι.
   Για αυτούς τους άθλιους μιλάμε πάντα...

   Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάτι πιο βρωμερό κάποιος...

   Διαγραφή
  2. Ε όχι ρε TRASH, υπάρχουν και πιο βρωμεροί στην λιμνούλα.

   Διαγραφή
 10. Την φωτογραφία του Καρρά με τον Κιμ Ιλ Σουνγκ στην Λ.Δ.Κορέας, την έβγαλαν εντελώς από το wikipedia...

  ΑπάντησηΔιαγραφή