Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Κύπρος: Οι εξελίξεις μετά την επίθεση του ΕΛΑΜΟ Οζερσάι καταδίκασε την επίθεση

Την επίθεση του ΕΛΑΜ εναντίον του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό καταδίκασε ο Τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι από το λογαριασμό του στο τουίτερ.


Με αυτά τα μυαλά τον 21ο αιώνα δεν μπορεί να φτάσει κανείς πουθενά. Χρειάζεται σοβαρός αγώνας εναντίον αυτής της κατάστασης, έγραψε ο κ. Οζερσάι προσθέτοντας ότι χθες βράδυ μίλησε τηλεφωνικώς με τον Ταλάτ και ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες. Είχε επικοινωνία και με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε καταφέρει να μιλήσει με την ε/κ πλευρά, σύμφωνα με τον ίδιο. Σήμερα θα έχει καλύτερη ενημέρωση, θα προβεί σε δήλωση και θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ανέφερε.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα δήλωσε ότι παρόλο που η αστυνομία γνώριζε για την εκδήλωση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα.

Η επίθεση του ΕΛΑΜ έγινε πρωτοσέλιδο στις ιστοσελίδες των τουρκικών εφημερίδων “Μιλλιέτ” και “Χουριέτ”.


Να μην αφήσουμε το φανατισμό να μας νικήσει, δηλώνει ο Ταλάτ

Τα όσα σημειώθηκαν στο "Πάνος Σολομωνίδης" είναι ενάντια στις προσπάθειες για δημιουργία μιας ειρηνικής κουλτούρας και για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ανέφερε ο τέως Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης όπου ήταν κύριος ομιλητής και η οποία σημαδεύτηκε με επεισόδια από μέλη του ΕΛΑΜ.

Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τέτοιες εξτρεμιστικές δραστηριότητες, ώστε να έχουμε μια βιώσιμη ειρήνη στο νησί και μια επανενωμένη Κύπρο, είπε ο κ. Ταλάτ, προσθέτοντας ότι ο φανατισμός υπάρχει σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

"Πρέπει να το επιτύχουμε αυτό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, εάν χάσουμε και μας νικήσουν, τότε η λύση (του Κυπριακού) θα είναι ένας ανέφικτος στόχος", συμπλήρωσε.

Τα επεισόδια καταδίκασε με τη σειρά του και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος έστειλε το μήνυμα πως δεν πρόκειται να περάσει η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν με τη βία και τον προπηλακισμό τη δική τους άποψη, "γιατί αν αφεθεί να περάσει, η τραγωδία που μπορεί να ξαναζήσει αυτός ο λαός είναι προ των πυλών".

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι πέραν από τις ζημιές που καταγράφηκαν στις εισόδους του πολιτιστικού κέντρου, χθες βράδυ άγνωστοι είχαν βάψει με σπρέι τους τοίχους του κτιρίου, γράφοντας υβριστικά συνθήματα.

ΕΛΑΜ: Πρόκληση που δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη η παρουσία του Ταλάτ στη Λεμεσό

Το μήνυμά μας είναι πως όσο υπάρχουν στην Κύπρο κατοχή, αγνοούμενοι, πρόσφυγες θα μας βρίσκουν απέναντί τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο "Πάνος Σολομωνίδης" στη Λεμεσό.

Το ΕΛΑΜ χαρακτηρίζει τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ήταν ο ομιλητής στην εκδήλωση, ως «εγκάθετο» της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για "πρόκληση που δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τους Έλληνες Εθνικιστές» του ΕΛΑΜ, οι οποίοι μαζικά βρέθηκαν στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο για να διαμαρτυρηθούν.

"Όταν οι διαμαρτυρόμενοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο χώρο της ομιλίας για να εκφράσουν δημοκρατικά την αγανάκτησή τους για την παρουσία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εμποδίστηκαν από ένοπλους συνοδούς του", αναφέρει, προσθέτοντας πως "είναι πραγματικά απαράδεκτο να υπάρχουν Τούρκοι ένοπλοι σωματοφύλακες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στις ελεύθερες περιοχές".

Αιχμές Ιωνά κατά Αρχηγού Αστυνομίας

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου καταδίκασε τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη Λεμεσό, τονίζοντας πως αυτά πλήττουν τη δημοκρατία και το δικαίωμα έκφρασης στον τόπο μας.

Είπε ότι δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση από την ηγεσία της Αστυνομίας τόσο για την προγραμματιζόμενη εκδήλωση και τα μέτρα που θα λάμβανε η Αστυνομία, όσο και για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο κατά την ώρα της εκδήλωσης και πως ο ίδιος επικοινώνησε με την ηγεσία της Αστυνομίας, αρχικά με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας και στη συνέχεια με τον Αρχηγό της Αστυνομία, αφού ενημερώθηκε για τα επεισόδια από πολίτη.

Η επίθεση Ιωνά Νικολάου εναντίον του Αρχηγού Αστυνομίας κλιμακώνεται με αναφορά ότι "δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά η πολλοστή φορά, που η ηγεσία της Αστυνομίας και ειδικότερα ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν με ενημερώνει είτε για εκδηλώσεις, είτε για επεισόδια, μάλιστα πολλές φορές για πολλά γεγονότα ενημερώνομαι εκ των υστέρων, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο".

Απορρίπτει τις επικρίσεις ο Αρχηγός της Αστυνομίας

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου δήλωσε δήλωσε ότι το Αρχηγείο είχε ενημερωθεί για την εκδήλωση από τις 20 του μήνα. Ενημερώθηκαν είπε οι αστυνομικοί διευθυντές και ο διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Είπε επίσης ότι ο ίδιος είχε εξετάσει τα μέτρα και η πληροφορία ότι θα πήγαιναν μέλη του ΕΛΑΜ δόθηκε όταν ηδη ειχαν αρχίσει τα επεισόδια και έδωσε οδηγίες για αντιμετώπισή τους και πρόληψη περαιτέρω εκτρόπων. Είπε ακόμα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε ενημερωθεί για τα επεισόδια πριν από τον ίδιο ενώ απέρριψε τις επικρίσεις ότι δεν ενημερώνει τον Υπουργό λέγοντας ότι έχουν καθημερινή επικοινωνία.

Ο Αναστασιάδης απολογήθηκε στον Ταλάτ και ζήτησε έρευνα

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε πως σημασία έχει τώρα η πολιτική καταδίκη του φαινομένου και να πάρει ο καθένας τη θέση που του αρμόζει υπό τις περιστάσεις.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε ενδελεχή έρευνα, υπογραμμίζοντας πως δεν θα τρομοκρατήσει κανείς τη Δημοκρατία και την έκφραση γνώμης και άποψης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη επικοινώνησε με τον κ. Ταλάτ και απολογήθηκε για το επεισόδιο ενώ τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει οποιοδήπτε πρόβλημα και μπορεί να επισκέπτεται και να συμμετέχει σε εκδηλώσεις στις ελεύθερες περιοχές.

Το μήνυμα που στέλλει η Κυβέρνηση προς όλους και τους Τ/κ, συνέχισε, είναι ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά παρόμοιο γεγονός που θα μας ντροπιάζει όλους. Η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όπως μπορεί, με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτά τα φαινόμενα».

Τα επεισόδια έγιναν χθες στις επτά το βράδυ όταν μέλη του ΕΛΑΜ που φορούσαν κράνη εισέβαλαν στο πολιτιστικό κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στο ΤΕΠΑΚ, σπάζοντας τις γυάλινες εισόδους και φωνάζοντας συνθήματα ενώ έριξαν κροτίδες και αναμμένο πυρσό.

Επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις ενώ Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, ο οποίος προσπάθησε να φωτογραφήσει τα μέλη του ΕΛΑΜ δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε ελαφρά.

Παράλληλα έχουν εκδοθεί άλλα δύο εντάλματα σύλληψης. Ένα εκ των ενταλμάτων εκτελέστηκε το απόγευμα με τον εντοπισμό και τη σύλληψη 30χρονου, ενώ το δεύτερο ένταλμα δεν έχει εκτελεστεί, αφού δεν έγινε κατορθωτό να εντοπιστεί το καταζητούμενο πρόσωπο.

Εν τω μεταξύ, οι δυο άντρες και η μια γυναίκα που είχαν συλληφθεί χθες βράδυ, κατηγορήθηκαν γραπτώς και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Πηγή ρεπορτάζ: Ant1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου