Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Βενεζουέλα: Τα νεαρά βλαστάρια της αντίδρασης

Louis Hernández Navarro
Βενεζουέλα: Τα νεαρά βλαστάρια της αντίδρασης
La Jornada, 4/3/2014
Μτφρ.: Έφη Α.

Ένας εικοσιπεντάχρονος νεαρός από τη Βενεζουέλα, με πτυχίο στο εξωτερικό εμπόριο και φανφαρόνικη γλώσσα, ο Λορέν Σαλέ (Lorent Saleh), είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους επιφανέστερους ηγέτες της συμμαχίας που επιδιώκει να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Ο ίδιος διευθύνει μια οργάνωση με το όνομα Επιχείρηση Ελευθερία, η οποία θεωρεί τον κομμουνισμό του Κάστρο ως τον κύριο εχθρό της Βενεζουέλας.


Ο Λορέν ξεκίνησε τον αγώνα του κατά της μπολιβαριανής επανάστασης το 2007. Από τότε δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό: άλλοτε οργανώνει απεργίες πείνας και άλλοτε καμπάνιες σαν αυτήν που είχε τίτλο «ο Τσάβες λέει ψέματα». Αν και έχει εγκαταλείψει τις πανεπιστημιακές αίθουσες εδώ και χρόνια, εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως ηγέτης των φοιτητών. Και, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει τι δουλειά κάνει, ταξιδεύει σε όλη τη Λατινική Αμερική με σκοπό την απομόνωση της κυβέρνησης Μαδούρο.

Ο νεαρός Σαλέ έχει πολλούς καλούς φίλους σε διάφορες χώρες. Στην Κολομβία για παράδειγμα, τον υποδέχονται και τον προωθούν νεοναζιστικές οργανώσεις όπως η Εθνικιστική Συμμαχία για την Ελευθερία και η Τρίτη Δύναμη (El Espectador, 21/7/13).

Η Βανέσα Άιζιγκ (Vanessa Eisig) είναι μια συμπαθητική 22χρονη ξανθιά κοπέλα με γυαλιά που αυτοχαρακτηρίζεται στο τουίτερ ως μαχήτρια του φωτός και δίγαμη, παντρεμένη με τις σπουδές της και τη Βενεζουέλα. Σπουδάζει επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Αντρές Μπέγιο και εξομολογείται πως όταν συμμετέχει στις διαδηλώσεις αισθάνεται πως γράφει ιστορία.

Η Βανέσα είναι μέλος της οργάνωσης Ενεργή Νεολαία - Ενωμένη Βενεζουέλα (JAVU), η οποία ζητά την παραίτηση του «σφετεριστή» Νικολάς Μαδούρο και όλης της κυβέρνησής του. Έμβλημα της οργάνωσης είναι μια δεξιά γροθιά λευκού χρώματος που, όπως λέει η ίδια, «είναι σύμβολο της αντίστασης και της χλεύης κατά του σοσιαλισμού».

Η οργάνωση JAVU, που προωθεί την πρωτοβουλία Επιχείρηση Ελευθερία, έχει διαδραματίσει έναν αντίστοιχο ρόλο στις ταραχές που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα. Ιδρύθηκε το 2007 και αυτοπροσδιορίζεται ως μια πλατφόρμα νέων που αντιστέκονται και έχουν ως στόχο να ανατρέψουν τους πυλώνες που στηρίζουν την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση η οποία δεν σέβεται το Σύνταγμα, καταπατά τα δικαιώματά τους και παραδίδει την κυριαρχία της χώρας στους παραπαίοντες αδελφούς Κάστρο.

Σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 22 Φεβρουαρίου 2014, η JAVU κατήγγειλε ότι υπάρχουν ξένες δυνάμεις που πολιορκούν στρατιωτικά στη Βενεζουέλα και ότι οι μισθοφόροι αυτών των δυνάμεων έχουν εξαπολύσει μια άθλια και βίαιη επίθεση κατά της χώρας με στόχο να την υποτάξουν. Έτσι, για να κερδίσουν οι ίδιοι την ελευθερία τους, πρέπει να υπερασπιστούν την κυριαρχία της Βενεζουέλας, διώχνοντας τους Κουβανούς κομμουνιστές που έχουν σφετεριστεί την εξουσία στην κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις.

Η JAVU αντλεί την έμπνευσή της και διατηρεί στενούς δεσμούς με την οργάνωση Otpor, που σημαίνει Αντίσταση, καθώς και με το Κέντρο για την Εφαρμογή μη βίαιων Ενεργειών και Στρατηγικών (αγγλικό αρκτικόλεξο Canvas). Η Otpor ήταν μια φοιτητική κίνηση στη Σερβία που στόχο είχε την ανατροπή του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 2000 και η οποία χρηματοδοτούνταν από αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες. Η Canvas είναι το νέο, ανανεωμένο πρόσωπο της Otpor.

Γκουρού αυτών των ομάδων είναι ο φιλόσοφος Τζιν Σαρπ (Gene Sharp), υπέρμαχος της μη βίαιης δράσης για την ανατροπή κυβερνήσεων. Ο Σαρπ είναι ιδρυτής του Ινστιτούτου Άλμπερτ Αϊνστάιν, το οποίο προωθεί τις επονομαζόμενες «έγχρωμες επαναστάσεις» σε χώρες που δεν συνδέονται με το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον.


Η σχέση ανάμεσα στην JAVU, την Otpor και την Canvas είναι ιδιαιτέρως στενή. Όπως παραδέχτηκε ο Μαριαλβίς Ολιβάρες (Marialvic Olivares), μέλος της ίδιας ακροδεξιάς οργάνωσης: «Οι διεθνείς οργανώσεις που μας υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή ήταν πάντα δίπλα μας όχι μόνο σε ζητήματα διαμαρτυρίας αλλά και σε ζητήματα εκπαίδευσης, και εμείς είμαστε πάντα δίπλα τους επίσης. Δεν ντρεπόμαστε, ούτε φοβόμαστε να το πούμε».

Ωστόσο, οι δεσμοί ανάμεσα στους νεαρούς ηγέτες των φοιτητών στη Βενεζουέλα και των δεξιών οργανώσεων και δεξαμενών σκέψης δεν περιορίζονται στις σχέσεις με την Otpor και την Canvas. Διάφορες οργανώσεις των ΗΠΑ χρηματοδοτούν ανοιχτά το αντικυβερνητικό κίνημα, το οποίο έχει επίσης τη στήριξη του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και της οργάνωσης της νεολαίας του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία.

Μια παρόμοια περίπτωση είναι αυτή του νεαρού δικηγόρου Γιον Γκοϊκοετσέα (Yon Goicoechea), του λαμπερού αστέρα των διαδηλώσεων του 2007, ο οποίος κάνει τώρα το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, και ο οποίος έγινε μέλος του κόμματος του Ενρίκε Καπρίλες (Henrique Capriles) για να το εγκαταλείψει λίγο αργότερα όταν δεν του προσφέρθηκε κάποια κοινοβουλευτική θέση. Το 2008 ανταμείφθηκε γενναιόδωρα για τις υπηρεσίες του στον αγώνα κατά του Ούγκο Τσάβες: το Ινστιτούτο Κέιτο (Cato Institute) του απένειμε το βραβείο Μίλτον Φρίντμαν για την Ελευθερία, το οποίο συνοδευόταν από χρηματικό ποσό μισού εκατομμυρίου δολαρίων.

Μια άλλη δύναμη που έχει παίξει αντίστοιχο ρόλο στις απόπειρες ανατροπής του Μαδούρο είναι το Κοινωνικό Πανεπιστημιακό Κίνημα της 13ης Μαρτίου, μια φοιτητική οργάνωση που δραστηριοποιείται στο Πανεπιστήμιο των Άνδεων. Ο πιο γνωστός εκπρόσωπος του κινήματος είναι ο Νίξον Μορένο (Nixon Moreno), πρώην φοιτητής πολιτικών επιστημών που έχει κατηγορηθεί για τον βιασμό της Σοφία Αγκιλάρ, η οποία αυτή τη στιγμή ζει αυτοεξόριστη στον Παναμά.

Όλοι αυτοί οι νέοι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Προωθούν την πολιτική αποσταθεροποίηση, δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό, μάχονται στο πλευρό της άκρας δεξιάς και του αντικομμουνισμού, είναι ξενοφοβικοί, σχετίζονται με ναζιστικές και συντηρητικές οργανώσεις σε διάφορες χώρες και βαδίζουν χέρι-χέρι με πολιτικούς της ριζοσπαστικής δεξιάς, όπως ο Λεοπόλδο Λόπεζ, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο και ο Αντόνιο Λεδέσμα.

Παρ’ όλα αυτά, και παρά την τόση υποστήριξη, ο επικεφαλής της Επιχείρησης Ελευθερία, Λορέν Σαλέ, δεν είναι ευχαριστημένος: «Είμαστε φοβερά μόνοι», δηλώνει. Ενμέρει έχει δίκιο. Δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν ούτε τη συμπάθεια ούτε την αλληλεγγύη των νέων της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι αντιθέτως αισθάνονται καχυποψία και αποστροφή, και τους διαβάζουν σαν ανοιχτό βιβλίο. Ξέρουν πως ο σκοπός τους δεν έχει καμία σχέση με τα ιδανικά του φοιτητικού-λαϊκού κινήματος του 1968 στο Μεξικό. Απολύτως λογικό, λοιπόν, που οι εξεγερμένοι Χιλιανοί φοιτητές τους έχουν αποκηρύξει δημοσίως. Γι’ αυτούς, τα νεαρά βλαστάρια της αντίδρασης αποτελούν μόνο ντροπή και όνειδος.

19 σχόλια:

 1. Τι θα πει ο όρος "ριζοσπαστική δεξιά";

  Άλλοτε αναφέρεται σε νεοναζί, άλλοτε σε ακτιβιστές αντιδραστικούς δεξιούς, που καταδέχονται να κατέβουν στο πεζοδρόμιο, άλλοτε σε ακραίους νεοφιλελεύθερους...

  Ποιες ρίζες υποτίθεται ότι σπάνε όλοι αυτοί;

  Του καθωσπρέπει αστισμού;
  Υπάρχει τέτοιο πράγμα στην εποχή μας;


  Πρόκειται για ξενόγλωσση ορολογία που δεν τη θεωρώ δόκιμη στα ελληνικά.
  Άσε που με παραπέμπει στη "ριζοσπαστική αριστερά" ή στην ΕΡΕ...

  Κι ακόμα θ`αποκαλούσαμε ποτέ το Γκοτζαμάνη ή το Γρίβα ριζοσπάστες δεξιούς;

  Θα δεχόμασταν τον όρο ριζοσπαστική δεξιά σήμερα για την Χ.Α.;

  Ας χρησιμοποιούμε κάποιον άλλο όρο, διαφορετικό ανά περίπτωση, καλύτερα....  Μάνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Radical Right είναι ο όρος στα αγγλικά, για τα ελληνικά θα πρότεινα απλώς "άκρα δεξιά", αυτή είναι η συνηθισμένη μετάφραση.

   Διαγραφή
  2. "Άκρα δεξιά", σ` αυτό συμφωνω...


   Μάνος

   Διαγραφή
  3. Αυτές τις μέρες για τα της Ουκρανίας στα αγγλόφωνα μμε με τον όρο "radicals" ή "radical elements" αναφέρονται στους ακροδεξιούς.

   Είναι άλλη μια λέξη που μπαίνει στην σκουπιδιάρα του newspeak μαζί με την "επανάσταση" (τελικά ο Παπαδόπουλος ήταν πολύ μπροστά).

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  4. To derecha radical προτίμησα να το αφήσω έτσι, γιατί γίνεται διάκριση από την άκρα δεξιά (extrema derecha). Οι τρεις πολιτικοί τους οποίους χαρακτηρίζει ως «ριζοσπάστες» δεξιούς δεν είναι ακροδεξιοί, π.χ. ο Λόπεζ στην wikipedia αναφέρεται ως «κεντρώος». Είναι πιο κοντά σ' αυτό που θα λέγαμε «λαϊκιστική δεξιά» (ισπ.: derecha populista), εμένα μου θυμίζουν λίγο στο στιλ νεοσυντηρητικούς των ΗΠΑ. Επειδή όντως χτυπάει περίεργα στα ελληνικά ο όρος, θα μπορούσε ίσως το «ριζοσπαστική» να μπει σε εισαγωγικά.

   Έφη Α.

   Διαγραφή
  5. Να προσθέσω πως ο λόγος που ο συγγραφέας του άρθρου βάζει τη σύμπλευση με αυτούς τους τρεις πολιτικούς (Λόπεζ, Ματσάδο, Λεδέσμα) στο ίδιο τσουβάλι με όλα τα άλλα είναι γιατί έχουν πρωτοστατήσει στην υπονόμευση της κυβέρνησης και ήταν ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης.

   Έφη Α.

   Διαγραφή
 2. Πολυ χρησιμο, να ξερουμε ονοματα και να εχουμε αναφορες. Θενκς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπράβο και από μένα και στους τρεις:
  @Μαύρο πρόβατο (στο ιστολόγιο του οποίου πρωτοδιάβασα το κείμενο της La Jornada που την είχα ξεχάσει),
  @Αντώνη (για την ανάρτηση)
  @Έφη Α (για την ωραία μετάφραση)!

  tom (the old tom)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Παρατηρώ υψωμένες γροθιές, "No pasaran" ... σύμβολα που τα εκμεταλλεύονται και τα ξεφτιλίζουν την ίδια στιγμή. Στον "παρτιζιάνικο πόλεμο" χρησιμοποιούνται κυρίως τα όπλα του εχθρού. Excellent job!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. A, μπράβο, αυτή είναι η διαφορά με την Ουκρανία:

   https://www.youtube.com/watch?v=KowyeYbFxCg

   Στο 2:00. Φάτσα μόστρα «καθαρότητα έθνους», εθνικοσοσιαλισμός, η ουκρανία στους ουκρανούς, «κάπως σαν τον Χίτλερ, αλλά όχι ακριβώς» ... και σε όσους δεν αρέσει να πάνε στη Ρωσία. Δεν πρόκειται για άτομα με αγνές προθέσεις που μέσα στη φούρια του «αγώνα» παρασύρθηκαν από τις κακές ΜΚΟ, έσφαλαν, κ.ο.κ.

   Διαγραφή
  2. Η τακτική λαμβάνει υπόψη της το έδαφος, τις ημέτερες δυνάμεις και εκείνες του εχθρού. Ο δογματισμός στις μεθόδους τακτικής σημαίνει ήττα. Τετριμμένο αλλά το ξεουν καλά και γι αυτό μας κάθονται στο σβέρκο.

   Πρόσεξτε από τα τόσα βίντεο που κυκλοφορούν πώς οι ναζιστές στην Ουκρανία έχουν αντιγράψει τις μεθόδους δράσης των "μπλακ μπλοκ" αλλά τις χρησιμοποιούν με σχηματισμό, συντεταγμένα και πειθαρχημένα, μην αφήνοντας αβοήθητους τους δικούς τους όταν βρίσκουν σκούρα. Όχι σαν αγέλη υενών όπως οι "μαχόμενοι ελευθεριακοί", ατομιστές, χαβαλετζήδες ...

   Διαγραφή
  3. @Jose:
   Φυσικά.
   Οι ναζί έχουν στρατιωτική εκπαίδευση, και δρουν ανάλογα.
   Δεν είναι αγέλη, είναι στρατιωτικό σώμα.

   Διαγραφή
 5. http://left.gr/news/thessaloniki-sygkentrosi-diamartyrias-oykranon-sto-rosiko-proxeneio-vinteo-fot

  Μαζεύτηκαν 10+ άτομα κι έγινε είδηση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και αυτοι (το left δλδ) ως τι το προβαλει;;;;

   Διαγραφή
  2. Μάλλον σαν αλληλεγγύη στην "ουκρανική επανάσταση", απ αυτούς όλα να τα περιμένεις...

   Διαγραφή
 6. http://www.enikos.gr/international/218648,H_Royslana_gia_thn_krish_sthn_Oykrania.html

  Κι άλλη παγκόσμιας εμβέλειας διανοούμενη παίρνει θέση για την Ουκρανία. Άραγε αυτή στηρίζει τον ΗΓΕΤΗ; Κρίμα να μην είναι η Ουκρανία στην ΕΕ να μπορεί να κατέβει ευρωβουλευτίνα υπέρ του cool Alexis...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν κάνω σχόλιο, θέλω μόνο να μοιραστώ την συναισθηματική μου φόρτιση απ το νέο της δολοφονίας της Gisella Rubilar μιας καλής μου φίλης και συντρόφισσας απ τους φασίστες στην Βενεζουέλα...

  http://www.lanacion.cl/noticias/pais/rree/maduro-asegura-que-ya-estan-identificados-los-asesinos-de-la-chilena/2014-03-10/222211.html

  Κουράγιο και καλή δύναμη σε όλους τους συντρόφους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάγωσα, δεν περίμενα να αρχίσει να χτυπά γνωστούς μας ανθρώπους το φασιστικό χτικιό τόσο γρήγορα.

   Αν και όταν μπορέσεις δώσε μια εικόνα της κατάστασης.

   Διαγραφή