Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

Αποκαλύψεις για τη συμμετοχή μυστικών υπηρεσιών στη δολοφονία του Άλντο Μόρο

Αποκαλύψεις για τη συμμετοχή μυστικών υπηρεσιών στη δολοφονία του Άλντο Μόρο

Την αποκάλυψη ότι «μέρος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας» στήριξαν τα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών όταν πριν από 36 χρόνια απήγαγαν και δολοφόνησαν τον χριστιανοδημοκράτη ηγέτη Άλντο Μόρο, έκανε ο επί τρεις δεκαετίες επιθεωρητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ιταλικής αστυνομίας Ενρίκο Ρόσι, με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ansa».


Είπε μεταξύ άλλων: «Στο σημείο της οδού Φάνι της Ρώμης την ημέρα και την ώρα που απήχθη ο Μόρο -στις 16 Μαρτίου του 1978- βρίσκονταν δυο άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα "Honda". Στόχος τους ήταν να προστατέψουν τους τρομοκράτες των Ερυθρών Ταξιαρχιών από κάθε πρόβλημα και υποτιθέμενη παρεμβολή».

Υποστήριξε ακόμα ότι στην οδό Φάνι βρισκόταν επίσης ένας συνταγματάρχης της υπηρεσίας πληροφοριών Sismi. Σύμφωνα με τον Ρόσι, πριν από χρόνια ο ένας από τους δυο άνδρες που επέβαιναν στην «Honda», μεταμελημένος, έγραψε ανώνυμη επιστολή προς μια ιταλική εφημερίδα, το περιεχόμενο της οποίας κοινοποιήθηκε και στις αστυνομικές αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση «RAI», η εισαγγελία της Ρώμης αφήνει να διαρρεύσει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του πρώην επιθεωρητή της Αντιτρομοκρατικής.

4 σχόλια:

 1. Η αλήθεια είναι ότι ο γερουσιαστής που ανέλαβε για λογαριασμό του - πρώην - Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος τη σύνταξη πορίσματος για την υπόθεση Μόρο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι:
  α. στελέχη της p2 , υψηλόβαθμοι της αστυνομίας και του στρατού, αποπροσανατόλιζαν τις έρευνες (κάτι που ακόμα και η χήρα του Μόρο επιβεβαίωσε σε ακροατήριο..)
  β. στον τόπο της απαγωγής, όπου ρίχτηκαν δεκάδες σφαίρες χωρίς μία - έστω ξώφαλτσα - να πετύχει το Μόρο ΥΠΗΡΧΑΝ σε υπηρεσία στελέχη της μυστικής, λίγα μέτρα μακρυά από το συμβάν
  γ. είναι αδιανόητο αυτός που έριξε τις σφαίρες - μακαρίτης σήμερα.. - να μην είχε εκπαίδευση στρατιωτική δεδομένης της μεγάλης ευστοχίας, με αυτόματο όπλο και σε μικρό χρόνο.

  Κι επαναλαμβάνω, μιλάμε για δεξιό γερουσιαστή.
  Από κει και ύστερα είναι πασίγνωστα ορισμένα στοιχεία δευτερεύοντα αλλά εξίσου ουσιαστικά, όπως το ότι ένας εκτελεστής των BR ήταν ανεψιός του Αβά Πιέρ - ο οποίος μάλιστα μεσολάβησε για να εκδοθεί στη Γαλλία - , ότι ο Μορρέτι έκανε - γιγάντια... - πολιτική στροφή από τους δεξιούς καθολικούς κύκλους στην ..ένοπλη επαναστατική πάλη, ότι άλλοι εκτελεστές υπήρξαν νεοφασίστες προηγούμενα.
  Τέλος: οι περισσότεροι ταξιαρχίτες είναι ελεύθεροι - ακόμα κι ο Μορρέτι, εργάζεται έξω κατά το 24ωρο και κοιμάται μόνο στο κελί του - και οι πιο γνωστοί (Laura Braghetti, Franceschini, Andriana Faranda) εργάζονται σε ΜΚΟ, σε κοινοτικά προγράμματα κλπ.
  Καλό ε?

  Nigel Tuffnel

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ Nigel: Το ότι οι μυστικές υπηρεσίες "έπαιζαν μπάλα" με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, ιδίως μετά τη σύλληψη-διάλυση του αρχικού πυρήνα της οργάνωσης (φυλάκιση Κούρτσιο-Φραντσεσκίνι, δολοφονία Κάγκολ κλπ.), δεν αμφισβητείται. Τα φυλακισμένα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης δεν είχαν άλλωστε ενημέρωση για το σχέδιο απαγωγής Μόρο, ούτε καν ακριβή εικόνα για τα τεκταινόμενα εκτός φυλακής. Είναι αλήθεια επίσης ότι το ιταλικό βαθύ κράτος μια χαρά εξυπηρετούταν από την απαγωγή και την εκτέλεση Μόρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται να χαρακτηρίζονται εκ των υστέρων ως πράκτορες ή νεοφασίστες γνωστά μέλη της οργάνωσης. Οι διαδρομές της διάβρωσης μιας αποκεντρωμένης, από ένα σημείο και μετά, ένοπλης οργάνωσης είναι πιο περίπλοκες απ' το να δείχνονται κάποια γνωστά ονόματα ως πράκτορες. Αν θα ήθελε να αποκτήσει μια ευλογοφάνεια η πρακτορολογία, καλύτερα θα ήταν να έδειχνε προς άγνωστα πρόσωπα, αντί να αναπαράγει κατηγορίες για γνωστά. Εκτός πια αν αρκείται κανείς στην πασίγνωστη θεωρία ότι όλη η διάβρωση ανάγεται ουσιαστικά στον Μορέτι, ο οποίος (υποτίθεται ότι) πρώτα "κάρφωσε" τους Κούρτσιο-Φραντσεσκίνι και μετά έδρασε απευθείας ως πράκτορας, με αποκορύφωμα την υπόθεση Μόρο. Ο Κούρτσιο πάντως, πριν το δηλώσει αυτό δημόσια τη δεκαετία του 2000, το αρνιόταν κατηγορηματικά τα προηγούμενα 30 χρόνια...

  [Περαστικός]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @[Περαστικός]
   Περίεργος είσαι. Είναι "κοινό μυστικό" το ότι έπαιζαν μπάλα οι μυστικές υπηρεσίες μας λες - τί διάολο κοτζάμ Π2 εξαρθρώθηκε, ολόκληρος Αντρεόττι ομολόγησε για τη Gladio - αλλά κατά τα άλλα όλα πρακτορολογία..
   α) Ένα παράδειγμα κατ'αρχήν: κατά τη συγκρότηση του πυρήνα Κούρτσιο - Φραντσεσκίνι -Κάγκολ καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο δολοφονημένος - το '68 ή '69, βαριέμαι να ψάχνω - Feltrinelli. Σύμφωνα με τον ίδιο το Φαντσεσκίνι - σε συνέντευξη που έδωσε κι εκδόθηκε σε βιβλίο στα ελληνικά - ο F. τους "έλεγε" ότι θα τους έφρνε όπλα από την Τσεχοσλοβακία, τα οποία θα μεταφέρονταν κάτω από τη μύτη των αρχών καθώς ο ίδιος είχε ακίνητη περιουσία στα σύνορα Τσεχοσλοβακίας - Αυστρίας - Ιταλίας. Ρίχ'τε μια ματιά στο χάρτι και πείτε μου ποιος είναι ύποπτος, ποιος είναι ηλίθιος, ποιος ήταν χαφιές από τότε ή ποιος έγινε μετά.
   β) είναι σωστό ότι οι Κούρτσιο - Φραντσεσκίνι ήταν εξουδετερωμένοι , έγκλειστοι από το '74.
   γ)ε ναι μετά "ανέλαβε" ο Μορέτι. Το αν τους "κάρφωσε" μόνο ο Φραντσεσκίνι το υπαινίσσεται - αναφέρει κι ένα περιστατικό με επιχείρηση που ανέλαβε τότε ο Μορέτι και για "υπογραφή" άφησε το σήμα των ΕΤ παραμορφωμένο (δηλ. το αστέρι ήταν το αστέρι του Δαβίδ).
   δ)"Οι διαδρομές της διάβρωσης μιας αποκεντρωμένης, από ένα σημείο και μετά, ένοπλης οργάνωσης είναι πιο περίπλοκες απ' το να δείχνονται κάποια γνωστά ονόματα ως πράκτορες." Οι "διαδρομές" αφορούν πράκτορες όμως έτσι;
   ε) "Αν θα ήθελε να αποκτήσει μια ευλογοφάνεια η πρακτορολογία, καλύτερα θα ήταν να έδειχνε προς άγνωστα πρόσωπα, αντί να αναπαράγει κατηγορίες για γνωστά." Αν υπάρχουν πράκτορες - κι εφ'όσον όπως ξεκίνησες δεν αμφισβητείται το ότι έπαιζαν μπάλλα - γιατί η έννοια 'ευλογοφάνεια". Και γιατί "αγνώστους"; Δεν ήταν ο Σιμιονι ανιψιος του Αββα Πιερ και ηγέτης του Υπερίων; Ο Moreti δεν ήταν παιδί του κατηχητικού - της Καθολικής νεολαίας - και μέχρι το '70 περίπου "αδιάφορος" για τα πολιτικά;
   στ) Εν τέλει: όλοι οι penditti - αλλά και όσοι οι ποινές τους λήξαν - δουλεύουν σε δήμους, ΜΚΟ κλπ. Ψέμμα;

   Nigel Tuffnel

   Διαγραφή
 3. Να ξεκινήσω απ' το τέλος:

  στ) Δεν χρειάζεται καν να ειπωθεί ότι οι μετανοημένοι σήμερα έχουν βολευτεί για να αποδειχτεί ότι έπαιξαν βρώμικο ρόλο στο παρελθόν. Αυτό ωστόσο δεν τους κάνει ντε και καλά πράκτορες, αλλά (το πιθανότερο) χαφιέδες, και μάλλον κατόπιν εορτής, όχι εξαρχής. Βολεμένοι είναι επίσης σήμερα κι άλλοι, μη μετανοημένοι. Αυτό δεν λέει αναδρομικά τίποτα για τον ρόλο τους στο παρελθόν, μόνο για το διαχρονικό ποιόν τους.
  ε, δ και γ) Η υπόθεση Μόρο είναι προφανώς το πιο βρώμικο επεισόδιο της ιστορίας των Ταξιαρχιών, δεν βλέπω όμως γιατί πρέπει να εξηγεί αναδρομικά όλη την ιστορία της οργάνωσης υπό το πρίσμα των μυστικών υπηρεσιών. Οι "διαδρομές" που λέω αφορούν μεν πράκτορες, δεν καταλαβαίνω όμως πώς αυτοί πρέπει πάντα να είναι επώνυμοι, με ιστορική διάρκεια και χιλιοτραγουδισμένοι. Θα έπρεπε να μπορεί να εδραιωθεί ένα δίκτυο εντολέων, εντεταλμένων και μεσαζόντων, με έμφαση και στις διαφορές/ρήξεις, όχι απλώς στη συνέχεια της δράσης κάποιων εξαρχής υπόπτων "εγκεφάλων". Το ότι αναφέρεις και τον Φελτρινέλι και την ιδρυτική ομάδα ως πιθανούς πράκτορες, εμένα μου δείχνει μια απλοϊκή θεωρία: με την ίδια λογική, όλες οι ένοπλες οργανώσεις στην Ευρώπη (γιατί όχι και στη Μέση Ανατολή) επί μια δεκαπενταετία πρέπει να ήταν κατασκευάσματα μυστικών υπηρεσιών. Η ιστορία του ιταλικού ένοπλου, για να μείνουμε σ' αυτή, είναι κατά τη γνώμη μου πολύ πιο αντιφατική, ακόμα και τραγική, αν λάβουμε υπόψη την κατάληξή του. Παρεμπιπτόντως, το ίδιο θα έλεγα και για το ελληνικό ένοπλο, παρά τις μεγάλες ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο περιπτώσεων.

  [Περαστικός]

  ΑπάντησηΔιαγραφή