Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Κώδωνας κινδύνου στην Κύπρο: Επίθεση της φασιστικής οργάνωσης ΕΛΑΜ σε ομιλία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Χθες το απόγευμα, και κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ομιλίας του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό, οργανωμένο απόσπασμα μελών του ΕΛΑΜ επιχείρησε, με μερική επιτυχία, να εισβάλλει στην αίθουσα. Το γεγονός πυροδότησε σειρά αντιδράσεων που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα απασχολήσουν το ιστολόγιο σε ξεχωριστές αναρτήσεις. Τα παρακάτω ρεπορτάζ για τα γεγονότα είναι από τα Νέα και τον ΣΚΑΙ αντίστοιχα. 
LR
---

Επεισόδια σημειώθηκαν από μέλη του ακροδεξιού ΕΛΑΜ –αδελφή οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο- κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε στη Λεμεσό, με κύριο ομιλητή τον τέως ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με θέμα «Προοπτικές Επίλυσης του Κυπριακού και Επανένωσης της Κύπρου».


Η εκδήλωση ξεκίνησε κανονικά στις 19:00, όπως ήταν προγραμματισμένη, ενώ την ίδια ώρα έκαναν την εμφάνισή τους έξω από το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» περίπου 100 μέλη του ΕΛΑΜ, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα. Επί τόπου κατέφθασαν και ενισχύσεις της Αστυνομίας.

Σε κάποια στιγμή οι διαδηλωτές παραβίασαν τις γυάλινες πόρτες και εισήλθαν στο κτίριο. Επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις ενώ τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, ο οποίος προσπάθησε να φωτογραφήσει τα μέλη του ΕΛΑΜ δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε ελαφρά.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνδρομή του Europe Direct Λεμεσού, την αντιπροσωπεία ΕΕ στην Κύπρο και την Πρωτοβουλία Πολιτών Λεμεσού για Λύση-Επανένωση-Ειρήνη και παρών σε αυτήν ήταν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζον Κόνινγκ.

Τα έκτροπα αποδόθηκαν από εκπρόσωπο του ΕΛΑΜ στον ισχυρισμό ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι «σφαγέας» και δεν έχει θέση, κατά την έκφρασή του, στην Κύπρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, δήλωσε πως επρόκειτο για μια συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Προ ημερών μέλη του ΕΛΑΜ είχαν προβεί σε ανάλογα έκτροπα και στην Πάφο και πάλι με αφορμή την εκεί παρουσία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα τρομοκρατίας και έκνομων ενεργειών με τον πιο αυστηρό τρόπο που της επιτρέπει η νομοθεσία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης αμέσως μετά τους τραμπουκισμούς.

Σε παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν κανέναν να πλήξει το κύρος της χώρας και τη δημοκρατία ενώ, παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι θα αποδοθούν ευθύνες εάν φανεί ότι υπάρχουν.


Kύπρος: Επεισόδια από ακροδεξιούς σε εκδήλωση με ομιλητή τον Ταλάτ (video)
Η κυπριακή αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, ενώ Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, ο οποίος προσπάθησε να φωτογραφήσει τα μέλη του ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο – «αδελφό» κόμμα της Χρυσής Αυγής) δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε ελαφρά.

Επεισόδια με «πρωταγωνιστές μέλη του ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο – «αδελφό» κόμμα της Χρυσής Αυγής) σημειώθηκαν την Τετάρτη στη Λεμεσό σε εκδήλωση με θέμα «Προοπτικές επίλυσης του κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου» όπου ομιλητής μεταξύ άλλων ήταν ο τέως κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η κυπριακή αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, ενώ Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, ο οποίος προσπάθησε να φωτογραφήσει τα μέλη του ΕΛΑΜ δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε ελαφρά.

Σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι Σίγμα, τα επεισόδια άρχισαν γύρω στις 17.30, όταν μέλη του ΕΛΑΜ συγκεντρώθηκαν έξω από το πολιτιστικό κέντρο που γινόταν η εκδήλωση και προσπάθησαν στη συνέχεια να ανοίξουν την πόρτα και να εισέλθουν στο χώρο της εκδήλωσης με απειλητικές διαθέσεις. Αμέσως κλήθηκαν ενισχύσεις από την Αστυνομία, όμως τα μέλη του ΕΛΑΜ πέτυχαν τον αρχικό στόχο τους αν και στη συνέχεια απωθήθηκαν.

Γύρω στις 20.30 μερίδα των διαδηλωτών κατόρθωσαν να ανοίξουν πλαϊνή είσοδο της αίθουσας και στη συνέχεια να ρίξουν αναμμένο πυρσό ο οποίος κατέληξε δίπλα ακριβώς από τον αμερικανό πρέσβη Τζον Κόνινγκ που παρίστατο στην εκδήλωση. Στη συνέχεια σημειώθηκαν μεμονωμένα επεισόδια μέχρι που τελικά τα μέλη του ΕΛΑΜ αποχώρησαν.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης δεδομένου ότι δεν έχει επιλυθεί το κυπριακό καθώς και για την παρουσία του τέως κατοχικού ηγέτη τον οποίο θεωρούν ως ένα από τους υπαίτιους της τουρκικής εισβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου