Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

ΤΕΕ: Ασκήσεις «μεγάλου συνασπισμού» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ;

Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ τόνιζε εμφατικά σε ανακοίνωσή της την απόλυτη δέσμευσή της ότι τάχα «δε θα διεκδικήσουμε καμία θέση στη διοίκηση του ΤΕΕ σε σύμπραξη είτε με τη ΔΗΣΥΜ είτε με τη ΔΚΜ», στην ίδια γραμμή με τους σημερινούς αφορισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης με την ΝΔ.

Ωστόσο, στις σχετικές διαδικασίες που έγιναν στις 15 και 16 Μάρτη η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ, η «Ριζοσπαστική» Πρωτοβουλία Μηχανικών μαζί με την Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) της Νέας Δημοκρατίας «κατέβασαν» κοινή υποψηφιότητα, την αντιπρύτανη του ΕΜΠ, Τόνια Μοροπούλου, προερχόμενη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, για τη θέση του πρόεδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (κάτι σαν τη «βουλή» των μηχανικών), κόντρα στον έτερο υποψήφιο που υποστηριζόταν από την «ΕΛΙΑ» του ΤΕΕ και από διάφορες άλλες δυνάμεις, ο οποίος τελικά αναδείχθηκε πρόεδρος της Αντιπροσωπείας μετά από τρεις ψηφοφορίες.


Αυτή η τακτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ δεν είναι καινούργια, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για συγκυριακούς χειρισμούς του ενός ή του άλλου συνδικαλιστή του στο χώρο, αλλά αντίθετα συνιστά χαρακτηριστικό γνώρισμα του οπορτουνιστικού χώρου. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ διοίκησαν το ΤΕΕ από το 2003 μέχρι το 2009, τοποθετώντας τον Γ. Αλαβάνο στη θέση του προέδρου του ΤΕΕ.

Την πρώτη περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ «συγκυβερνούσε» το Τεχνικό Επιμελητήριο σε συμμαχία με τις δυνάμεις της ΝΔ. Ο Γ. Αλαβάνος ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ, ενώ αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας του κεντρικού οργάνου διοίκησης ήταν από το χώρο της ΝΔ, ενώ υποψήφια πρόεδρος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αντίπαλος τότε του Γ. Αλαβάνου, ήταν η Τόνια Μοροπούλου, που σήμερα προκρίνεται ως η «ριζοσπαστική» υποψήφια από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, τη δεύτερη περίοδο, «ο λύκος άλλαξε την προβιά του» και τις συμμαχίες του και η δεύτερη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση του ΤΕΕ ήταν σε συμμαχία με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.

Θα μπορούσε φυσικά κανείς να αποδώσει αυτόν τον χωρίς αρχές συνδικαλισμό που διακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ διαχρονικά μόνο σε συμμαχίες που διαμορφώνονται στη «βάση της καρέκλας».

Ωστόσο και αυτή η ανάγνωση της πραγματικότητας είναι λειψή, βλέπει το δένδρο και χάνει το δάσος. Η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» στο ΤΕΕ έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση της επίθεσης ΕΕ - άρχουσας τάξης στα δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών, όλο το προηγούμενο διάστημα, στο Ασφαλιστικό, στην προώθηση της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση, στη στάση της απέναντι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο των μηχανικών. Αναφέρουμε, ως την πιο χαρακτηριστική περίπτωση, τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης Αλαβάνου για την προώθηση της επίθεσης στο μέτωπο του Ασφαλιστικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του στο ΤΕΕ, προώθησε αποφασιστικά, μαζί με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, το νόμο 3518/2006 που καθιέρωνε την ανταποδοτικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ, απότοκο των οποίων είναι οι σημερινές τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, το γεγονός ότι το 50% των μηχανικών είναι ανασφάλιστοι, το τζογάρισμα των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στο χρηματιστήριο. Οι αυξήσεις που προωθούνται απ’ τη σημερινή συγκυβέρνηση στις ασφαλιστικές εισφορές είναι με τη σειρά τους συνέχεια της πολιτικής της ανταποδοτικότητας, βάσει της οποίας το Ταμείο πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και οι ασφαλισμένοι να «παίρνουν όσα δίνουν».

Οι τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που δοκιμάσθηκε ως κυβερνητική δύναμη στο χώρο του ΤΕΕ είναι η καλύτερη απόδειξη του πραγματικού περιεχόμενου οποιασδήποτε διακυβέρνησης εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων, με όσους επιθετικούς προσδιορισμούς και αν χρησιμοποιεί... Τόσο η διοίκηση Αλαβάνου, η μετέπειτα διοίκηση από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι προηγούμενες, ήταν με τον αντίπαλο, προωθούσαν την πολιτική της άρχουσας τάξης. Γι’ αυτό άλλωστε και η Πανεπιστημονική, οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο του ΤΕΕ, δεν πήρε το μέρος κανενός στη συγκεκριμένη διαπάλη.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να τον ψηφίσουν για να έρθει η «ανατροπή». Η ζωντανή πείρα από τη στάση του στο ΤΕΕ όλο το προηγούμενο διάστημα αποκαλύπτει πως η πολιτική που θα ακολουθήσει δεν θα είναι και δεν θα μπορούσε να είναι φιλολαϊκή.

Η συμμαχία του με την ΝΔ στο ΤΕΕ δεν αποτελεί «ιδεολογική υπέρβαση», «συμμαχία με τον αντίπαλο». ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν τα ίδια αφεντικά και η συμμαχία τους στο ΤΕΕ μάλλον αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» για τη «μεγάλη συγκυβέρνηση» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ που δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν όταν θα έρθει…

4 σχόλια:

 1. Το ΤΕΕ (μαζί και οι Δικηγορικοί και οι Ιατρικοί σύλλογοι) είναι ελίτ ενώσεις, κυριαρχούνται από συμφέροντα με ποοοολύ χρήμα πίσω τους και ελάχιστοι εκ των μελών τους θεωρούν εαυτόν "εργαζόμενο". Που προλετάριος;
  Μην πάτε μακρυά, δείτε τις σχολές απ' τις οποίες προέρχονται.
  Ξέρω καλά, είμαι μέλος του ΤΕΕ, ψηφίζω στις αρχαιρεσίες και φεύγω τρέχοντας.
  Ούτε για συζήτηση δεν είναι. Οσες φορές το προσπάθησα, έπεσα σε μπετονένιους τοίχους.
  Ακόμα και οι άνεργοι μηχανικοί.
  Πιστεύουν ότι κάποτε θα γίνουν Μπόμπολες και Κούτρες!
  Ανπιστέφταble!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εδω άλλοι πιστεύουν ότι είναι περιούσιοι, εκεί θα κολλήσουμε? Τουλάχιστον κάποιοι από αυτά τα επαγγέλματα μπορούν να δουν την γλύκα του "δουλεύω μπροστά από ένα pc 12 ώρες για ένα κιλό τυρί" και να αλλάξουν στάση.

   Y.Γ- Αν δεν κάνω λάθος, στο ΤΕΕ είναι εγγεγραμμένοι 120000 (μηχανικοί). Τα λεφτά τα πολλά που λες δεν θα παίζουν με παίχτες όλους αυτούς, αλλά τα γατόνια του ΤΕΕ.

   JKL

   Διαγραφή
  2. Έτσι είναι. Στον ελληνικό καπιταλισμό των προηγούμενων δεκαετιών μηχανικοί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί και σε μεγάλο βαθμό οι γιατροί αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος των "αυτοπασχολούμενων", των μίκρο- ή και μεγαλο-εργολάβων. Ως μισθωτοί εργαζόταν λιγότερο από το 50% των επιστημόνων του κάθε κλάδου. Ίσως και λιγότεροι. Και αυτοί απολαμβάνοντας ένα μερίδιο των προνομίων που εξασφάλιζε το υπόλοιπο παρασιτικό 50%. Στις ΗΠΑ το ποσοστό των μηχανικών που εργάζονται ως μισθωτοί είναι περισσότερο από το 90% του κλάδου. Αυτή είναι η σημερινή τάση και στην Ελλάδα. Όποιος δεν το βλέπει στρουθοκαμηλίζει ή είναι απλά γκαβός. Όμως ο μικροαστισμός, με στοιχεία απόλυτης αφοσίωσης και θαυμασμού στην καπιταλιστική παραγωγή που τους εφοδίαζε με αρκετά προνόμια έχει μπολιάσει τους κλάδους αυτούς. Ακόμη και τώρα που το φάντασμα της ανεργίας ή στην καλύτερη η απαξιωμένη μισθωτή εργασία πλανάται πάνω τους, ο μικροαστισμός, ή άρνηση της πραγματικότητας, χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος αυτών των κλάδων. Είναι γνωστό ότι τα χούγια δεν φεύγουν εύκολα... Εδώ έρχεται το έγκλημα της "αριστεράς" που υπόσχεται, τη διατήρηση της πρότερης μικροαστικής ευδαιμονίας, μέσω συμμαχιών με τους μελλοντικούς εργοδότες του κλάδου. Όμως οι τελευταίοι είναι περισσότερο λενινιστές… από τους πρώτους. Θα τους πουλήσουν σε καλή τιμή το σχοινί με το οποίο αύριο θα τους κρεμάσουν...

   Διαγραφή
 2. Έπαιξε και διαφήμιση στα κανάλια...!

  http://www.youtube.com/watch?v=S5NDdxDVM3Q

  Σεβέκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή