Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

Χρ. Λάσκος-Ο λόγος που η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει είναι ότι δεν έχει καταστραφεί αρκετό κεφάλαιο

Γνωρίζοντας πως οι εξελίξεις στο πλαίσιο των καπιταλιστικών κοινωνικών σχηματισμών καθορίζονται κατεξοχήν από την πορεία της κερδοφορίας, οι μαρξιστές επιμένουν πως η υπέρβαση της καπιταλιστικής κρίσης προϋποθέτει την τόνωση του ποσοστού κέρδους. Πράγμα που σημαίνει: α) ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και β) καταστροφή κεφαλαίου, στο μέτρο που οι όροι αξιοποίησης είναι δυσμενείς.

Η δεύτερη, η «εκκαθαριστική» λειτουργία της καπιταλιστικής κρίσης, εξελίσσεται μετά το 2009 με άνισο τρόπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι, ωστόσο, πολύ μακριά από το να έχει ολοκληρωθεί. Πράγμα που προϊδεάζει για την πιθανότητα μιας νέας έντασης κρίσης στα αμέσως επόμενα χρόνια.


Ειδικά στην Ελλάδα, η αδυναμία «απομόχλευσης», που σημαίνει και αδυναμία να προχωρήσει η απαξίωση και η καταστροφή του κεφαλαίου στο μέτρο που θα έπρεπε, για να επανέλθει ο ελληνικός καπιταλισμός σε τροχιά ενίσχυσης της συσσώρευσης, είναι πραγματικά ακραία. Είναι ενδεικτικό πως το δημόσιο χρέος παραμένει στο 180% περίπου, ενώ το αντίστοιχο χρέος των επιχειρήσεων έχει φτάσει στο 235%, διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ή θα υπάρξει μια ριζική εξέλιξη σε αυτά τα μέτωπα ή λύση δεν πρόκειται να δοθεί.

Δεδομένου, λοιπόν, πως η καταστροφή κεφαλαίου δεν εξελίσσεται με τους αναγκαίους ρυθμούς –μην ξεχνάμε πως την τελευταία φορά που «ολοκληρώθηκε» μια διαδικασία τέτοιας καταστροφής είχαμε το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– και η υπερσυσσώρευση παρατείνεται, όλο το βάρος της αστικής πολιτικής πέφτει στην επίταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, στην προσπάθεια, δηλαδή, να αυξηθεί το ποσοστό εκμετάλλευσης παρασύροντας στην ίδια κατεύθυνση και το ποσοστό του κέρδους.
Red Notebook

1. Η κερδοφορία δεν είναι ποτέ, ούτε εκτός κρίσης, ούτε εντός, ένα ομοιογενές φαινόμενο. Αντιθέτως, η κερδοφορία εξαρτάται και από την ίδια την άνιση ανάπτυξη του κεφαλαίου ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες, και, μέσα στην ίδια χώρα, ανάμεσα σε διαφορετικές επιχειρήσεις. Η χρεοκοπία του ενός, σε συνθήκες αμείλικτου ανταγωνισμού, είναι κέρδος του άλλου. Όσο περισσότερο, από την άλλη, ομοιογενοποιείται η τεχνολογία και ο εξοπλισμός της παραγωγής, όσο περισσότερο φτάνουν στο ίδιο επίπεδο όλοι οι ανταγωνιστές, τόσο περισσότερο οδεύει στη στασιμότητα η οικονομία.

2. Τεράστια καταστροφή κεφαλαίου και παραγωγικών δυνάμεων (είναι αλληλένδετα τα δύο) συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες, χωρίς καμία ανάκαμψη της οικονομίας. Ο καπιταλισμός έχει εξαντλήσει τα αναπτυξιακά του όρια πέραν της διαρκούς ενίσχυσης των μονοπωλιακών του τάσεων. Πάρτε μια χώρα όπως η Βουλγαρία, με πολύ ανώτερες της Ελλάδας βιομηχανικές και μεταφορικές υποδομές (ελέω σοσιαλισμού), με πολύ φτηνό εργατικό κόστος, χωρίς απεργίες και εργατικό κίνημα. Ολόκληρα τμήματά της έχουν ερημώσει από την μαζική μετανάστευση και η ανάκαμψη δεν διαφαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.

3. Το ποσοστό κέρδους δεν είναι απλή και ευθεία συνάρτηση του ποσοστού εκμετάλλευσης όπως αυτό συναρτάται από το ύψος του μισθού. Αν η εκμετάλλευση της εργασίας μέσω μείωσης μισθών είναι ψηλή, για παράδειγμα, αλλά η παραγωγικότητά της είναι χαμηλή, το ποσοστό κέρδους μπορεί κάλλιστα να είναι μικρότερο από ό,τι όταν η παραγωγικότητα είναι ψηλή και οι μισθοί επίσης συγκριτικά ψηλότεροι. Αυτά έχουν δειχθεί αναλυτικά από τον Μαρξ που επικαλείται ο Χρ. Λάσκος!!!

4. Είναι άκρως αποκαλυπτικό ένας θεωρητικός της σοσιαλδημοκρατίας να ζητά, και μάλιστα στο όνομα του Μαρξισμού, περισσότερες απολύσεις, περισσότερη ανεργία, περισσότερη μετανάστευση (όλα αυτά είναι συνέπειες της καταστροφής κεφαλαίου που "δεν εξελίσσεται με τους αναγκαίους ρυθμούς"), και να θέτει, ως μόνη εναλλακτική στην "επίταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης", τον πόλεμο (την πιο "ριζοσπαστική" μορφή μαζικής καταστροφής κεφαλαίου και παραγωγικών δυνάμεων, δηλαδή, τελικά, ζωών) χωρίς την παραμικρή νύξη στην αναγκαιότητα και την επικαιρότητα, ακριβώς με δεδομένα τα αποκτηνωτικά αδιέξοδα που έχει επιφέρει ο καπιταλισμός, της επανάστασης και του σοσιαλισμού. Εξαιτίας των αδιεξόδων του, της αδυναμίας του να ανακάμψει σε κλίμακα που να γίνεται αισθητή στην τεράστια πλειοψηφία του πληθυσμού επαναπροωθεί άλλωστε ο καπιταλισμός, στη μια χώρα μετά την άλλη, τον φασισμό. Τον επαναπροωθεί γιατί τον έχει ανάγκη για να συντρίψει τις φυσιολογικές εργασιακές αντιδράσεις, για να θέσει ένα απειλητικότερο εμπόδιο από την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου στο δρόμο των λαϊκών στρωμάτων, και για να προετοιμάσει τον πόλεμο. Γιατί αυτό είναι το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει πλέον ο καπιταλισμός για την τεράστια πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού: ωμή εκμετάλλευση, κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, φόβο, ανασφάλεια, βία, και σφαγή.

Η εποχή αποκαλύπτει την αλήθεια όλο και πιο ωμά, όλο και πιο αδυσώπητα. Αλλίμονο σε όσους προσπάθησαν να αλλοιώσουν τη φύση της και να την ωραιοποιήσουν.

10 σχόλια:

 1. 5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ;

  http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15496:5-dis-praksikophma-oykrania&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279


  5 δισ για πραξικόπημα; Μάθε μπαλίτσα αγόρι μου. Δώσε στις ΜΚΟ να πούμε, βγάλε τον ακαδημαϊκό μπροστά, κάνε δίκτυα, σελίδες, βάλε φιέστες να πούμε, πλατείες. Εγώ θα τα λέω; Τόσες δικτατορίες έχει κάνει. Δεν ξέρει η ΗΠΑ να κάνει δικατατορίες τόνα τάλλο; Τί να λέμε τώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για να επιστρέψουμε στο Λάσκο, σαν πολλοί δε μαζευτήκατε στην Ελλάδα; Άντε να αδειάζει λίγο η χώρα, παράσιτα, εμποδίζετε το κεφάλαιο να ανακάμψει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πριν κανα μηνα η οικονομικη καθημερηνη ειχε ενα αρθρο οπου ελεγε οτι σε συνεργασια με την τραπεζα της ελλαδος οι εμπορικες τραπεζες θα κοψουν τα δανεια στο 45% των ελληνικων επιχειρησεων οι οποιες ειτε θα κλεισουν,ειτε θα αναδιαρθρωθουν ειτε θα συγχονευτουν με το 25% των υποτιθεμενων υγιων εξωστρεφων επιχειρησεων.Ολα αυτα θα γινουν μεσα στο 2014.Δυστυχως το λινκ δεν υπαρχει πια για να το παραθεσω.

  G.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. δεν εχεις προς το παρων θεμα για το "ποταμι", οποτε αν κανεις βαλτο εκει αλλιως σβηστο κιολας, αλλα μολις ακουσα οτι ο τελογλου θα ειναι υποψηφιος!!!!!
  το ειπαν στο δελτιο του real!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι να πω ρε παιδιά με το ποτάμι....

   Διαγραφή
  2. ποσοστιαία θα σπρωχθεί και ήδη σπρώγνεται ο Θεοδωράκης αγρίως, δε θέλει υποτίμηση γιατί εντείνει τον πουρέ στο μυαλό του λαού.
   Δίπλα πάντως στον φασίστα Τέλογλου, βλέπουμε τον ακροδεξιό θεωρητικό και ιστορικό Μαραντζίδη, τον νεοφιλελαϊφο Νίκο Δήμου, αχ και το γλυκουλίνι το ευαισθητουλίνι τον Αύγουστο Κορτώ.. στηρίζει.

   Ernest Everhard.

   Διαγραφή
  3. στους υποστηριχτές του "εγχειρήματος"...αν δεν κάνω λάθος...όπως εξάλλου και ο Νίκος Μαραντζιδης, αν τον ξέρετε, καθηγητης ιστορίας,
   περισσότερα για τον Μαρατζίδη, Καλύβα κλπ στο http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7227108&publDate=5/1/2013
   alex

   Διαγραφή
  4. αισθανομαι λιγο ασχημα γιατι εγω ξεκινησα το ξεστρατισμα του θεματος..

   Διαγραφή
 5. Και το αδιέξοδο του χώρου που βρίσκεται δεν το βλέπει(και καλά)?
  gorf

  ΑπάντησηΔιαγραφή