Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

Ο καταστροφικός χαρακτήρας


Ο καταστροφικός χαρακτήρας γνωρίζει μόνον ένα σύνθημα: φτιάξε χώρο. Και μόνο μια δραστηριότητα: καθάρισε τον τόπο. Η ανάγκη του για καθαρό αέρα και ανοιχτό χώρο είναι δυνατότερη από κάθε μίσος.


Ο καταστροφικός χαρακτήρας είναι νέος και εύθυμος. Γιατί η καταστροφή αναζωογονεί, επειδή καθαρίζει τα ίχνη της δικής μας ηλικίας· δίνει καλή διάθεση, επειδή όλα όσα καθαρίζονται σημαίνουν για τον καταστροφέα μια πλήρη απίσχνανση, στην πραγματικότητα ένα ξερίζωμα, της δικής του κατάστασης. Πράγματι, μόνο η αντίληψη του πόσο δραστικά απλοποιείται ο κόσμος όταν τον δοκιμάζεις σε ό,τι αφορά το πόσο αξίζει να καταστραφεί οδηγεί σε μια τέτοια Απολλώνεια εικόνα του καταστροφέα. Αυτός είναι ο μεγάλος δεσμός που αγκαλιάζει και ενώνει όλα όσα υπάρχουν. Είναι ένα θέαμα που προσφέρει στον καταστροφικό χαρακτήρα την αίσθηση της βαθύτερης δυνατής αρμονίας.

[...]

Ο καταστροφικός χαρακτήρας δεν βλέπει τίποτε ως μόνιμο. Αλλά για αυτόν ακριβώς τον λόγο διακρίνει δρόμους παντού. Εκεί που οι άλλοι βλέπουν τοίχους ή βουνά, εκεί επίσης βλέπει έναν δρόμο. Αλλά επειδή διακρίνει δρόμους παντού, πρέπει να τους καθαρίσει από εμπόδια παντού. Όχι πάντα με την ωμή βία· μερικές φορές με την πιο εκλεπτυσμένη. Επειδή βλέπει παντού δρόμους, στέκεται πάντοτε στο σταυροδρόμι. Καμία στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει τι φέρνει η επόμενη. Αυτό που υπάρχει το κάνει συντρίμμια -- όχι για χάρη των συντριμμιών, αλλά για χάρη του δρόμου που περνά ανάμεσά τους.
Walter Benjamin, 1931.

9 σχόλια:

 1. Στους μηδενιστές δεν αναφέρεται με το κείμενο αυτό ο Benjamin;

  ίαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Ο καταστροφικός χαρακτήρας δεν βλέπει τίποτε ως μόνιμο. Αλλά για αυτόν ακριβώς τον λόγο διακρίνει δρόμους παντού. Εκεί που οι άλλοι βλέπουν τοίχους ή βουνά, εκεί επίσης βλέπει έναν δρόμο. Αλλά επειδή διακρίνει δρόμους παντού, πρέπει να τους καθαρίσει από εμπόδια παντού. Όχι πάντα με την ωμή βία· μερικές φορές με την πιο εκλεπτυσμένη. Επειδή βλέπει παντού δρόμους, στέκεται πάντοτε στο σταυροδρόμι. Καμία στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει τι φέρνει η επόμενη. Αυτό που υπάρχει το κάνει συντρίμμια -- όχι για χάρη των συντριμμιών, αλλά για χάρη του δρόμου που περνά ανάμεσά τους."

  Οι μηδενιστές θέλουν να ανοίξουν δρόμο; Προς ποιο πράγμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. (Προς την αταξία ή/και την αρμονία; -υποθέτω). Από την άλλη, θα ήταν παράδοξο ίσως να αναφέρεται ο Μπένγιαμιν σε μηδενιστές με τόσο γλαφυρό τρόπο. Έχοντας διαβάσει όμως και το υπόλοιπο κείμενο της μετάφρασής σου,* http://radicaldesire.blogspot.gr/2011/04/walter-benjamin_2243.html
  ομολογώ πως μόνο μπάτσο δεν μπορώ να φανταστώ στο κάδρο..
  Το συνέδεσες με ειρωνία ή μου διαφεύγει κάτι;

  ευχαριστώ
  ίαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν ξέρω αν σου διαφεύγει εσένα κάτι, ξέρω ότι δεν έχω ιδέα τι λες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η αλήθεια είναι οτι και μένα με μπέρδεψες λίγο. Το κείμενο θα λεγε κανείς οτι περιγράφει την επαναστατική φύση, τουλάχιστον την καταστρεπτική πλευρά της, αλλά η φωτό δείχνει έναν ΜΑΤα.

  Εξήγησε γιατί κάτι χάνουμε μαλλον.


  Σ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αν δεν έβρεχε "καρέκλες" ένα άσπρο κράνος θα γινόταν μπάλα στα πόδια παιδιών και μία διάφανη ασπίδα τραπεζάκι για μεζέ.
  Υποσχέσεις για καλύτερες μέρες!

  Ιδομενεύς για στιγμιότυπα

  υγ. Για τον καιρό μιλάμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οκ, ο καταστροφικός κατά Μπένγιαμιν χαρακτήρας, είναι που "πετά τον Ματά στον δρόμο", για να ανοίξει ο δρόμος:
  "Αυτό που υπάρχει το κάνει συντρίμμια -- όχι για χάρη των συντριμμιών, αλλά για χάρη του δρόμου που περνά ανάμεσά τους"

  Λύθηκε θαρρώ.

  ίαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η εργατική τάξη θα βρει δρόμο γιατί θα ανοίξει δρόμο ανάμεσα στα συντρίμμια της υφιστάμενης κοινωνίας. Αυτός είναι ο επαναστατικός δρόμος. Η επαναστατική εργατική τάξη είναι ο "καταστροφικός χαρακτήρας."

   Διαγραφή