Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Κύπρος: Περισσότερες εξελίξεις μετά την επίθεση του ΕΛΑΜ

Κύπρος: Ξήλωσαν τον αρχηγό της Αστυνομίας, Μιχάλη Παπαγεωργίου
Θεωρήθηκε υπεύθυνος για τα επεισόδια στη Λεμεσό

Το είπε και το έκανε ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης. Ξήλωσε τον αρχηγό της αστυνομίας κ. Μιχάλη Παπαγεωργίου, λόγω των επεισοδίων που δημιούργησαν μέλη του ακροδεξιού ΕΛΑΜ στη Λεμεσό. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν από το πρωί της Πέμπτης ότι ο πρόεδρος είναι οργισμένος και ότι θα «πέσουν κεφάλια».

Με επιστολή του προς τον αρχηγό της αστυνομίας ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Λεμεσό, αλλά και σωρεία άλλων πράξεων και παραλείψεων που προηγήθηκαν της εκδήλωσης αυτής, με οδήγησαν στην απόφαση για άμεση παύση σας από τη θέση του αρχηγού της αστυνομίας για λόγους δημοσίου συμφέροντος».


Είναι ίσως η πρώτη φορά που απολύεται αρχηγός της αστυνομίας με συνοπτικές διαδικασίες και για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Νέος αρχηγός της αστυνομίας τοποθετήθηκε ο κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Η απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας ανακοινώθηκε μόλις λίγα λεπτά πριν από την συνέντευξη τύπου που επρόκειτο να δώσει για το εγκληματικά και ρατσιστικά γεγονότα της Λεμεσού. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου ζήτησε από τον αρχηγό να μην προβεί σε άλλες δηλώσεις και μέσα σε λίγα λεπτά ειδοποιήθηκε ότι τον απέλυσαν.

Φεύγει «πυροβολώντας» τον Ιωνά ο Μιχάλης Παπαγεωργίου
Καταγγέλλει τον υπουργό ότι ειδοποίησε καταζητούμενο στην υπόθεση της Δρομολαξιάς

Λευκωσία: Πυροβολώντας φεύγει μετά από την παύση του ο τέως Αρχηγός της Αστυνομίας, Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο "φάγωμά" του, που -όπως υποστηρίζει - άρχισε πριν από την εκλογή του προέδρου Αναστασιάδη στην εξουσία.

Ισχυρίστηκε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου "παρενέβαινε σχεδόν καθημερινά στο έργο του Αρχηγού Αστυνομίας" και "έδιδε οδηγίες πίσω από τη ράχη του Αρχηγού Αστυνομίας", κατά την έκφρασή του.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι "ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα" τα όσα αναφέρει στην επιστολή που του απέστειλε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοινώνοντας την παύση του.

Ανέφερε ότι "λήφθηκε αυτή η απόφαση χωρίς κανένας να με καλέσει να ακούσει τις δικές μου θέσεις, απόψεις" και "να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, ένα δικαίωμα που το έχει ο κάθε κατηγορούμενος σε όποια υπόθεση".

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε σε δημόσια συγκέντρωση στο παρελθόν όπου – σύμφωνα με τα όσα είπε – έγινε λόγος για «φάγωμα του Αρχηγού Αστυνομίας» ενώ μίλησε και για «καθημερινή άσκηση αφόρητης πίεσης», μετά την εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη και το διορισμό του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Ανέφερε ότι αισθανόταν πως συνεχώς «παρακολουθείτο η κάθε του ενέργεια», προσθέτοντας ότι παρόλο που προκλήθηκε αρκετές φορές, όπως για παράδειγμα σε συνεδρία της Βουλής μετά τα επεισόδια στις Κεντρικές Φυλακές, απέφυγε να πει το παραμικρό.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι "ποτέ δεν πήρα την πολιτική θέση (του Υπουργού Δικαιοσύνης) σε θέματα δικής του αρμοδιότητας" και "ποτέ δεν τοποθετείτο".

Ανέφερε ότι από τη στιγμή που διορίστηκε ο νέος Προϊστάμενος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών "αναπτύξαμε μια στενή και ειλικρινή συνεργασία" κάτι, όπως είπε, που ενόχλησε τον Υπουργό. "Και γιατί ενοχλείτο αφήνεται στην κρίση τη δικιά σας και στην κρίση του κάθε ακροατή ή τηλεθεατή", πρόσθεσε.

"Να πω ακόμη ότι ο σημερινός Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αλλά και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας μου έχουν πει ότι ο πολιτικός προϊστάμενος δεν έχει ρόλο στη διερεύνηση της οποιασδήποτε υπόθεσης. Ωστόσο ήθελε συνεχώς να ενημερώνεται για την πρόοδο των υποθέσεων", πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι "δόθηκαν οδηγίες από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα για να αρχίσει η διερεύνηση των λόγων που κατέρρευσε η οικονομία" και πρόσθεσε ότι καταρτίστηκαν από τον Αρχηγό Αστυνομίας και τους συνεργάτες του η ομάδα που έπρεπε να κάμει τις ανακρίσεις "αλλά ο κ. Υπουργός ζήτησε και διαφοροποίησε την ανακριτική ομάδα".

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, στη διάρκεια του ενός χρόνου που συνυπήρχε με τον κ. Νικολάου υπέβαλε σωρεία εισηγήσεων για τροποποίηση της νομοθεσίας αλλά και άλλων, καθώς και εισήγηση για τροποποίηση του νόμου για τον τζόγο αλλά και την παραδοσιακή κυβεία.

"Μόλις ψηφίστηκε ο νόμος για τον ηλεκτρονικό τζόγο και προέβλεπε το κλείσιμο αυτών των υποστατικών εισηγηθήκαμε σε χρόνο ρεκόρ παρόμοια πρόνοια να υπάρχει και στο νόμο για την παραδοσιακή κυβεία, δηλαδή να μπορεί η Αστυνομία ή τα αρμόδια όργανα με βάση δικαστικό διάταγμα να κλείνουν τα υποστατικά και για τον παραδοσιακό τζόγο", πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι από "τις εισηγήσεις μας κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν μπορεί να αποφασίζει ταυτόχρονα για τη σοβαρότητα της υπόθεσης και ταυτόχρονα να προεδρεύει του Συμβουλίου Εφέσεων", ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι "από τις αρχές Μαρτίου του 2013- έκλεισε ο χρόνος - υποβάλαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις και συγκεκριμένο νομοσχέδιο και εισηγηθήκαμε την άμεση προώθηση υπό την μορφή του κατεπείγοντος όπως μας ενημέρωσε γραπτώς και ο Πρόεδρος της Βουλής".

"Μέχρι σήμερα δεν είμαι γνώστης ότι προωθήθηκε αυτή η εισήγηση με αποτέλεσμα να μαζεύονται εκεί οι εφέσεις", πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε επίσης και σε άλλη περίπτωση, που σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, αφορούσαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ενώ ο ίδιος ήταν σε ταξίδι στο Ισραήλ, για συγκεκριμένο άτομο σε σχέση με ρουσφέτι, όπως ισχυρίστηκε.

Στην αντεπίθεση ο Μιχάλης Παπαγεωργίου - Εμπλέκει τον υπουργό Δικαιοσύνης στην Δρομολαξιά!

[...]

Ο κ. Παπαγεωργίου κατηγορεί ευθέως τον Ιωνά Νικολάου ότι τον παρέκαμπτε και παρενέβαινε στο έργο του, ενώ υποστήριξε ότι στην υπόθεση της Δρομολαξιάς (1, 2, 3), ο Ιωνάς Νικολάου είχε προειδοποιήσει καταζητούμενο αστυνομικό εκ των προτέρων για τη σύλληψη του, προφανώς μιλώντας για κάποιο από τα δύο εμπλεκόμενα στελέχη της ΚΥΠ.

[...]

Από πλευράς του ο υπουργός Δικαιοσύνης συγκάλεσε με την σειρά του διάσκεψη Τύπου, όπου αναρωτήθηκε γιατί τώρα μετά την αποπομπή του, επέλεξε ο πρώην Αρχηγός να ανοίξει το στόμα του. Επίσης, είπε ότι είναι η τακτική ξεπερασμένη και παλιομοδίτικη.
News it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου