Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Επικίνδυνη κλιμάκωση με επίκεντρο την Κριμαία

"Ξυπνήσαμε!" Σύνταγμα, καλοκαίρι 2011, τρία χρόνια πριν το μεγάλο πανηγύρι του EuroMaidan...
Ω, δείξε μας το δρόμο προς το επόμενο δολαριάκι!
Ω, μη ρωτάς γιατί! Ω, μη ρωτάς γιατί!
Γιατί πρέπει να βρούμε το επόμενο δολαριάκι!
Ω, μη ρωτάς γιατί! Ω, μη ρωτάς γιατί!
Γιατί, αν δε βρούμε το επόμενο δολαριάκι,
στο λέω πως πρέπει να πεθάνουμε, στο λέω πως πρέπει να πεθάνουμε, 
στο λέω, στο λέω, 
στο λέω πως πρέπει να πεθάνουμε!
Ω, φεγγάρι της Αλαμπάμα,
Τώρα πρέπει να πούμε αντίο
Χάσαμε την καλή μανούλα μας
και πρέπει να βρούμε δολάρια,
ω, ξέρεις γιατί!
Μπέρτολτ ΜπρεχτΣε επικίνδυνα επίπεδα κλιμακώνεται η προσπάθεια των Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ να εδραιώσουν την επιρροή τους στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της Ουκρανίας, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Την ίδια ώρα, η Άνω Βουλή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας από τις ΗΠΑ. Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη μια «κόκκινη γραμμή» και «ταπείνωσε το ρωσικό λαό», όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει «κόστος» για τη Μόσχα. Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του αιτήματος που θα υποβληθεί στον πρόεδρο Πούτιν.


Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει μια νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών το Σάββατο στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και την Κριμαία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Στη συνεδρίαση αυτή, η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα 2 ημερών, για το θέμα αυτό θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.

Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία δηλώνει το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση.

Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο «Ria Novosti».

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.

«Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν.

Έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13.00 (ώρα Βρυξελλών, 14.00 ώρα Ελλάδας).

Αντιδράσεις από Βρετανία και Γαλλία

«Η Βρετανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με πολύ μεγάλη ανησυχία», αυτό δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Επιπλέον, επεσήμανε πως «σήμερα το απόγευμα, ενόψει της σοβαρότητας των γεγονότων που εκτυλίσσονται εκεί και μετά την απόφαση του ρωσικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία».

Η απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «συνιστά πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους «εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία εξωτερική επέμβαση και οι κίνδυνοι μιας κλιμάκωσης εξαιρετικά επικίνδυνης», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της γαλλικής προεδρίας. Η ανακοίνωση του Ολάντ ακολουθεί τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου. Οι δύο άνδρες «μοιράστηκαν την πλέον έντονη ανησυχία τους» μπροστά στην κατάσταση που έχει προκαλέσει η απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής. Ο Γάλλος πρόεδρος «χαιρέτισε την κοινή δράση της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας» για έξοδο από την κρίση και «κάλεσε σε μία ταχεία και συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση κατά τη διάρκεια του προσεχούς Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την 3η Μαρτίου».

Στην Ουκρανία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Σε μια ξεκάθαρη απόπειρα να διεκδικήσει ρόλο στο επικίνδυνο ενδοϊμπεριαλιστικό παιχνίδι για τον έλεγχο της Ουκρανίας, μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και ΕΕ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μεταβαίνει την Κυριακή 2 Μάρτη στην Ουκρανία. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Σε συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας

Η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμόπολεμη κατάσταση και προειδοποίησε τη Ρωσία πως η οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εις βάρος της χώρας του θα οδηγήσει σε πόλεμο.

Οι δηλώσεις έγιναν από τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έπειτα από την τρίωρη σύσκεψη με τους επικεφαλείς ασφαλείας και άμυνας της χώρας.

Ο Τουρτσίνοφ, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για την «επιθετικότητα» της Ρωσίας ενάντια στη χώρα του.

Συγκρούσεις και στο Χάρκοβο

Φιλορώσοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν το Σάββατο με υποστηρικτές της νέας ουκρανικής κυβέρνησης στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, και επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πολλές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές εισέβαλαν σε αυτό και ύψωσαν τη ρωσική σημαία.

14 σχόλια:

 1. Καθώς ο Βαγγέλης πορεύεται προς Κίεβο για να εμπλέξει την Ελλάδα, ας αναλογιστούμε, αδελφοί μου, γιατί δεν διαβάζαμε Λένιν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί ζητούσαμε απ' το ΚΚΕ να αλλάξει, βέβαιοι ότι εμείς το πάμε καλά;

   Διαγραφή
  2. Γιατί το ρίξαμε στο χάχανο και τη μαλακιούλα όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί δεν βρήκαμε τίποτε καλύτερο να κάνουμε απ' το να τρολάρουμε;

   Διαγραφή
  3. https://www.youtube.com/watch?v=cjmY3eCyhKU

   "O, show us the way to the next little dollar,
   O, don't ask why,
   O, don't ask why,
   For we must find the next little dollar
   For, if we don't find the next little dollar,
   I tell you we must die
   I tell you we must die
   I tell you, I tell you, I tell you we must die!"

   Διαγραφή
 2. Αποκλείουμε το 2011 οι "αγανακτισμένοι" να ήταν ένα "σχέδιο Β"; Το σχέδιο "αμολάμε τους φασίστες και τους ανάρχες". Κίεβο πριν το Κίεβο;
  Και αποκλείουμε ότι το σενάριο συριζαιο-φασίστες στην κυβέρνηση να είναι το μέλλον;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. προς συμπληρωση...ας ξαναδουμε τα βιντεο απο τις 20/10. ΚΑΙ πριν ΚΑΙ κατα την διαρκεια. πολλες αναγνωρισημες φατσες πλεον, απο πολλους χωρους.
   αλλα και πολλες μη αναγνωρισημες.
   κουιζ για δυνατους λυτες..απο ποιο στεκι/"καταληψη" β/δ προαστιων της αθηνας υπηρχαν εκεινη την μερα μπροστα μπροστα;;;;;
   χιντ...υποψηφιος δημαρχος της πολης εχει δυσκολα μπλεξιματα με τον νομο

   Διαγραφή
 3. Τι να αποκλείσουμε; Δεν ξεχάσαμε τι έγινε στις πλατείες και τι έγινε μετά τις πλατείες στο Σύνταγμα. Τα πράγματα πήραν το δρόμο που το κεφάλαιο ήθελε να πάρουν. Απευθυνθήκαμε σε κουφούς και στραβούς, γιατί αυτός ο λαός μας έλαχε, σε αυτή την αντιληπτική κατάσταση.

  Κυβέρνηση στο μέλλον θα είναι αυτή που θα διορίσουν οι νικητές. Απ' το τηλέφωνο, όπως διόρισε την κυβέρνηση του Κιέβου η Νούλαντ.

  Καλό ψόφο στους σοσιαλδημοκράτες και τους "αντιεξουσιαστές", θα σας δω στην κόλαση κουφάλες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ρητορικό το ερώτημα. Φυσικά και είδαμε. Δεν είδαμε μόνο. Το νιώσαμε.

   Διαγραφή
  2. Η ιστορία άλλαξε σελίδα. Ό,τι και να γίνει στην Ουκρανία. Μπήκαμε στο επόμενο στάδιο. Ειλικρινά, αν και η ηλιθιότητα είναι το μόνο πράγμα που συνεχίζει να με εκπλήσσει, θα μου έκανε έκπληξη αν υπάρχουν άνθρωποι τόσο ηλίθιοι που ενδιαφέρονται για το αν θα γίνει ή δε θα γίνει κυβέρνηση στα ερείπια ο όποιος Αλέξης.

   Διαγραφή
 4. Σταχυολογώντας:

  Αμάν αυτές οι καταλήψεις
  https://www.youtube.com/watch?v=eqJ4LX1B9ZM
  Χάρκοβο ή #Kharkiv Εχτές

  Θα παίξει σε δυτικά μέσα :
  https://twitter.com/HromadskeTV/status/439788246189359105/photo/1
  έχει παιδιά, αίμα και σίγουρη επιτυχία

  Δεν θα παίξει πολύ:
  https://twitter.com/raymond_saint/status/439807866325581824/photo/1
  είναι τα "παιδιά" που πήγαν με λεωφορεία στην Κριμαία.

  Δεν είναι Ουκρανορώσος είναι Ρωσόρωσος
  https://twitter.com/lachecarlo/status/439884650698117120/photo/1/large
  Κάποια στιγμή έγινε και ναζιστής.

  Αδιόρθωτος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν θα παίξει πολύ:
   https://twitter.com/raymond_saint/status/439807866325581824/photo/1
   είναι τα "παιδιά" που πήγαν με λεωφορεία στην Κριμαία.

   Από Κίεβο τα παλικάρια με τα αυτόματα και τους σταυροφόρους background?

   Διαγραφή
  2. Ναι. αν και τους περίμεναν από 2 έως 5 τα ξημερώματα.

   Αδιόρθωτος

   Διαγραφή
 5. Πως λέμε σπέρνουν φωτοβολταϊκά, έτσι κάπως σπέρνουν αγωγούς στο έδαφος της Ουκρανίας.
  https://pbs.twimg.com/media/Bg7X7wuCMAEEfPN.png

  Ναι αλλά οι Ουκρανοί ψηφίζουν στην ρεπουμπλικανική δημοκρατία τους.
  https://pbs.twimg.com/media/BhrPRjUCcAADy3y.jpg

  Άμα μπλέξουν όμως οι μηχανικοί για να σχεδιάσουν αγωγούς πάνω σε χαρτί να τι τους βγαίνει.
  https://pbs.twimg.com/media/BhrMxY8CYAEOCgJ.jpg

  Αδιόρθωτος

  ΑπάντησηΔιαγραφή