Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Ουκρανία, ή Γιουρομαϊντάν έδωσες, τα δέοντα θα λάβεις

Η ΕΕ δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμη να αγκαλιάσει την Ουκρανία
(μτφρ.: Lenin Reloaded)

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (RIA Novosti) - Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι έτοιμη να προσφέρει θέση μέλους στην Ουκρανία, αν και μπορεί στο μέλλον να προκύψει τέτοια δυνατότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Ζοσέ Μπαρόζο την Πέμπτη.

Ο Μπαρόζο δήλωσε πως δεν προσφέρθηκε θέση μέλους διότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν είναι έτοιμα να "ενσωματώσουν μια χώρα σαν την Ουκρανία."

Υπογράμμισε ότι ούτε η Ουκρανία είναι έτοιμη να μπει στην ΕΕ.


"Είπαμε όμως ότι είναι η πόρτα για προσχώρηση είναι πάντα ανοιχτή...οπότε υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον,” είπε ο Μπαρόζο.

Οι νέες αρχές του Κιέβου υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα συμφωνίες για συνεργασία με την ΕΕ, που δεσμεύουν και τις δύο πλευρές σε στενότερες σχέσεις.

Ο ΜΠΟΝΑΜΑΣ:

Ζήτωωωωωωωω!

ΔΝΤ-Ουκρανία: Απαιτεί αύξηση 50% στο φυσικό αέριο 

Το ΔΝΤ απαιτεί αύξηση τιμών στο φυσικό αέριο στην Ουκρανία. Η κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για οικιακούς χρήστες κατά περισσότερο από 50% από την 1η Μαΐου και θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις βάσει ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος μέχρι το 2018.

Η αύξηση αυτή, που δεν θα είναι δημοφιλής στους Ουκρανούς που έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο, έγινε βάσει των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ βρίσκεται στα τελευταία στάδια των συνομιλιών με το ΔΝΤ με στόχο η Ουκρανία να λάβει δάνειο ύψους 15 με 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ουκρανία: Το ΔΝΤ δίνει 18 δισεκατομμύρια και απαιτεί πάγωμα μισθών και συντάξεων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα στο Κίεβο τη χορήγηση δανείου ύψους 14-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία στο πλαίσιο Διακανονισμού Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας (Stand Βy Agreement) σε διάστημα δύο ετών, έναντι της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και του παγώματος μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Το δάνειο του ΔΝΤ, που θα χορηγηθεί προς την Ουκρανία για τη διάσωσή της από τη χρεοκοπία, θα εγκριθεί όταν η Ουκρανία θα έχει λάβει τα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο Νικολάι Γκεοργκίεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ελπίζουμε να γίνει προς το τέλος του Απριλίου» σε ό,τι αφορά την πρώτη δόση, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί το ακριβές ύψος της δόσης.

Μεταξύ των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ ανέφερε ως παραδείγματα την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, τη χαλάρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς για να τεθούν τα θεμέλια μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Ως προς την Ενέργεια, «δεν είναι πλέον δυνατή η χρηματοδότηση νέων ελλειμμάτων», είπε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο, αναφερόμενος στην επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου που εφαρμόζεται κατά παράδοση στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα ακυρώσει τις προβλεπόμενες αυξήσεις. «Δεν πρόκειται για περικοπές, πρόκειται για τη ματαίωση μελλοντικών αυξήσεων», τόνισε ο Νικολάι Γκεοργκίεφ, προσθέτοντας ότι νέα κοινωνικά προγράμματα πρέπει να προβλεφθούν για την αρωγή του 30% του ουκρανικού πληθυσμού.

Η συνολική οικονομική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας προς το Κίεβο την προσεχή διετία θα ανέλθει σε 27 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ουκρανία: Ανησυχία για το ενδεχόμενο να κλείσει η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου...

Μέτρα «φωτιά» για τον ουκρανικό λαό περιλαμβάνει το πρόγραμμα της «δανειακής βοήθειας» στο οποίο συμφώνησαν η νέα κυβέρνηση του Κιέβου με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και τα πρώτα προβλήματα στην εφαρμογή του έκαναν την εμφάνισή τους. Συγκεκριμένα, το ουκρανικό «κοινοβούλιο» απέτυχε σήμερα, στην πρώτη του προσπάθεια, να περάσει ένα νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονταν τα μέτρα που έχει ζητήσει το ΔΝΤ. Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει καταθέσει ο «πρωθυπουργός» της νέας αστικής εξουσίας της χώρας, Αρσένι Γιατσενιούκ, δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους, όμως τελικά βρέθηκε, όπως αναμενόταν, μια συμβιβαστική λύση και το νομοσχέδιο εγκρίθηκε. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπιλ Μάρεϊ δήλωνε πως πιστεύει ότι η «νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι δεσμευμένη να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις», ενώ ανακοίνωνε ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται να γίνει «κούρεμα» του χρέους της χώρας.

Σε μία πολιτική εξέλιξη, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι και πάλι υποψήφια για την προεδρία της χώρας στις εκλογές της 25ης Μαΐου. Η 53χρονη Τιμοσένκο έχει θητεύσει δύο φορές ως πρωθυπουργός και ήταν υποψήφια για την προεδρία το 2010, όταν έχασε με μικρή διαφορά από τον Γιανουκόβιτς. Στη συνέχεια, φυλακίσθηκε για κατάχρηση εξουσίας, σχετικά με μια συμφωνία για το φυσικό αέριο την οποία συνήψε το 2009 με τη Ρωσία.

Ανησυχία για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου

Στο μεταξύ, η νέα ηγεσία της Ουκρανίας ανησυχεί και για τη διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις εκπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου που έχει κάνει ως τώρα στην Ουκρανία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές σε έως και 480 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, από τα 270 δολάρια που ισχύουν σήμερα. Επιπροσθέτως, η ρωσική εταιρεία Gazprom απείλησε να διακόψει τις παραδόσεις, εάν η Ουκρανία δεν ρυθμίσει τις εκκρεμείς οφειλές της. Η Ουκρανία ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να οργανώσει όσο το δυνατόν συντομότερα μηχανισμούς υποκατάστασης αυτών των προμηθειών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν το θέμα στις 2 Απρίλη στις Βρυξέλλες.

Ανησυχία υπάρχει επίσης για τις ρωσικές κινήσεις κατά μήκος των συνόρων. Αξιωματούχος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε σήμερα ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 100.000 στρατιώτες κατά μήκος της μεθορίου, αριθμός κατά πολύ υψηλότερο από αυτόν των 20.000 που είχαν ανακοινώσει οι ΗΠΑ. Μάλιστα, Αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας φάνηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τον αριθμό αυτόν. «Φαίνεται υπερβολικά υψηλός», σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εγκρίθηκε η αμερικανική βοήθεια του 1 δισ. δολαρίων

Η αμερικανική γερουσία υιοθέτησε ένα νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ουκρανία και για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους, μέτρα τα οποία πρέπει τώρα να εγκρίνει και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι γερουσιαστές ψήφισαν 399 υπέρ και μόλις 19 κατά του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο δίνει την εξουσία στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να επιβάλει κατά βούληση κυρώσεις, όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ή την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους. Επίσης, προβλέπει την αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015 για τη βοήθεια για τον «εκδημοκρατισμό, τη διακυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών», καθώς και 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας προς την Ουκρανία και άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

8 σχόλια:

 1. Βλέπω ξεκίνησαν οι... διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μου θυμίζει κάποιος: για να μπουν στην ΕΕ δεν έγινε υποτίθεται το έλα να δεις στην πλατεία;

   Διαγραφή
  2. Το φασιστομάνι του Σλαβόι για αυτό δεν υποτίθεται πως καιγόταν;

   "Υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία τους και το μέλλον τους πριν δέκα χρόνια, με την Πορτοκαλί Επανάσταση, και συνεχίζουν να υπερασπίζονται τις ίδιες αξίες και σήμερα.

   Καθώς οι Ευρωπαίοι απογοητεύονται από την ιδέα μιας κοινής Ευρώπης, οι Ουκρανοί παλεύουν για αυτή την ιδέα και για τη θέση της χώρας τους στην Ευρώπη.

   [...]
   Ας μη γυρίσουμε την πλάτη στην Ουκρανία.

   [...]
   Η παθητικότητα απέναντι στην αυταρχική στροφή της Ουκρανίας και η επανενσωμάτωση της Ουκρανίας στην επεκτεινόμενη ρωσική ιμπεριαλιστική σφαίρα συμφερόντων αποτελούν απειλή για την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης."

   Μη μου πει κανένας ότι η ΕΕ ήταν απλώς άλλοθι για να κάνουν δουλειά οι ΗΠΑ, θα απογοητευτώ για το ευρωπαϊκό ιδεώδες.

   Διαγραφή
  3. Για τη «συμφωνία σύνδεσης» έγινε φαινομενικά το πατιρντί:

   Ενδεικτικά (και παραβλέψετε τον τίτλο) για τις συμφωνίες τής 21ης Μαρτίου:
   http://www.les-crises.fr/anschluss-ukraine-par-l-ue/

   Μπαρόζος:

   We have decided concretely to go on with the plans that the Commission had already put forward, namely the proposal for an additional 1 billion euros of macro financial assistance, which will bring our overall support to 1.6 billion. And also the autonomous trade measures we proposed to open unilaterally our market to Ukrainian products.

   Το υπογραμμισμένο είναι το άκρον άωτο τής υποκρισίας. Για να ανοίξει η αγορά τής ΕΕ, τα ουκρανικά προϊόντα πρέπει να συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και πρότυπα. Το subtext είναι επομένως η διάλυση τής βιομηχανίας στην Ανατολή (asset-stripping κ.ο.κ.).

   Διαγραφή
 2. Δείτε το απ' τη θετική πλευρά: Μπορείτε να αντλήσετε τουριστικά έσοδα μετατρέποντας το Κίεβο σε παγκόσμια Μέκκα των μαζοχιστών. Με σύμβολο τον μακαρίτη χοντρό φασίστα που του άρεσε να τον κλωτσάν στη μάπα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το Κοινοβουλίου στο Κίεβο πολιόρκησαν οπαδοί του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα», και αντιδρώντας στο θάνατο του Ολεξάντρ Μουζίτσκο, ενός από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης ζητούσαν την παραίτηση του μεταβατικού υπουργού Εσωτερικών, Αρσέν Ασάκοβ.


   Όπως αναφέρει η ουκρανική Ukrainksa Pravda, αρκετές δεκάδες υποστηρικτές της ακροδεξιάς περικύκλωσαν το Κοινοβούλιο το βράδυ της Πέμπτης φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ασάκοβ.

   Η ένταση είχε μεταφερθεί νωρίτερα και μέσα στο Κοινοβούλιο, με τον μεταβατικό Πρόεδρο της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ να καλεί την ακροδεξιά να σταματήσει τις προκλήσεις.
   http://tvxs.gr/news/kosmos/o-deksios-tomeas-zita-tin-paraitisi-ypoyrgoy-gia-ton-mizitsko

   Διαγραφή
  2. Ουκρανία: Δεν θα δεχτούμε τις τιμές αερίου που δίνει η Μόσχα

   18:21 | 25 Μαρ. 2014
   Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα, απευθυνόμενη στην Μόσχα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τις τιμές για το φυσικό αέριο που ζητά η Ρωσία. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από 1ης Απριλίου και το Κρεμλίνο έχει τονίσει ότι μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία δεν πρόκειται να ισχύσει καμία από τις έως τώρα εκπτώσεις.


   Η έκπτωση των 100 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα είχε αποφασιστεί τον Απρίλιο του 2010 μεταξύ των τότε προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο πλαίσιο μιας άλλης συμφωνίας για την παράταση της χρήσης των βάσεων της Κριμαίας για τον ελλιμενισμό του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

   Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να εκτοξευτεί από τα 380 στα 480 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι από τις υψηλότερες που ισχύουν σήμερα στις ευρωπαϊκές χώρες.

   «Θα πληρώσουμε 387 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Εάν ορίσουν μια άλλη τιμή, εμείς θα πληρώνουμε 387 δολάρια. Ας μας πάνε στα δικαστήρια», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

   Φέτος, η Gazprom έχει απειλήσει ότι θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία εάν η χώρα δεν ρυθμίσει τις παλαιότερες οφειλές της.
   http://tvxs.gr/news/kosmos/oykrania-den-tha-dextoyme-tis-times-aerioy-poy-dinei-i-mosxa

   Διαγραφή
  3. Kiev warns EU that transit of Russian gas via Ukraine territory may stop

   KIEV, March 28 /ITAR-TASS/. A warning came to the European Union that transit of Russian natural gas to the EU via Ukrainian territory may stop. This warning is made in a letter Yuri Prodan, appointed by the Supreme Rada as minister of energy and coal industry of Ukraine, addressed to EU Energy Commissioner Guenter Oettinger, the press service of the Ministry of Energy and Coal Industry reports.
   “We must say there is not much time for arranging for natural gas deliveries from EU countries to Ukraine. Unless this problem is resolved promptly, one may forecast the repetition of the ‘gas war’ of 2009 with the same scenario and with the same economics consequences and even with complete stoppage of gas deliveries to the West,” Prodan’s letter says.
   The minister noted that the most pessimistic forecasts about the price of Russian natural gas had been proved in the recent days. Prodan stated it had already become known that since April 2014 there would be no discount specified in the Kharkov accords in the price of Russian gas for Ukraine.
   In this connection the minister reminded to the European side about its stated intention to support Ukraine with gas supplies if Russia decreases or stops gas deliveries to Ukraine or raises the gas price considerably.
   The Ukrainian cabinet of ministers expects that the price of Russian gas for Ukraine will rise to 480 dollars per thousand cubic meters from April 1. The price of Russian gas for Ukraine is 268.5 dollars per thousand cubic metres till the end of March.
   Meanwhile, as deputy head of the board of the Russian gas giant Gazprom Andrei Kruglov said on March 26, 2014, Gazprom considers ways of redistributing transit streams to Western consumers if there were problems with transit via Ukraine. “Yamal-Europe and Nord Stream will provide for certain compensation if there are difficulties with transit via Ukraine,” Kruglov said.
   “There are no problems with transit via Ukraine so far, and, I hope, there will be none,” he said. “Transit deliveries are made according to contracts,” Kruglov said.
   He also said that Ukraine’s debt for gas amounts to 1.7 billion dollars. Regarding the possibility of the change of the gas price for Ukraine, Kruglov said that the gas price for Ukraine had been fixed by the contract up to 2019. Gazprom’s representative pointed out that the discount on the gas price for Ukraine operated from the beginning of the year. “We will issue the information, also to reporters, whether the discount holds from the second quarter of the year,” Kruglov said.
   Gazprom CEO Aleksey Miller said earlier that March 7 was the deadline for Ukraine making payments for February gas deliveries. “Gazprom received no payments toward the debt. Ukraine’s debt amounts to 1.860 billion dollars,” Miller said. “Ukraine actually stopped paying for gas. This is contrary to provisions of the contract and to international trading practice,” Miller said. “We have always fulfilled and will fulfill our contractual obligations but we cannot supply gas free. Either Ukraine repays the debt and pays for current deliveries, or there will be the risk of the repetition of the situation of early 2009. We will keep the Russian government posted on how the situation develops,” the Gazprom CEO said.
   In 2013, Gazprom increased gas export to Europe by 23.8 percent as compared to the previous year, bringing it to 139 billion cubic metres, Itar-Tass reports. Over half of this amount (84 billion cubic metres) is delivered by transit via Ukraine. According to the BP annual survey, Russia’s share in the European gas market in 2013 made up 34 percent, that of Norway 35 percent, Algeria 14 percent, Qatar ten percent, Nigeria three percent and Libya two percent.
   http://en.itar-tass.com/world/725649

   Διαγραφή