Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Μεγαλώνει η ένταση με αιχμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία

ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Μεγαλώνει η ένταση με αιχμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Λάδι στη φωτιά των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ρίχνουν δηλώσεις ΝΑΤΟικών, Ευρωπαίων και Ουκρανών αξιωματούχων

Στοιχεία κλιμάκωσης καταγράφει η ένταση στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ - ΕΕ από τη μια και τη Ρωσία από την άλλη.

Μετά την κατάληψη της βάσης του Μπελμπέκ από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, η ρωσική σημαία «κυματίζει σε 189 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών δυνάμεων στην Κριμαία». Την ίδια ώρα, η Κριμαία ετοιμάζεται να εισαγάγει το ρούβλι και να αναδιαρθρώσει την κρατική μηχανή στα ρωσικά πρότυπα.


Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, ανέφερε σε ομιλία του σε συνέδριο στις Βρυξέλλες πως «η Ρωσία συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο ως αντίπαλος παρά ως εταίρος».

«Οι ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα στα ανατολικά είναι πολύ, πολύ μεγάλες και πολύ, πολύ έτοιμες» είπε ο Μπρίντλοβ και συμπλήρωσε: «Υπάρχει απολύτως επαρκής δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας για να μπει στην Υπερδνειστερία εάν ληφθεί τέτοια απόφαση και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό».

Απόλυτα συντονισμένη η ουκρανική κυβέρνηση

Tην ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας κατήγγειλε και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κιέβου Αντρέι Ντεστσίτσια, λέγοντας ότι αυξάνει ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. «Η κατάσταση έχει γίνει πιο εκρηκτική από ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα», είπε ο ίδιος μιλώντας στο αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο «ABC».

«Αυτή η στιγμή, εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία, στις ανατολικές περιοχές, θα είναι δύσκολο να ζητήσουμε από τους Ουκρανούς οι οποίοι ζουν εκεί να μην αντιδράσουν σε αυτή τη στρατιωτική εισβολή», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας λαμβάνει «όλα τα διπλωματικά και άλλα οικονομικά και χρηματοοικονομικά μέτρα για να σταματήσει τους Ρώσους».

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αντρέι Παρούμπι, είπε σε ομιλία του στην πλατεία Μαϊντάν ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή».

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα «τηρεί όλες τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των στρατευμάτων στις παραμεθόριες περιοχές οι οποίες γειτνιάζουν με την Ουκρανία». Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου είχε διαβεβαιώσει στις 20 Μάρτη τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στη ρωσόφωνη Ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το πρωί έγιναν αντιρωσικές διαδηλώσεις στο Κίεβο και συγκεντρώσεις του ρωσόφωνου πληθυσμού σε πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ιγκόρ Τενιούκ δήλωσε ότι οι πλοίαρχοι των ουκρανικών πολεμικών, πολλά από τα οποία καταλήφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις τις προηγούμενες μέρες στην Κριμαία, είχαν διαταγή να ανοίξουν πυρ, αλλά δεν το έκαναν, επειδή «η κατάσταση στην Κριμαία είναι περίπλοκη» και «δυστυχώς, οι πλοίαρχοι πήραν την απόφαση επιτόπου, για να αποφευχθεί μια αιματοχυσία, δεν κατέφυγαν στα όπλα».

Κόντρα Ρωσίας με Γερμανία - Γαλλία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την παράδοση στο ρωσικό στρατό ενός προσομοιωτή μάχης, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, θα πλήξει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και προειδοποίησε τη Γαλλία να μην ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Την Παρασκευή η Γερμανία ανέστειλε όλες τις εξαγωγές εξοπλισμών προς τη Ρωσία, ενώ ο Γάλλος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του θα αποσυρθεί από κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, χωρίς να κάνει λόγο για τις εξαγωγές υλικού.

Ο υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA», είπε ότι η Γερμανία έλαβε αυτή την απόφαση «υπό πίεση», υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Παρίσι και το Βερολίνο να κάνουν πιο αυστηρή τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι η Ρωσία ενδεχομένως άνοιξε «το Κουτί της Πανδώρας» με την προσπάθειά της να χαράξει νέα σύνορα στην Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Ρωσία, με τη δράση της στην Κριμαία, αψηφά τα θεμέλια της ειρηνικής τάξης στην Ευρώπη. Ανησυχώ πολύ ότι η παράνομη απόπειρα αλλαγής των αναγνωρισμένων συνόρων στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά, 25 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας», ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag». Ο Σταϊνμάγερ πρόσθεσε ότι η εντύπωσή του από την επίσκεψή του στο Κίεβο και στην πόλη Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία, το Σάββατο, είναι ότι η κατάσταση «μόνο σταθερή δεν είναι».

Επικοινωνία Πούτιν - Μέρκελ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνομίλησαν τηλεφωνικά την Κυριακή, για την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «συζητήθηκε η κατάσταση η οποία έχει προκύψει μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση σε σχέση με τη συμφωνία για την εντολή μιας αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία συμφώνησε την Παρασκευή με τα υπόλοιπα 56 κράτη μέλη του ΟΑΣΕ να σταλεί για έξι μήνες μια αποστολή παρατηρητών στο έδαφος της Ουκρανίας, όχι όμως και στην Κριμαία. Η κυβέρνηση της Γερμανίας απέρριψε την άποψη της Ρωσίας ότι η εξαίρεση της Κριμαίας από την εντολή της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία αποτελεί έμμεση παραδοχή του Οργανισμού πως η χερσόνησος ανήκει πλέον στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα όσον αφορά την ετοιμότητά τους να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία σε περίπτωση που η κρίση της Ουκρανίας κλιμακωθεί περαιτέρω.

«Δεν νομίζω ότι είμαστε διχασμένοι. Κανείς από εμάς δεν θέλει την κλιμάκωση, αλλά εάν η Ρωσία αλλάξει μονομερώς τα πράγματα, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι δεν το ανεχθούμε και ότι οι σχέσεις θα επιδεινωθούν», είπε ο Σόιμπλε κατά την διάρκεια συνέντευξης σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Η Ρωσία έχει πολλά περισσότερα να χάσει μεσοπρόθεσμα από τη Δύση, από την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Βίντεο με ρωσόφωνους ντυμένους στρατιωτικά

Τέλος, εντύπωση προκαλεί βίντεο που πρόβαλε η ρωσική τηλεόραση, με ρωσόφωνους ντυμένους στρατιωτικά και με όπλα στα χέρια, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «Ενωμένες μονάδες λαϊκής πολιτοφυλακής» των περιφερειών Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χαρκόβου, στα ανατολικά της Ουκρανίας. Στο βίντεο εμφανίζονται να δηλώνουν: «Απευθυνόμαστε στην αυτόκλητη κυβέρνηση του Κιέβου: Δεν θα σας αναγνωρίσουμε ποτέ».

Οι ίδιοι λένε ότι οι συλλήψεις θα αντιμετωπίζονται ως κήρυξη πολέμου κατά του νότου και της ανατολής (της Ουκρανίας) και ισχυρίζονται ότι είναι οπλισμένοι με μπαζούκας, πυρομαχικά και ρουκέτες, δηλώνοντας έτοιμοι για ανταρτοπόλεμο κατά του Κιέβου.

1 σχόλιο:

  1. Κριμαία, Ρωσία και ιμπεριαλιστική ηγεμονία (Α’ μέρος)
    http://wp.me/pryYN-1zj

    ΑπάντησηΔιαγραφή