Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

Χαρούμενη Κυριακή: Γέλιο και διασκέδαση με την "Εφημερίδα των Συντακτών"

Νομίζω πως αυτό που πραγματικά ανησυχεί το ΚΚΕ δεν είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα τα γυρίσει», «θα τα βρει με τον ΣΕΒ» (!) ή «θα υποταχτεί ολοκληρωτικά στον ευρωμονόδρομο». Η μεγάλη του ανησυχία είναι μήπως και τα καταφέρει ν’ αλλάξει τα πράγματα. Μήπως σπάσει ο διάολος το ποδάρι του, ευνοήσουν εσωτερικοί και εξωτερικοί συσχετισμοί και αρχίσει το σχέδιο της ριζοσπαστικής Αριστεράς κι αποδίδει. Μήπως και αποδειχθεί πως είναι δυνατό να «πληρώσουν την κρίση οι πλούσιοι», όπως πάντοτε επιδίωκε η ταξική στρατηγική.

Αυτή την πιθανότητα να αν-ισορροπήσουν κι άλλο τα πράγματα αδυνατεί να αντιμετωπίσει το ΚΚΕ. Από αυτή την άποψη, βλέπει την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ως τη μέγιστη ανισορροπία. Ξεβολεύτηκε ήδη με τις απαρχές της κρίσης και δυσκολεύεται συνεχώς και περισσότερο όσο κάποια «ομαλότητα» δεν αποκαθίσταται, όσο η κοινωνική καταστροφή εκτυλίσσεται με μεγαλύτερη ορμή. Και, σε πείσμα της ρητορικής του, η ιστορία έχει δείξει πως αυτό που κατ’ εξοχήν δεν αντέχει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ριζοσπαστισμός του τελευταίου.
Χρήστος Λάσκος, Εφσυν, 23 Μαρτίου 2014
Η Ρένα και το Αγιον Ορος…
Του Γιάννη Παντελάκη

Προχθές, διάβασα με έκπληξη πως η Ρένα Δούρου έδωσε συνέντευξη στο «Αγιορείτικο Βήμα». Σκέφτηκα πιο ψύχραιμα. Ενδεχομένως, είπα, να πρυτάνευσε η λογική πως ένα κόμμα πρέπει να εκμεταλλεύεται κάθε βήμα που έχει στη διάθεσή του για να προωθεί τις θέσεις του. Εστω και αν αυτό το βήμα είναι το «Αγιορείτικο Βήμα». Η περιέργειά μου με οδήγησε να διαβάσω τη συνέντευξη. Και μάλλον με αποζημίωσε αυτή η περιέργεια. Η Ρένα Δούρου λέει πολλά και ενδιαφέροντα για το πώς βλέπει την Εκκλησία, το Αγιον Ορος, τον ρόλο του τελευταίου. Και αν τα λέει η Ρένα Δούρου, μάλλον τα λέει και η ηγεσία του κόμματος, στενός συνεργάτης της οποίας είναι η υποψήφια περιφερειάρχης.

Αυτό που συγκράτησα από τη συνέντευξη ήταν ενός είδους «ρεαλισμός» σε σχέση με την Εκκλησία. Δεν διέκρινα αυτή την κατηγορηματική και αδιαπραγμάτευτη θέση της Αριστεράς για πλήρη διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος. «Δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία μονομερή ενέργεια, αλλά με διάλογο να επιδιώξουμε τη συνεννόηση προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» είπε σε ό,τι αφορά τον χωρισμό. Μάλιστα, είπα μέσα μου. Μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε ότι με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει αυτή η διαπλοκή του κράτους με τους ιεράρχες.

Ωστόσο εκεί που αναφώνησα δύο φορές «μάλιστα» ήταν όταν διάβασα τον τρόπο με τον οποίο το σημαντικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τον ρόλο του Αγίου Ορους. Το μεταφέρω όπως το διάβασα: «Εκείνο που είναι σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, και θα επιχειρήσει να διασφαλίσει, είναι να υπάρχει το περιβάλλον που θα επιτρέπει στο Αγιον Ορος να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του, με ηρεμία και προσήλωση στα της ψυχής, στα του πνεύματος, στα του ανθρώπου. Χωρίς πρόθεση πρόκλησης τολμώ να προσθέσω στα τελευταία: στα της εξωτερικής πολιτικής της πατρίδας μας».

Οι διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τον ρόλο που πρέπει να παίζει το Αγιον Ορος «στα της ψυχής, στα του πνεύματος και στα του ανθρώπου» μάλλον δεν με αφορούν. Εκείνο το τελευταίο όμως «στα της εξωτερικής πολιτικής της πατρίδας μας» μάλλον με ξένισε λίγο. Και αναρωτήθηκα: Ενα κόμμα της Αριστεράς, το οποίο διεκδικεί την εξουσία, δίνει διαβεβαιώσεις σ’ ένα σύμπλεγμα μοναστηριών ότι θα τα βοηθήσει να παίζουν ρόλο στην εξωτερική πολιτική της χώρας; Δηλαδή, παραχωρεί (για την ακρίβεια, θα εξακολουθήσει να παραχωρεί) ένα κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στους μοναχούς;

Αν αυτό εννοούσε η φίλτατη Ρένα Δούρου και αν αυτό που εννοούσε εκφράζει την ηγεσία του κόμματός της, νομίζω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Εκτός και αν και αυτό το κόμμα, όπως αρκετά άλλα, δεν είχαν αντίρρηση, τα προηγούμενα χρόνια περισσότερο και τώρα λιγότερο, όταν αρχιερείς και άλλοι, ως μη όφειλαν, έπαιζαν ανάλογο ρόλο. Συνδιαμόρφωναν κομμάτια της εξωτερικής μας πολιτικής. Το όνομα Χριστόδουλος το θυμόμαστε όλοι. Οπως και τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό που οργάνωνε η ιεραρχία τα θυμόμαστε όλοι.

Προφανώς είναι θεμιτό για τα ελληνικά δεδομένα, ένα κόμμα εξουσίας να λειαίνει τις θέσεις του, προκειμένου να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους. Ετσι συμβαίνει πάντα. Αυτό που δεν έχει συμβεί ωστόσο είναι αυτή η «λείανση» να προέρχεται από ένα κόμμα με αριστερό πρόσημο. Και η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για το μοναδικό σχετικό… κρούσμα. Υπάρχουν πολλά ακόμα που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τώρα πια με διαφορετικό μάτι την Εκκλησία. Πιο φιλικό να το πω;

Κορυφαίο παράδειγμα είναι η εκκωφαντική σιωπή του απέναντι στην εξαίρεση των ιερέων από τα κύματα απολύσεων και διαθεσιμοτήτων δημόσιων υπαλλήλων. Οι περίπου 10.000 αμειβόμενοι από το Δημόσιο ιερείς έχουν εξαιρεθεί και από τις απολύσεις και από τις διαθεσιμότητες. Φρόντισε γι’ αυτό ο πρωθυπουργός, ο οποίος ωστόσο ποτέ δεν έκρυψε τις σχετικές του διαθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δεν θυμάμαι να έκανε μια μικρή ή μεγαλύτερη φασαρία για το θέμα. Θεωρεί κι αυτός πως η χώρα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ιερείς απ’ ό,τι καθηγητές, γιατρούς και καθαρίστριες που απολύονται ή μπαίνουν σε διαθεσιμότητα;
Εφσυν, 23 Μαρτίου 2014

22 σχόλια:

 1. Κάθε Κυριακή στην "Εφσυν", οι πιο ξεκαρδιστικές παπιοπεριπέτειες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά, γέλα εσύ! Δε θ' αρχίσει να αποδίδει το σχέδιο (μπρρρ...) της ριζοσπαστικής Αριστεράς; Δε θ' αποδειχθεί πως είναι δυνατό να πληρώσουν την κρίση οι πλούσιοι; Δε θα κάνωμε τη μεγάλη συμμαχία με το ριζοσπαστικό μοναχισμό και κλήρο; Δε θα ευνοήσουν εσωτερικοί και εξωτερικοί συσχετισμοί; Επιτέλους, δε θα σπάσει ο διάολος το ποδάρι του; Ε, τότε θα δει το βολεμένο ΚΚΕ, που δεν αντέχει το ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ!

   gdmn1973

   ΥΓ: Πριν από λίγους μήνες, η μία γειτόνισσα (περιστασιακά απασχολούμενη και απ' την αρχή της κρίσης άνεργη) μου έλεγε πώς σκέφτεται την αυτοκτονία. Σήμερα προσπαθούσαμε να αποτρέψουμε μια άλλη (συνταξιούχο ΟΓΑ, πνιγμένη στα προβλήματα υγείας και στα χρέη) από το να φουντάρει απ' το παράθυρο. Υπ' αυτές τις συνθήκες, η πλακίτσα της ΕφΣυν γίνεται μάλλον εξοργιστική παρά αστεία.

   Διαγραφή
  2. Σίγουρα ο κ.Λάσκος είναι οικονομολόγος;Εγώ τον για χαρτορίχτρα τον έκοψα.

   Βρε λέτε μήπως;Ίσως;Εάν;Έστω;

   Και αν σου κάτσει;

   Ριζοσπαστισμός,όχι μαλακίες.

   Oxy

   Διαγραφή
 2. Και για συμπλήρωμα λίγη ακόμη Δούρου, που δεν... ψηφοθηρεί για το γήπεδο της ΑΕΚ.

  "Αντιθέτως, παλεύω και παλεύουμε έτσι ώστε, όχι μόνο να γίνει το νέο γήπεδο, αλλά να είναι προσιτό στους φίλους της ΑΕΚ, που κατά βάση προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα και τις προσφυγικές συνοικίες και έχουν χάσει τις δουλειές ή μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Να προβλέπονται δηλαδή, εκτεταμένες ζώνες κερκίδων του γηπέδου με φτηνό εισιτήριο για φτωχούς, ανέργους, οικογένειες, φοιτητές, μαθητές και άτομα με αναπηρία."

  http://left.gr/news/r-doyroy-na-min-ginei-gipedo-tis-aek-antikeimeno-psifothirikis-ekmetalleysis

  Ερασιτεχνικός αθλητισμός? Λαϊκός αθλητισμός? Τι είναι αυτά? Φτηνό εισιτήριο για τις κερκίδες και πολύ μας είναι... Θα συμπλήρωνα εγώ και φτηνή Nova και OTE TV για να μην χάνουμε την επαφή μας με τον... αθλητισμό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι δυο πρώτες παράγραφοι είναι από ένα παράλληλο σύμπαν μάλλον.

  Rossa Salonica

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Μήπως και αποδειχθεί πως είναι δυνατό να «πληρώσουν την κρίση οι πλούσιοι», όπως πάντοτε επιδίωκε η ταξική στρατηγική."

  Μα και βέβαια, και θα μας πούνε μάλιστα οτι υλοποιούν την "ταξική" στρατηγική, όταν θα βάζουν τους "πλούσιους" να πληρώσουν την κρίση.

  Για να μην ξεχνιόμαστε και να καταλάβει κάποιος τι εννοούν ως πλούσιους, πρέπει να ανατρέξει στον κατ' εξοχήν αρμόδιο καθηγητή κ. Σταθάκη: πλούσιος είναι «οποιοσδήποτε έχει ένα εισόδημα το οποίο φοροδιαφεύγει συστηματικά, μεθοδικά και κατ’ επανάληψη».
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=559114

  Εν τω μεταξύ αυξάνονται οι λέξεις που δέχονται τα πλήγματα της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ και αιμοορραγούν από το περιεχόμενο τους.

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φαινομενικά ο μπάρμπα Χρήστος τσιτώθηκε πολύ & Κομμουνιστομπερδεύτηκε περισσότερο…
  Προβληματίζομαι για το αν οι ανησυχίες του είναι μια σκεπτική ονείρωξη που έχει για το ΚΚΕ, καθότι συχνά πυκνά δεν αναλογίζονται όλοι το ενδεχόμενο να οφείλονται σε παραισθήσεις που δημιουργούν τα υψηλά θέλγητρα που θέτουν.

  Καθότι μέλος της ΚΕ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α του είναι ακράδαντα γνωστό, πως το ΚΚΕ είναι βράχος σταθερότητας στις απόψεις του, (πχ πολλοί από το δημοσιογραφικό σινάφι φρόντισαν να το κατακρίνουν ιδιαίτερα στην απόφασή του να μην συνεργαστεί μαζί τους)
  Ουσιαστικά, καθότι όλο & συχνότερο διαστρεβλώνονται καταστάσεις, δημιουργούνται συμπεριφορές ανάλογες με ενός χωρικού που λιπαίνει το χωράφι του για να προκόψουν τα ζιζάνια. (Καθόσον γνωρίζω αυνανιστής αγρότης που να λιπαίνει ζιζάνια δεν υπάρχει, οπότε είναι ενδιαφέρουσα μία αξιολόγηση μέρους ή μη του σιναφιού αυτού).

  Σε τέτοιες καταστάσεις προκύπτουν σκεπτικισμοί, για το αν έχουν ή όχι συναίσθηση στο τι κάνουν ή επίγνωση της άρνησης των χαρακτηρισμών που τους διέπουν (κάτι σαν το είμαι βλάκας αλλά δε το παραδέχομαι). Τέλος πάντων καιρό ευελπιστώ στο να μην είναι διαστρεβλωτές ειδήσεων & δη τσογλάνια*.-

  *ουσιαστικά οι Έλληνες στην εποχή της Τουρκοκρατίας που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα - επιθυμίες του παλατιού. Αναγάγοντας το λήμμα στην σημερινή εποχή: εννοούνται όσοι εξυπηρετούν ξένα προς την κοινωνία συμφέροντα!]

  Άλκης Σαββόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ξεπερασμένος πλέον ο ... Ντόναλντ Ντάκ !!!

  Πλέον, ο ... Σκρούτζ, είναι ... σύμμαχος !!!

  Έφερε ... επανάσταση ο ... Κύρος με τον ... Γλόμπο του !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν ξέρω αν το πήρε το μάτι σου

  http://www.enikos.gr/politics/222782,Salos_apo_thn_apokalyyh_ths_Realnews.html

  Υ.Γ- Αξίζει να γίνει αναφορά στην συνεχόμενη γκρίνια των δημοσιογράφων του real (δηλαδή του χατζηνικολάου) για τα πρόστιμα του ΕΣΡ, εξαιτίας των οποίων χαρακτήριζαν τον ρεαλ "κυνηγημένο" (πέρα από το αν ισχύει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ).

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μπορεί κανείς να προσθέσει λίγο ακόμα γέλιο στo άρθρο Λάσκου, αν αντικαταστήσει τη λέξη "ΣΥΡΙΖΑ" με τη λέξη "ΝΔ" ή "ΔΗΜΑΡ", ή ακόμα ακόμα "Χ.Α.". Το νόημα δεν αλλάζει, είναι το ίδιο ακριβώς κείμενο, απλά καρφώνεται λίγο περισσότερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Παράδειγμα: "Νομίζω πως αυτό που πραγματικά ανησυχεί το ΚΚΕ δεν είναι πως η Χ.Α. «είναι ναζί», «είναι τσιράκια του ΣΕΒ» (!) ή «υποτάσσεται ολοκληρωτικά στον ευρωμονόδρομο». Η μεγάλη του ανησυχία είναι μήπως και τα καταφέρει ν’ αλλάξει τα πράγματα. Μήπως σπάσει ο διάολος το ποδάρι του, ευνοήσουν εσωτερικοί και εξωτερικοί συσχετισμοί και αρχίσει το σχέδιο της ακροδεξιάς κι αποδίδει."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Στο Συριζα επικρατεί έντονη ανησυχία, για ένα κακό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές ( 25-28% )
  και ένα πολύ κακό αποτέλεσμα στις Περιφερειακές ( σχεδόν κανένας μεγάλος δήμος και μόνο
  2 η 3 από τις περιφέρειες, ιδιαίτερα εάν δεν πάρει την Αττική ).

  Και μην μας πει κανείς, γιατί χαιρόμαστε γι' αυτό.
  Χαιρόμαστε γιατί η συντριβή του οππορτουνισμού είναι προϋπόθεση
  για την ανάπτυξη του ταξικού κινήματος.
  Αϊ σιχτίρ πια, με το μικρότερο κακό, τα φρέσκα πρόσωπα και τις νέες τσιχλόφουσκες.
  Μικροαστούληδες με τα μαγαζάκια και τα γραφειάκια σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οτιδήποτε πάνω από 25% στις ευρωεκλογές είναι μια χαρά για τον ΣΥΡΙΖΑ και για οποιοδήποτε άλλο ελληνικό κόμμα επί της παρούσης, δεν είναι καθόλου κακό.

   Κάτω από 25% μήπως ανησυχούν οι άνθρωποι ότι θα πάρουν.

   Διαγραφή
 11. http://www.avgi.gr/article/2079017/oi-katalliloteroi-tou-suriza

  (…)Για τις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων υπάρχουν όχι απλώς ικανά στελέχη, αλλά και με δεδηλωμένη από τώρα θέληση να αναλάβουν τη διαχείριση ανθρώπων και πόρων. Στον τομέα αυτό μάλιστα παρατηρείται και μεγάλη κινητικότητα πρόθυμων τεχνοκρατών οι οποίοι είχαν θείο στη Μακρόνησο ή ξάδελφο στο Πολυτεχνείο.(…)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ναιαιαι εχει στελεχη για παντου, ειδικα για τους δημους, εχει ανακοινωσει τους υποψηφιους του ή ακομα;
   για τα μονα ποστα που εχουν πλεονασμα ειναι για τις δεκα και τα συναφει, εχουν πλεονασμα απο πασοκολαμογια

   Διαγραφή
  2. δεκα=δεκο για να βγαζει και νοημα

   Διαγραφή
 12. Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά οι παρακάτω δύο παράγραφοι του Λάσκου, είναι ή δεν είναι σαφής παραδοχή του οπορτουνισμού τους? Αν δεν λέω μαλακία, πέρα απ΄τη σάτιρα εδώ έχουμε και αυτογκόλ.

  "Από τον Δεκέμβρη και την Υπατία μέχρι τις πλατείες και τις εκλογές έχουμε δεκάδες επεισόδια, που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Σε όλες τις ριζοσπαστικές καμπές του κινήματος το ΚΚΕ βρέθηκε απέναντι. Την ίδια στιγμή που η ριζοσπαστική Αριστερά ήταν μέσα σε όλα, ήταν «παντού», σύμφωνα με τη γνωστή φράση. Τόσο παντού, που θεωρούνταν δεδομένη η παρουσία της, ακόμη και σε επεισόδια που οι μικρές της αρχικά δυνάμεις δεν της επέτρεπαν να βρίσκεται πραγματικά."

  "Αυτή η κοινωνική διαθεσιμότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αυτή η κινηματική εγρήγορση, αυτή της η ετοιμότητα και η τόλμη να προβαίνει ακόμη και σε πολύ αντιδημοφιλείς, αλλά αξιακά βαρύνουσες, επιλογές νομίζω πως ήταν από τους βασικούς λόγους της εκλογικής εκτόξευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι τα ισχυρότερα όπλα της και σήμερα."

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι όπως το εξέλαβα ο τύπος λέει, όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη μέχρι τις εκλογές και μετεκλογικά άφαντοι, κλεισμένοι στο γυμναστήριο σε πρόγραμμα τελειοποίησης κωλοτούμπας.

   Decadent

   Διαγραφή
  2. είναι ή δεν είναι σαφής παραδοχή του οπορτουνισμού τους--->

   Όχι, είναι ένδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα το επουράνιο: «πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, θησαυρός των ΣΔΙΤ και των ΜΚΟ χορηγός, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν, και σώσον τα εισοδήματα ημών, αμήν»

   Διαγραφή
  3. Η αλήθεια είναι οτι το θεολογικό κομμάτι δεν το πήρα υπόψιν, ανακαλώ ντροπιασμένος.

   Decadent

   Διαγραφή
  4. Αυτά για τον "πανταχού παρών" συριζα τα γράφει σε κάθε του άρθρο ο Λάσκος, μπας και τα πιστέψει. Δεν συμμετέχουν ούτε σε μισό απεργιακό αγώνα, ενώ στις πορείες δεν έχουν αρκετούς για να κρατήσουν μισό πανώ. Τώρα για την Υπατία θέλει βρίσιμο αλλά τέλος πάντων.

   Από το κόμμα απ'την άλλη, αν και τους έχουν κράξει με στοιχεία κάμποσες φορές (πχ άρθρα σκιαδιώτη), πλέον δεν πολυασχολούνται και έχουν αρχίσει απλά να τους τρολλάρουν. Ένα παράδειγμα από την ντρημ-τημ της αγροτιάς:

   http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/37879/i-dynamiki-antipoliteysi-toy-syriza-toy-27

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
 13. Με τους Αμερικανους δεν τα βαζει (brookings, obama klp) , με την Ευρωπη ολα καλα (παμε για ΠΡΟΕΔΡΟΙ), με σεβ και λατση δεν τα βαζει, με εκκλησια ολα καλα, το πολιτικο προσωπικο των αστων ειναι μελη τους (πασοκ) η συνεργατες (ανελ) η υποψηφιοι συμμαχοι (δημαρ).... ποιος εμεινε και ειναι απεναντι τους; ...α ναι....ο λαος

  ΑπάντησηΔιαγραφή