Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

42.8% αυξήθηκε το συνολικό παγκόσμιο χρέος σε 6 χρόνια, 80% η αύξηση στο δημόσιο χρέος παγκόσμια!!!

Περισσότερες αποδείξεις ότι ούτε τα δισεκατομμύρια που ρίχτηκαν στις τράπεζες, ούτε η ωμή αφαίμαξη του εργαζόμενου πληθυσμού της Δύσης, ούτε η εξαφάνιση των κοινωνικών παροχών, ούτε η κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου δεν φτάνουν για να διορθώσουν την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Περισσότερες αποδείξεις για την βαθύτατη σήψη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, την κοσμοϊστορική παρακμή του, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την ανθρωπότητα. Ατομικά, οι καπιταλιστές εκμεταλλεύονται την άνιση ανάπτυξη και τις συγκεντρωτικές τάσεις που επιβάλλει η κρίση τσακίζοντας τους μικρότερους, και συνεχίζουν να κερδοφορούν. Αλλά οι λαοί βουλιάζουν, πνίγονται κάτω από τόνους χρέους που δεν θα μπορούν να ξεπληρώσουν ούτε με τρεις αιώνες ουσιαστικής δουλείας.

Αν όχι τώρα σοσιαλισμός, πότε; Σε πέντε ακόμα χρόνια, το χρέος θα έχει ανέβει το λιγότερο άλλο τόσο!! Δεν υπάρχει κανένα μέλλον για το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής!!
----
LR


Τα χρέη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο έφθασαν τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια περί τα μέσα του 2013, κυρίως λόγω των μεγάλων εκδόσεων ομολόγων από κράτη και επιχειρήσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ). Το 2007, το παγκόσμιο χρέος ανερχόταν σε 70 τρισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η οργάνωση-ομπρέλα 60 κεντρικών τραπεζών σε μια ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προήλθε από κυβερνητικά προγράμματα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη διάσωση τραπεζών, επισήμανε η ΤΔΔ. Οι κυβερνήσεις έχουν συνολικά χρέη 43 τρισεκατομμυρίων, ένα ποσό αυξημένο κατά 80% σε σύγκριση με τα μέσα του 2007.

Η ΤΔΔ σημείωσε ότι τα χρεόγραφα τείνουν όλο και περισσότερο να διακρατούνται από επενδυτές στις χώρες όπου εκδίδονται. Αυτό «καταδεικνύει ότι η διαδικασία της διεθνούς χρηματοοικονομικής ολοκλήρωσης μπορεί εν μέρει να αντιστράφηκε από την εκδήλωση της κρίσης», ανέφεραν οι ειδικοί της Τράπεζας. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει γίνει παράλληλα λιγότερο παγκοσμιοποιημένος, σύμφωνα με την έκθεσή τους.

Οι τράπεζες εμφανίζονται όλο και πιο διστακτικές να δανείζουν πέραν των συνόρων και ο όγκος των διακρατικών χορηγήσεων μειώθηκε εκ νέου το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Ο διατραπεζικός δανεισμός επίσης υποχώρησε, με την Ευρώπη να εμφανίζει την πιο σαφή πτωτική τάση, επισήμανε η ΤΔΔ.

4 σχόλια:

 1. Σε λιγο οι αστικες ταξεις των ισχυροτερων χωρών θα σκεφτονται σοβαρότατα "θερμους", τοπικους πολεμους, για να ξεπεράσουν την κρίση...και μετα γιατι όχι καποιο "ατυχημα" που θα οδηγησει σε κατι μεγαλύτερο , όπως η δολοφονία του Αρχιδούκα της Αυστροουγγαριας.


  tkar

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η (καθόλου χαζή) ερώτηση κάποιου σχολιαστή σε ένα ειδησεογραφικό σάιτ όπου αναδημοσιεύτηκε η παραπάνω είδηση:
  "Που τα χρωστάει τα 100 τρις $ η υφήλιος; Στους εξωγήινους; "

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οικονομικα δεν ξερω την τυφλα μου (η κυρα διαχειριζεται τα παντα σπιτι χαχαχαχα) .Αλλα χονδρικα σκεπτομενος .....Σε χωρες σαν την ΛΔΚορεας τα χρωστα ,ή την Κουβα , ή την Κεντρικη Αφρικη , την μιση ανθρωποτητα που πεθαινει στην πεινα ,αποκλεισμενη και ημιθανη ...συντροφε σπιραλ(μπορει να κανω και λαθος )

   Διαγραφή
  2. Ούτε και εγώ ξέρω από οικονομικά, αλλά δυστυχώς για τους κάθε λογής απατεώνες και μοχλευτές του (καζινο)καπιταλισμού ξέρω μαθηματικά.
   (και πολύ καλά μάλιστα!)
   Στις θετικές επιστήμες (μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία) και σε όσες εφαρμοσμένες επιστήμες εκπορεύονται απ’ αυτές (κατά βάση τα μηχανιλίκια και η ιατρική) δεν υπάρχουν υποθέσεις που πάνω εκεί να στηρίζονται θεωρίες και χειροπιαστά οικοδομήματα (βλέπε κατασκευές ή ιατρικές γνώσεις), αλλιώς τα οικοδομήματα θα κατέρρεαν και οι άνθρωποι που πάνω τους θα εφαρμόζονταν οι υποθέσεις θα πέθαιναν. Όλα τα των θετικών επιστημών στηρίζονται στην παρατήρηση, στο πείραμα και (εδώ κοντά έναν αιώνα) στην θεωρητική τους απόδειξη. Ακόμα και στη σωματιδιακή φυσική όπου δεν ισχύουν οι νόμοι της Νευτώνιας φυσικής, έχουν ανακαλυφθεί άλλοι νόμοι που ισχύουν απαρέγκλιτα και αποδεδειγμένα.
   Όλοι οι φυσικοί νόμοι ισχύουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης σε ολα τα συστήματα, ακόμα και στο εξώτερο διάστημα. Οι θετικές επιστήμες είναι ιδεολογικά ουδέτερες (καλύτερα, “αφόρτιστες”) και όπου αυτές έμπλεξαν με νέο-οικονομικές θεωρίες και αντιλήψεις τα παράγωγά τους και οι εφαρμογές τους (βλέπε π.χ. Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας) ;) κατέρρευσαν παταγωδώς!

   Έτσι κανένας απ' τους κήνσορες του κεκαλυμμένου οικονομισμού - καπιταλισμού δεν με πείθει τη στιγμή που γνωρίζω ότι, το χρήμα εκ φύσεως είναι ένα μέσο ανταλλαγής και συσσωρευόμενο μια υπόσχεση μελλοντικού υλικού πλουτισμού.
   Κανείς δεν χρωστάει σε κανένα και πουθενά, αν υιοθετηθούν μερικές μαρξιστικές παραδοχές και δεν εμπλακούν διαφορετικά συστήματα (σοσιαλιστικό και καπιταλιστικό) παραδοχών. Κάπως έτσι -μεταξύ άλλων- την πάτησε στο οικονομικό κομμάτι και η ΕΣΣΔ εμπλεκόμενη στον ανταγωνισμό του "Πόλεμου των Άστρων" του Ρήγκαν, μην έχοντας αντίστοιχες εισροές στον προϋπολογισμό της για να αντιμετωπίσει τις εκροές που έφευγαν προς την πολεμική της βιομηχανία.

   Με λίγα λόγια, δουλεύουν την υφήλιο χοντρά και οι περισσότεροι το χάφτουν. Ε, τι να πω, κακό της κεφαλής τους!

   Διαγραφή