Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Απ' τον Μπελογιάννη στον Πουλικόγιαννη: Κομμουνιστές στο εδώλιο, 1951-2014

Δικαστήριο έκανε χρήση βίντεο και αθώωσε συνδικαλιστές
Του Βασίλη Τζήμτσου

Οι νέες τεχνολογίες επιστρατεύτηκαν την Τετάρτη από τον πρόεδρο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά προκειμένου να λάμψει η αλήθεια...ως προς τις κατηγορίες επιχειρηματιών του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού σε βάρος συνδικαλιστών του Συνδικάτου Μετάλλου και απλών εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.

Μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και απλοί εργαζόμενοι της Ζώνης κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για πολλοστή φορά (σ.σ. 19 δίκες σε 40 ημέρες) λόγω των αλλεπάλληλων μηνύσεων εργοδοτών του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, οι οποίοι δεν θέλουν «στα πόδια τους» το ΠΑΜΕ και τα σωματεία των εργαζομένων για ευνόητους λόγους...


Βασικός κατηγορούμενος ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης ο οποίος, ως γνωστόν, είναι «κόκκινο πανί» για τους Χρυσαυγίτες που ήθελαν να εξαφανίσουν το ΠΑΜΕ και τα σωματεία των εργαζομένων από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος για να δραστηριοποιούνται ανενόχλητοι οι επιχειρηματίες, πολλοί από τους οποίους στο βωμό του κέρδους απασχολούν ανασφάλιστους μεταλλεργάτες δίχως την τήρηση μέτρων ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Σ. Πουλικόγιαννης είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση σε βάρος του από μέλη της Χρυσής Αυγής που τον χτύπησαν στο κεφάλι με καδρόνια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η υπόθεση εκκρεμεί στις δύο Ειδικές Ανακρίτριες Ιωάννα Κλάππα και Μαρία Δημητροπούλου.

Εκτός από τον κ. Πουλικόγιαννη στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν και τέσσερις εργαζόμενοι της Ζώνης που είναι μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου.

Η δίκη έγινε μετά από μήνυση επιχειρηματία που είχε πέσει θύμα επίθεσης κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των εργαζομένων της Ζώνης στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού τον Απρίλιο του 2009.

Τότε, οι μεταλλεργάτες είχαν πάει στο ΒΙΠΑΣ για να τοποθετήσουν ένα κοντέινερ που θα λειτουργούσαν ως γραφεία μέσα στον χώρο του βιομηχανικού πάρκου, στο πλαίσιο του νόμου που προβλέπει τη λειτουργία γραφείου για τα σωματεία σε επιχειρήσεις με πάνω από 100 εργαζόμενους.

Στην κινητοποίηση ήταν παρόντες εκατοντάδες εργαζόμενοι οι βουλευτές Τραγάκης και Νεράντζης από τη Νέα Δημοκρατία, Βέρα Νικολαΐδου από το ΚΚΕ, ο «κόκκινος» ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσας, ο τότε δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας και άλλοι επίσημοι.

Όμως κάποιοι επιχειρηματίες δεν ήθελαν να μπει το κοντέινερ στους χώρους του πάρκου, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική άδεια για την τοποθέτηση του κοντέινερ από το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος...

Ένας επιχειρηματίας με το επιχείρημα πως έπρεπε να μεταφέρει ανταλλακτικά σε πλοίο, έδωσε εντολή σε υπάλληλό του να κινήσει φορτηγό, παρά το γεγονός ότι υπήρχε κίνδυνος για το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί.

«Έχουμε λεφτά. Πληρώνουμε. Πάτα τους» φέρεται να είπε ο επιχειρηματίας, προκαλώντας την οργή εργαζομένων που τον άκουσαν να δίνει εντολή στον οδηγό να κινήσει το φορτηγό μπροστά από τον κόσμο...

Τότε οι πιο εξαγριωμένοι από τους εργαζόμενους χειροδίκησαν σε βάρος του επιχειρηματία, παρά το γεγονός ότι συνδικαλιστές μεταξύ των οποίων και ο κατηγορούμενος Πουλικόγιαννης προσπάθησαν να τον προστατέψουν «αγκαλιάζοντας» τον μέχρι να τον μεταφέρουν μακριά από το σημείο.

Στην κατάθεση του ο μηνυτής και οι μάρτυρές του δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν ότι δράστες της επίθεσης είναι οι κατηγορούμενοι.

Όμως προσκόμισαν φωτογραφίες από τα επεισόδια. Μάλιστα, στη μία ο ένας κατηγορούμενος εργαζόμενος είχε σηκωμένο το χέρι.


Έτσι και έγινε και σήμερα στην ακροαματική διαδικασία, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, η Εισαγγελέας, οι κατηγορούμενοι και οι υπόλοιποι παράγοντες της δίκης είδαν σε λάπτοπ στιγμιότυπα από τα επεισόδια.

Το βίντεο που έφερε σε «στικάκι» ο μηνυτής, δεν απέδειξε πως κάποιος από τους κατηγορούμενος είναι δράστης της σε βάρος του επίθεσης.

«Ξέρω ποιος είναι ο κρανοφόρος αλλά δεν σας λέω»

Εντύπωση προκάλεσε η απολογία του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρη Πουλικόγιαννη, ο οποίος είπε πως γνωρίζει ποιος είναι ο κρανοφόρος που φέρεται ως πρωταίτιος των επεισοδίων.

«Έχει κληθεί στο σωματείο και έχει γίνει μομφή» ανέφερε ο κατηγορούμενος, αλλά δεν τον κατονόμασε παρά τις επίμονες ερωτήσεις της Εισαγγελέως της Έδρας.
Ο όρκος του κομμουνιστή...

Ερ.: Γιατί δεν λέτε; Ποιος είναι ο λόγος που προστατεύετε έναν κατηγορούμενο;

Απ.: Δεν είναι ο ... (σ.σ. κατονομάζει συγκατηγορούμενο του). Είναι άλλο πρόσωπο. Έχω πλήρη συνείδηση όσων λέω. Δεσμεύομαι από όρκο. Με αυτόν ξυπνάω και με αυτόν κοιμάμαι.

Ποτέ στην ιστορία κομμουνιστής δεν είπε ότι «αυτός έκανε αυτό». Για οποιοδήποτε λόγο. Ποτέ», συμπλήρωσε βάζοντας τέλος στις επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελικής λειτουργού.

Βιομηχανία διώξεων συνδικαλιστών

Ως προς τη σε βάρος του κατηγορία από τον επιχειρηματία του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού ο κατηγορούμενος Σωτήρης Πουλικόγιαννης ανέφερε:

«Είναι βιομηχανία διώξεων. Έχω απαλλαγεί από όλες. Θέλουν να μας τσακίσουν για την ιδεολογία μας και για τις πεποιθήσεις μας. Μας έχουν κάνει 14 μηνύσεις για μια απλή ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου. Συρόμαστε για αυτά».

Ως προς τα επεισόδια που προκλήθηκαν μετά την εντολή του επιχειρηματία στον υπάλληλο του να ξεκινήσει το φορτηγό μπροστά από το πλήθος, ο κατηγορούμενος πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου ανέφερε:

«Ήταν προβοκάτσια πραγματικά. Θεωρώ ότι την πατήσαμε γιατί κάποιοι εργαζόμενοι τσίμπησαν. Θεωρώ ότι το κίνητρο ήταν να μην υπάρχει γραφείο του Συνδικάτου μέσα στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού».

Μάλιστα, ως προς τον ισχυρισμό του μηνυτή επιχειρηματία ότι έπρεπε να παραδώσει ανταλλακτικά σε πλοίο και για το λόγο αυτό έδωσε εντολή στον υπάλληλο του να ξεκινήσει με το φορτηγό μπροστά στο πλοίο, υποστήριξε πως δεν ισχύει ο ισχυρισμός καθώς η καρότσα του φορτηγού ήταν άδεια, όπως φάνηκε και από το βίντεο που είδαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Αθώωση των κατηγορουμένων πρότεινε η Εισαγγελέας

Στην αγόρευση της η Εισαγγελέας της Έδρας ζήτησε την απαλλαγή τριών κατηγορουμένων για τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής και των άλλων δύο κατηγορούμενων για το αδίκημα των σωματικών βλαβών.

Μάλιστα, απέρριψε τον ισχυρισμό του επιχειρηματία περί σωματικών βλαβών στο πρόσωπο (όπως ο ίδιος ισχυρίζεται) καθώς από την ιατροδικαστική έκθεση δεν προκύπτουν χτυπήματα στο πρόσωπο. «Δεν έχουν αποδειχθεί τα σφοδρά χτυπήματα και να μην έχει καμία ερυθρότητα στο πρόσωπο» επεσήμανε...

Το βίντεο έδειξε την αθωότητα

Από το βίντεο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, δεν φάνηκε κανείς από τους κατηγορούμενους να διαπράττουν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.

«Το βίντεο αποκαλύπτει την αλήθεια. Ποιος χτυπάει ποιον. Στην Ελλάδα των Μνημονίων η εργασία διώκεται. Το Συνδικάτο Μετάλλου κατηγορείται για την εφαρμογή του νόμου (σ.σ. τοποθετώντας το κοντέινερ-γραφείο στους χώρους του ΒΙΠΑΣ). Ευτυχώς ήρθε το βίντεο για να αποδειχθεί ότι λένε χίλια ψέματα για το ποιος χτυπάει το μηνυτή» επεσήμανε στην αγόρευση του ο συνήγορος των κατηγορουμένων Παναγιώτης Σαπουντζάκης.

Τελικά ο πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά αθώωσε τους τρεις πρώτους για τα αδικήματα της εξύβρισης-απειλής λόγω παύσης της δίωξης με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις πρόσφατου νόμου, αθώωσε λόγω αμφιβολιών τον ένα κατηγορούμενο που φέρονταν να είναι ο κρανοφόρος που προκάλεσε τα επεισόδια, ενώ τον πέμπτο κατηγορούμενο τον έκρινε ένοχο καταδικάζοντας τον σε 6 μήνες φυλάκιση, ποινή η οποία αναστέλλεται επί τριετία καθώς είχε καθαρό ποινικό μητρώο.

Καταδικάστηκε από μία φωτογραφία

Μπορεί το βίντεο να αθώωσε τους τέσσερις κατηγορούμενους, όμως μια φωτογραφία με το χέρι του σηκωμένο, καταδίκασε τον πέμπτο για το αδίκημα των σωματικών βλαβών σε βάρος του επιχειρηματία...

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος στην απολογία του ανέφερε πως είχε σηκώσει το χέρι απευθυνόμενος στον οδηγό του φορτηγού λέγοντας του «τι κάνεις ρε».

«Δεν φαίνεται πουθενά ότι τον χτυπάω. Δεν φαίνεται ότι κατεβάζω το χέρι. Ούτε στη φωτογραφία, ούτε στο βίντεο» συμπλήρωσε.

Όμως ο πρόεδρος του δικαστηρίου είχε άλλη άποψη, με βάση την φωτογραφία που υπάρχει στη δικογραφία.

Ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση για να αποδείξει και αυτός την αθωότητα του, όπως απέδειξαν σήμερα οι συγκατηγορούμενοί του.
Direct News

10 σχόλια:

 1. http://e-oikodomos.blogspot.com/2014/03/blog-post_6400.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. εργατης στη Ζωνη ο "ΤΟΤΕΜ" μαζι με τον πατερα του δικαζοταν σημερα για 147η φορα ..Ειναι αυτοι οι "τρομοκρατες" που θα καθαριζε ο Λαγος της ΧΑ .....παρεα με τον Αλεβιζοπουλο των "ΠΟΥΘΕΝΑΔΩΝ" του ΣΥΡΙΖΑ (2000 ως τωρα οι δικαστικες διωξεις πανελαδικα για αγωνες σε συνδικαλιστες του ΠΑΜΕ )

  "Στα δικαστήρια σήμερα είχανε φέρει βίντεο και φωτογραφίες οι εργοδότες, που φαινότανε ένας με κράνος να τραβάει φάπες στον "έχω λεφτά, έχω δικηγόρους, πάτα τους" εργοδότη που μας είχε κάνει μήνυση. Μόνο που αυτός που φορούσε το κράνος ήταν μαλλιάς με κοτσίδα. Εγώ, ο πρόεδρος, ο πατέρας μου και οι 2 συνάδελφοι που ήμασταν κατηγορούμενοι, είμαστε από κοντοκουρεμένοι μέχρι καραφλοί.
  Αφού λοιπόν έχει γίνει της μουρλής, "πείτε μας ποιος είναι αυτός με το κράνος", "δεν ξέρουμε", "καλά δεν ξέρετε ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις σας", "ξέρουμε, αλλά δεν σας λέμε", "όχι να μας πείτε", "δεν είμαστε ρουφιάνοι, δεν σας λέμε τίποτα", "δεν είναι ρουφιανιά, είναι το γράμμα του νόμου", "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" κλπ κλπ, και έχει κλάσει στα γέλια το ακροατήριο, μου λέει ο δικαστής "Εντάξει κύριε κατηγορούμενε, έχετε να προσθέσετε τίποτε άλλο πριν να καθίσετε κάτω;" και του λέω κι εγώ "Να προσθέσω όχι, αλλά να σας τρολλάρω το ήθελα να σας πω την αλήθεια. Να έλεγα πχ ότι εγώ είμαι αυτός με το κράνος και την αλογοουρά, και μετά να σηκώνονταν όλοι και να λέγανε "όχι, εγώ είμαι" και "όχι εγώ" κι έεετς, αλλά μετά σκέφτηκα ότι αυτός με το κράνος είναι μαλλιάς και εγώ έχω καραφλιάσει από τη δεκαετία του 90, άρα εσείς που είστε πανέξυπνοι δεν θα με πιστεύατε, οπότε δεν έχω να προσθέσω τίποτα!" και έκατσα κάτω.."

  ετσι ΤΙΜΑΜΕ εμεις τους νεκρους και δολοφονημενους συντροφους μας
  Ο ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΙ μεσ τους αγωνες και μας καθοδηγει στις πραξεις μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Την είδηση μου την έστειλε ο προαναφερθείς Τοτέμ, στον οποίο για άλλη μια φορά τα σέβη μου.

   Διαγραφή
 3. Ο τίτλος νομίζω πως είναι υπερβολικός. Ο Σωτήρης είναι πολλή καλός κουμουνιστής-συνδικαλιστής.
  Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι « 96 χρόνια οι Κομουνιστές στο εδώλιο»
  Γιατί οι διώξεις των Κομουνιστών δεν ξεκίνησαν με την δίκη Μπελογιάννη, έτσι πως είναι ο τίτλος αναπόφευκτα γίνεται ταύτιση Μπελογιάννη, Πουλικόγιαννη και είναι λάθος.
  Αντωνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάθε άνθρωπος δείχνει τη στόφα απ' την οποία είναι φτιαγμένος στις δικές του ιστορικές συνθήκες. Επί του παρόντος, οι κομμουνιστές δεν εκτελούνται μετά τη δίκη τους στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι για την προαναφερόμενη στόφα.

   Ο άνθρωπος που μπροστά στο δικαστήριο λέει "Δεσμεύομαι από όρκο. Με αυτόν ξυπνάω και με αυτόν κοιμάμαι.Ποτέ στην ιστορία κομμουνιστής δεν είπε ότι «αυτός έκανε αυτό». Για οποιοδήποτε λόγο. Ποτέ" και αρνείται να "δώσει" τον υπεύθυνο στο δικαστήριο, είναι άνθρωπος μιας ιδιαίτερης στόφας. Όπως αυτής που είχε ο Μπελογιάννης. Της κομμουνιστικής, δηλαδή.

   Διαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. REST IN PEACE, για τη περίπτωσή σας...

   Διαγραφή
  2. Και ο Μπελογιάννης ζει, και ο Πουλικόγιαννης βασιλεύει. Εσύ όμως ψόφο.

   Διαγραφή
 5. ο κυριος Βικόπουλος μας ενημερώνει πως προδιδει το ΚΚΕ, όχι μόνο τον Μπελογιάννη αλλά και τον ίδιο τον Μαρξ.Βεβαίως.
  Καμία ανησυχία Βικ.θα βγει ο Συριζα,να σε προσλάβει.

  http://www.ertopen.com/eidiseis/item/17924-h-proanaggelia-mias-ksafnikis-anagnorisis#.Uzanoc5YNbR  φουεντε οβεχουνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @φουεντε οβεχουνα:
   Έχει τάξει επαναπροσλήψεις στην πρώην ΕΡΤ ο Σύριζα. Δεν είναι τυχαίο πως οι "αυτοδιαχειριζόμενοι" έχουν γίνει πιο κίτρινοι και από την Αυγή την ίδια....

   Διαγραφή