Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014

Who Makes the Nazis? Ουκρανία, Απρίλης 2012

Από την ταινία "Ο αγώνας"
Η Ουκρανία μπλοκάρει ταινία για τον ποδοσφαιρικό αγώνα με τους Ναζί
CBS News, 10 Απρίλη 2012
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Κιέβο, Ουκρανία - Τον αγώνα τον γνωρίζουν όλοι οι Ουκρανοί: Είναι ο "Αγώνας θανάτου" του 1942, όταν οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές του Κιέβου νίκησαν μια ομάδα Ναζί κατακτητών και λέγεται πως πλήρωσαν για αυτό με τη ζωή τους.

Όμως οι Ουκρανικές αρχές πάγωσαν την κυκλοφορία μιας ταινίας που απεικονίζει την Σοβιετική αυτή αψήφιση της Ναζιστικής Γερμανίας επειδή ανησυχούν πως θα ξυπνήσει εκρηκτικά συναισθήματα λίγες βδομάδες πριν η Ουκρανία φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012.
Ηνωμένα Έθνη: Εκεί, στις 21 Δεκέμβρη 2012, καταψηφίστηκε η πρόταση της Ρωσίας για καταδίκη της Ηρωοποίησης του Ναζισμού. Κατά της καταδίκης ψήφισαν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Όλες οι χώρες της ΕΕ (και η Ελλάδα, όπως και η υπό κυβέρνηση ΑΚΕΛ Κύπρος) απείχαν από την ψηφοφορία και έτσι δήλωσαν επίσημα ότι δεν αποστρέφονται την ηρωοποίηση του Ναζισμού.

Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η ταινία "Ο αγώνας," η οποία εξαίρει τον ηρωισμό των Ουκρανών ποδοσφαιριστών αλλά παριστάνει πολλούς από τους κατοίκους του Κιέβου ως συνεργάτες των Ναζί θα έδινε στα ουκρανικά ακροατήρια εσφαλμένη εικόνα της χώρας τους και της ιστορίας τους.
Κερκίδα ποδοσφαιρικού γηπέδου, Κίεβο 2007

Κάποιοι ειδικοί φοβούνται ακόμα ότι η ταινία μπορεί να δημιουργήσει εχθρότητα προς τους Γερμανούς οπαδούς ποδοσφαίρου, καθώς η Ουκρανία φιλοξενεί πολλούς αγώνες όπου παίζει η εθνική ομάδα της Γερμανίας. 

Η ταινία αφηγείται τον αγώνα της 9ης Αυγούστου του 1942, όπου βρέθηκαν αντιμέτωπες μια ομάδα της Βέρμαχτ με τους παίχτες της καλύτερης ομάδας του Κιέβου, της Δυναμό, μαζί με άλλους αθλητές. Η Ουκρανική ομάδα κέρδισε με 5-3, παρά τις επανελειμμένες προειδοποιήσεις από τα SS ότι πρέπει να χάσουν από τους κατακτητές. Γρήγορα, τα περισσότερα από τα μέλη της ομάδας συνελλήφθηκαν. 
Από τις κερκίδες κατά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 2012, σε αγώνα όπου έπαιζε η Πολωνία

"Για μερικά πράγματα αξίζει να πεθάνεις," λέει στην ταινία ο ηθοποιός που παίζει τον αρχηγό της ποδοσφαιρικής ομάδας Νικολάι Ράνεβιτς, με τα μάτια του να γεμίζουν δάκρυα, καθώς πείθει την ομάδα του να νικήσει τους Ναζί, επιδεικνύοντας αντίσταση και πατριωτισμό.
Ο "ιστορικός" και "ειδικός" επί του "Ουκρανικού λιμού" Ρόμπερτ Κόνκουεστ βραβεύεται με το  "μετάλλιο της ελευθερίας" στον Λευκό Οίκο από τον Τζορτζ Μπους το 2005. Είκοσι χρόνια πριν, το 1985, ο πατέρας του Τζορτζ Μπους υποδεχόταν στον Λευκό Οίκο ως ήρωα τον Ουκρανό Ναζί και σφαγέα Εβραίων Γιάροσλαβ Στέτσκο. Απευθυνόμενος στους Εβραίους του Λβοφ, ο Στέτσκο είχε γράψει σε προκήρυξη: "Υποδεχτήκατε τον Στάλιν με λουλούδια. Θα πετάξουμε τα κεφάλια σας στα πόδια του Χίτλερ."

Ένας Σοβιετικός δημοσιογράφος βάφτισε τον αγώνα "Αγώνα του θανάτου" και οι Σοβιετικές αρχές καλλιέργησαν επί μακρόν τον θρύλο πως όλη η ομάδα εκτελέστηκε από τους Ναζί λίγο μετά. Έξω από το στάδιο της Δυναμό βρίσκεται μνημείο στη μνήμη αυτών των ποδοσφαιριστών.

Τώρα, οι ιστορικοί λένε ότι αν και ήταν αναμφισβήτητα γενναία η νίκη επί της ποδοσφαιρικής ομάδας των Ναζί, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι εκτελέστηκαν σε αντίποινα όλοι οι παίχτες. 

Εννιά από τους ποδοσφαιριστές συνελλήφθηκαν μέσα σε μια βδομάδα μετά τον αγώνα. Ένας από αυτούς πέθανε στα κρατητήρια και άλλοι τρεις εκτελέστηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Κιέβου περίπου έξι μήνες μετά, σύμφωνα με τον Volodymyr Prystaiko, έναν πρώην αξιωματικό ασφάλειας της ΕΣΣΔ, που έγραψε βιβλίο για τον αγώνα.
Ο Γερμανός αναθεωρητής της ιστορίας Έρνστ Νόλτε, ο οποίος ξεκίνησε από την θέση ότι οι θηριωδίες του ναζισμού ήταν απλώς αντιδράσεις στις θηριωδίες των Μπολσεβίκων και κατέληξε στη θέση ότι πιθανόν να μην συνέβη ποτέ το Ολοκαύτωμα

Οι Γερμανοί ερευνητές συμπέραναν το 2005 ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν τον θάνατο των τριών ποδοσφαιριστών με τον αγώνα

Ο διανομέας της ταινίας ήθελε "Ο Αγώνας" να κάνει πρεμιέρα στην Ουκρανία στις 3 Μάη [2012] και η Κρατική Υπηρεσία για τον Κινηματογράφο θα ανακοίνωνε αν εγκρίνει την ταινία την περασμένη εβδομάδα. Αλλά η εκπρόσωπός της Larisa Titarenko δήλωσε την Πέμπτη ότι θα πάρει άλλες 25 μέρες για να αναλυθεί η ταινία.
Ο Ουκρανός εθνικιστής Mykola Lebed. Ενεπλάκη στη δολοφονία Πολωνού υπουργού από την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών το 1934. Διέφυγε από τη φυλακή με την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία το 1939. Διενήργησε εθνοκάθαρση σε βάρος μη ουκρανικών πληθυσμών. Οι Αμερικανοί τον βοήθησαν να διαφύγει στο Μόναχο μαζί με την οικογένειά του. Εργάστηκε για τη CIA και για την διείσδυσή της στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Η CIA τον προστάτευσε από έρευνες για τα εγκλήματα πολέμου, αρνούμενη κάθε σύνδεσή του με τους Ναζί και παρουσιάζοντάς τον ως Ουκρανό πατριώτη. Πέθανε το 1998 στο Νιού Τζέρζεϊ.

Ο Yaroslav Pidhora-Gvyazdovskiy, μέλος της ειδικής επιτροπής που εξετάζει τον "Αγώνα" δήλωσε πως πρότεινε την απαγόρευση της ταινίας διότι καλλιεργεί εθνοτικές συγκρούσεις. Οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες που συνεργάζονται με τους Ναζί μιλούν Ουκρανικά, ενώ οι αξιοθαύμαστοι χαρακτήρες μιλούν Ρώσικα και αντιστέκονται άφοβα στους κατακτητές, είπε.

Ο ανεξάρτητος κριτικός κινηματογράφου Volodymyr Voitenko δήλωσε πως η ταινία πρέπει να απαγορευτεί.

"Είναι ιδεολογική προπαγάνδα, μέρος της νεο-ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Ρωσίας", δήλωσε ο Voitenko. "Είναι πολιτικό ζήτημα και το κράτος πρέπει να αποφασίσει αν θα επιτρέψει να το φτύνουν στα μούτρα ή όχι."

Ο παραγωγός της ταινίας Dmitry Kulikov κατηγόρησε τους Ουκρανούς αξιωματούχους της ειδικής επιτροπής για τον κινηματογράφο ότι ενδίδουν στην πίεση "ακραίων εθνικιστικών ομάδων".
Ο Αμερικανός Γερουσιαστής και υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2000, Τζον Μακκέιν, απευθύνεται στα πλήθη μαζί με τον ηγέτη των Ουκρανών φασιστών του Svoboda Oleg Tyahnybok και χαριεντίζεται μαζί του σε δείπνο.

"Τίποτε αντι-Ουκρανικό δεν υπάρχει στην ταινία", είπε απ' το τηλέφωνο απ' τη Μόσχα ο Kulikov. Φτιάξαμε μια ταινία για μια ηρωική πράξη των Ουκρανών και των κατοίκων του Κιέβου στη διάρκεια του πολέμου." 
Μερικοί ειδικοί φοβούνται ότι η ταινία -- όπου θαρραλέοι Ουκρανοί ποδοσφαιριστές αντιστέκονται σε γερμανόφωνους Ναζί αθλητές μπροστά στο σκηνικό τεράστιων αγκυλωτών σταυρών μπορεί να δημιουργήσει αντι-Γερμανικά αισθήματα πριν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί από τις 8 Ιούνη ως τις 1 Ιούλη. 

Ο πολιτικός αναλυτής Volodymyr Fesenko είπε πως η ταινία μπορεί να προκαλέσει τους επιθετικούς οπαδούς ποδοσφαίρου.

"Πάντα υπάρχουν άνθρωποι --χούλιγκαν-- που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να εκφράσουν την επιθετικότητά τους, και μπορεί κάποιους απ' αυτούς να τους επηρεάσει η ταινία", είπε ο Fesenko.


7 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Who makes the Nazis?

   -Στο χθεσινό άρθρο του Μπογιόπουλου:
   http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/215761,%C2%ABSidhroyn_parapetasma%C2%BB__.html

   -Ανάμεσα στα σχόλια υπήρχε και αυτό:

   « Συριζα δαγκωτό
   Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014, 15:59

   Όλα σωστά εκτός από ένα: Αν η Σοβιετική Ένωση ήταν όντως ένας Παράδεισος για τους εργάτες και τους λαούς της, και όχι μια μεγάλη φυλακή, οι μισοί Ουκρανοί ίσως δεν θα πήγαιναν με τους Ναζιστές.

   Και ρωτάμε: Από που ξεφύτρωσαν όλα αυτά τα ποικιλώνυμα φασισταριά; Εβδομήντα χρόνια σοσιαλισμός και "λαικής εξουσίας" δεν έφτασε να πιστέψουν, έστω, σε μια ανθρωπιά;

   Αν υπήρχε αληθινός σοσιαλισμός και ελευθερία, τότε ο λαός θα είχε τουλάχιστον εξευγενιστεί, θα είχε ένα πολιτικό κριτήριο να καταλάβει ότι σήμερα γίνεται μαριονέτα στα χέρια ξένων καπιταλιστών.

   Απλά. Ούτε σοσιαλισμός ούτε λαϊκή εξουσία υπήρχε. Υπήρχε αστυνομικό κράτος ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ του λαού και πολύ γκουλάγκ και Γολοντόμορ, λιμός εκατομυρίων.(Μην το αρνηθείτε. Όλη η Ουκρανία βοά, παντού έχουν μνημεία για τους πεθαμένους από πείνα, ο Γραμματέας του ΚΚΟυκρανίας, το έχει παραδεχτεί. Γκουγκλάρετε εικόνες για Голодомор και δείτε) »


   - Ο αντικομουνισμός δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των συνηθισμένων υπόπτων...


   -υ.γ1 Επειδή το σκέφτηκα και εγώ μήπως ο σχολιαστής «Συριζα δαγκωτό» είναι κανένα φασιστοτρολάκι χρυσαυγίτικης προέλευσης που χρησιμοποιεί το όνομα αυτό για να κάνει αντικομουνισμό από τα «αριστερα» το έψαξα λίγο παραπάνω...
   Και βρήκα οτι είναι φασιστοτρολάκι «Συριζαικής» προέλευσης...

   « Συριζα δαγκωτό
   Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014, 19:45
   Ανθέλληνες είναι οι Δεξιοί και ακροδεξιοί ναζιστές, οι κασιδιαρέοι πολιτικάντηδες.
   Αγγελικη, μην τη ψάχνεις, ο Σύριζα θα βγεί και θα ψάχνεσαι. »

   -Αυτό είναι ένα ενδεικτικό από τα πολλά που έχει γράψει όντας συχνός σχολιαστής στον eniko.Όποιος δεν πείστηκε google it...


   WrongTendency

   Διαγραφή
  2. Με τον κίνδυνο να πιαστώ εκτός θέματος θα σημειώσω:
   Η στοχοποίηση ενός ολόκληρου λαού ή ενός κράτους είναι ο εξωτερικός φασισμός που έχει επιλέξει σήμερα ο Ιμπεριαλισμός του χρηματιστικού κεφαλαίου. Εμφανίζει ως υπανάπτυκτα, μη δημοκρατικά, αποδιοπομπαία ολόκληρα κράτη και λαούς μαζί με τις κυβερνήσεις τους. Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, Συρία και θα ακολουθήσουν μάλλον Βενεζουέλα, Ουκρανία;
   Μην το κάνουμε αυτό και εμείς και ακόμη χειρότερα μην το αφήνουμε να γίνεται μπροστά στα μάτια μας.

   Η απάντηση λοιπόν σε κάθε ερώτηση για την φασιστοποίηση των πρώην σοσιαλιστικών λαών βρίσκεται στο γεγονός της μικροαστικοποίησης μεγάλων μαζών των κοινωνιών τους. Κατά την σοσιαλιστική περίοδο δεν υπήρχε η μικροαστική τάξη που ξαναδημιουργήθηκε με την αντεπανάσταση των καπιταλιστών.
   H βάση που του δίνει μάζα του φασισμού, όπως και στον 20ο αιώνα είναι οι μικροαστοί, δεδομένης της διπλής τους φύσης, που πολλές φορές έχει επισημάνει ο Λένιν.
   Μπροστά στην τρομοκρατική επίθεση (το δόγμα του σοκ) των πιο αντιδραστικών κύκλων του χρηματιστικού κεφαλαίου οι μικροαστοί λόγω του εξτρεμιστικού τους χαρακτήρα αγανακτούν από τον φόβο να χάσουν την θέση τους στην περίοδο της κρίσης. Το φόβο αυτό οι μικροϊδιοκτήτες τον εκφράζουν σε όλες τους τις συμμαχίες και με την εργατική τάξη και με την αστική. Ο εξτρεμισμός τους καθορίζεται επίσης και από την πραγματική φύση αυτής της τάξης, από την αστάθεια της θέσης της, της κερδοσκοπικής δυνατότητας να ανέλθει στην τάξη των εκμεταλλευτών και σε περίπτωση αποτυχίας με μεγάλη πιθανότητα να γκρεμοτσακιστεί στις γραμμές των στερούμενων μέσων παραγωγής, των προλετάριων. Αυτή η αστάθεια γεννά τον τυχοδιωκτισμό, την κυριαρχία των άκρων στο χαρακτήρα αυτής της τάξης. Συζητώντας τη δυνατότητα φασιστικοποίησης σε εμάς και σε όλο τον κόσμο, δεν μπορούμε να αμελήσουμε τη θέση αυτής της τάξης. Ως εργαζόμενοι, είναι πιθανοί και ευπρόσδεκτοι σύμμαχοι των εκμεταλλευομένων, αλλά και το κεφάλαιο παλεύει να αποκτήσει τη στήριξή τους, εφόσον είναι ιδιοκτήτες.

   Να λοιπόν γιατί η κρίση γεννά τον φασισμό: όταν η μάζα των μικροαστών αρνείται να δεχτεί την μοίρα της πως ήρθε πολύ κοντά στην εργατική τάξη: - «Είμαι καπάτσος θα τα καταφέρω ακόμα και τώρα. Δεν θα γίνω εργάτης για να με εκμεταλλεύονται για ένα κομμάτι ψωμί.»
   Παράλληλα δεν πείθεται πάλι από τις σειρήνες των αστών πως με προσπάθεια και μπόλικη τύχη θα τα καταφέρει να πλουτίσει. Είδαν την κοροϊδία και την κλεψιά - εκτός του ονείρου και ολόκληρου του βιού τους - από τους αστούς και ιδιαίτερα από το χρηματιστικό κεφάλαιο και δεν διστάζουν να του δώσουν πρόσωπα είτε ονομάζοντάς το τραπεζίτες, είτε πουλημένους πολιτικούς και διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς.

   Εκεί ο φασισμός τους δίνει λύση δείχνοντας ως υπαίτιο εσωτερικά το εργατικό κόστος που δεν τους έδωσε την δυνατότητα να επιχειρήσουν, τους εβραίους, μασόνους, ελοχιμ και νεφελιμ που θέλουν γενικά το κακό τους και εξωτερικά τους υποανάπτυκτους λαούς , τους μισητούς που δεν τους αφήνουν να προοδεύσουν και έχουν κατακλύσει την χώρα ως λαθρομετανάστες.
   Η κρίση έχει την τάξη που απευθύνεται απέναντί της και δεν είναι άλλη από την μικροαστική ή «μεσαία» τάξη για τους λαοπλάνους. Όχι τόσο γιατί η εργατική τάξη είναι «μαθημένη» στην φτώχεια και της λείπουν διαχρονικά οι καταθέσεις σε τράπεζα, όσο στο εκρηκτικό ταμπεραμέντο των μικροαστών που κάνουν για το παραμικρό ωσάν τους πάτησαν τον κάλο και σκούζουν από την αρχή της κάνοντας φασαρία μόνον.

   Τα καθήκοντα μας θα πρέπει να είναι ιεραρχημένα και πρώτο και καλύτερο της εργατικής τάξης να οργανωθεί «για τον εαυτό της». Όποιος μικροαστός συνειδητοποιήσει το «δούλεμα» καλώς να ορίσει και να συμμαχήσει μαζί της.
   Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα ας μείνει χώρος για να λέμε τα πράματα με το όνομά τους και ίσως κάποιος της «μεσαίας» ακούγοντάς μας συνειδητοποιήσει την πραγματική του θέση.

   Ιδομενεύς

   Διαγραφή
  3. Ιδομενέα Γκοσβάιλερ, κατάλαβες τι έγραψες;

   «Εμφανίζει ως υπανάπτυκτα, μη δημοκρατικά, αποδιοπομπαία ολόκληρα κράτη και λαούς μαζί με τις κυβερνήσεις τους. Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, Συρία και θα ακολουθήσουν μάλλον Βενεζουέλα, Ουκρανία; Μην το κάνουμε αυτό και εμείς και ακόμη χειρότερα μην το αφήνουμε να γίνεται μπροστά στα μάτια μας.»

   Διαγραφή
  4. Κλεμμένο από Ρώσο και όχι του Γκοσβάιλερ είναι αλλά μην το κάνουμε αυτό το θέμα. Το εύρημα είναι στην απάντηση "γιατί φασίστες παρουσιάζονται στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες;"
   Είπα να απαντήσω πως αυτό γίνεται γιατί μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού δημιουργήθηκε μικροαστική τάξη στις χώρες αυτές και η κρίση την διαμορφώνει σε φασίστες για χάρη των αστών.
   Η Αρχή πως οι αστοί (σήμερα το πιο αντιδραστικό κομμάτι τους - το χρηματιστικό κεφάλαιο) δημιούργησαν τον φασισμό ως μία λύση στο σάπισμα και τον θάνατο του καπιταλισμού παραμένει Γκοσβάιλερ.
   Η βάση του φασισμού να αντλεί μικροαστούς ως κρέας στα κανόνια του παραμένει γεγονός διαχρονικό.
   Νομίζω πως οι ορισμοί του Δημητρόφ και οι επεξηγήσεις του Γκοσβάιλερ μας δίνουν όλα τα εργαλεία για την κατανόηση του φασισμού.
   Μην χαθούμε σε λεπτομέρειες, ειδικά τώρα που σχολιάζουμε αλλά αν έχω κάνει λάθος σε παρακαλώ να μου το πεις.

   Ιδομενεύς (σκέτος και αρχαϊζόμενος)

   ΥΓ. Θα ξαναβρούμε μπροστά μας το θέμα αν μπορεί να υπάρξει εξωτερικός φασισμός χωρίς εσωτερική εμφάνιση στο μέλλον. Προς το παρών βλέποντας την Αμερική η απάντηση έρχεται εύκολα.

   Διαγραφή
 2. http://www.youtube.com/watch?v=n2PTeUBCPAQ

  Natural Born Killers...

  Βασίλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. https://docs.google.com/file/d/0B0IOACS11E_UTFR6aFBKaXZVT00/edit?pli=1

  Νέα προβοκάτσια από ΧΑ αυτή τη φορά. Με ένα πρόχειρο Google βρήκα σχετικά links σε φασιστόsites, αλλά του 2013.

  http://typografeio.blogspot.gr/2014/02/blog-post_373.html
  http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2013/09/blog-post_1739.html

  Αυτό είναι της Πέμπτης.
  http://www.dou.gr/articlext.php?a=7910715

  ΥΓ. Αντώνη σβήσε το άλλο που πρωτοπόσταρα αν μπορείς, δεν το χρησιμοποιώ πια, από βιασύνη μπήκε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή