Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Αποκολοκύνθωση Reloaded

Lenin Reloaded, 19 Απριλίου 2013:


Βίτσας: Φραστικό λάθος Τσίπρα η αποβουτύρωση αποδελτίωση αποθαλάσσωση αντιμωλία «αναστολή» του Μνημονίου

Μιλώντας για διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από το γραφείο Τύπου της ΝΔ, ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ότι η αναφορά Τσίπρα στον συνέδριο το Economist για αναστολή -αντί κατάργηση ή ακύρωση- του Μνημονίου ήταν ένα φραστικό λάθος.

Από τον Μάρτιο του 2010 η θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ίδια, δηλαδή να απολεπιστεί αποδομηθεί αποψιλωθεί αποξηρανθεί ακυρωθεί το μνημόνιο και να ανασκολοπιστεί αντιπαραβληθεί διυλιστεί διαλυθεί διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους όπως έγινε το 1953 με τη Γερμανία, ανέφερε ο Δ.Βίτσας, μιλώντας στον Σκάι.

«Ανάλογα με το ακροατήριο τη χώρα, την ήπειρο, το συνομιλητή αρχίζει και η φρασεολογία του Τσίπρα. Έχει να κάνει αυτό με τις δυσκολίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν τις θέσεις του», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Σε αντίστοιχη συζήτηση στη ΝΕΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Είπαμε ό,τι λέγαμε πάντα. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην καρατόμηση καθίζηση ρυμούλκηση κατάργηση, την αντιπαραβολή αρωγή αντιμετάθεση αναστολή, την εξάρθρωση κωλονοσκόπηση αντιποίηση άρδευση αντικατάσταση κλπ. Έχουν φτωχύνει τον ελληνικό λαό, μην φτωχύνουν και το λεξιλόγιό μας».

Είναι τελείως ομόσπονδο καταθλιπτικό αρτιμελές διαφορετικό το κατουρώ καθαγιάζω καβατζώνω «καταργώ» από το αφορίζω αράζω ανταριάζω «αναστέλλω», ανέτειλαν αντιμήνυσαν αντιπαρήλθαν αντέτειναν ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης και ο γραμματεάς της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος σημείωσε για τον Αλέξη Τσίπρα:

«Στο Κερατσίνι θα έλεγε ‘θα το φάμε καταπιούμε βατέψουμε μπαλαμουτιάσουμε σκίσουμε’. Στον Economist είπε θα το αναδιπλώσω αναπροσαρμόσω αναβαθμίσω αναπέμψω ‘αναστείλω’. Μιλάει ανάλογα με το ακροατήριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αφήνει να ξέρουμε τι θα κάνει με το Μνημόνιο».

Εφορία Έφοδος Ερίτιμος Ελευθεροτυπία

"Ανατίμηση όχι, Αναδιάρθρωση όχι, Αναπροσαρμογή όχι, Αναρρόφηση όχι, Αναθεώρηση... Γράφε, θα κάνουμε Αναθεώρηση του Μνημονίου!"

Τσίπρας: Αν εκλεγώ πρωθυπουργός το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι αναθεώρηση του Μνημονίου
07.02.2014 14:29
Πολύ μακριά από τις απειλές ότι θα σκίσει το Μνημόνιο, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από τη Ρώμη απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, για το ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει αν εκλεγεί πρωθυπουργός, απάντησε «θα είναι η αναθεώρηση του χρεοκοπημένου Μνημονίου».

«Θα είναι η αναθεώρηση του χρεοκοπημένου μνημονίου που επεβλήθη στην Ελλάδα αλλά και όλης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας, παράλληλα, πως πως η λύση στην κρίση δεν είναι να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώΗ διέξοδος δεν είναι να εγκαταλείψουμε το ενιαίο νόμισμα. Εργαζόμαστε, αντιθέτως, για ένα νέο κοινωνικό σύμβολο της ηπείρου μας, για την απασχόληση και την ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά.Από το σκίσιμο του μνημονίου στην... επαναδιαπραγμάτευση

Μια προφανέστατη –ακόμη και για τους πλέον καλόπιστους στην οπορτουνίστικη φλυαρία του ΣΥΡΙΖΑ– αντίφαση της στάσης του κ.Τσίπρα είναι η θέση του κόμματος του αναφορικά με το περίφημο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Μια θεμελιώδης απάτη είναι ο διαχωρισμός «μνημονίου» και «δανειακής σύμβασης», λες και πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στις 20 Μάη 2012, ο κ.Τσίπρας δήλωνε επί λέξει: «ένα θέμα είναι η δανειακή σύμβαση και ένα άλλο θέμα είναι το μνημόνιο» [1], υποσχόμενος την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου («Κι έρχεται μια νέα κυβέρνηση που λέει ότι παγώνω την εφαρμογή του με νόμο και πάει στην Ευρώπη και τους λέει: τώρα ήρθε η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης»). Μόλις δύο μέρες πριν, στις 18 Μάη, ο ίδιος κ.Τσίπρας σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Guardian έλεγε πως το πρώτο πράγμα που θα έκανε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν «να σκίσει το μνημόνιο» [2]. Τον περασμένο Γενάρη, έπειτα απ' την συνάντηση του με το γερμανό υπουργό οικονομικών διαβεβαίωνε προς όλες τις κατευθύνσεις πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση» [3], κάτι που το επανέλαβε μόλις προ λίγων ημερών σε ομιλία του στο Λονδίνο. Εδώ, λοιπόν, τίθενται δύο βασικά ζητήματα:

Το πρώτο είναι η προφανής προσπάθεια να αποσυνδεθεί το μνημόνιο (δηλαδή τα μέτρα λιτότητας) από τη δανειακή σύμβαση. Πως θα γίνει όμως αυτό την στιγμή που η ίδια η Δανειακή Σύμβαση θεωρεί την εφαρμογή των όρων του μνημονίου ως προαπαιτούμενο, όταν μνημόνιο και σύμβαση δανείου είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος; Στην σελίδα 59, παράγραφο 8 της Δανειακής Σύμβασης διαβάζουμε: «Η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο...». Τι εννοεί, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλάει για «κατάργηση» του μνημονίου, αλλά επαναδιαπραγμάτευση της Δανειακής Σύμβασης; Ότι θα πείσει την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους πιστωτές της χώρας να συνεχίζουν να δανείζουν αλλά... χωρίς μέτρα λιτότητας, χωρίς σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, πως θα υπογράψει μια νέα δανειακή σύμβαση με μέτρα λιγότερο επαχθή για το λαό;

Το δεύτερο είναι η συνεχής εναλλαγή των θέσεων που εκφράζει τόσο ο κ.Τσίπρας όσο και κορυφαία στελέχη του κόμματος του. Αντιφατικές εναλλαγές μεταξύ «κατάργησης» και «αναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου. Πρόκειται για διατήρηση σκόπιμης θολούρας με σκοπό να προσελκύσει μέρος της ριζοσπαστικοποιημένης εργατικής τάξης (“κατάργηση”) αλλά και να χαϊδέψει τα αυτιά του μικροαστισμού (“αναδιαπραγμάτευση”) στον οποίο στηρίζεται εκλογικά. Ας δούμε ορισμένες από τις κατά καιρούς αναφορές:

− «Πρέπει να πάμε σε μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση των πάντων», Γιάννης Δραγασάκης στον ΣΚΑΪ, 29.4.2012.

− «Αυτό που εμείς θα κάνουμε, καταρχάς ως κυβέρνηση, είναι να ακυρώσουμε τα μνημόνια [...] θα ακυρώσουμε τα μνημόνια με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή- είναι άμεσο μέτρο», Παναγ. Λαφαζάνης, Βήμα FM, 18.5.2012.

− «Εάν είχαμε νικήσει, δε θα είχαμε ακυρώσει το Μνημόνιο, αλλά θα το είχαμε εξ ολοκλήρου αναδιαπραγματευθεί», Γιωργ. Σταθάκης, υπεύθυνος τομεάρχης ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, latribune.fr, 29.6.2012.

− «Εμείς έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα [...] Ένα πολιτικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο. Και στη βάση του οποίου θα αναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση με τους εταίρους μας», Αλέξης Τσίπρας, Ομιλία Ελλην/αμερικανικό επιμελητήριο, 4.12.2012.

− «Η κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων. Και μιλάμε για μονομερή ακύρωση των μνημονίων, όχι για να επαναδιαπραγματευθούμε ένα δήθεν ¨καλό¨ μνημόνιο αλλά για να τερματίσουμε κάθε μορφής μνημονιακή δέσμευση», Παν. Λαφαζάνης, Εφημ. “Το Χωνί”, 9.12.2012.

− «Κατάργηση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης», Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ, 19.1.2013.

− «SYRIZA has stated that a future government will put a stop to the austerity policies (σ.σ: θα βάλει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας – προσωρινό; μόνιμο;) while, at the same time, renegotiating the loan agreement with our creditors», Αλ. Τσίπρας, Λονδίνο 16.3.2013.

Σε αυτήν την σκόπιμη θολούρα της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ περί «κατάργησης», «αναδιαπραγμάτευσης» και «επαναδιαπραγμάτευσης» των μνημονίων προστίθενται συχνά-πυκνά δηλώσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης των μνημονίων της τρικομματικής κυβέρνησης με κάποιο... άλλο μνημόνιο. Για παράδειγμα, ο υπεύθυνος τομεάρχης ανάπτυξης του κόμματος Γ. Σταθάκης δήλωνε στις 31 Μάη 2012 πως «ισχύει η πρόταση κατάργησης του μνημονίου. Φυσικά θα διατηρήσουμε τη χρηματοδότηση με επαναδιαπραγμάτευση συνολική» [4]. Τι προαπαιτεί όμως, σύμφωνα με τον κ.Σταθάκη, αυτή η «συνολική επαναδιαπραγμάτευση»; Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος: «Το αντάλλαγμα (σ.σ: εννοεί για μια πιθανή νέα αναδιάρθρωση του χρέους) που λογικά μπορεί να ζητηθεί, είναι ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης σε συνθήκες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας» [5]. Με απλά λόγια ένα νέο μνημόνιο, που για λόγους “αριστερής” πολιτικής ορθότητας το βαφτίζει «πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης». Ο ίδιος ο κ.Τσίπρας άλλωστε είχε δηλώσει πως η αποτυχία του μνημονίου συνίσταται στο γεγονός ότι... δεν έπιασε τους στόχους του: «Πιστεύουμε ότι το μνημόνιο είναι απολύτως αποτυχημένο, γιατί το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τα δυόμισι αυτά χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους τους», Αλέξης Τσίπρας στο CNN, 13 Νοέμβρη 2012. Δηλαδή, για τον κ.Τσίπρα, το μνημόνιο «είναι απολύτως αποτυχημένο», όχι γιατί αποτελεί de facto μέτρο με αποκλειστικό στόχο την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος προς όφελος των μονοπωλίων, αλλά διότι «δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους τους». Από τα λεγόμενα του κ.Τσίπρα – όπως και παραπάνω του κ.Σταθάκη – βγαίνει το συμπέρασμα ότι υπάρχει και «καλό μνημόνιο», υπάρχει δηλαδή και λιγότερο επώδυνος τρόπος δημοσιονομικής προσαρμογής στις απαιτήσεις της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, που μπορεί να προκύψει από μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Άλλο ένα δείγμα για το τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την «επαναδιαπραγμάτευση» της δανειακής σύμβασης – επαναδιαπραγμάτευση για ένα άλλο μίγμα διαχείρισης της κρίσης.

6 σχόλια:

 1. Τι θα του κάνει του Μνημονίου ο Αλέξης; Το φλέγον ερώτημα της πενταετίας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μακιγιάζ, lifting, botox...;


   Μάνος

   Διαγραφή
  2. Μανικιούρ, πεντικιούρ, χαλάουα, ρέικι, σπα, σάουνα, σιάτσου;

   Διαγραφή
 2. Να σημειωθεί ότι από σήμερα μπήκε κ καινούργια λέξη για το τι επιδιώκουν για το χρέος.

  Ε-Λ-Α-Φ-Ρ-Υ-Ν-Σ-Η

  Ελάφρυνση του χρέους τουλάχιστον κατά 60% ζητεί ο Αλ. Τσίπρας
  http://www.naftemporiki.gr/story/763419

  Ειπώθηκε σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου.
  Πάει η διαγραφή, πάει το κούρεμα. Ήρθε η ελάφρυνση...

  ρα

  ----------

  Συλληπητήρια στους οικείους του Ορέστη Κολοζώφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις

  1. 
   Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Ορέστη Κολοζώφ
   Δημοσίευση: Παρ, 07/02/2014 - 22:22
   Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 07/02/2014 - 22:30
   pdf
   email
   Print


   «Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει με μεγάλη θλίψη την απώλεια του συντρόφου μας Ορέστη Κολοζώφ. Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ αφιέρωσε τη ζωή του στη μεγάλη υπόθεση για το δίκιο του λαού, για το σοσιαλισμό, παλεύοντας σταθερά μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

   Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ γεννήθηκε στις 6 Ιούνη του 1940 στην Αλεξανδρούπολη του Εβρου, από οικογένεια κομμουνιστών. Από τα παιδικά του χρόνια γαλουχήθηκε με τα ιδανικά του σοσιαλισμού και τους αγώνες του ΚΚΕ στη χώρα μας. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο το 1952 στην Αλεξανδρούπολη. Από το 1955 ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου τελείωσε το γυμνάσιο το 1959 και έφυγε το 1960 για την Ιταλία. Τέλειωσε τις σπουδές του ως Φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Πίζας.

   Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ από το 1963 υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και το 1967 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

   Στην Ιταλία μέχρι την δικτατορία του '67 διετέλεσε συνδικαλιστικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Ρώμης, καθώς και Γραμματέας της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας. Η δικτατορία τον βρήκε στην Ιταλία, όπου ήταν μέλος του Γραφείου της ΕΔΑ Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης και είχε την ευθύνη από το Κόμμα της δουλειάς για τους φοιτητές της Ιταλίας και αργότερα της Δυτικής Ευρώπης. Διετέλεσε επίσης μέλος του Γραφείου των Οργανώσεων στο Εξωτερικό του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με ευθύνη για το φοιτητικό κίνημα των Ελλήνων στο εξωτερικό.

   Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στο 10οκαι 11ο Συνέδριο τακτικό της μέλος. Από το 10οέως το 11οΣυνέδριο διετέλεσε μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου από το 11ο μέχρι το 12ο Συνέδριο. Από το 12ομέχρι και το 17ο Συνέδριο του Κόμματος διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Από το 1975 δούλεψε κομματικά στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και από το 1978 έως το 17οΣυνέδριο υπήρξε υπεύθυνος του. Εκλέχτηκε βουλευτής του Κόμματος για πρώτη φορά το 1993 και διετέλεσε υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

   Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε με πίστη και σεμνότητα την πάλη του λαού, στήριξε και πάλεψε για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος ενάντια στις προσπάθειες διάλυσής του από τους οπορτουνιστές τόσο στην περίοδο του 1968 όσο και την περίοδο 1989 - 1991.

   Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύντροφό του Μαριέλλα, το γιό του Γιώργο, τους συγγενείς και τους οικείους του.

   Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 3.30 μ.μ. στο νεκροταφείο της Καισαριανής και θα είναι πολιτική».
   http://www.902.gr/eidisi/politiki/36920/anakoinosi-tis-ke-toy-kke-gia-thanato-toy-s-oresti-kolozof

   Διαγραφή
 3. ... απάντησε «θα είναι η αναθεώρηση του χρεοκοπημένου Μνημονίου». Σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης στα ιταλικά, η λέξη που χρησιμοποιείται εκεί μπορεί να έχει και την ερμηνεία της "(επαν-)εξέτασης" ή της "διόρθωσης" ... δηλαδή ακόμη χειρότερα.

  Το ανέκδοτο, πάντως, από την επίσκεψη του Τσίπρα στην Ιταλία πρέπει να είναι οι εντελώς αποτυχημένες μεταφράσεις από τον (καταφανέστατα) ερασιτέχνη διερμηνέα που τον συνόδευε. Ο καυμένος μετέγγραφε (και δεν μετάφραζε) τα ψιλο-μάγκικα ελληνικά του Τσίπρα στα "ιταλικά" με προφορά εγκαστρίμυθου! Όχι πως θα ήταν εύκολο ακόμη και για επαγγελματία διερμηνέα να κάνει σωστή δουλειά αντιμετωπίζοντας ομιλία άνευ χειρογράφου του Τσίπρα. Θα εντυπωσιαστώ αν μάθω ότι οι παρευρισκόμενοι Ιταλοί στο χάπενινγκ κατάλαβαν γρι από ό,τι είπε το παλλικάρι.

  Τώρα που μπλέκει με τον Βέντολα (κάτι σαν Βέλτσος του πεζοδρομίου), να δούμε πώς θα καταφέρουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή