Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Κύπρος: Αμερικανικές κινήσεις και ελιγμοί

Aυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία
7/2/2014

Με μια αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την παρενόχληση του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Με την παρέμβαση αυτή, οι ΗΠΑ -για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια- παρείχαν στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ζήτησαν να μη δημιουργούνται εντάσεις και υπερασπίστηκαν το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.


Oπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, «υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες ανοικτά των ακτών της. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του νησιού θα πρέπει να μοιραστούν δίκαια ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας». Επικαλούμενη δήλωση της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, η κ. Ψάκι πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται οι ενέργειες που ενδέχεται να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή». Οπως είναι γνωστό, το νορβηγικό σεισμογραφικό Princess παρενοχλήθηκε το περασμένο Σάββατο από τουρκική φρεγάτα, ενώ διεξήγαγε έρευνες με άδεια της κυπριακής κυβέρνησης σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον προστατεύει και τα δικά της συμφέροντα, αφού η εταιρεία Noble Energy, η οποία έχει τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι αμερικανική και εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ωστόσο έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση στη Λευκωσία και λόγω της χρονικής συγκυρίας, ενόψει της έναρξης ενός νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό. Με την παρέμβαση αυτή, οι Αμερικανοί αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά το ενδιαφέρον τους για το Κυπριακό - αλλά και τον ρόλο που προτίθενται να παίξουν στη νέα προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ William Burns τηλεφώνησε χθες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και ζήτησε εξηγήσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά την κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν.

Ο Τουρκοκύπριος είχε προκαλέσει σύγχυση, διαψεύδοντας ότι υπάρχει συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν. Στην τελευταία ανακοίνωσή του, ο κ. Ερογλου παραδεχόταν ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών». Κύκλοι της κυπριακής κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι αυτά είναι επικοινωνιακή διαχείριση και ότι ο Ερογλου θα συμφωνήσει τελικά στο κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις τελευταίες καθυστερήσεις από πλευράς των Τουρκοκυπρίων, η συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα παρουσία της εκπροσώπου του ΟΗΕ Λίζας Μπατερχάιμ. Ενόψει αυτού, ο κ. Αναστασιάδης συναντάται με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά σήμερα στο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, μετά τη συνάντηση θα υπάρξει και κοινή δήλωση των ηγετών Ελλάδας και Κύπρου.

Παρέμβαση ΗΠΑ προς Έρογλου
6/2/2014

Τηλεφωνική παρέμβαση προς τον Ντερβίς Έρογλου έγινε σήμερα το απόγευμα από την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πηγές της «Κ» ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, William Burns επικοινώνησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και ζήτησε εξηγήσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς Έρογλου, σε ό,τι αφορά την κατάληξη στο Κοινό Ανακοινωθέν.

Η αμερικανική παρέμβαση έγινε μετά και την τελευταία ανακοίνωση Έρογλου, λίγο μετά το μεσημέρι, με την οποία απαιτούσε «από την ελληνοκυπριακή πλευρά να ξεκαθαρίσει την θέση της». Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος Burns στον Έρογλου, η τουρκοκυπριακή ηγεσία τηρεί σιγήν ιχθύος.

Ένα βήμα πριν τις συνομιλίες λέει η τ/κ πλευρά
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Νίκου Στέλγια

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα και σε έναν άτυπο «πόλεμο» πόλεμο ανακοινώσεων μετατρέπεται το ζήτημα του κοινού ανακοινωθέντος και της επανέναρξης των συνομιλιών. Πριν από λίγο η τ/κ ηγεσία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επανέναρξη των συνομιλιών.

Στην ανακοίνωση της τ/κ πλευράς ξεχωρίζει η εξής τοποθέτηση: «Με απώτερο στόχο την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, μετά τις έντονες προσπάθειες, τις οποίες κατέβαλλαν όλες οι πλευρές, η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να ξεκαθαρίσει την θέση της».

Μέχρι στιγμής, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει διευκρινίσει το τι είδους διευκρίνηση ζητά από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και την ε/κ πλευρά.

Υπογραμμίζεται ότι το εν λόγω ανακοινωθέν δόθηκε στην δημοσιότητα αμέσως μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης στο «Προεδρικό Μέγαρο».

Κυπριακό: Η καθοριστική παρέμβαση των ΗΠΑ στο κοινό ανακοινωθέν – «Διακοσμητικός» ο ρόλος του ΟΗΕ

- Ο Κέρι το είχε πει: «Εργαζόμαστε σιωπηρά στο Κυπριακό. Δεν ακούτε όμως τίποτε γι’ αυτό»
- Ο Αμερικανός πρέσβης σε ρόλο άτυπου διαμεσολαβητή, όταν ο Ντάουνερ ήταν… άφαντος
- Πώς πέρασε η σκυτάλη στην Αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ Β. Νούλαντ
- Αμερικανικές πιέσεις σε ε/κ πλευρά για υπαναχώρηση από σύντομο ανακοινωθέν
- Παρέμβαση ΗΠΑ για να δεχθεί η τ/κ πλευρά προσχέδιο στη βάση της πρότασης από 18 Δεκεμβρίου
- Ο αμερικανικός παράγοντας μετά και το ΝΑΙ του Έρογλου

«Εργαζόμαστε σιωπηρά στο Κυπριακό. Δεν ακούτε όμως τίποτε γι’ αυτό», αποκάλυψε από το Μόναχο προ ημερών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, θέλοντας να δείξει ότι η αμερικανική διπλωματία κινείτο ήδη σε πολλαπλά μέτωπα όσον αφορά την κατάληξη σε συμφωνία της ε/κ και τ/κ πλευράς επί του κοινού ανακοινωθέντος.

Η ώθηση στο Κυπριακό ήταν σε μεγάλο βαθμό αμερικανική υπόθεση, με τις ΗΠΑ να παίζουν ρόλο «αντικαταστάτη» του ΟΗΕ. Ο Κέρι είχε συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο όπου συμφώνησαν στην προσπάθειας ανεύρεσης βιώσιμης λύσης στη βάση της μίας νομικής προσωπικότητας, της μίας κυριαρχίας και της μίας ιθαγένειας και -με δεδομένο- ότι αυτή θα γίνει δεκτή με δημοψήφισμα από τον ίδιο τον λαό της Κύπρου και από τις δύο κοινότητες. Μάλιστα, ο Κέρι ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο «να ενθαρρυνθεί ο Αναστασιάδης για να προχωρήσει η διαδικασία».

Στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του Μονάχου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, συζητώντας το Κυπριακό και την υποστήριξη των ΗΠΑ στη διαπραγματευτική διαδικασία «για την επανένωση της Κύπρου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Η σκυτάλη πέρασε στη Νούλαντ

Τη σκυτάλη από τον Κέρι παρέλαβε η Αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ Βικτώρια Νούλαντ. Κατ’ αρχάς βρέθηκε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία για το Κοινό Ανακοινωθέν και να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες.

Η Νούλαντ φέρεται να άσκησε πιέσεις και προς την ελληνική πλευρά, ώστε να υπάρξει καθολική υποστήριξη στις διπλωματικές κινήσεις του Νίκου Αναστασιάδη.

Μάλιστα, η αμερικανική πλευρά έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου Αναστασιάδη, με την ΥΦΥΠΕΞ να αναφέρει –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- για τον ΠτΔ ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί επανέναρξη των συνομιλιών, και τονίζοντας πως η ελληνική πλευρά οφείλει να υποστηρίξει τις προσπάθειές του. Παρά τις παραινέσεις ή και πιέσεις των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη χθεσινή κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά-Αναστασιάδη ο Έλληνας πρωθυπουργός αν και αναφέρθηκε σε στήριξη της Λευκωσίας, εντούτοις δεν έκανε καμία αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν. Αντ’ αυτού μίλησε για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και ενότητα στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο της Κύπρου.

Η Νούλαντ επίσης στην Αθήνα εξέφρασε την εκτίμηση ότι και Τ/κ-Τούρκοι -τη δεδομένη στιγμή- επιθυμούν να προχωρήσουν τις συνομιλίες, παρά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που έτρεχαν στο εσωτερικό της Τουρκίας και την «απροθυμία» Έρογλου για υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης.

Στην Κύπρο η Β. Νούλαντ είχε επαφές τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επιδίωξε να διασφαλίσει εγγύηση από πλευράς ΗΠΑ για μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία προσωπικότητα, καθώς και μη παρενοχλήσεις από την Τουρκία σε θέματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες και τις σχετικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, ζήτησε όπως οι ΗΠΑ ασκήσουν πίεση στην τουρκική πλευρά για αποδοχή των ε/κ προτάσεων όπως κατατέθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου.

Μετά τις δύο ξεχωριστές συναντήσεις άρχισε και η «φημολογία» για επικείμενη πλέον συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου και κατάληξη στη κοινή διακήρυξη, κάτι το οποίο μετά και τις χθεσινές εξελίξεις επιβεβαιώθηκε.

Και ασφαλώς να μην ξεχνάμε το μήνυμα Ομπάμα που μετέφερε η Νούλαντ στους δύο ηγέτες για τη σθεναρή υποστήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ και του αμερικανικού λαού όσον αφορά τη συνεχή εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό, ώστε «να κάνουν θαρραλέα βήματα για να επουλώσουν τη διαίρεση του νησιού και να φέρουν ασφάλεια, οικονομική ευημερία και ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους όλων των κοινοτήτων της Κύπρου».

Το προσχέδιο

Όσον αφορά το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος η αμερικανική πίεση υπήρξε εξίσου κομβική για τις εξελίξεις. «Αντικαθιστώντας» τον ΟΗΕ, η αμερικανική πλευρά λειτούργησε σε δύο επίπεδα. Αφενός πίεσε την κυπριακή κυβέρνηση να υπαναχωρήσει από τη θέση της για σύντομο κοινό ανακοινωθέν και να επιστρέψει στην πρόταση της από 18 Δεκεμβρίου, αφετέρου προέτρεψε την Τουρκία να πείσει την τ/κ πλευρά να αποδεχθεί το εν λόγω προσχέδιο.

Ο αμερικανικός παράγοντας… μετά και το ΝΑΙ Έρογλου

Ήδη από χθες έντονες είναι οι διαβουλεύσεις ε/κ και τ/κ πλευράς με τον αμερικανικό παράγοντα, με τον Τζο Μπάιντεν να παρέχει την αμέριστη στήριξη του στη διαδικασία των επικείμενων διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα για μια ακόμη μία φορά έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου Αναστασιάδη.

Παράλληλα, για πρώτη φορά βρέθηκε στην ψευδο-Βουλή στα κατεχόμενα ο Αμερικανός Πρέσβης John. M. Koenig –ο οποίος τον τελευταίο καιρό είχε αναλάβει άτυπο ρόλο «διαμεσολαβητή» στην επικοινωνία των δύο πλευρών με τον Ντάουνερ να είναι «άφαντος»- όπου είχε συνάντηση με την «πρόεδρος της βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ.

Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου για το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό καθώς υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου για το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που αποτελεί τη βάση των διπραγματεύσεων.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται πως «η τουρκοκυπριακή πλευρά και η ελληνοκυπριακή έφτασαν σε συμφωνία στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που ετοιμάσθηκε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων» και προσθέτει ότι «η διαδικασία των συνομιλιών προγραμματίζεται να ξεκινήσει αρχές της εβδομάδας».

Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Μπάιντεν «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη Δημοκρατία της Κύπρου, ως βασικό εταίρο σε μια περιοχή ζωτικής σημασίας».

Πάντως οι εξελίξεις στο κυπριακό προκαλούν ανησυχία διότι με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος γίνεται λόγος για δύο συνιστώντα κράτη, θυμίζοντας το προηγούμενο σχέδιο του τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

2 σχόλια:

 1. Η σημερινή Ανακοίνωση του Π.Γ της Κ.Ε του ΑΚΕΛ για το ανακοινωθέν

  http://www.akel.org.cy/nqcontent.cfm?a_id=9529&tt=graphic&lang=l1#.UvZh3RyCXdx

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Λόγια κενά περιεχομένου, αποδείχθηκαν κατά τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γ. Ομήρου , οι διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις, προεκλογικές και μετεκλογικές του Προέδρου Αναστασιάδη για εμμονή σε μια διαπραγματευτική βάση που να κατοχυρώνει τις βασικές αρχές λύσης του κυπριακού.

  Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως η αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος από τον Ντερβίς Έρογλου ολοκληρώνει την σαφή μεθόδευση για να συρθεί η ελληνική κυπριακή πλευρά σε διαπραγματεύσεις στη βάση ενός πλαισίου που οδηγεί σε λύση χειρότερη και από το Σχέδιο Ανάν, που απέρριψε ο Κυπριακός Ελληνισμός το 2004.

  Το κοινό ανακοινωθέν συνιστά κατολίσθηση που οδηγεί το Κυπριακό στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του και στην πραγματικότητα – όπως είπε-, διαγράφει και ακυρώνει πρόνοιες των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και ανοίγει το δρόμο στην τουρκική πλευρά να διεκδικήσει λύση συνομοσπονδίας."

  no pasaran

  ΑπάντησηΔιαγραφή