Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Η κωμωδία συνεχίζεται: "Εθνικοποίηση τραπεζών"

Δεν αλλάξαμε εμείς, οι καπιταλιστές άλλαξαν! δήλωσε ο ΗΓΕΤΗΣ σήμερα στην ημερίδα για την "Παραγωγική ανασυγκρότηση" που οργάνωσε ο διαβόητος κύριος Κούλογλου και το TVXS του. Επί λέξει, ο Alexis είπε: "τον τελευταίο καιρό πολλοί και διάφοροι καλοθελητές ανησυχούν είτε ότι το μεγάλο κεφάλαιο κάνει «κεφαλοκλείδωμα» στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετεξελιχθεί από δύναμη ανατροπής σε δύναμη προσαρμογής. Τους απαντάμε: Να μην ανησυχούν. Ούτε το ένα συμβαίνει ούτε το άλλο. Απλώς, τα αποτελέσματα από τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή επέλαση της τελευταίας τετραετίας ανέτρεψαν τους νομιμοποιητικούς μύθους του νεοφιλελευθερισμού."


Σ' ένα μονάχα συμφωνώ με τον Τσίπρα: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετεξελίχθηκε από "δύναμη ανατροπής" σε κάτι άλλο, απλώς επειδή ποτέ δεν ήταν καμία δύναμη ανατροπής· κι ότι δεν του κάνει κανένα "κεφαλοκλείδωμα" το κεφάλαιο, συναινετικές είναι περιπτύξεις μαζί του και καθόλου βίαιες.

Τι να πρωτοπεί κανείς για τις νέες δηλώσεις. Τα χω πει τόσες φορές για αυτό το κόμμα-τσίρκο που έχω κι εγώ ο ίδιος βαρεθεί. Θα απομονώσω μονάχα ένα θέμα λοιπόν, το οποίο δεν έχω ποτέ ξανασχολιάσει.

Ένα απ' τα πιο πολυφορεμένα προεκλογικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η "εθνικοποίηση των τραπεζών." Τον Σεπτέμβρη του 2013, για παράδειγμα, στην ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ, διαβάσαμε τα ακόλουθα βαρύγδουπα:
Απόλυτα αρνητικός στο νόμο που διιέπει σήμερα τη λειτουργία των τραπεζών είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Άποψή του είναι – και έτσι τη διατύπωσε στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη – ότι ο νόμος πρέπει να αλλάξει και αν δεν αλλάξει αμέσως, να υπάρξει εποπτεία του κράτους στον τραπεζικό τομέα. “Τα χρήματα του ΤΧΣ με τα οποία ανακεφαλαιποιήθηκαν οι τράπεζες, είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και μέρος του δημόσιου χρέους”, τόνισε. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε με βάση αυτή του τη λογική, ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες, ώστε αυτές να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν διαγραφές χρεών φυσικών προσώπων, αγροτών και επιχειρήσεων. 
Οπως χαρακτηριστικά είπε, οι τράπεζες θα τεθούν υπο δημόσιο εθνικό έλεγχο. Εκανε μια μικρή παύση, και το ξανάπε πιο ξεκάθαρα: Δεν φοβάμαι τη λέξη, θα εθνικοποιηθούν!
Ο έτερος δε συχνά προβληθείς μεγαλοαπατεώνας του κόμματος, ο φίλος μας ο Παναγιώτης,  επανέλαβε την επωδό στις αρχές αυτής της χρονιάς σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ: "οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν" άμα τη αναλήψει της κυβέρνησης απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε.

Τι είναι "εθνικοποίηση των τραπεζών"; Απαντάει ο Λένιν, από κείμενο που δημοσιεύεται στο σάιτ των απατεώνων του Ρινάλντι: είναι η "συγχώνευση όλων των τραπεζών σε μία κεντρική τράπεζα", η οποία περνάει σε κρατικό έλεγχο -- και όταν λέει "έλεγχο" ο Λένιν εννοεί έλεγχο*: το νόημα της συγχώνευσης όλων των τραπεζών σε μία είναι πως αυτό θα επιτρέψει "να οργανωθεί, στην πράξη κι όχι στα λόγια, ο έλεγχος όλης της οικονομικής ζωής, της παραγωγής και της κατανομής των σπουδαιότερων προϊόντων, να οργανωθεί η 'ρύθμιση της οικονομικής ζωής', που διαφορετικά είναι καταδικασμένη αναπότρεπτα να παραμείνει μια υπουργική φράση για την εξαπάτηση του λαουτζίκου".

Αυτό είναι "εθνικοποίηση των τραπεζών." Σε τι μετέφρασε την εθνικοποίηση αυτή σήμερα ο Τσίπρας;
ανάληψη της διοίκησης των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών, ώστε να λειτουργήσουν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας με ελάφρυνση και προστασία των δανειοληπτών από υποχρεώσεις που ανελήφθησαν με διαφορετικά εισοδηματικά δεδομένα
Τη μετέφρασε σε "ανάληψη" από στελέχη του δημοσίου των θέσεων του Δ.Σ μόνο των τραπεζών εκείνων που ανακεφαλοποιήθηκαν με κρατικά χρήματα, και όχι βέβαια για να μπορεί να ελεγχθεί η "παραγωγή και η κατανομή" στα πλαίσια ενός δίκαιου οικονομικού συστήματος, αλλά για να βοηθηθεί η "πραγματική οικονομία" (ό,τι κι αν είναι αυτό) με την ελάφρυνση --λέμε τώρα-- των υποχρεώσεων των δανειοληπτών, να πληρώνουν δηλαδή, πχ., και στην καλύτερη, λιγότερη δόση κάθε μήνα για περισσότερο καιρό και να μπορούν να καταναλώνουν τα απούλητα εμπορεύματα περισσότερο.

Τέτοιες όμως γιαλαντζί "εθνικοποιήσεις" τραπεζών έχουν γίνει μπόλικες στα καπιταλιστικά κράτη χωρίς να ιδρώσει αυτί: η Ιρλανδία είχε ως το 2010 "εθνικοποιήσει" τέσσερις· η Ολλανδία ως το 2012 άλλες δύο· στην Ισπανία είχαν "εθνικοποιηθεί" οχτώ τράπεζες απ' την αρχή της κρίσης ως το 2012. Και λοιπόν; Ήρθε ο σοσιαλισμός ή μήπως η ανάπτυξη και δεν το ξέρουμε εμείς;  Ουσιαστικά, δεν αλλάζει το παραμικρό στην λειτουργία των εμπλεκόμενων τραπεζών, απλώς αναλαμβάνει για ένα διάστημα τη διοίκησή τους το κράτος μέχρι να τις ξελασπώσει για να τις δώσει αργότερα, όταν το κεφάλαιο ξαναισθανθεί "αυτοπεποίθηση" και ορέξεις, κοψοχρονιά σε ιδιώτες· και φυσικά, οι υπόλοιπες τράπεζες συνεχίζουν κι αυτές να κάνουν τη δουλειά τους --και τις βρωμιές τους-- ανενόχλητες.

Κατά τα άλλα, δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που αγκαλιάζει τον καπιταλισμό, είναι ο καπιταλισμός που μετάνιωσε για τον νεοφιλελευθερισμό του και αγάπησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Πραγματικά, με υπερβαίνει ότι υπάρχει τόσος κόσμος που του αρέσει να τον δουλεύουν επί μακρόν και κατάμουτρα, και μάλιστα με τον πιο χοντροκομμένο τρόπο, σε φάση "είσαι και πολύ κορόιδο, ρε". Keep walking που λέμε. Καλή ψήφο. Θα πέσει πολύ γέλιο.

* επί ποινή δήμευσης περιουσίας και φυλάκισης διευθυντών και μεγαλομετόχων για καθυστερήσεις της εθνικοποίησης και για απόκρυψη οικονομικών δοσοληψιών και στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου