Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

Τι θα είχε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ για ελληνικά γεγονότα αν ήταν κόμμα του εξωτερικού; Ένα πείραμα σε εξέλιξη

Παρακάτω θα διαβάσετε μια είδηση από την Ελλάδα, με την συνοδεία σχολιασμού στελεχών και διανοουμένων του ΣΥΡΙΖΑ για μια αντίστοιχη είδηση στο εξωτερικό. Αν βρίσκετε ανάρμοστο το συνταίριασμα των ειδήσεων και του σχολιασμού, θα πρέπει να εξηγείτε για ποιο λόγο.
LR
---
Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ:
Ναζιστικός χαιρετισμός Αρβανίτη- Αστυνομικός υποψήφιος της ΧΑ στην Κρήτη


Ναζιστικό χαιρετισμό έκανε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του κόμματος στην περιφέρεια Κρήτης. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου επελέγη ο εν ενεργεία αστυνομικός Γιώργος Σπυρόπουλος.

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής χαρακτήρισε τον ναζιστικό χαιρετισμό «επιβεβλημένο». Αφού τον κάλεσε στο βήμα ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Αρβανίτης, ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε: «Θα μου επιτρέψετε να σας χαιρέτησω με τον χαιρετισμό της τιμής της ανατάσεως και της νίκης».

Οι οπαδοί της Χ.Α τον χειροκρότησαν και αρκετοί ανταπέδωσαν τον ναζιστικό χαιρετισμό.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ:

Η σύγχρονη ιστορία έχει αρκετά παραδείγματα από κοινωνικές εξεγέρσεις όπου, ενώ οι αιτίες των προβλημάτων είναι καθαρά ταξικής φύσης, είτε λόγω αδυναμίας του κόσμου να ολοκληρώσει τα αιτήματά του πέρα από την πολιτική αλλαγή προσώπων, είτε λόγω εκμετάλλευσης της λαϊκής οργής από τους εθνικιστές, η αποτυχία στο να εκφραστούν με όρους της Αριστεράς κάνει μερικά κομμάτια της να βλέπουν αρνητικά όλο το εγχείρημα. [...] όταν κινούνται οι μάζες, αποκτούν εμπειρίες και αυτοπεποίθηση ότι μπορούν οι ίδιοι να αλλάξουν εκείνα που οι από πάνω δεν τολμάνε.
Σιμονίδα Αργυράκου, "Για την εξέγερση στην Ουκρανία", Red Notebook

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ LENIN RELOADED:

Στα τέλη του Μάη του 2011 και για όλο το καλοκαίρι, κυριάρχησε στην Ελλάδα το λεγόμενο "Κίνημα των Πλατειών", το οποίο επανελειμμένα χαιρέτισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κοινωνική επανάσταση. Η σύγκριση της "κοινωνικής εξέγερσης" στην Ουκρανία με το κίνημα των πλατειών δεν είναι δική μας έμπνευση. Προβαίνει σ' αυτή σαφώς η κυρία Αργυράκου με το παρακάτω σχόλιο του άρθρου της, το οποίο αναφέρεται στο γιουχάισμα των κομμουνιστών και στην "μυστική" και αδήλωτη δράση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα: "Ακόμη και να μην είχαν κάνει κανένα λάθος –όπως π.χ. το να εμμένουν σε σημαίες και άλλα αριστερά σύμβολα σε ένα τέτοιο περιβάλλον– είναι ζήτημα αν θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μεγάλο όγκο των διαδηλωτών, όντας τόσο λίγοι."

Ένα χρόνο αργότερα, το "κίνημα" αυτό μεταφραζόταν σε τεράστιο εκλογικό κέρδος για δύο κομματικές δυνάμεις: Τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ναζί. Σε σχέση με τις εκλογές του 2009, οι δεύτεροι αύξησαν την εκλογική τους δύναμη --εντελώς νόμιμα μάλιστα-- κατά 2386%, μακράν τη μεγαλύτερη αύξηση από εκλογές σε εκλογές της ελληνικής ιστορίας. Κατά συνέπεια, ζητείται ένας καλός λόγος για τον οποίο το κείμενο της κυρίας Αργυράκου δεν μπορεί να διαβαστεί ως χαιρετισμός στις διαδικασίες πολιτικής ανόδου της Χρυσής Αυγής (και βεβαίως, και του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον ως δια μαγείας οι δύο διαδικασίες συνέπεσαν χρονικά) στην Ελλάδα ως "κίνησης των μαζών" που τις εμπνέει με "αυτοπεποίθηση", και προς την οποία "μερικά κομμάτια της Αριστεράς" λανθασμένα εκφράζουν αρνητικότητα επειδή δεν καταλαβαίνουν από αυθόρμητες διαδικασίες. Μήπως δεν ήταν αυθόρμητο το +2386% της Χ.Α; Δεν ήταν, με τους όρους ανάλυσης της κυρίας Αργυράκου, "φωνή λαού" που "είτε λόγω αδυναμίας του κόσμου να ολοκληρώσει τα αιτήματά του πέρα από την πολιτική αλλαγή προσώπων, είτε λόγω εκμετάλλευσης της λαϊκής οργής από τους εθνικιστές" απλώς αποτυγχάνει να εκφραστεί "με όρους Αριστεράς";

Ναι ή ου;

7 σχόλια:

 1. ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ:

  To +4413% της Χρυσής Αυγής περιγράφεται ή δεν περιγράφεται από την περιγραφή της ανόδου του φασισμού στην Ουκρανία ως "όταν κινούνται οι μάζες, αποκτούν εμπειρίες και αυτοπεποίθηση ότι μπορούν οι ίδιοι να αλλάξουν εκείνα που οι από πάνω δεν τολμάνε";

  Ναι ή όχι;

  Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ κόμμα λοιπόν ή όχι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είχες γράψει σε άλλη ανάρτηση, ότι κάθε κόμμα που στηρίζει τον μονοπωλιακό καπιταλισμό δεν είναι αντιφασιστικό. Προεκτείνοντας λίγο αυτό, φθάνουμε εύκολα στη διαπίστωση ότι όλα τα αστικά κόμματα παίζοντας μαζί στην ίδια πλευρά του γηπέδου (της στήριξης του καπιταλισμού δηλαδή), έχουν είτε το θέλουν είτε όχι τον ίδιο αντίπαλο και επομένως τον ίδιο στόχο: να νικήσουν τον ταξικό εχθρό. Αυτό είναι ο Σύριζα, συμπαίκτης των φασιστών.

   Διαγραφή
 2. "To +4413%"=Σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα 2009 και τις δημοσκοπήσεις Νοεμβρίου 2012, όχι σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα 2009 και αυτό του 2012.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είπε κάτι διαφορετικό ο Λοβέρδος από ό,τι εμμέσως πλην σαφώς είπε η κυρία Αργυράκου; Ότι η Χ.Α δηλαδή είναι ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα που εκφράζει γνήσιες και αυθεντικές ανησυχίες του λαού, ακόμα και αν δεν το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

   Διαγραφή
  2. Κατατέθηκε από φιλοευρωπαϊστές και φασίστες το νομοσχέδιο απαγόρευσης του ΚΚO: http://mpalothia.com/2014/02/24/ουκρανία-οι-φιλοευρωπαϊστές-και-οι-φ/

   Διαγραφή
 3. Όταν από τους κομμουνιστές επισημαινόταν ότι το «κίνημα» των πλατειών είναι γεμάτο από εθνικιστές/φασίστες τους οποίους οι αριστεροί νομιμοποιούσαν, οι τελευταίοι απαντούσαν πως οι φασίστες ήταν ελάχιστοι, δεν έπαιζαν κανένα ρόλο κλπ. Τώρα αποδεικνύεται ότι και ο Μιχαλολιάκος ο ίδιος να ήταν στις πλατείες, και σβάστικες να είχαμε, και ορδές ολόκληρες από φασίστες -το ανάλογο αυτού που βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία, δηλαδή- δε θα έκανε κάποια διαφορά. Πάλι οι αριστεροί μας θα ντύνονταν τη στολή του «απλού πολίτη» και θα κατέβαιναν με τους φασίστες -αυτό βγαίνει. Για το «λάθος» να δήλωναν με κάποιο τρόπο ότι είναι «αριστεροί», δεν το συζητάμε καν -εδώ δεν το'καναν χωρίς ορδές, θα το'καναν με ορδές;

  Έφη Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι είναι. Ενσυνείδητα προώθησαν την κατάσταση, πολιτικά, οργανωτικά και θεωρητικά. Και φυσικά και τίγκα στη σβάστιγκα να ήταν το Σύνταγμα, εκεί θα ήταν, για να ..."αλλάξουν τους συσχετισμούς", βεβαίως.

   Διαγραφή