Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Βίοι παράλληλοι: Ουκρανία και Κύπρος ή Ιμπεριαλισμός και Ενέργεια

Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ: «Να πάει να γ... η Ευρωπαϊκή Ενωση!»

Συνομιλία μεταξύ της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ και του αμερικανού πρεσβευτή στην Ουκρανία, η οποία ανέβηκε στο YouTube, περιείχε μερικά καθόλου διπλωματικά σχόλια σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και τη στάση της όσον αφορά την ουκρανική κρίση.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που ανέβηκε στο διαδίκτυο την Τρίτη η Νούλαντ και ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ ακούγονται να συζητούν στρατηγικές ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν με τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας: τον Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχο, τον Αρσένι Γιάτσενιουκ, πρώην υπουργό Οικονομικών και τον ακροδεξιό Ολέγ Τιάγκνιμποκ.

Η Νούλαντ κάνει λόγο για εμπλοκή του Ρόμπερτ Σέρι, του νέου ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Ουκρανία, στην εξεύρεση πολιτικής λύσης: «Αυτός ο τύπος του ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Σέρι, θα ήταν τέλειος για να βοηθήσει να κολλήσουν τα πράγματα και να έχουμε τον ΟΗΕ να βοηθήσει να κολλήσουν και, ξέρεις, να πάει να γ. . . η ΕΕ».

Υποδείξεις για μελλοντική κυβέρνηση

Ο αμερικανός πρεσβευτής της απαντά: «Ακριβώς. Και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να κολλήσει, γιατί μπορείς να είσαι σίγουρη ότι αν δεν αρχίσει να προχωρά, οι Ρώσοι θα εργάζονται στα παρασκήνια για να το υπονομεύσουν».

Εξάλλου η Νούλαντ ακούγεται να λέει στον Πάιατ ότι δεν πιστεύει πως ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο πρώην πυγμάχος που είναι πλέον ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια καινούργια κυβέρνηση.

«Δεν πιστεύω ότι ο Κλιτς (Κλίτσκο) θα πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση», λέει η Νούλαντ. «Δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο. Δεν πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα», πρόσθεσε.

Η Νούλαντ συναντήθηκε την Τρίτη με τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να συζητήσουν την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη χώρα από τον Νοέμβριο. Συζήτησαν για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την πιθανότητα περαιτέρω διαπραγματεύσεων μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των ηγετών της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, αν και αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν το περιεχόμενο του βίντεο, δεν αρνήθηκαν την αυθεντικότητά του.

«Ζήτησε συγγνώμη από τους Ευρωπαίους»

«Δεν είπα ότι δεν είναι αυθεντικό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Νούλαντ ζήτησε συγγνώμη από τους ευρωπαίους συναδέλφους της για τα σχόλιά της.

«Εργαζόμαστε ιδιαίτερα στενά με την ΕΕ και τους εκπροσώπους της και αυτό είναι που έκανε η υφυπουργός Εξωτερικών στην περίπτωση της Ουκρανίας», εξήγησε η Ψάκι.

Η Νούλαντ «ήταν σε στενή επαφή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ήταν σε στενή επαφή με τους ευρωπαίους ομολόγους της και φυσικά ζήτησε συγγνώμη (…) για τις δηλώσεις της που της αποδόθηκαν», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω το περιεχόμενο μια ιδιωτικής διπλωματικής συνομιλίας», επεσήμανε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. «Θα έλεγα ότι μιας και το βίντεο εντοπίστηκε αρχικά και σχολιάστηκε στο Twitter από τη ρωσική κυβέρνηση, πιστεύω ότι αυτό λέει κάτι για τον ρόλο της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στις αρχές της εβδομάδας η Βικτόρια Νούλαντ είχε σειρά επαφών σε Αθήνα και Λευκωσία για το Κυπριακό. Μάλιστα είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο καθώς και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και των ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερογλου στην πρωτεύουσα της Κύπρου.


Ο Τζο Μπάιντεν τηλεφωνεί - και στηρίζει - Νίκο Αναστασιάδη

Την «αταλάντευτη υποστήριξη» των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σε «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου» τόνισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν [ακούστε βίντεο Νούλαντ] σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη Δημοκρατία της Κύπρου, ως βασικό εταίρο σε μια περιοχή ζωτικής σημασίας».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο αντιπρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή μας για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κύπρο για την προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων μας» και «προσβλέπει στη διερεύνηση νέων ευκαιριών για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης της Κύπρου, που θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στο νησί και στην περιοχή».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν τόνισε την αταλάντευτη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, προσβλέποντας στην επιτυχή επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τις επόμενες ημέρες, και ενθάρρυνε τη δημιουργική σκέψη σχετικά με τους τρόπους που θα βελτιώσουν τις προοπτικές επιτυχίας».

Οι κ.κ. Μπάιντεν και Αναστασιάδης είχαν συναντηθεί στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Σεπτέμβριο και τότε συζητήθηκε και η πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο και για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να χαιρετίσουν την επανέναρξη των συνομιλιών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

3 σχόλια:

 1. Η διαίσθηση του LR λέει ότι σύντομα πρέπει να αναμένεται επίσκεψη μετά ομιλίας στην Κύπρο του Σλαβόι Ζίζεκ με θέμα την επίλυση του Κυπριακού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το «Fuck the EU» αναφέρεται μάλλον σε εναλλακτικό σχέδιο πολωνικής έμπνευσης, πιθανώς με την έγκριση τής Γερμανίας για απόσχιση (ή έστω απειλή απόσχισης) τής δυτικής Ουκρανίας και προσέγγισης με Πολωνία, που δεν είναι τής αρεσκείας των ΗΠΑ. Πρέπει να εξετασθεί ειδικά ο παράγοντας τού πολωνικού εθνικισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρατήρησες ΠΟΣΟΙ ΠΟΛΩΝΟΙ υπογράφουν τη δήλωση για την Ουκρανία;

   Διαγραφή