Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία - Κριμαία: Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης - Ένοπλοι και στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης

Ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ίντερφαξ».

Το πρακτορείο επικαλείται στρατιωτικές πηγές στην περιοχή σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».


Σύγχυση για την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης

Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας, της Συμφερόπολης, λειτουργεί σήμερα κανονικά, όπως διαβεβαίωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή, παρά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα ότι στη διάρκεια της νύχτας κατελήφθη από περίπου 50 ένοπλους.

Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο επιτρέπεται και οι επιβάτες πραγματοποιούν χωρίς πρόβλημα τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιβίβασή τους στις πτήσεις, είπε ο ίδιος δημοσιογράφος, αλλά τόνισε ότι περίπου 12 ένοπλοι βρίσκονται έξω από το χώρο του αεροδρομίου στην περίμετρό του.

Οι ένοπλοι περιπολούν τους χώρους του αλλά δεν έχουν μετακινηθεί προς τους τερματικούς σταθμούς των επιβατών και φαίνεται να επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι άνδρες, οι οποίοι φέρουν πλήρη εξοπλισμό μάχης και κρατούν πολυβόλα και αυτόματα όπλα, κινούνται ελεύθερα εντός και εκτός του πύργου ελέγχου.

Ένας από αυτούς, ονόματι Βλαντίμιρ, είπε ότι είναι εθελοντής και τους βοηθάει. «Είμαι μαζί με την Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Κριμαίας. Είμαστε απλοί άνθρωποι, εθελοντές ...Βρισκόμαστε εδώ στο αεροδρόμιο για την τήρηση της τάξης. Θα καλωσορίσουμε τα αεροπλάνα με ένα ωραίο χαμόγελο», είπε.

Ο Βλαντίμιρ πρόσθεσε ότι παρότι ο ίδιος και άλλοι εθελοντές υποστηρίζουν τις πράξεις των ενόπλων, δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων.

Για εισβολή και κατοχή εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας και κατήγγειλε την κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την ένοπλη εισβολή και κατοχή.

Όπως είπε ο Αρσέν Αβάκοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ένοπλοι, που όπως είπε ο ίδιος, προέρχονταν από τη Ρωσική Ομοσπονδία, κατέλαβαν -αναίμακτα- και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία. «Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες», είπε ο Αβάκοφ περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και κάνοντας έκκληση για διάλογο.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας καλεί ΗΠΑ και Βρετανία να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας μετά την κατάληψη των δύο αεροδρομίων της Κριμαίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν τη ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Παράλληλα, κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να σταματήσει τις όποιες κινήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας ύστερα από τις καταλήψεις στη διάρκεια της νύχτας δύο αεροδρομίων της Κριμαίας. Το κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Ρωσία «να απόσχει από κινήσεις υπονόμευσης της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας...(και) να μη στηρίξει τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε μορφή».

Το κοινοβούλιο ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επείγουσα σύγκλησή του με θέμα την κρίση στη χώρα.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι απευθύνει έκκληση προς το ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών να συγκληθεί για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία υπό το φως της συμφωνίας του 1993 με την οποία δεσμεύονται οι μεγάλες δυνάμεις να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Αρνείται την εμπλοκή του ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του», δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο Interfax, μετά την ανακοίνωση του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για εισβολή.

12 σχόλια:

 1. Γενική πηγή:
  http://www.kmu.gov.ua/control/en

  Ενδιαφέρουν :
  http://www.kmu.gov.ua/control/en/publish/article?art_id=247058822&cat_id=244314975
  Ukrtransgaz fills all demands of natural gas consumers in time and in full
  27.02.2014 | 12:24

  http://www.kmu.gov.ua/control/en/publish/article?art_id=247058034&cat_id=244314975
  China is interested to continue to develop the strategic partnership with Ukraine
  26.02.2014 | 18:20

  Ας κρατάμε επαφή με την πηγή γιατί λέει λίγα αλλά μπορείς να καταλάβεις πολλά...

  http://www.spiegel.de/international/europe/how-oligarchs-in-ukraine-prepared-for-the-fall-of-yanukovych-a-955328-2.html
  Yanukovych's Fall: The Power of Ukraine's Billionaires (μέρος 1 και 2ο)
  Οι Γερμανοί σε ασκήσεις ανθρωπογεωγραφίας.

  Το Ουκρανικό Κτήνος έχει πολλά ονόματα και αρκετά γνωστά πρόσωπα:
  https://www.youtube.com/watch?v=mlKEF5uoU_I

  Ιδομενεύς

  ΥΓ. Θα τοποθετούσα ως πιθανή εξέλιξη την υπογραφή μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας κατευθείαν των συμβάσεων μεταφοράς αερίου αφού η Ουκρανία θα εκχωρούσε στην Τρόικα το δικαίωμα μεταφοράς, αλλά νομίζω πως οι πηγές ασχολίαστες μπορούν να οδηγήσουν σε ερωτήματα όπως: "πως η Γερμανική βιομηχανία θα πάρει την ενέργεια που θέλει";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Ιδομενεύς: Απ'ότι φαίνεται η Γερμανία ετοιμάζει Plan B. Πριν λίγες μέρες μερκελ και σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο πήγαν στο Ισραήλ, εγώ λέω για να κλείσουν deal για ενέργεια..

   Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  3. @Bo... δεν θα διαφωνήσω μαζί σου. Και plan b και c και ωμέγα κάνουν στους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς τα κράτη και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
   Σκέφτομαι πως τα στρατηγικά αποθέματα μπορεί να φθάνουν ή να μην φθάσουν μέχρι την άνοιξη για την Γερμανία και την κεντρική Ευρώπη. Αυτό θα είναι καθοριστικό στην εξεύρεση Ουκρανικής "λύσης".
   Από την άλλη δεν σου κρύβω πως μαθηματικά βγαίνει ιδιοφυές να δίνεις απάντηση στο ερώτημα του Ναπολέοντα και του Χίτλερ για τον κατάλληλο χρόνο εκκίνησης: "ένα μήνα πριν τελειώσει ο χειμώνας".
   Υπάρχει όμως κάποιος που πιστεύει πως επίκειται επίθεση;

   Ιδομενεύς

   ΥΓ: Το αρχικό @Bo... για να σου θυμίσω το Twitter και την Haaretz
   https://twitter.com/haaretzcom/status/438389560678961152/photo/1
   που ήδη ονόμασε φωτογραφία της χρονιάς το "μουστάκι" και βάζει Γκαίτε για να δείξει πόσο πολύ ακριβά θα πουλήσει το Ισραήλ τον μεγαλύτερο προμηθευτή του πολεμικού υλικού - τον Ρώσο κατά τα εσωτερικά έγγραφα του Stratfor.
   (Με συγχωρείς προκαταβολικά για την απρέπεια LoL)

   Διαγραφή
 2. Για το νέο φρούτο τής ρωσικής «aggression» (μην μασάτε):

  Budapest Agreement:
  https://www.msz.gov.pl/en/p/wiedenobwe_at_s_en/news/memorandum_on_security_assurances_in_connection_with_ukraine_s_accession_to_the_treaty_on_the_npt?printMode=true

  Boyle:
  http://www.accuracy.org/release/ukraine-crisis-how-cooler-heads-can-prevail/

  http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/CEN-05-280214.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 6. Ukraine, the Russian Federation, the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and the United States of America will consult in the event a situation arises that raises a question concerning these commitments.
   xaxaxaxaxa

   Rispect WA

   Ιδομενεύς

   Διαγραφή
  2. @waltende: Πολύ διαφωτιστικά, θενκς.

   Διαγραφή
  3. @Idomenevs

   Να σου θυμίσω μόνο τις δηλώσεις Sikorski μετά το putsch (i.e. μη τήρηση της πολυμερούς συμφωνίας με συμμετοχή τής Ρωσίας, τόσηηηη πια μη ανάμιξη!) και τα κλαψουρίσματα των «επαναστατών» περί «ήττας» τους και πανηγυρισμών των «ρωσόφιλων» (---> γι' αυτό και τους αφαίρεσαν δικαιώματα, για να του βγει ξινή η «νίκη»). Εκείνο που θέλω να πω ότι τις διεθνείς «δεσμεύσεις» τους τις παραβίασαν πρώτα οι ΗΠΑ-ΕΕ.

   Η προπαγάνδα στον αγγλικό τύπο ενισχύθηκε όσον αφορά τη ρωσική «επιθετικότητας» τις τελευταίες 3-4 μέρες, πριν το επεισόδιο στην Κριμαία. To πρώτο κύμα των εν λόγω δημοσιευμάτων αφορούσε τα «κοινά συμφέροντα» Δύσης και Ρωσίας, με το συγκαλυμμένο επιχείρημα ότι είναι προς συμφέρον τής Ρωσίας η νέα κατάσταση (ergo να δώσουν τα δις που υποσχέθηκαν, όλα κι όλα, τα pacta sunt servanda).

   ΥG Έγινε αναφορά στα ελληνικά ΜΜΕ για τη νέα ρωσική νομοθεσία που μόλις ψηφίστηκε με σκοπό τη διευκόλυνση ένωσης-προσάρτησης περιοχών;

   Στο μεταξύ ο Gysi τού Linke έπαθε εγκεφαλικό (κάτι σαν αυτό που' παθε ο Βούτσης) και λέει πολλά ωραία:

   Gysi enchaîne : « Et qu'en pensez-vous si on mettait en place une bonne petite armée européenne pour protéger l'UE, en supprimant les armées nationales ? Ce serait bien. » ...
   Mais le petit kaiser Gysi va plus loin : « l'intégration européenne doit être défendue contre toutes les critiques, ses faux amis qui ont quitté cette belle idée humaniste. C'est notre travail. Cela concerne aussi l'Europe de l'est, jusqu'à la Russie. Nous voulons unir toute l'Europe ».

   L'Ukraine ? Gysi renvoie dos à dos les deux positions … pour affirmer que l' « Ukraine peut être un pont entre l'Europe et la Russie ». Dans l'UE bien sûr !

   Διαγραφή
  4. "une bonne petite armée"…
   Μάλιστα, τι είπε δηλαδή ο άνθρωπος;
   "Ένα τόσο δα χαριτωμένο στρατουλάκι", ποιοι και διατί να διαφωνήσωμεν, άλλωστε.

   Θα τους πάρει ο διάολος και θα τους σηκώσει, ο redready2 το είπε καλά: "Η ιστορία άρχισε το ξεκαθάρισμα".

   tom (the old tom)

   Διαγραφή
  5. Διόρθωση:

   "Κοσκινίζει η Ιστορία.Αμείλικτα!"
   είπε πολύ όμορφα ο rednready2.

   tom (the old tom)

   Διαγραφή
  6. Για να δούμε αν συμφωνώ και αν μπορέσω να αυξήσω
   A. 5.2% αύξηση του πετρελαίου τον τελευταίο μήνα. Ποιος κερδίζει;
   Β. Sikorski : γιατί του δίνω μέτρια αξιολόγηση ως ηθοποιού; (tip: όχι γιατί βλέπει την κάμερα) https://www.youtube.com/watch?v=EiI5xozu6gg
   Γ. Οι αγωγοί είναι χοντρές σωλήνες που χωράνε στην ΒορειοΔυτική Ουκρανία όπου μέσω Πολωνίας φθάνουν κεντρική Ευρώπη αλλά και στην Νότιο Ανατολική Ουκρανία(;) όπου δίνουν σύνορα στην Ρωσία (αν προσαρτήσει, που το θέλει...) με την Ρουμανία;
   Δ. Ο "από κάτω" αγωγός θα πολεμηθεί από Αμερική γιατί έχει τον/τους δικούς της από Τουρκία κτλ Άλλο ένα στρατηγικό σημείο θα αποκτήσει αστάθεια όπως συμβαίνει πάντα σε γενικές καπιταλιστικές κρίσεις. Στην Ρωσία θα μείνει η χρήση της στρατηγικής θέσης(πρόσβαση στην Κασπία) και όχι η εκμετάλλευση του σημείου(αγωγός κτλ). Μάλλον.
   Ε. "... νέα ρωσική νομοθεσία " share data... θα αναφωνήσω τα βλέπω και θα ζητήσω τα ρέστα μου για την "νομοθεσία της απόσχισης" που εδώ και καιρό (και καλά) τους εκβιάζει το Stratfor πως έχουν περιοχές για "δόσιμο".
   Σίγμα τελικό. Statement by the Delegation of Ukraine at the First Conference to Review the Operation of the Treaty on Conventional Armed Forces in Europe 31 May 1996
   ... shall not extend to the territory of Ukraine, namely the Autonomous Republic of the Crimea, and Nikolayev, Zaporozhye and Kherson oblasts.
   ...shall in no way restrict the right and possibilities of Ukraine to deploy on a temporary basis, in accordance with Article V, paragraph 1, of the Treaty, combat tanks, armoured combat vehicles and artillery within the 'new' flank area.
   ...
   http://www.osce.org/library/14099

   Χωρίς αρίθμηση γιατί είναι νούμερα μόνοι τους όλοι εκείνοι που βλέπουν Ενωμένες Πολιτείες Ευρώπης των Φλαμανδών και των Βαλώνων με ενιαίο στρατό και άλλα σουρωμένα λόγια. - Το eurofighter να δω να λένε πετυχημένο joint venture και τι στον κόσμο.
   Μου θυμίζουν τον Τσάμπερλεν και το ρητορικό ερώτημα "αν τα πίστευε όσα έλεγε" κραδαίνοντας το χαρτί...

   Λύσεις:1. Ο Ρώσος κερδίζει από την άνοδο του πετρελαίου, 2. Δεν έχει καλή ορθοφωνία ο Sikorski . Δεν καταλαβαίνεις τις πρώτες λέξεις αν και φωνάζει. 3. Υπάρχουν ήδη οι δύο κεντρικοί αγωγοί στο έδαφος της Ουκρανίας. .

   Ιδομενεύς

   Διαγραφή
 3. http://en.ria.ru/military_news/20140226/187917901/Russia-Seeks-Several-Military-Bases-Abroad--Defense-Minister.html

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή