Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014

Κάνε πέρα Τζήμερε, έρχεται η Μπαρουφάκειος σχολή: Θα μας φάνε τα ρομπότ!

Στο μέλλον, συγγραφείς-ρομπότ θα γράφουν άρθρα του Βαρουφάκη...
Όταν οι μπουλντόζες και οι υδραυλικοί-ρομπότ, που αυτήν τη στιγμή χτίζουν το νέο εργοστάσιο της Apple εδώ κοντά, αρχίσουν να μαθαίνουν η μία από την άλλη, το ένα από το άλλο, και αρχίζουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο ενός διαδικτύου των ρομπότ, θα καταργηθούν ακόμα και οι λιγοστές θέσεις ανθρώπινης εργασίας που σήμερα διαχειρίζονται τη λειτουργία των ρομπότ αυτών. Αν οι ορδές διαδικτυωμένων μηχανικών σκλάβων ανήκαν σε όλους μας, αν δηλαδή υπήρχε κοινοκτημοσύνη επί των ρομπότ και όλοι μας γευόμασταν τα αγαθά που παράγουν, τότε κανένα πρόβλημα. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που οι μηχανικοί σκλάβοι, το κεφάλαιο του μέλλοντος, ανήκουν (όπως και το περισσότερο σημερινό κεφάλαιο) στους πολύ λίγους, ενώ οι πιο πολλοί άνθρωποι ούτε έχουν πρόσβαση στα παραγόμενα αγαθά ούτε και ευκαιρία να προσφέρουν την εργασία τους για έναν (ανθρώπινο) μισθό;
Γ. Βαρουφάκης (όχι μόνο τελείωσε πανεπιστήμιο, διδάσκει οικονομικά σε πανεπιστήμιο).Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι με την ανάπτυξη της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης και των παραγωγικών δυνάμεων στην καπιταλιστική κοινωνία το μερίδιο του σταθερού κεφαλαίου αυξάνεται.

Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί στην αύξηση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου, δηλαδή της σχέσης του σταθερού προς το μεταβλητό κεφάλαιο. Αυτή η αύξηση συνεπώς οδηγεί και στην τάση για πτώση του ποσοστού κέρδους.

Το γεγονός αυτό έχει επισημανθεί από τους αστούς οικονομολόγους, πράγμα που ανησύχησε πάρα πολύ τους εκπροσώπους της αστικής Πολιτικής Οικονομίας.

Η κλασική Πολιτική Οικονομία δεν μπόρεσε να εξηγήσει την πτώση του ποσοστού κέρδους, γιατί οι εκπρόσωποί της δεν τηρούσαν την απαραίτητη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο σταθερό και το μεταβλητό κεφάλαιο, δεν καταλάβαιναν τη σημασία των αλλαγών στην οργανική σύνθεση του κεφαλαίου και δεν έβλεπαν τις διαφορές ανάμεσα στο κέρδος και στην υπεραξία.

Κάθε χωριστός επιχειρηματίας, αντικαθιστώντας ολοένα και περισσότερο τους εργάτες με μηχανές, κάνει φτηνότερη την παραγωγή, πλαταίνει την πώληση των εμπορευμάτων του και πετυχαίνει υπερκέρδη για τον εαυτό του.

Οταν, όμως, οι τεχνικές επιτεύξεις των χωριστών επιχειρήσεων διαδίδονται πλατιά, ανεβαίνει η οργανική σύνθεση του κεφαλαίου (σταθερό /μεταβλητό) στις περισσότερες επιχειρήσεις, πράγμα που οδηγεί στη μείωση του γενικού ποσοστού του κέρδους.

Προς την ίδια κατεύθυνση, δρα και η πιο γρήγορη αύξηση του παγίου κεφαλαίου, σε σύγκριση με το κυκλοφοριακό, γεγονός που οδηγεί στην επιβράδυνση της κυκλοφορίας όλου του κεφαλαίου.

Οι καπιταλιστές, ανεβάζοντας την τεχνική, επιδιώκουν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη, το αποτέλεσμα, όμως, αυτών των προσπαθειών τους είναι κάτι που κανένας δεν το θέλει - η μείωση του ποσοστού του κέρδους.

«Το μέσο - απεριόριστη ανάπτυξη των κοινωνικών παραγωγικών δυνάμεων της εργασίας - γράφει ο Κ. Μαρξ - έρχεται σε διαρκή σύγκρουση με τον περιορισμένο σκοπό της αξιοποίησης του υπάρχοντος κεφαλαίου»1.

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Αν θεωρήσουμε ότι ο βαθμός εκμετάλλευσης είναι 100%, δηλαδή ο καπιταλιστής καρπώνεται υπεραξία όση και το μεταβλητό κεφάλαιο, με αυξανόμενη την οργανική σύνθεση του κεφαλαίου, το ποσοστό του κέρδους θα εκφράζεται με τα ακόλουθα μεγέθη:

Αν το σταθερό κεφάλαιο, σ = 50 και το μεταβλητό κεφάλαιο, μ = 100, τότε το ποσοστό κέρδους, Κ`= υ/(σ+ μ) . 100%, δηλαδή η υπεραξία προς το σύνολο του κεφαλαίου, σταθερού και μεταβλητού επί το βαθμό εκμετάλλευσης, είναι:

Κ` = 100/150.100% = 66,6%, όπου 100 είναι η υπεραξία.

Αν τώρα το σταθερό κεφάλαιο, σ =100 και το μεταβλητό κεφάλαιο, μ =100, τότε το ποσοστό κέρδους είναι: Κ` = 100/200.100% = 50%

Αν δε το σταθερό κεφάλαιο, σ =200 και το μεταβλητό κεφάλαιο, μ =100, τότε το ποσοστό κέρδους, Κ`= 100/300.100% = 33,3%

Αν αυξηθεί ακόμη περισσότερο το σταθερό κεφάλαιο, δηλαδή σ =400 και το μεταβλητό κεφάλαιο μ =100, τότε το ποσοστό κέρδους, Κ` = 100/500.100% = 20%

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι όσο αυξάνεται το σταθερό κεφάλαιο σε σχέση με το μεταβλητό, δηλαδή αυξάνεται η οργανική σύνθεση του κεφαλαίου, το ποσοστό κέρδους πέφτει.

Αυτά χωρίς να πιάσουμε καν το θέμα απ' τη σκοπιά της κατανάλωσης, του ποιος θα αγοράζει τα όποια ρημάδια Macbook Pro με το μηδενικό ποσοστό αντλημένης υπεραξίας (δεν αντλείται υπεραξία από μηχανήματα) αν, όπως λέει ο καθηγητής (θου Κύριε...), "οι πιο πολλοί άνθρωποι ούτε έχουν πρόσβαση στα παραγόμενα αγαθά ούτε και ευκαιρία να προσφέρουν την εργασία τους για έναν (ανθρώπινο) μισθό".... Ωραίος ο φουτουροκαπιταλισμός ως ντεκόρ, κέρδη δεν βλέπω...

23 σχόλια:

 1. Το βρήκα! Προσεχώς, ο καπιταλισμός θα εκμηχανίσει πλήρως την παραγωγή για να παράγει αγαθά χωρίς υπεραξία τα οποία δεν θα πουλάει πουθενά γιατί κανείς δεν θα έχει χρήματα να τα αγοράσει. Τρομερή ιδέα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα έγραφα και εδώ κάποιο χιουμορίστικο σχόλιο, αλλά μπορεί να μου την πέσει κανένας φαν του Βαρουφάκη και για αυτό δεν το κάνω. Να μην δείξω και μειωμένο "αγωνιστικό" ήθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαχαχα
   Είσαι τρομερός ρε φίλε. Χαράς το κουράγιο σου - και τη νοημοσύνη σου... Φαντάζεσαι όντως να ήμουν φαν του Τζήμερου, ή μάλλον θα το ήθελες κιόλας λίγο για να μειωθεί με κάποιο τρόπο αυτό που σου είπα επειδή ξέρεις ότι έχω δίκιο.

   Αυτό που δείχνεις, επίσης, είναι ότι είσαι και εγωιστής, που δεν ανέχεσαι ούτε μια κριτική που γνωρίζεις σίγουρα ότι είναι σωστή και μάλιστα από ανώνυμο προς ανώνυμο.

   Τρομερό.

   Stukov

   Διαγραφή
  2. Αυτή η σιγουριά σου με σκοτώνει.

   Διαγραφή
 3. Πάντως αντικειμενικά χρήζει μελέτης το ζήτημα. Θα θελα μια τοποθέτηση του κόμματος επ αυτού, γιατί είναι νομίζω δομικής σημασίας για την πορεία του καπιταλισμού. Εσύ Αντώνη πως πιστεύεις οτι μπορεί το ίδιο το Κεφάλαιο να λύσει αυτή την αντίφαση προς όφελος του; Γιατί εγώ νομίζω οτι απλά δε μπορεί. Και δεδομένου οτι είναι μια διαδικασία που βαθαίνει ολοένα και με μεγαλύτερους ρυθμούς(βλ. παράδειγμα Foxxcon) νομίζω οτι κάπως έτσι θα πραγματωθεί τα περι σχοινιού που θα τους κρεμάσουμε που έλεγε και ο Μάρξ.

  Παρόλα αυτά δηλώνω παντελώς άσχετος οπότε μπορεί να λέω και μαλακίες. Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να κατανοήσω, θα είμαι ευγνώμων.  metalorixos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. http://www.sarajevomag.gr/entipa/teuhos_50/i50_p25_3d.html

   Για "Ρ", κάνε αναζήτηση "ΕΤΕ" ή "επιστημονικοτεχνική επανάσταση".

   Διαγραφή
  2. "Aλλά είναι βέβαιο: το “φωτοτυπικό κέντρο” διαφέρει σε πολλά απ’ το παλιό λιθογραφείο (σε μυρωδιές, σχήματα, καθαριότητα και τακτοποίηση, ειδικότητες, φωνές, θορύβους, φωτισμό) - αλλά παράγεται κι εκεί υπεραξία! Όποιος σταθεί προσεκτικά 1 λεπτό θα το διαπιστώσει εύκολα...
   Aκόμα κι αν ανήκει στο ναρ... "

   Θεϊκοί! οι μυστήριοι τύποι του Sarajevo.

   Ο Yiannis έχει το δίκαιο με το μέρος του.
   Δεν θα του αρνηθούμε την - ποιητική αδεία - δημιουργία νέας μορφής ζωντανού κεφαλαίου.
   Ας είναι τα ημι-οργανικά ρομπότ με τα ατσαλένια πέη και τα γραναζωτά αιδοία. (Ζωντανό κεφάλαιο χωρίς την δυνατότητα φυσικής διαιώνισης του είδους δεν γίνεται έτσι;)

   Τότε και όποτε επιτευχθεί η θέωση του ανθρώπου με την δημιουργία νέου είδους ζωής τα παλιοκομμούνια θα εμπλακούν πάλι και θα την μολύνουν με το κομμουνιστικό μικρόβιο.
   Ανάθεμα!

   Με λίγα λόγια Yiannis μην ανησυχείς, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα και στην μεγαλύτερή σου φαντασίωση, απλά ο Σπάρτακος θα είναι σιδερένιος.

   Μία ερώτησή σου Yiannis με άγγιξε όμως: "Σε ποιόν ανήκει το μεταβλητό κεφάλαιο - η ανθρώπινη εργασία δηλαδή - και συνεχίζει να βρίσκεται στην υπηρεσία των λίγων και να τους παράγει υπεραξία;"
   Ουπς, δεν το ρώτησες αυτό αλλά απλά πήγες να παγώσεις την κόλαση σταθεροποιώντας όλο το κεφάλαιο στο "μαρξιστικό" μυαλό σου.

   Γιαννάκης

   Διαγραφή
  3. Περίμενε: εδώ τώρα μιλάμε για το θέμα της αυτοματοποίησης της παραγωγής, όχι για το 3D printing. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Και μιας και για κάποιο λόγο επέλεξες να βάλεις τους (φόλα αντιΚΚΕδες btw) Μητροπολιτάνους στη κουβέντα, θα σου πω οτι οι ίδιοι έχουν εκδόσει και αυτό.
   http://www.sarajevomag.gr/vivliothiki/block_tetradio_3.html

   Απλά, μιας και γενικά και πέραν των οποιασδήποτε φύσης προθέσεων των ίδιων, δε θεωρώ οτι κατέχουν την κατάρτιση για να απαντήσουν σε τόσο σημαντικά ζητήματα(πχ τα μισά πράγματα που γράψαν πριν 3 χρόνια για το 3Dp έχουν ήδη ακυρωθεί στη πράξη), έλεγα μηπως έχουμε κάποια κομματική μελέτη πάνω στο θέμα. Γιατί αν είναι να μπλέξουμε με το ΝΑΡ και τους Μητροπολιτάνους για να βγάλουμε άκρη... ζήτω που καήκαμε.

   Υγ. Οι άλλη ομαδοποίηση Αυτόνομων της Αθήνας, που συσπειρώνονται γύρω απο το Αρχείο71 έχουν βγάλει επίσης αυτό, αν σε ενδιαφέρει.
   http://saxsxizo.files.wordpress.com/2010/01/ceb1cebdceb5cf81ceb3ceafceb1-cebcceb9ceb1-ceb4cebfcf85cebbceb5ceb9ceac-cebcceb5-cebcceadcebbcebbcebfcebd.pdf

   metalorixos

   Διαγραφή
  4. Τι είναι το 3D printing αν δεν είναι "επιστημονοτεχνική επανάσταση", θέμα που πραγματεύεται το άρθρο; Η ΕΤΕ δεν συνίσταται μόνο στην αυτοματοποίηση, αλλά στην ευρύτερη εκμηχάνιση της εργασίας. Και αυτό είναι το 3D printing, εκμηχάνιση εργασιών με ρομποτικά μέσα.

   Το ότι το Σαραγιέβο είναι φόλα αντι-ΚΚΕ το γνωρίζω. Ωστόσο συμβαίνει να γράφει έξυπνα και ενδιαφέροντα πράγματα αρκετά συχνά.

   Διαγραφή
  5. Τεσπα, δε ξέρω και εγώ τι μου γίνεται, μη λέω μαλακίες. Απλά έχω την αίσθηση οτι όλο αυτό μας προετοιμάζει για ένα ποιοτικό άλμα στην Ιστορία όπου ο σοσιαλισμός δεν θα ναι μόνο επιλογή, αλλά μοναδικός δρόμος για την ανθρωπότητα. Δε μπορώ να φανταστώ κάποιο τρόπο ο καπιταλισμός να μπορέσει να το διαχειριστεί όλο αυτό- πέρα απο τις ευκολίες του γραφικού Βαρουφάκη, ετσι; Οπότε για αυτό πιστεύω οτι πρέπει να βάλουμε αυτόν τον παράγωντα στην στρατηγική μας σαν επαναστάτες. Αλλά, ξαναλέω, μπορεί να λέω και βλακείες.   metalorixos

   Διαγραφή
 4. Τα ρομπότ εργάτες θα δημιουργήσουν τα ρομπότ καταναλωτές, για να κινείται και το χρήμα. Γενικώς θα γίνουμε όλοι ρομποτ

  WCD

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "αν υπήρχε κοινοκτημοσύνη επί των ρομπότ": Φαρμακονήσι καλεί Τέξας! Όβερ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "οι μηχανικοί σκλάβοι, το κεφάλαιο του μέλλοντος"=χαώδης η διαφορά για την οικονομική επιστήμη από τα ρομπότ στην αυτοκινητοβιομηχανία, το κεφάλαιο του παρελθόντος...στο μέλλον, η μόνη δουλειά που θα έχει απομείνει θα είναι του οικονομολόγου που θα εξηγεί πώς κερδοφορεί κεφάλαιο που είναι 100% σταθερό και 0% μεταβλητό...

   Διαγραφή
 6. Αποσβολωμένος!
  Ρομπότ θα σκάβουν, θα σπέρνουν, θα ποτίζουν, θα θερίζουν-αλωνίζουν, θα αλέθουν, θα ζυμώνουν, θα φτιάχνουνε ψωμί και θα έρχεται ζεστό στο πιάτο μου.
  Τίποτα δε θα είναι εμπόδιο στο trolling επί πληρωμεί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γιατι γελατε ρε ? Ετσι θα ναι στον κομμουνισμο ! Οι αυτοματισμοι θα παραγουν ,οι ανθρωποι θα καταναλωνουν ,αλλα με κοινωνικη συνειδηση και χωρις πλεονεξια, γιατι δεν θα εχουν νοημα τα επιπλεον οσων χρειαζεσαι καθε μερα .Τον ελεγχο δε των αυτοματισμων θα τον εχουν ενα 10% καθε μερα της ανθρωποτητας εθελοντικα και προαιρετικα ,γιατι τον ελευθερο χρονο τους οι ανθρωποι θα εξοπλιζονται με γνωσεις ΚΑΙ χειρισμου των αυτοματισμων ....Μα τι οπισθοδρομικοι θεε μου οι ....σταλινικοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 8. http://yanisvaroufakis.eu/2013/12/10/confessions-of-an-erratic-marxist-in-the-midst-of-a-repugnant-european-crisis/

  Enas

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ετσι λοιπον θα "εξαφανιστει το προλεταριατο", αρα δεν θα υπαρχει ταξικη κοινωνια, θα ειναι μονο οι καπιταλιστες με το 20% κερδους, τα ρομποτ που δεν θα συνδικαλιζονται, δεν θα εχουν ετοιματα, δεν θα απεργουν, δεν θα γινονται ΠΑΜΙΤΕς να ξοδευονται και τα αστικα δικαστηρια καθε μερα σε δικες εναντιον τους, δεν θα υπαρχει πεινα αφου τα ρομποτ δεν πεινανε, δεν θα υπαρχει εξαθλιωση αφου τα ρομποτ μονο λιγο γρασο θα χρειαζονται....ολα καλα, κατι ομως μου διαφευγει ρε γαμωτο, τι?


  Ταξικος με λαδολεμονο απο μπουκαλι 3000 ευρω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. στον τύπο "Κ`= υ/σ+ μ.100%" χρειάζεσαι παρενθέσεις, "Κ`= υ/(σ+ μ) . 100%", αλλιώς είναι ακατανόητος.

  είχα διαβάσει ένα άρθρο μαρξιστικής οικονομικής ανάλυσης που αποδείκνυε την δυνατότητα παραγωγής κέρδους με μηδενική υπεραξία (προϋποθέτοντας μηχανήματα που αναπαράγουν όμοιά τους). το άρθρο δεν είχε λάθος στο τεχνικό κομμάτι της ανάλυσης, αλλά ένα βασικό θεωρητικό πρόβλημα. έβγαζε το αποτέλεσμα απ' τη διαδικασία εκμηχάνισης της παραγωγής που θα προϋπέθετε συμπίεση των ποσοστών κέρδους πριν το πέρασμα στην πλήρη εκμηχάνισή της. το παράδειγμα, δλδ, δεν χώραγε στο προτσές εκμηχάνισης της παραγωγής, αλλά στέκει αυτόνομα υπό την προϋπόθεση ότι η παραγωγή είναι ήδη πλήρως εκμηχανισμένη, κ κάποιος αυξάνει αυθαίρετα τις τιμές των προϊόντων ώστε να παράξει κέρδος. προφανώς, αυτό είναι αυτοκαταστροφικό, διότι ο ανταγωνισμός μπορεί να προσφέρει στον ίδιο χρόνο τα ίδια προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές χωρίς ζημιά, κ αυτό μέχρις εκμηδενισμού του κέρδους.

  αυτά από μνήμης. αν ενδιαφέρει κάποιον να βρω το άρθρο, μπορώ να προσπαθήσω να το βρω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Και αν κάποια στιγμή τα ρομπότ εξεγερθούν και στραφούν ενάντια στο ανθρώπινο είδος;

  Termi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ρε εδω διαβαζουμε 10 σελιδες απο τη φαινομενολογια του νου του Χεγκελ και καταλαβαινουμε 1 και θα αποκτησουν οι μηχανες συνειδηση?Το πιο απλο πραγμα για να το κανουν οι υπολογιστες θενε 1 μηνα προγραμματισμο και ενα χρονο ντιμπαγκινγκ.Μια δυστοπια οπου οι μηχανες θα κυριαρχουν ειναι τοσο μακρια οσο το absolute knowing του Χεγκελ οπου οπως λεει ο Ενγκελς ο ανθρωπος θα βρησκεται σε μια κατασταση οπου γνωριζοντας τα παντα δεν θα του εχει απομινει τιποτα αλλο να κανει απο το να ατενιζει αυτη του την επιγνωση.

  https://www.youtube.com/watch?v=ExLqMBLyWd8

  G

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. sorry για το άσχετο

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/01/3_31.html  εξαρτημένη ψωροκώσταινα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να προειδοποιείτε άμα βάζετε τέτοια λινκ, είμαι και σε μια ηλικία.

   Διαγραφή
 14. Ψάχνοντας λίγο στο google για τα ρομποτ,foxconn κλπ έπεσα στο άρθρο.Κοιτώντας την εξίσωση του Πολυμερίδη βλέπω πως η τιμή για το μεταβλητό κεφάλαιο παραμένει σταθερή.Δεν θα πρέπει καθώς αυξάνεται το σταθερό να μειώνεται το μεταβλητό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή