Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

Ο Χ. Λάσκος, ο αγνωστικισμός απέναντι στο φασισμό, οι "λαοί χωρίς ιστορία" και η Λούξεμπουργκ για ιμπεριαλιστές

Ουκρανία: Εργάτες σχηματίζουν αλυσίδα υπεράσπισης του αγάλματος του Λένιν

Ουκρανία, δηλαδή άκρη
Του Χρήστου Λάσκου

Υπάρχει κάποιος που καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται στο Κίεβο –και όχι μόνο- τις τελευταίες μέρες; Τι υπάρχει πίσω από τις διαδηλώσεις, τις συγκρούσεις, τις συγκεντρώσεις; Τι εξηγεί την ένταση της συμμετοχής στα γεγονότα μ’ όλη την φονική καταστολή;Ξέρουμε πως ο φιλορώσος πρόεδρος Γιανουκόβιτς με τη παραστρατιωτική του αστυνομία, τη διαβόητη «Μπερκούτ», βρίσκονται, κατά πάσα πιθανότητα, πίσω από τις δολοφονίες διαδηλωτών από ελεύθερους σκοπευτές και σίγουρα διευθύνουν ένα όργιο καταστολής με τη σαφή παρότρυνση του Πούτιν. Γνωρίζουμε ακόμη πως ανάμεσα στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ανεξαρτησίας κεντρικό ρόλο παίζει ο ναζιστικός «Δεξιός Τομέας», ενώ οι αμερικανοί έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το ακροδεξιό κοινοβουλευτικό κόμμα «Ελευθερία», που μέχρι πρόσφατα έφερε υπερηφάνως το όνομα «Εθνικοσοσιαλιστικό». Επιπλέον, οι αμερικανικές επιδιώξεις δεν ταυτίζονται με αυτές της ΕΕ και γι’ αυτό δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι κάποια πιθανή συμμετοχή του αγαπημένου της Μέρκελ Βιτάλι Κλίτσκο σε μια κυβέρνηση.

Και, ξέροντάς τα αυτά, σχεδόν δεν ξέρουμε τίποτε. Ούτε για το κοινωνικό υπόστρωμα των γεγονότων –υπάρχει, αλήθεια;- ούτε και για το πολιτικό πρόσημο των αντιμαχόμενων. Πραγματικά, ποια είναι η ακριβής θέση της ουκρανικής Αριστεράς –το φιλορωσικό ΚΚ έχει 13% εκλογική δύναμη- στα συμβαίνοντα;

Το βέβαιο είναι πως η έμφαση στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στο Κίεβο, μεταξύ ποικίλων δυτικών και ρώσων, δεν είναι επαρκής, για να εξηγήσει τις εξελίξεις, οι οποίες είναι προφανές πως εμπλέκουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Γιατί, όπως και σε οποιαδήποτε σχετική περίπτωση, χωρίς τη γνώση των «εσωτερικών όρων» -και δεν αναφέρομαι εδώ στις κομματικές στάσεις και πρακτικές, κυρίως- διαφεύγει ο θεμελιώδης πυρήνας των πραγμάτων.

Ίσως να τον συλλάβουμε αυτόν τον πυρήνα, ίσως και όχι. Η έλλειψη αξιόπιστων αριστερών πηγών κάνει το έργο αυτό εξαιρετικά αμφίβολο.

Γι’ αυτό δεν θα επιχειρήσω τίποτε περισσότερο από μερικά σχόλια βασισμένα σε εικασίες.

Φαίνεται, λοιπόν, πως στην Ουκρανία σήμερα έχουμε μια ακραία πολιτική σύγκρουση, η οποία αντιπαραθέτει διάφορα «έθνη» εντός του ουκρανικού «έθνους», το ένα εναντίον του άλλου. Η σύγκρουση, μάλιστα, έχει ευθείες αναλογίες με περιπτώσεις από το παρελθόν, που αφορούσαν έθνη υπό κατασκευή. Η ελληνική περίπτωση, αμέσως μετά την Επανάσταση του ’21, είναι πολύ ενδεικτική. Τότε, όπως και τώρα, η πολιτική έκφραση της διαμάχης παίρνει τη μορφή των «ξενόφιλων» κομμάτων: από το αγγλικό, το γαλλικό και το ρωσικό κόμμα της μετεπαναστατικής Ελλάδας στο ρωσικό, το γερμανικό και το αμερικανικό κόμμα της σημερινής Ουκρανίας οι ομοιότητες είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Φαίνεται, επιπλέον, πως η Ουκρανία, που σημαίνει άκρη, έχει μια δυσκολία συλλογικού αυτοπροσδιορισμού, στο μέτρο που η άκρη για διαφορετικές μερίδες του πληθυσμού είναι άκρη διαφορετικού πράγματος. Η άκρη της Ρωσίας ή η άκρη της Αυστροουγγαρίας (Δύσης), έστω κι αν στη μεγαλύτερη διάρκεια της Ιστορίας μετά από την κατάλυση του πρώτου, μεσαιωνικού, κράτους των Ρως, με κέντρο το Κίεβο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως επρόκειτο για το όριο της Ρωσίας.

Με αποτέλεσμα, το επινοημένο, όπως και όλα τα υπόλοιπα στον κόσμο, άλλωστε, ουκρανικό έθνος, να εμφανίζει κατασκευαστικά προβλήματα, που, ίσως, μαζί με πολλά άλλα, είναι μέρος της εξήγησης όσων συμβαίνουν εδώ και μερικά χρόνια και όχι μόνο τις τελευταίες μέρες.

Και, για να εξηγηθώ, παραπέμπω αναλυτικά στη Ρόζα Λούξεμπουργκ, ανοίγοντας και πάλι την συζήτηση σχετικά με τα «εθνικά ζητήματα», στο πλαίσιο της Αριστεράς, που, για κάποιο πραγματικά περίεργο λόγο, θεωρείται τελειωμένη με θέσφατο αναφοράς την θέση, που πήρε στην αρχή του προηγούμενου αιώνα ο Λένιν.

Η Λούξεμπουργκ, λοιπόν, στις σχετικές σελίδες της κριτικής που κάνει, εν βρασμώ, στη Ρωσική Επανάσταση[1], ισχυριζόμενη πως «τα εθνικά κινήματα αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο κίνδυνο για το διεθνή σοσιαλισμό», χρησιμοποιεί κατεξοχήν το παράδειγμα της Ουκρανίας. Και, όπως όλοι οι σοσιαλιστές της εποχής της, δεν φείδεται χαρακτηρισμών και επιθετικών εκφράσεων.

Να, τι λέει: «Η ρωσική Ουκρανία, στην αρχή του αιώνα, όταν οι ανοησίες του «ουκρανικού εθνικισμού» […] καθώς και τα παιδιαρίσματα του Λένιν για μια «Ανεξάρτητη Ουκρανία» δεν είχαν ακόμη εφευρεθεί, ήταν η ακρόπολη του ρωσικού επαναστατικού κινήματος […] Πώς έγινε […] να θριαμβεύσει η αντεπανάσταση; Το εθνικό κίνημα, ακριβώς, είναι αυτό που παρέλυσε το προλεταριάτο, με το γεγονός ότι το απέσπασε από τη Ρωσία και το παρέδωσε, στις χώρες της περιφέρειας, στην εθνική αστική τάξη […] Οι Μπολσεβίκοι, με την ηχηρή εθνικιστική τους φρασεολογία για το «δικαίωμα της αυτοδιάθεσης μέχρι και του αποχωρισμού σε κράτος», έδωσαν […] το πιο πολύτιμο και το πιο ευπρόσδεκτο πρόσχημα στην αστική τάξη όλων των παραμεθόριων χωρών για να υψώσει τη σημαία που ταίριαζε στις αντεπαναστατικές της επιδιώξεις […] Η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι η Ουκρανία, που έπαιξε ένα τόσο μοιραίο ρόλο στις τύχες της Ρωσικής Επανάστασης. Ο ουκρανικός εθνικισμός [αντίθετα με τον τσέχικο, τον πολωνικό ή τον φινλανδικό] δεν ήταν παρά μια απλή ιδιοτροπία, μια μανία μερικών δωδεκάδων μικροαστών διανοουμένων, χωρίς τις παραμικρότερες ρίζες στις οικονομικές, πολιτικές και πνευματικές συνθήκες της χώρας, χωρίς καμιά ιστορική παράδοση. Η Ουκρανία δεν αποτέλεσε ποτέ ένα έθνος ή ένα κράτος με οποιονδήποτε εθνικό πολιτισμό, εκτός από την αντιδραστική ρομαντική ποίηση του Τσεβτσένκο […] Ένα εθνικό κίνημα χωρίς καθόλου ρίζες, που το πήραν στα σοβαρά, γίνεται έμβλημα και σημείο συγκέντρωσης για την αντεπανάσταση. Με αυτό το δίχως σπέρμα αυγό φτάσανε οι γερμανικές λόγχες ως το Μπρεστ Λιτόφσκ».

***
Με αφορμή τα συγκαιρινά σκέφτηκα να θυμίσω τα παραπάνω. Και προτείνω την ανάγνωση ολόκληρου του κειμένου της Ρόζας, που, βεβαίως, δεν είναι … παλαφράντζα, έστω κι αν δεν έχει πάντα και σε όλα δίκιο.

Ο λόγος είναι πως, σε αντίθεση με την άποψη πως πρόκειται για τελειωμένη συζήτηση, ισχυρίζομαι πως είναι μια συζήτηση χωρίς τελειωμό. Και, μάλιστα, μια συζήτηση που μας αφορά όλους.

Και γιατί η αστική τάξη είναι επαγγελματίας στο να κατασκευάζει περισπασμούς. Να το ξαναρωτήσω: μέσα στην άγρια κρίση, που βιώνει η ουκρανική κοινωνία, τι απασχολεί πολιτικά την εργατική της τάξη;

Και γιατί, στο πλαίσιο της τρομερής παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που ζούμε, αυτά τα θέματα έρχονται συνεχώς στο επίκεντρο. Για την Αριστερά είναι εκ των ων ουκ άνευ η ανάγκη να σκύψει σοβαρά πάνω τους, στο μέτρο, που, όπως σημειώνει ο Ανουάρ Σέικ, «το διακύβευμα της εποχής είναι πώς θα έχουμε κοινωνική ανατροπή, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης, χωρίς να οδηγηθούμε σε πολέμους»

[1] Ρόζα Λούξεμπουργκ, Ρωσική Επανάσταση, ύψιλον/βιβλία, 1980, σελ. 46-56

22 σχόλια:

 1. Φαίνεται, επιπλέον, πως η Ουκρανία, που σημαίνει άκρη, έχει μια δυσκολία συλλογικού αυτοπροσδιορισμού, στο μέτρο που η άκρη...->

  Μεταφράζω, η Ουκρανία είναι Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη, όπως ξέρουμε, είναι η άκρη, το υπό πολιορκία ακρωτήρι τής Ασίας [ΕΣΣΔ (Βαλερί)]. Τι έθνη και κουραφέξαλα; Απελευθερώστε την Ευρώπη=Ουκρανία από τα δεσμά τής ασιατικής βαρβαρότητας. Πάει και ο Ντεριντά, τον έφαγε η μαρμάγκα.

  Συνιστώσα: «Για μια πουτάνα Ευρώπη»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://www.lemonde.fr/europe/article/2014/02/23/six-questions-sur-l-apres-ianoukovitch-en-ukraine_4371939_3214.html

  Ο Σικόρσκι, πολωνός ΥΠΕΞ, συνταγματολόγος τού Ουκρανικού Συντάγματος, δίνει και τελεσίγραφα στον έκπτωτο:

  « Il n'y a pas de coup d'Etat à Kiev. Les bâtiments officiels ont été abandonnés. Le président du Parlement a été légitimement élu », lui a répondu sur Twitter le ministre des affaires étrangères polonais Radoslaw Sikorski, qui a participé cette semaine aux négociations entre opposition et pouvoir.

  No coup in Kiev. Gov. buildings got abandoned. Speaker of Rada elected legally. Pres. VYanukovych has 24h to sign 04 Const. into law.
  — Radosław Sikorski (@sikorskiradek)


  ----
  Η Λιθουανία χαιρετίζει τη «εν εξελίξει δημοκρατική αλλαγή»:

  La Lituanie, pays balte qui s'était activement mobilisée en faveur d'un accord d'association, a elle aussi salué dimanche « le changement démocratique en cours » et espéré une signature rapide d'un accord d'association, permettant notamment de mettre en place une zone de libre-échange.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. επειδη η γνωση μου στις ξενες γλωσσες περιοριζονται στα αγγλικα και των περισσοτερων απο οσο μπορω να καταλαβω (ξερω να παραγγελνω μπυρες σε αλλες τρεις αλλα δεν φτανει :) :) )
   μπορεις να κανεις μια περιληπτικη μεταφραση; ευχαριστω! :)

   Διαγραφή
  2. ΣΥΝΟΨΗ:

   1. Ξέρουμε ότι στην Ουκρανία ευθύνεται για τα γεγονότα ο Ρωσικός αυταρχισμός, ξέρουμε για την ύπαρξη ναζί, αλλά και τι να λέει. Αυτά δεν λένε τίποτε.

   2. Δεν λένε τίποτε για τον πολιτικό χαρακτήρα των διαδικασιών και των πολιτικών δυνάμεων. Ας πούμε, οι Ναζί μπορεί να μην είναι Ναζί, μπορεί να είναι ξερωγω σύλλογος για τη διάσωση της πεταλούδας.

   3. Η έννοια του ιμπεριαλισμού δεν είναι επαρκής για να εξηγήσει όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Της διαφεύγει ο "εσωτερικός πυρήνας των πραγμάτων", που μας διαφεύγει όλους γενικώς.

   Διαγραφή
  3. 4. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι εθνοτική σύγκρουση. Τα Ναζί και τα Λένιν είναι περιτύλιγμα, και ο ιμπεριαλισμός άσχετος. Μισιούνται οι άνθρωποι, τι να κάνουμε.

   5. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα μοιάζει με την επανάσταση του 1821. Άμα βγάλεις έξω τους Ναζί και τα αγάλματα του Λένιν και βάλεις φουστανέλες και φέσια, είναι φτυστό.

   6. Δεν πειράζει που θα διχοτομηθεί η Ουκρανία, είχε "κατασκευαστικά προβλήματα" και δυσκολευόταν πάντα να αυτοπροσδιοριστεί.

   7. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως είπε η μεγάλη Λούξεμπουργκ ενάντια στον παπάρα τον Λένιν που ήθελε εθνική αυτοδιάθεση, η Ουκρανοί είναι κλάιν μάιν λαός. Ούτε έθνος είναι, ούτε κράτος. Είναι "λαός χωρίς ιστορία", άρα ό,τι ώρα θέλουμε τον διαλύουμε. Προσεχώς και στην Κύπρο για τον ανύπαρκτο "κυπριακό λαό" όταν θα διαμελίζεται η Κύπρος.

   Διαγραφή
  4. (1) Παράθεμα Σικόρσκι:
   «Δεν έγινε πραξικόπημα στο Κίεβο. Τα κρατικά κτήρια [απλώς] εγκαταλείφθηκαν. Ο Πρόεδρος τού Κοινοβουλίου είναι νόμιμα εκλεγμένος», απάντησε [στον Γιανούκοβιτς] μέσω twitter o πολωνός ΥΠΕΞ Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο οποίος είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις [νομιμοποιητικός λόγος για το τελεσίγραφο]:

   Ο Πρόεδρος έχει 24 ώρες να υπογράψει [την επαναφορά σε ισχύ τού συντάγματος τού 2004].

   ---Της διαφεύγει ο "εσωτερικός πυρήνας των πραγμάτων", που μας διαφεύγει όλους γενικώς.

   Αφού σου εξήγησα ποιος είναι ο πυρήνας των πραγμάτων, η Ουκρανία είναι μετωνυμική μετωνυμία τής Ευρώπης, το λέει και το όνομα: «άκρη». Τι άλλο θες τώρα;

   Διαγραφή
  5. απευθυνομουνα στον waltendegewalt αλλα και αυτο καλο ηταν :)

   Διαγραφή
  6. η Ουκρανία είναι μετωνυμική μετωνυμία τής Ευρώπης, το λέει και το όνομα: «άκρη».

   Έτσι, έτσι. Κάτσε, η Κύπρος δεν είναι η νοτιοανατολική άκρη;

   Τι ωραία που θα περάσουμε...

   Διαγραφή
 3. http://eagainst.com/articles/commentsfree-ukraine/
  Απόσπασμα
  "Κάποιοι/ες θα καταφύγουν στη γνωστή συνωμοσιολογία λέγοντας ότι οι διαδηλώσεις αυτές ήταν υποκινούμενες και σχεδιασμένες από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ή ότι χρηματοδοτούνται από ιμπεριαλιστικά σκοτεινά κέντρα εξουσία"

  http://prin.gr/?p=3058
  Απόσπασμα
  "Οι αιτίες της απειλούµενης διάλυσης της Ουκρανίας είναι εσωτερικές. Από εκεί και πέρα είναι αυτονόητο φυσικά ότι παρεµβαίνουν και οξύνουν αυτές τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις οι ΗΠΑ, η Γερµανία, η Ρωσία, επιδιώκοντας η κάθε µία από τις χώρες αυτές να προσποριστεί γεωπολιτικά οφέλη προς όφελός της µέσα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία."

  Για τον ανάρχα τα οικονομικο-γεωπολιτικα συμφέροντα είναι συνωμοσίες μόνο τα πολιτισμικά υπάρχουν.Αλλά και πάλι δεν ξέρει μπορεί και να υπάρχουν.Αγνωστικιστής κι αυτός.
  Για τον μέγα Δ-ελαστίκ υπάρχουν αλλά προέχουν τα πολιτισμικά ως βασική αιτία.
  Ο Λάσκος δεν ξέρει ο άνθρωπος τι γίνεται στην Ουκρανία αλλά μάλλον δε θα φταίει η Ε.Ε σε τίποτα αλλά και πάλι δεν ξέρει είναι αγνωστικιστής.

  Ιμπεριαλισμός δεν υπάρχει κι αν υπάρχει είναι δευτεράτζα προέχουν τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά Κύριοι.
  Μόνο σιγουράκι ο Αγνωστικισμός.

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Ιμπεριαλισμός δεν υπάρχει κι αν υπάρχει είναι δευτεράτζα προέχουν τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά Κύριοι."

   Τρομερό επιχείρημα, με μόνο μειονέκτημα ότι είναι κλασικό επιχείρημα του ... Ιμπεριαλισμού. "Σφάζονται εξ απανέκαθεν ρε αυτοί, τι ψάχνεις, μισιούνται, δεν φταίμε εμείς!"

   Διαγραφή
  2. Τρομακτικός πειρασμός να γράψει κάποιος ένα άρθρο ίδιο με του Λάσκου, όπου το συμβάν θα είναι πραξικόπημα της Χρυσής Αυγής, εμπλοκή της Τουρκίας και διαμελισμός της Ελλάδας σε "Ευρωπαϊκή" και "Ασιατική". Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα.

   Πώς το βλέπετε, θα άρεσε;

   Διαγραφή
  3. Δεν ξέρω αν θα άρεσε στο νέο φρούτο τον Γρίβα αλλά και πάλι όπλα θα πουλήσουμε οπότε κομπλέ.
   Για το "επιχείρημα" τώρα, μη το χαλάς ρε Αντώνη άσε να γελάσουμε λίγο.

   Decadent

   Διαγραφή
 4. Αυτή είναι η νεα "ευρωπαική" Ουκρανία:

  http://rt.com/news/war-monument-toppled-ukraine-351/

  tkar

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αίσχη οι "αναλύσεις" τους, αλλά αίσχη ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΑ: Τριάντα χρόνια "αγνωστικισμού", ο εθισμός με την κάθε διανοητική μόδα-τσιχλόφουσκα, η αποστροφή σε οτιδήποτε θυμίζει μαρξισμό, η αφελέστατη αποδοχή κάθε προπαγάνδας - αρκεί να αναπαράγεται από "έγκυρο" μέσο, το συμπλεγματικό αλλοιθώρισμα προς τη δύση και πάνω απ' όλα η συμμόρφωση με τις "ευαισθησίες" και την "αισθητική" των αφεντικών, αυτά κάνουν.

  Για τις διπλωματικές "διαρροές" που προηγήθηκαν, ούτε κουβέντα. Για τις γεωπολιτικές στρατηγικές που συγκρούονται στην Ουκρανία (για την ώρα...) ούτε κουβέντα. Για τα υλικά διακυβεύματα (βασικά το ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ), κουβέντα. Για τα παιχνίδια της πολωνικής ακροδεξιάς αστικής τάξης και του Βατικανού, μόκο. Για την τεράστια σημασία της Κριμαίας για τη Ρωσία στην Κριμαία και την αμερικανική πίεση προς τη Ρωσία, τουμπεκί.

  Και τι απομένει; Για ερμηνεία, τα κατασκευαστικά προβλήματα του Ουκρανικού έθνους (ήμαρτον!!!!!!) και οι μπολσεβίκοι με την ηχηρή εθνικιστική τους φρασεολογία!!!! Για αριστερό ξεκάρφωμα, ο προβληματισμός "τι απασχολεί πολιτικά την εργατική της τάξη μέσα στην άγρια κρίση, που βιώνει η ουκρανική κοινωνία"!!!! Μα πόσο ΚΡΕΤΙΝΟΣ πρέπει να είναι κανείς για να αναρωτιέται τι απασχολεί μια εργατική τάξη που τη σέρνουν σε εμφύλιο; Α και ο Ανουάρ Σέικ (ποιός;) που αποφάνθηκε ότι "το διακύβευμα της εποχής είναι πώς θα έχουμε κοινωνική ανατροπή, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης, χωρίς να οδηγηθούμε σε πολέμους"...

  Να δω τι θα γράφουν οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΧΑΥΝΩΣΗΣ αν τυχόν ο πόλεμος χτυπήσει και τι δική μας πόρτα... Ξεφτίλες...

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να δω τι θα γράφουν οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΧΑΥΝΩΣΗΣ αν τυχόν ο πόλεμος χτυπήσει και τι δική μας πόρτα... Ξεφτίλες...

   Αντωνης23 Φεβρουαρίου 2014 - 7:54 μ.μ.

   7. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως είπε η μεγάλη Λούξεμπουργκ ενάντια στον παπάρα τον Λένιν που ήθελε εθνική αυτοδιάθεση, η Ουκρανοί είναι κλάιν μάιν λαός. Ούτε έθνος είναι, ούτε κράτος. Είναι "λαός χωρίς ιστορία", άρα ό,τι ώρα θέλουμε τον διαλύουμε. Προσεχώς και στην Κύπρο για τον ανύπαρκτο "κυπριακό λαό" όταν θα διαμελίζεται η Κύπρος.

   Αντωνης23 Φεβρουαρίου 2014 - 8:03 μ.μ.
   Τρομακτικός πειρασμός να γράψει κάποιος ένα άρθρο ίδιο με του Λάσκου, όπου το συμβάν θα είναι πραξικόπημα της Χρυσής Αυγής, εμπλοκή της Τουρκίας και διαμελισμός της Ελλάδας σε "Ευρωπαϊκή" και "Ασιατική". Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα.

   Πώς το βλέπετε, θα άρεσε;

   Διαγραφή
  2. νομιζω οτι το ερωτημα δεν ειναι το αν τυχον, αλλα το "οταν" με βαση την ροη των πραγματων

   Διαγραφή
  3. Δυστυχώς, είναι μεγάλη πολυτέλεια να ρωτάς "Αν" πια.

   Σόρι για το μπέρδεμα πριν, νόμιζα το ...Λάσκο δεν καταλάβαινες. Που αν αφήσει στην άκρη τις μπούρδες για την "ανατροπή" και μιλήσει σαν καλός ιμπεριαλιστής και φιλοφασίστας, μια χαρά ξεκάθαρα τα λέει. Ενδιαφέρον.

   Διαγραφή
  4. Αυτό που περιγράφει ο Λάσκος έχει συμβεί στα καθ'ημάς στην Κύπρο.
   Φασιστικό πραξικόπημα και διαμελισμός ανάμεσα στην "Ευρώπη" και την "Ασία"

   Δεν έρχεται να σας τα πει και στην Κύπρο ρε Αντώνη;

   Διαγραφή
  5. http://www.strategic-culture.org/news/2014/02/24/poland-intervention-ukraine-idea-supported-ardent-advocates.html

   Και εγγράφως για πολωνικές εδαφικές βλέψεις. Όποιος διαβάζει πολωνικά, να μας πει τι λένε οι σύνδεσμοι. Τα αγγλικά είναι λίγο ιδιόρρυθμα.

   Διαγραφή
  6. @TRASH: Απαπαπαπα, θα πάθει δημοσκοπική κάμψη ο ΞΥΡΙΖΑ κι έρχονται εκλογές! Να στείλουν τον Ανουάρ Σέικ (αυτόν;) μπας και δουν οι Κύπριοι αδελφοί μας το διακύβευμα της εποχής, δηλαδή "πώς θα έχουμε κοινωνική ανατροπή, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης, χωρίς να οδηγηθούμε σε πολέμους". Διότι εμείς την έχουμε τη λύση: Όλοι ΞΥΡΙΖΑ!

   gdmn1973

   Διαγραφή
 6. Και απο Εκονομιστ μέσω σημερινής καθημερινης. Εξαιρετικα ενδιαφέρον αρθρο δείγμα προθέσεων τμημάτων του κεφαλαίου.
  http://www.kathimerini.gr/755231/article/epikairothta/kosmos/oykrania-ey8raystos-symvivasmos-kai-agwnia

  Καταλήγει στο εξής πολύ κυνικό :
  Είναι καιρός η Δύση να ορθώσει το ανάστημά της. Η αντιπαράθεση με μια χώρα που μπορεί να παραλύσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαθέτει τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων και πυρηνικά όπλα είναι μια δύσκολη αλλά αναγκαία υπόθεση. Αν μη τι άλλο, η διπλωματική υποκρισία που θέλει τη Ρωσία μια δημοκρατία με σεβασμό στη νομιμότητα πρέπει να σταματήσει. Η χώρα πρέπει να αποβληθεί από το G8. Πάνω απ’ όλα, ενωμένη η Δύση οφείλει να ξεκαθαρίσει στον κ. Πούτιν ότι η Ουκρανία και οι άλλες Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες είναι κυρίαρχα έθνη και όχι τμήματα της κληρονομιάς του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή