Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

Ε. Μαύρου (ΑΚΕΛ)-Συνέντευξη για το Κυπριακό στην "Αυγή"

Ελένη Μαύρου: Στηρίζουμε λύση που θα την αγκαλιάσει ο λαός

Η πρώην υπουργός Εσωτερικών, πρώην δήμαρχος Λευκωσίας και σήμερα διευθύντρια της εφημερίδας του ΑΚΕΛ "Χαραυγή", μίλησε στην "Αυγή" για το Κυπριακό
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ


* Το ΑΚΕΛ είχε τελικά ταχθεί κατά του σχεδίου Ανάν, διστακτικά έστω. Βλέπουμε τώρα, σε αυτό τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, μια προσεκτική στήριξη της διαδικασίας. Θεωρείτε πως πάμε σε ένα ουσιωδώς καλύτερο σχέδιο ή η Κύπρος είναι με την πλάτη στον τοίχο και δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο;

Είναι γεγονός ότι το ΑΚΕΛ είχε ταχθεί κατά του σχεδίου Ανάν, όχι επειδή απορρίπτει την ομοσπονδιακή λύση, αλλά επειδή κρίθηκε ότι το εν λόγω σχέδιο δεν ικανοποιούσε εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Από την άλλη, ως ΑΚΕΛ υποστηρίζαμε διαχρονικά ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες συνιστούν τον μόνο προσφερόμενο τρόπο για επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να προχωρήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εμείς θα στηρίξουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Αυτό δεν σημαίνει λευκή επιταγή. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να δρα συλλογικά, να έχει συνεχή διαβούλευση με τα κόμματα και να παραμείνει πιστός στις αρχές λύσης του προβλήματος. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει και να εγγυηθεί το αποτέλεσμα. Σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να επανέλθει ένα σχέδιο το οποίο οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία. Αν δεν θέλουμε να αποτύχουμε και πάλι, πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση ένα σχέδιο που να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και όχι επιβολής και που να ικανοποιεί και τις δικές μας προσδοκίες.

Το γεγονός ότι η Κύπρος σήμερα βρίσκεται σε Μνημόνιο δεν σημαίνει ότι είναι με την πλάτη στον τοίχο. Δεν πρέπει, δηλαδή, να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία επιβολής απαράδεκτης λύσης, αλλά ούτε και να μας δημιουργεί φοβικά σύνδρομα αναφορικά με τη νέα προσπάθεια. Πρέπει να μπούμε με αυτοπεποίθηση στη διαδικασία. Έχουμε το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ με το μέρος μας, έχουμε τη βάση των συνομιλιών, ξέρουμε τι θέλουμε. Μένει να προχωρήσουμε σωστά, συνετά και, βεβαίως, διεκδικητικά.

* Ποια πλεονεκτήματα είχε η κατάληξη των συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ. Θεωρείτε πως αυτά μπορούν να μεταφερθούν στην τρέχουσα διαδικασία;

Κατά τις διετείς συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ πετύχαμε σημαντική πρόοδο σε τρία από τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού και συγκεκριμένα στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια σύγκριση με τις αντίστοιχες πρόνοιες, όχι μόνο του σχεδίου Ανάν, αλλά και όλων των προηγούμενων σχεδίων που είχαν υποβληθεί, αποδεικνύει ότι επήλθαν ουσιαστικές βελτιώσεις σε βασικά θέματα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ενισχύθηκαν σημαντικά οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες, συμφωνήθηκε η διασταυρούμενη ψήφος, αφαιρέθηκε η πρόνοια για ξένους δικαστές από τον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων, έγινε για πρώτη φορά αποδεκτή η πλήρης εφαρμογή των βασικών ελευθεριών χωρίς κανένα περιορισμό κ.ά.

Ασφαλώς θεωρούμε πως όλα αυτά μπορούν και πρέπει να μεταφερθούν στην τρέχουσα διαδικασία γιατί διαφορετικά θα μπούμε σε αχρείαστες και επικίνδυνες περιπέτειες, κάτι που ήδη επιβεβαιώθηκε με την κοινή διακήρυξη. Σημειώνω ότι η εν λόγω διακήρυξη είναι γενικά παραδεκτό ότι, υστερεί ποιοτικά σε σχέση με τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια - Ταλάτ, κυρίως στο θέμα της αδιαίρετης κυριαρχίας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να θυμόμαστε ότι στη διαπραγματευτική διαδικασία δεν χωρούν εγωισμοί και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

* Εάν φτάσουμε σε δημοψηφίσματα, η καταστατική πλειοψηφία του 51% συνιστά επαρκή κοινωνική πλειοψηφία για να προχωρήσει το σχέδιο;

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Η πλειοψηφία του 51% μπορεί να είναι επαρκής για να προχωρήσει το όποιο νέο σχέδιο, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσει η λύση, χρειάζεται ουσιαστική λαϊκή νομιμοποίηση. Που, για να διασφαλιστεί, είναι απολύτως αναγκαίο να πειστεί ο λαός ότι η προτεινόμενη λύση είναι υπό τις περιστάσεις δίκαιη και βιώσιμη.

Τη λύση πρέπει ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συνειδητά να την αποδεχθούν και να δουλέψουν για την υλοποίησή της. Γιατί μόνο έτσι θα δημιουργεί, παρ' όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα, την προοπτική μιας καινούργιας αρχής και ενός καλύτερου μέλλοντος από το ζοφερό διχοτομικό παρόν. Η τελική απόφαση θα κρίνει το δικό μας μέλλον, τη δική μας ζωή, και είναι κυριαρχικό δικαίωμα, και υποχρέωση, του κυπριακού λαού και κανενός άλλου.

* Μερίδα πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα, και στη Δεξιά και την Αριστερά, κάνει λόγο για δεύτερο σχέδιο Ανάν και το καταδικάζει. Πού το αποδίδετε;

Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας που μόλις τώρα αρχίζει.

Κάποιοι στέκονται στο ότι η νέα διαδικασία είναι καρπός των πιέσεων των ισχυρών της γης - και πιθανόν να είναι. Εμείς, όμως, δεν δικαιούμαστε να ξεχνούμε ότι, στην Ιστορία μας, ο καλύτερος σύμμαχος του ιμπεριαλισμού υπήρξε πάντοτε ο εθνικισμός και ο σοβινισμός και αυτός είναι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγει ενισχυμένος. Ο πατριωτισμός προϋποθέτει μια ιστορική διαδρομή και ιστορική μνήμη από την οποία πρέπει να αντλούμε διδάγματα. Ο πατριωτισμός εστιάζει στο κοινό καλό και ιδιαίτερα στις επόμενες γενιές.

Αν κάποιοι δεν διδάχτηκαν από τις εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος και φέρουν ένα σχέδιο που να μην ικανοποιεί βασικές αρχές και εύλογες ανησυχίες μας, απλούστατα θα απορριφθεί και αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι η όποια λύση πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα και την τελευταία λέξη θα την πει και πάλι ο λαός. Εννοείται ότι είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας να μην επιτρέψει να φθάσουν εκεί τα πράγματα και να υποβληθεί προς έγκριση ένα σχέδιο που να πείθει τους πολίτες ότι μπορούν να το εγκρίνουν.

2 σχόλια:


 1. "όλοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσει η λύση, χρειάζεται ουσιαστική λαϊκή νομιμοποίηση. Που, για να διασφαλιστεί, είναι απολύτως αναγκαίο να πειστεί ο λαός ότι η προτεινόμενη λύση είναι υπό τις περιστάσεις δίκαιη και βιώσιμη."

  Τη λύση πρέπει ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συνειδητά να την αποδεχθούν και να δουλέψουν για την υλοποίησή της. Γιατί μόνο έτσι θα δημιουργεί, παρ' όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα, την προοπτική μιας καινούργιας αρχής και ενός καλύτερου μέλλοντος από το ζοφερό διχοτομικό παρόν."Κατά τις διετείς συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ πετύχαμε σημαντική πρόοδο σε τρία από τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού και συγκεκριμένα στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια σύγκριση με τις αντίστοιχες πρόνοιες, όχι μόνο του σχεδίου Ανάν, αλλά και όλων των προηγούμενων σχεδίων που είχαν υποβληθεί, αποδεικνύει ότι επήλθαν ουσιαστικές βελτιώσεις σε βασικά θέματα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ενισχύθηκαν σημαντικά οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες, συμφωνήθηκε η διασταυρούμενη ψήφος, αφαιρέθηκε η πρόνοια για ξένους δικαστές από τον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων, έγινε για πρώτη φορά αποδεκτή η πλήρης εφαρμογή των βασικών ελευθεριών χωρίς κανένα περιορισμό κ.ά."

  φ.μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί ξαναέβαλες τα αποσπάσματα από Μαύρου χωρίς σχολιασμό;

   Διαγραφή