Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Αναστασιάδης: Πρόσβαση της Τουρκίας στο αέριο μετά τη λύση

Αναστασιάδης: Πρόσβαση της Τουρκίας στο αέριο μετά τη λύση

Λευκωσία: Η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και η επανένωση της Κύπρου θα συνέβαλλε και στην εξασφάλιση των αναγκών της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα, διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων «Associated Press», ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποκαλύπτει επίσης ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ συνέβαλε πολύ στην προσπάθεια για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία βρισκόταν σε στασιμότητα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η κατάληξη σε συμφωνία θα διευκόλυνε και τις επιδιώξεις της Άγκυρας να αποκτήσει πρόσβαση στην προμήθεια κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου και θα βοηθούσε στην αναβάθμιση των σχέσεων της με το Τελ Αβίβ.

Αναφέρει επιπλέον ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εξαγάγει φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω μιας επανενωμένης Κύπρου.

Αποκαλύπτει επίσης ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ συνέβαλε πολύ στην προσπάθεια για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία βρισκόταν σε στασιμότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι το αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό είναι καθοριστικής σημασίας στη δυναμική που δημιουργείται για την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και συμβάλλει στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέντευξη ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου ενδεχομένως να επισκεφθεί τη Λευκωσία την Άνοιξη.

Πηγή: philenews

Βλέπουν συνεργασία Τουρκίας - Ισραήλ για φυσικό αέριο αν λυθεί το Κυπριακό

Άγκυρα: Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ στο θέμα του φυσικού αερίου εάν οι συνομιλίες στο Κυπριακό καταλήξουν σε επιτυχία, σύμφωνα με πηγές από το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας το οποίο επικαλείται η αγγλόφωνη εφημερίδα Σαμπάχ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Άγκυρα στοχεύει να είναι μέρος του προγράμματος μεταφοράς του αερίου και όχι απλώς διαμετακομιστικό σημείο.

Αναλυτικά, η εφημερίδα Σαμπάχ αναφέρει ότι το Ισραήλ επιθυμεί να συνεργαστεί με την Άγκυρα για να μεταφέρει το φυσικό του αέριο μέσω Τουρκίας, ωστόσο αυτό θα γίνει αφού οι δύο χώρες λύσουν τις διαφορές τους οι οποίες προέκυψαν μετά την επίθεση των ισραηλινών καταδρομέων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ισραήλ θέλει να συνεργαστεί με τις τέσσερις εταιρείες ενέργειας της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές από το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας αναφέρουν επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ εάν οι συνομιλίες στην Κύπρο καταλήξουν σε επιτυχία.

"Πρέπει να τοποθετηθούν έξι αγωγοί στην Μεσόγειο οι οποίοι θα στοιχίσουν 1.5 δις δολάρια", ανέφερε ένας Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος είπε ότι αξίζει να τεθεί το πρόγραμμα σε εφαρμογή.

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η Τουρκία θα είναι μέρος του προγράμματος και δεν θα εγκαταστήσει μόνο τους αγωγούς. Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί σταθερότητα στην περιοχή.

"Εάν δεν πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα, η Τουρκία δεν θα έχει μεγάλες απώλειες. Οι τουρκικές εταιρείες ίσως να διστάζουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί με το Ισραήλ.

Η Τουρκία δεν έχει στόχο να είναι απλώς το σημείο μεταφοράς στην Μεσόγειο. Το σχέδιο θα παίξει σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες στην Κύπρο αφού τα αποθέματα φυσικού αερίου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν συνεχιστεί η διαμάχη στην περιοχή", αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην Τουρκία, οποιαδήποτε άλλη γραμμή από το Ισραήλ στην Ευρώπη θα στοιχίσει οχτώ φορές περισσότερο από ότι αν περάσει από την Τουρκία.

Πηγή: philenews/κυπε

1 σχόλιο:

 1. Η σχέση είναι αμφίδρομη με μεταφορά, εξίσου πολύτιμου με το γκάζι, νερού από την Τουρκία στην Μόρφου που μετά θα διακλαδώνεται στην κατεχόμενη Κύπρο. Υπόψιν ότι η Μόρφου μαστίζεται για χρόνια από λειψυδρία, με το νερό αυτό, αν γίνει το έργο, πολλά θα αλλάξουν εκεί, όσον αφορά εποίκους και επιστροφή προσφύγων και οικονομία. 

  Επίσης, ο αγωγός, λέγεται ( δεν γνωρίζω πόσο πρακτικό είναι αυτό) ότι θα μεταφέρει και πετρέλαιο και ηλεκτρισμό. Τέλος, η Κύπρος μετά από παρατεταμένη λειψυδρία το 2008(;) μετέφερε νερό από την Ελλάδα με τάνκερς, που κόστισε πολλά εκατομύρια.  Το νερό από την Τουρκία είναι πολύ και ίσως αρκετό και για το Ισραήλ με ένα άλλο αγωγό.

  το δημοσίευμα που ακολουθεί είναι από http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=8874&lang=el#sthash.GSBmuNPV.dpuf

  Το «πρώτο νερό» από την Τουρκία στα κατεχόμενα αναμένεται να φτάσει μέχρι το τέλος του 2014, αντί για τις αρχές του Μαρτίου, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Χαβαντίς.

  ...

  Ο αγωγός, πρόσθεσε, θα μεταφέρει 75 εκ κυβικά μέτρα νερού από το φράγμα Αλάκιοπρου στην Τουρκία στο ψευδοκράτος και στη συνέχεια, αγωγοί συνολικού μήκους 475 χιλιομέτρων θα διανείμουν το ήμισυ του δικτύου παροχής ποσίμου νερού στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, στα παράλια της κατεχόμενης Κερύνειας και στην κατεχόμενη περιοχή μεταξύ Αμμοχώστου, Τρικώμου και Ριζοκαρπάσου.

  ΑΧΠ (http://topronomiotouftwxou.wordpress.com)

  ΑπάντησηΔιαγραφή