Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Κυπριακό: Κέρι, Μπαρόζο, Αρχιεπίσκοπος και το κακό συναπάντημα

Ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο κυπριακό
17 ΦΕΒ 2014, 07:22

Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούνται στο Κυπριακό καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν αναμιχθεί ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος τους τελευταίους μήνες, εμφανίζονται αποφασισμένες να σπρώξουν τη διαδικασία.

Διπλωματικές πηγές από τη Νέα Υόρκη εκτιμούν ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αφέθηκε να διαρρεύσει το ενδεχόμενο επίσκεψης τον Μάρτιο στην Κύπρο του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζον Κέρι.


Η επίσκεψη Κέρι σχετίζεται όχι μόνο με το Κυπριακό αλλά και με τα θέματα ενέργειας, καθώς ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή αναβαθμίζεται και έχει να κάνει με τα αμερικανικά συμφέροντα, τα οποία έχουν επηρεαστεί αρνητικά λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Οι αμερικανοί προωθούν, με βάση τις πληροφορίες των τελευταίων βδομάδων, τη λύση της μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω αγωγού από την Τουρκία και για να πετύχει ο στόχος αυτός θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λευκωσία λαμβάνει συνεχώς μηνύματα ότι θα βοηθηθεί στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού με την επιστροφή της Αμμοχώστου ως πρώτο βήμα στο πλαίσιο των ΜΟΕ.

Σε περίπτωση που οι δυο πλευρές δεν επιδείξουν βούληση για λύση του Κυπριακού ο διεθνής παράγοντας φέρεται να έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα προσφέρει πλέον καμία βοήθεια με όλα τα συνεπακόλουθα.

Μπαρόζο: Ο Αναστασιάδης αξίζει μιας ισχυρής πολιτικής στήριξης
Κυριακή, 16 Φεβρουάριος 2014 21:51

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «αξίζει μια μιας ισχυρής πολιτικής στήριξης από τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου» και «όχι παρτιζάνικες προσεγγίσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Ο κ. Μπαρόζο ζητά «γενική πολιτική συναίνεση» για διαχείριση των δύο μεγάλων μετώπων, της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και της επανόδου της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Μπαρόζο αναφέρει πως «η ΕΕ μπορεί και θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπλοκή της, την παρουσία και τη συμμετοχή της στη διαδικασία», ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως η λύση «πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές της ΕΕ και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και πως «την ίδια ώρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν πρέπει να εκληφθεί ως εμπόδιο για μια λύση».

Μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης και απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει για πρώτη φορά ότι το ζήτημα επιστροφής της περίκλειστης Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της, «ξεκάθαρα μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός πακέτου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Ο κ. Μπαρόζο αναφέρει πως η υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προϋποθέτει να τύχουν αποδοχής και να συμφωνηθούν και από τις δύο πλευρές, ενώ σημειώνει ότι «θα αναμέναμε από την Τουρκία να διευκολύνει τη διαδικασία».

Αποκαλύπτει ότι θα ζητήσει από τον εκπρόσωπό του στις απευθείας διαπραγματεύσεις, Πήτερ Βαν Νούφελ, «να παίξει έναν ενεργότερο ρόλο στην ενίσχυση και διευκόλυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης» και ότι θα του δώσει εντολή «για επίβλεψη της ομαλής ενσωμάτωσης των Τουρκοκυπρίων στην ΕΕ».

Ο κ. Μπαρόζο αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «έχει επιδείξει ισχυρό θάρρος και αποφασιστικότητα, ασκώντας πίεση για να πάρει αυτή τη διακήρυξη που συμφωνήθηκε».

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της οικονομίας σημειώνει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «επιδεικνύει ισχυρή αποφασιστικότητα και θάρρος στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης» και καλωσόρισε τις τελευταίες θετικές αξιολογήσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται αυτή η προσαρμογή.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνει πως η Ομάδα Στήριξης που έχει δημιουργήσει η Κομισιόν θα βοηθήσει την Κύπρο στην αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων κονδυλίων μέσω διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, περιλαμβανομένων και των Διαρθρωτικών Ταμείων. Σημειώνει πως ευρωπαϊκά κονδύλια θα παρασχεθούν στην Κύπρο, σε ποσά περίπου 860 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να επενδυθούν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.*

Επίσης αναφέρει, όλη η Κύπρος θα είναι επιλέξιμη για κονδύλια κάτω από τη νέα Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, υπό την ποία η Κύπρος θα έχει μια προσωρινή κατανομή περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τα ευρωτουρκικά επισημαίνει πως δεν υπάρχουν «λευκές επιταγές» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23-24 για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ σημειώνει ότι «το Συμβούλιο συζητά το θέμα αυτό τώρα».

* Σημείωση LR: Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα μικρό τμήμα των 700 εκ. ευρώ που θα διατεθούν από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία (τα υπόλοιπα 160 εκ. αφορούν τη γεωργία), το οποίο είχε ανακοινωθεί από τον Δεκέμβρη, και το οποίο αφορά πρόσληψη διάρκειας εξαμήνου για άνεργους αποφοίτους πανεπιστημίων και τεχνικών σχολών. Τα 700 εκ. προορίζονται για 6 διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, εκ των οποίων μόνο ένας αφορά την εξαμηνιαία πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων για ψίχουλα -- και την απόλυσή τους μετά την παρόδο του εξαμήνου.
Ο Αρχιεπίσκοπος μιλά για προϋποθέσεις αποχώρησης Αναστασιάδη από τις συνομιλίες

Εκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για ενότητα, λόγω των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που βρίσκονται σε εξέλιξη, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως αν η τουρκική πλευρά επιμένει σε όλα τα θέματα να θέτει κόκκινες γραμμές και να μην είναι διαλλακτική, τότε θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Αυτό, σημείωσε, το έχει αναφέρει και στον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκε η πρώτη άδεια για ηλιοθερμικό πάρκο στην Κύπρο.

Το πάρκο, είπε, το οποίο θα γίνει από επενδυτές, θα έχει έκταση δύο χιλιάδες σκάλες σε γη την οποίαν θα δώσει η Εκκλησία.

Σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, είτε για ξενοδοχεία είτε για άλλες επενδύσεις.

Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι η γραφειοκρατία η οποία καθυστερεί τις άδειες.

2 σχόλια:

  1. η λύση «πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές της ΕΕ και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και πως «την ίδια ώρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν πρέπει να εκληφθεί ως εμπόδιο για μια λύση».

    Το επόμενο Κοάν της ημέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλα εκανες και εβαλες τον Μητσοτακη σε αλλο αρθρο ,αν και κολλα μια χαρα εδω (στο κακο συναπαντημα) γιατι εκει ειναι ξεχωριστη περιπτωση μια και εχουμε να κανουμε με μεταφυσικο ...."κεκτημενο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή