Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό: Μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία, επίσκεψη Ρούμπιν, γλυκόλογα Ντάισελμπλουμ

Τουρκικές εταιρείες βολιδοσκόπησαν για τη μεταφορά κυπριακού αερίου στην Τουρκία μέσω αγωγού
Παρασκευή, 21 Φεβρουάριος 2014 08:03

Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει βολιδοσκοπηθεί από δύο τουρκικές εταιρείες για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες που προβάλλει σε θέση κύριου θέματος η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών επισκέφθηκαν την Κύπρο χωριστά και πραγματοποίησαν επαφές στο υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Εξωτερικών.


Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο»:

Κατά τις επαφές αυτές, κατάθεσαν τις απόψεις τους και ζήτησαν να ενημερωθούν για το ενδεχόμενο να μεταφερθεί από τις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ φυσικό αέριο στην Τουρκία.

Οι εκπρόσωποι των δύο τουρκικών εταιρειών, που δεν ήταν Τούρκοι υπήκοοι, κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους και υπέδειξαν –με βάση εκτιμήσεις ειδικών– ότι η με­ταφορά μέσω του εδάφους της Κύπρου στην Τουρκία είναι πιο οικονομική παρά διά της θαλάσσιας οδού (μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ).

Επί του ιδίου θέματος, τη θέση της Λευκωσίας ζήτησε να μάθει και αξιωματούχος του Ισραήλ, που επισκέ­φθηκε πρόσφατα την Κύπρο. Η κυπριακή Κυβέρνηση ξεκαθάρισε προς όλους τους συνομιλητές της ότι δεν συζητά ένα τέτοιο σενάριο πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Έχει υποδείξει προς τους ενδιαφερόμενους ότι με άλυτο το Κυπριακό δεν μπορεί καν να συζητείται ένα τέτοιο σενάριο.

Σημειώνεται συναφώς ότι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν αρχίσει συζητήσεις με την Τουρκία για μεταφορά του φυσικού αερίου. Αυτές οι επαφές άρχισαν αμέσως μετά τη συμφωνία Αναστασιάδη- Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου, για έναρξη διαπραγματεύσεων.


Ερχεται ο Βοηθός ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ
Ο Ερικ Ρούμπιν θα συνεχίσει απ’ εκεί που σταμάτησε η Νούλαντ
Ημερομηνία: 20.02.2014 | 20:51

Επίσκεψη στην Κύπρο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εντός του Μαρτίου ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν.

Ο μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι υπεύθυνος για τους χειρισμούς στο Κυπριακό εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, θα συμπεριλάβει την Κύπρο στο πρόγραμμα ευρωπαϊκής του περιοδείας, ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Ρούμπιν θα έχει στη Λευκωσία συναντήσεις με αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους ενώ θα συναντηθεί και με τις δύο πλευρές «συνεχίζοντας απ’ εκεί που σταμάτησε η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ τον περασμένο μήνα».

Οι ακριβείς ημερομηνίες της επίσκεψης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, το πιθανότερο θα λάβει χώρα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στη Λευκωσία μετά την έναρξη των συνομιλιών στις 11 Φεβρουαρίου και την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που προανήγγειλε κινήσεις της αμερικανικής διπλωματίας, πέραν του Κυπριακού και στα θέματα που άπτονται των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας για πακέτο ΜΟΕ, μεταξύ άλλων και για το Βαρώσι.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, για την ώρα δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι η πραγματοποίηση επίσκεψης στην Κύπρο. Η αμερικανική διπλωματία θα περιμένει να ξεκαθαρίσουν τα διαδικαστικά ζητήματα των συνομιλιών και να μπουν στην ουσία και στη συνέχεια να ξεδιπλώνουν τις κινήσεις τους.

Πρόεδρος Eurogroup: "μας εξέπληξε ευχάριστα η Κύπρος"
Του Παυλου Ξανθουλη

Καλύτερη από τις αρχικές προσδοκίες είναι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ανέφερε ο Πρόεδρος του Euroroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και παρέπεμψε στην τρίτη κατά σειρά θετική αξιολόγηση της Τρόικα.

Θετικό στίγμα για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας έδωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας για ακόμη μια φορά, ότι:

ΓΕΡΟΥΝ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ Προεδρος Eurogroup:«Η πορεία προσαρμογής ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις προβλέψεις των διεθνών δανειστών

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλούσε στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, απέφυγε και πάλι να αποκαλύψει ποιος πρότεινε το κούρεμα ασφαλισμένων καταθέσεων, κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου.

ΓΕΡΟΥΝ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ Προεδρος Eurogroup:«Ως εκ της θέσεώς μου δεν έχω δικαίωμα να αποκαλύψω ποιος και τι. Ηταν όντως σκληρή η απόφαση που επιβλήθηκε στην Κύπρο. Στηρίζουμε το αποτέλεσμα.»

Είπε επακριβώς ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ο οποίος χαρακτήρισε σκληρή την απόφαση που τελικά επιβλήθηκε στην Κύπρο, προσθέτοντας όμως ότι στηρίζει το αποτέλεσμα.

Κύκλοι του Eurogroup επισημαίνουν ότι η Τρόικα τηρεί στάση αναμονής στο μείζον ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η πολιτική απόφαση αναμένεται στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου, ενώ η εκταμίευση θα αποφασισθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας την 1η Απριλίου και θα λάβει χώρα μερικές μέρες αργότερα, νοουμένου ότι η Κύπρος θα έχει εγκρίνει τον νόμο πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Νέα εύσημα Ντέϊσελμπλουμ στην Κύπρο

Η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι σήμερα πολύ καλύτερη σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας σταθεροποιείται, επισήμανε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ.

Ο κ. Ντέϊσελμπλουμ που συμμετείχε στη συζήτηση για τη διερεύνηση του ρόλου της Τρόικας στις μνημονιακές χώρες, που πραγματοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκανε μια γενική τοποθέτηση, ενώ απάντησε και σε σειρά ερωτήσεων των ευρωβουλευτών.

Σχετικά με την Κύπρο, επισήμανε ότι μπορεί το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, όπως είπε, έχουν αναληφθεί σημαντικές προσπάθειες στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι από τις αξιολογήσεις της Τρόικας προκύπτει πως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη του αναμενομένου σε σχέση με εκείνη του 2013 (όταν αποφασίστηκε το πρόγραμμα), ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας σταθεροποιείται.

Απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή σχετικά με το ποιός είχε προτείνει την πρώτη απόφαση του Εurogroup, που απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη φορολόγηση των μικρών καταθετών, ο κ. Ντέϊσελμπλουμ υποστήριξε ότι ο ρόλος του δεν του επιτρέπει και δεν δικαιούται να αποκαλύψει ποιος και τι είπε σε εκείνη τη συνεδρίαση. «Εγινε μια πρόταση δεν προχώρησε και πολύ γρήγορα λήφθηκε μια άλλη απόφαση, επίσης πολύ σκληρή για την Κύπρο και τις τράπεζες της, εγώ στηρίζω το αποτέλεσμα και δεν αποκαλύπτω ποιος και τι, δεν έχω αυτό δικαίωμα», κατέληξε.

Σχετικά με την Ελλάδα ανέφερε ότι μπορεί ο δρόμος να είναι ακόμη μακρύς, ωστόσο, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικά τα επιτεύγματα, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τη Εurostat στο τέλος Απριλίου, το έλλειμμα τρεχουσών εξαλείφθηκε τα τελευταία τρία χρόνια και το χρέος θα αρχίσει από φέτος να μειώνεται

Ο κ. Ντέϊσελμπλουμ υπενθύμισε την απόφαση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012, η οποία ανέφερε πως αν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και τηρήσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος, τότε οι εταίροι της θα εξετάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. «Αυτό θα το δούμε στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου», είπε, ενώ για το κατά πόσο χρειάζεται νέο πρόγραμμα και τι μορφή θα έχει, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες αισιόδοξες φωνές στην Ελλάδα που λένε ότι δεν χρειαστεί νέο πρόγραμμα, μακάρι να είναι έτσι, θα δούμε και ανάλογα θα πράξουμε στο μέλλον, κατέληξε.

3 σχόλια:

 1. Σχετικά με την πρώτη είδηση: http://disdaimona.blogspot.com/2014/02/blog-post_21.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μαθαμε χθες το βραδυ απο δελτίο ειδησεων, πως οι επαφές της κυπριακής κυβέρνησης για τον Αγωγό μέσω Τουρκίας, γίνονται στο Προεδρικό, όπου ο Πρόεδρος συναντήθηκε κρυφά με Τούρκους επιχειρηματίες και αμερικανούς αντιπροσώπους της Noble.

  Τα πράγματα ειναι πάρα πολύ ξεκάθαρα, ο Αναστασιάδης θέλει να ξέρει τί θα πάρει πίσω ως "υποχωρησεις" στο Κυπριακό αφού ικανοποιησει την Τουρκία στην ενεργειακή της πολιτική.

  Το Φυσικό Αέριο - είναι ο λόγος, ο τρόπος και η ουσία της όλης διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

  Ούτε μετά τη λύση θα το δούμε, ούτε κατά την διάρκεια των διαπραγματευσεων θα το δούμε. Πρώτα θα το δούμε και κατόπιν θα οριστεί το πλαισιο λύσης.

  Εξάλλου γι αυτό άρχισαν και οι διαπραγματεύσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δυο σχόλια για το πρώτο άρθρο:

  1. "Σημειώνεται συναφώς ότι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν αρχίσει συζητήσεις με την Τουρκία για μεταφορά του φυσικού αερίου. Αυτές οι επαφές άρχισαν αμέσως μετά τη συμφωνία Αναστασιάδη- Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου, για έναρξη διαπραγματεύσεων."

  Yeah, right. Οι συνομιλίες για τον αγωγό είναι η ΑΙΤΙΑ της επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό, οπότε καθόλου "αμέσως μετά" δεν άρχισαν. "Αμέσως μετά" διέρρευσαν επισήμως, διότι είχε μπει ήδη το πολιτικό πλαίσιο που επιδιωκόταν.

  2. "Η κυπριακή Κυβέρνηση ξεκαθάρισε προς όλους τους συνομιλητές της ότι δεν συζητά ένα τέτοιο σενάριο πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Έχει υποδείξει προς τους ενδιαφερόμενους ότι με άλυτο το Κυπριακό δεν μπορεί καν να συζητείται ένα τέτοιο σενάριο."

  Εδώ λέγεται η αλήθεια, αλλά αντεστραμμένα. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση αν δεν λυθεί το Κυπριακό, είναι ότι η λύση του Κυπριακού (η συγκεκριμένη) είναι απόλυτα απαραίτητη για να ευοδωθεί το σχέδιο μεταφοράς του αερίου που θα κάνει την εξόρυξη πιο κερδοφόρα.

  Μεταμορφώνουμε και τον Ντάισελμπλουμ που πρωταγωνίστησε στο blitzkrieg του Eurogroup σε καλοσυνάτο φαν της Κύπρου, όλα καλά.


  ΑπάντησηΔιαγραφή