Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Μπροστά στις ευρωεκλογές


Είδαμε επίσης την ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 31 Ιανουαρίου του 2014 τα κόμματα του ΚΕΑ, όπου δραστηριοποιείται ηγετικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση εκείνη απέδιδαν την "κρίση" στην Ουκρανία στην άρνηση της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς να επικυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ και καλούσαν σε "επείγοντα μέτρα" που πρέπει να ληφθούν, μεταξύ άλλων, και από την ΕΕ.


Και πράγματι, η ΕΕ, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, τα έλαβε τα "μέτρα." Μια σειρά καθαρά φασιστικών μέτρων νομιμοποίησης και πολιτικής ανταμοιβής του ναζισμού και κήρυξης του κομμουνισμού σε παρανομία έχουν, σύμφωνα με τα ίδια τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινωθεί από την "κυβέρνηση" που αναδείχθηκε μέσα απ' το ευρω-νατοϊκό πραξικόπημα.

Και το ΚΕΑ; Η σιωπή του είναι τόσο εκκωφαντική που ο ιστότοπος της Αριστερής Πλατφόρμας "Ίσκρα" προβαίνει στο γελοίο μέσο να δημοσιεύσει, ως απόκριση, την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας η οποία είναι ρητά εχθρική προς το ΚΕΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ, προδίδοντας για άλλη μια φορά το γεγονός ότι εκεί που την συμφέρει, η Αριστερή Πλατφόρμα προσποιείται πως ανήκει σε άλλο κόμμα -- σε κόμμα που συκοφαντεί και λοιδωρεί με κάθε ευκαιρία.

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση ενόψει ευρωεκλογών. Ας το θέσουμε έτσι: Αν θέλετε σιωπή και ανοχή (αν όχι και διακριτική στήριξη) στον φασισμό, ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλετε να διασώσετε κάτι απ' την ανθρώπινη αξιοπρέπειά σας, ο δρόμος είναι ένας και είναι ξεκάθαρος: με τους διωκόμενους στη μια χώρα μετά την άλλη κομμουνιστές. Με το ΚΚΕ, που σέρνεται καθημερινά στα δικαστήρια για τους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες που δίνει. Με την εργατική τάξη, που αντιστέκεται στην φασιστική λαίλαπα των αστών, στο ματοκύλισμα μιας σειράς χωρών, στην αναγκαστική προσφυγιά, στον οικονομικό βιασμό των λαϊκών στρωμάτων.

Τιμωρήστε όσους απεργάζονται ένα μέλλον οικονομικής βίας και πολιτικής καταστολής για σας και τα παιδιά σας. Τιμωρήστε όσους τους ανέχονται και τους πριμοδοτούν θεσμικά, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, το σύνολο των ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων απέναντι στα οποία στέκεται με καθαρό το μέτωπο το ΚΚΕ. Μπείτε στον αγώνα για τη σωτηρία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, για την πραγματική δημοκρατία και ειρήνη, για την πραγματική "Ευρώπη των λαών." Στον αγώνα για την αποδέσμευση από τον λάκκο λεόντων που μπροστά στα μάτια σας αποκαλύπτεται πως είναι η ΕΕ, για αποδέσμευση απ' το ΝΑΤΟ και τους οργανισμούς των ιμπεριαλιστών, στον αγώνα για τον σοσιαλισμό, τη μοναδική ασπίδα απέναντι στον φασιστικό και ιμπεριαλιστικό όλεθρο που σπέρνει η ιμπεριαλιστική Δύση στην οποία υποκλίνονται οι Σαμαράδες, οι Βενιζέλοι, οι Τσίπρες και οι ομόλογοί τους σ' όλη την Ευρώπη. 

Ξέρετε πως οι κομμουνιστές σας προειδοποίησαν για όλα τα κεντρικά ζητήματα της επικίνδυνης εποχής μας από πολύ νωρίς, και πως δεν παλινδρομούν κωμικά ανάμεσα σε αντιφάσεις σπέρνοντας, τελικά, τη σύγχυση και παραλύοντας την πολιτική συνειδητότητα για το τι συμβαίνει και τι προμηνύει αυτό που συμβαίνει. Μιλούν καθαρά και βάζουν τα δάχτυλα στην πληγή, στις αιτίες που ο κόσμος κατρακυλάει γοργά στον όλεθρο.

Ακούστε τους επιτέλους για μια φορά. Πριν είναι πολύ αργά.

9 σχόλια:

 1. καθημερινά στα δικαστήρια για τους λαϊκούς και εργατικούς κανόνες
  Διορθωσε Αντωνη ....κανονες - αγωνες
  ΤΕΛΕΙΟ ΑΡΘΡΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σεχτάρ ο Τρομερός27 Φεβρουαρίου 2014 - 12:13 π.μ.

  Θαρρώ είναι άλλο η
  "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους"
  http://leninreloaded.blogspot.gr/p/blog-page_1.html
  και ξεχωριστή, πλατύτερη, κίνηση η
  "Κοινή ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την Ουκρανία".
  Στην πρώτη, που έχει πιο μακροπρόθεσμες, ριζικότερες και πιο δεσμευτικές προοπτικές, είναι μάλλον ηχηρή η απουσία των ΚΚΡΟ και Γερμανικού ΚΚ, (που όμως εμφανίζονται, ευτυχώς, τουλάχιστον στην δεύτερη). Για το ΚΚΡΟ δεν έπεσα κι από τα σύννεφα, αλλά με έχει εντυπωσιάσει η απουσία του ΓΚΚ. Ημουνα και μέλος του κανά-δυό χρόνια, και δεν αντιστοιχεί αυτό με την εικόνα που είχα κρατήσει.
  Θα προλάβει να ανασυνταχθεί το κ. κίνημα;
  Εδώ μας θέλω, κάβουρες....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ιδρυτική διακήρυξη της Πρωτοβουλίας υπογράφεται από 30 κόμματα. Η Κοινή Ανακοίνωση από 21. Συνεπώς δεν βλέπω γιατί αποκαλείς τη δεύτερη "πλατύτερη". Μέχρι τώρα, πλατύτερη είναι η πρώτη.

   Από κει και πέρα, σαφώς και οι 21 που υπέγραψαν για Ουκρανία δεν είναι ταυτόσημη ομάδα με την Πρωτοβουλία, ωστόσο η Πρωτοβουλία είναι, ας το πούμε, ο οργανωτικός πυρήνας απ' τον οποίο προήλθε το τωρινό κείμενο. Για τέτοιους σκοπούς πήρε το ΚΚΕ την πρωτοβουλία να την ιδρύσει άλλωστε, για να μπορούν να συντονιστούν γρηγορότερα οι αντιδράσεις σε γεγονότα όπως αυτό που προέκυψε.

   Τέλος, αν με το ΓΚΚ εννοείς το Γαλλίας εκπλήσσομαι που εκπλήσσεσαι, καθώς, και όπως έχουμε πολλές φορές συζητήσει εδώ, αποτελεί οίκο ανοχής του Τσίπρα και του ΚΕΑ. Με μια μικρή μειοψηφία διαφωνούντων.

   Διαγραφή
  2. Βρίσκω άκρως θετικό ότι το ΓΚΚ συμμετέχει και μάλιστα συνέταξε αυτήν την ανακοίνωση μαζί με το ΚΚΕ. Μακάρι να υποδηλώνει ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση ένταξης στην "Πρωτοβουλία".
   Το ΓΚΚ ήταν προσκεκλημένο να συμμετάσχει, ωστόσο δεν υπέγραψε το ιδρυτικό κείμενο. Το πρόβλημα είναι ότι διατηρεί την ισχύ της μια δεξιά οπορτουνιστική (ευτυχώς πλέον) μειοψηφία στο εσωτερικό του, με την οποία διστάζουν ακόμα προφανώς να συγκρουστούν ανοιχτά. Ελπίζω όμως ότι είναι απλά θέμα χρόνου και ότι η ύπαρξη και δράση της "Πρωτοβουλίας" θα ασκήσει πίεση και στο ΓΚΚ. Δεν θα μπορούν να στέκονται για πολύ ακόμα σε δύο βάρκες.

   Διαγραφή
 3. Σεχτάρ ο Τρομερός27 Φεβρουαρίου 2014 - 1:24 π.μ.

  Οχι, για το Γερμανικό ΚΚ μιλάω.
  Στην ορολογία του κ.κ., τουλάχιστον, όπως το γνώρισα, πλατειά είναι μια κίνηση όταν από τους στόχους, που θέτει, απευθύνεται σε ευρύτερες δυνάμεις. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι στόχοι είναι εξειδικευμένοι-συγκεκριμένοι και οριοθετημένοι, ει δυνατόν και χρονικά. Πλατειές κινήσεις αναπτύσσονται συνήθως γύρω από άμεσα προβλήματα, κατανοητά από μεγάλες μάζες λαού. Ενα τέτοιο είναι και η απόκρουση του Φασισμού, που καλεί η "Κοινή ανακοίνωση...", κι ας έχει έντονη πολιτική χροιά - πλατύ κίνημα δεν σημαίνει απολίτικο κίνημα υποχρεωτικά. Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, (η και συλλογικότητα, με τις προϋποθέσεις, που προδιαγράφει), που δεν ανέχεται τον Φασισμό, ακόμη και σε εκείνους, που παρασύρονται από τον Φασισμό, ενάντια στα συμφέροντά τους.
  Η "Πρωτοβουλία...κλπ" "απευθύνεται πρωτίστως στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των χωρών της ΕΕ, είναι επίσης ανοικτή σε Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των χωρών που δεν είναι μέλη ή είναι συνδεδεμένα μέλη της ΕΕ." Και μέχρις εκεί. Δεν απευθύνεται παρά μόνο στον στενό κύκλο των κομμάτων, που αυτοπροσδιορίζονται ξεκάθαρα σαν κόμματα της Εργατικής Τάξης. Δεν απευθύνεται π.χ. σε απροσδιόριστους "σοσιαλιστές", κλπ. ούτε σε αστικά κόμματα.
  Σύμφωνα με τα παραπάνω, περιμένω η κοινή ανακοίνωση να υπογραφτεί από περίπου 80-100 κόμματα, αλλά, όπως το καταλαβαίνω εγώ, το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό, είναι θέμα περιεχομένου και προγράμματος.
  Αυτά, για το τι εννοώ λέγοντας "πλατειά", για να μην παρεξηγούμαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οπωσδήποτε, το εύρος απεύθυνσης της Κοινής Δήλωσης ξεπερνά τα όρια της Ευρώπης. Έτσι, βλέπουμε στους 21 το ΚΚ του Μπαχρείν. Ωστόσο, πέρα απ' το γεγονός ότι ως τώρα είναι λιγότερα τα κόμματα που την υπογράφουν απ αυτά της Πρωτοβουλίας, διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις για το αν αναμένεται να την υπογράψουν μη κομμουνιστικά κόμματα. Ονομάζεται "Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων", άρα διατηρεί τους ίδιους ακριβώς πολιτικούς όρους αυτοπροσδιορισμού της "Πρωτοβουλίας."

   Διαγραφή
 4. Σεχτάρ ο Τρομερός27 Φεβρουαρίου 2014 - 1:42 π.μ.

  Α, και όσον αφορά την προέλευση της "Κοινής ανακοίνωσης....", νομίζω ότι ξεκαθαρίζεται ρητά στην εισαγωγή της: "συντάχθηκε από το ΚΚΕ και το Γερμανικό ΚΚ". Προφανώς, πιστεύω κι εγώ, το ΚΚΕ ενεργεί με σύμφωνη γνώμη της Πρωτοβουλίας, αλλά θα υπάρχουν λόγοι, που επιλέξαν να το παρουσιάσουν έτσι. Ισως φανούν στην πορεία.
  Διεργασίες....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θυμίζω ότι εκτός από την "Πρωτοβουλία" των 30, το ΚΚΕ συμμετέχει και σε ευρύτερο συνασπισμό --παγκόσμιο-- ΚΚ και εργ. κομμάτων. Πιθανόν, όπως το βλέπω, με πυρήνα την Πρωτοβουλία, να προσπαθεί να συντονίσει και να εντάξει στην ανακοίνωση και κόμματα του ευρύτερου συνασπισμού, που συναντήθηκε τον Νοέμβρη στη Λισαβόνα, με αρκετά πάντως προβλήματα διαφορών απόψεων. Θυμίζω την σχετική αναφορά του σ. Ελισσαίου Βαγενά: http://leninreloaded.blogspot.com/2013/11/blog-post_7499.html

   Διαγραφή
 5. Ενοπλοι αγνώστων λοιπόν στοιχείων και αιτημάτων κατέλαβαν την βουλή της Κριμαίας
  http://www.skai.gr/news/world/article/252887/enoploi-katelavan-ti-vouli-tis-krimaias-stin-oukrania/
  http://rt.com/news/kiev-clashes-rioters-police-571/

  ΑπάντησηΔιαγραφή