Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Αποκαλυπτική η συνέντευξη Σκουρλέτη στον Πορτοσάλτε

Είναι γνωστό από χθες ότι ο γραμματέας του κόμματος και ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πουλάκης, πηγαίνουν πάνω στην Κοζάνη για να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει εκεί με την υποψηφιότητα Καρυπίδη.

- Δεν τα ξέρατε αυτά;

Αν, λοιπόν, αντιληφθούμε ότι οι απόψεις οι οποίες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τις εννοεί ο κ. Καρυπίδης, όχι μόνο συνεργαζόμενος δεν μπορεί να είναι, αλλά ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο δεν μπορεί να περάσει.Ο δικός μας αντιμνημονιακός αγώνας έχει χαρακτηριστικά. Εμείς καταθέτουμε, διαμορφώνουμε καθημερινά κι έχουμε παρουσιάσει και στον ελληνικό λαό και μια εναλλακτική πρόταση, η οποία έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι λοιπόν μια αριστερή ριζοσπαστική αμφισβήτηση των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών.

- .. Και εδώ έρχονται λοιπόν πολλοί να πουν ότι κάποιες εκ των επιλογών οι συνεργαζόμενοι, όπως ο κ. Βουδούρης είναι στη λογική αντιμνημονιακός κι όποιος νάναι προκειμένου να απλωθείτε οπορτουνιστικά και να πιάσετε ότι μπορείτε προκειμένου να έρθετε στην εξουσία. Αυτό σας εγκαλούν.

Ο κ. Βουδούρης έχει μια συγκεκριμένη πολιτική διαδρομή τα τελευταία χρόνια. Δύο φορές έχει διαγραφεί από τα κόμματα που ήταν κάνοντας κριτική στις ασκούμενες πολιτικές σε καιρό μνημονίου. Εάν λοιπόν, και σας λέω ξεκάθαρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί με ανθρώπους οι οποίοι σήμερα εκπέμπουν ένα τέτοιο πολιτικό στίγμα, τότε θα έλεγα ότι θα είχε μια στενή αντίληψη συμμαχιών. Εμείς δεν την έχουμε.

- Φαντάζομαι, υποψήφιος, όταν μάλιστα υπάρχει μια τέτοια επιδίωξη, δεν γίνεται ο πρώτος που περνάει απ΄ έξω και λέει α, τον ξέρω, είναι καλό παιδί.. για να τον ακούσουμε. Εδώ βλέπω ότι δεν έχετε δει τα στοιχειώδη για τον κ. Καριπίδη. Μήπως εκτίθεστε με όλα αυτά;

Εδώ υπάρχουν υπουργοί, για τους οποίους ξέρουμε όχι μόνο τα στοιχειώδη, αλλά όλο το βίο και την πολιτεία τους και είναι πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν θητεύσει σε ακροδεξιές οργανώσεις, έχουν μιλήσει ενάντια στους Εβραίους και χαρακτηρίζονται από ρατσιστικές απόψεις. Κι έχουν μιλήσει μάλιστα και πολλοί απ΄ αυτούς, συνεργάτες του πρωθυπουργού, και για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Όχι εμείς που δεν ξέραμε. Αλλά εν πάση περιπτώσει, σημασία έχει να έχεις το θάρρος, όταν ανακαλύπτεις την πραγματικότητα να τη διορθώνεις. Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία. Κι αυτό πρέπει να επαινέσετε αυτή τη στιγμή.

Οι αντιρρήσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα μας –εγώ τις καταλαβαίνω- είναι κατατεθειμένες και αφορούν, όπως σας έλεγα και πριν, μια διαφορετική αντίληψη για το εύρος των συμμαχιών. Εμείς θεωρούμε, κι αυτό έχουμε αποφασίσει και στα συνέδριά μας και αυτή είναι η πολιτική μας όλο το τελευταίο διάστημα, είναι η πολιτική η οποία γιγάντωσε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική αντίληψη συμμαχιών που δεν απευθύνεται μόνο στο χώρο της παραδοσιακής ιστορικής αριστεράς. Δεν είναι αυτή τη στιγμή τέτοια η ιστορική συγκυρία ώστε το πρόταγμα να είναι να συνεργαστούμε μόνο με ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να ομνύουν στο όνομα της αριστεράς. Θέλουμε να βρεθούμε στο πλάι και με ανθρώπους που χάνουν το σπίτι τους, που χάνουν την επιχείρησή τους, που δεν έχουν δουλειά, που δεν έχουν πού την κεφαλή κλίνε ..

- Άρα διεύρυνση και προς ΠΑΣΟΚ και προς τον χώρο τον συντηρητικό.. Αυτό αναζητήσατε…

Η διεύρυνση προς την κοινωνία, τους δοκιμαζόμενους ανθρώπους έχει συμβεί. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για συγκεκριμένες πολιτικές συνεργασίες στην κεντρική πολιτική σκηνή με κάποια πρόσωπα τα οποία μπορεί να σηματοδοτήσουν αυτό που εκ των πραγμάτων συμβαίνει. Πότε το πετυχαίνουμε με τον καλύτερο τρόπο, πότε με λιγότερο καλό, πότε κάνουμε και λάθη. Αυτά συμβαίνουν. Σημασία έχει να κάνεις πράγματα. Αν δεν κάνεις πράγματα, δεν κάνεις και λάθη..

- Δηλαδή και με τον κ. Καμένο δηλαδή μεθαύριο, μετεκλογικά;

Ο κ. Καμένος στο τόξο των πολιτικών δυνάμεων που σας ανέφερα δεν νομίζω ότι συμπεριλαμβάνεται..

- Να σας βάλω δύο ηχητικά να ακούσουμε.. Τον κ. Μηλιό και τον κ. Τόλιο τι είχαν πει εδώ στον ΣΚΑΊ στην τηλεόραση… Είπε λοιπόν ο κ. Μηλιός στον κ. Ευαγγελάτο ..»Το μνημόνιο είναι ένα συνοδευτικό κείμενο που αναφέρεται σε συγκεκριμένους στόχους. Ο βασικός στόχος λοιπόν είναι να υπάρχει δημοσιονομική σταθεροποίηση. Δηλαδή να μην έχουμε ελλείμματα, αντίθετα να έχουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να έχουμε και πρωτογενή πλεονάσματα.» Αυτά λέει ο κ. Μηλιός. Τώρα να ακούσουμε τι λέει ο κ. Τόλιος, πάλι εδώ στην τηλεόραση του ΣΚΑΊ. ‘Είπαμε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Δεν γίνεται αλλιώς. – Μόνοι μας;… Βεβαίως μόνοι μας. Γιατί οι Γερμανοί θα περιμέναμε να μας το πούνε….. Επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ της λογικής πάση θυσίας στην ευρωζώνη, δεν θα κάνουμε θυσίες για το ευρώ…- Δηλαδή αν σημάνει η μονομερής ενέργεια έξοδο από την ευρωζώνη δεν μας πειράζει… Θα το αντιμετωπίσουμε. Γιατί ο ελληνικός λαός είναι στον τοίχο. Τι μου κουνάς έτσι το κουρέλι το ευρώ.. που όλη η ευρωζώνη είναι μια κουρελού, που ο ένας λαός μετά τον άλλον μπαίνει σε χημειοθεραπεία και μου το φέρνεις αυτό για θεραπεία…. Εμείς είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Δεν θα αμφισβητήσουμε την πληρωμή αυτού του χρέους. Εάν μας πουν, μας εκβιάσουν κ.λπ., θα πούμε όχι. Ό,τι θέλουν ας κάνουν… - Και θα φύγουμε… Όχι. Ό,τι θέλουν ας κάνουν. Θα κάνουμε στάση πληρωμών. Ό,τι θέλουν ας κάνουν.»….

- Η ερώτηση είναι η εξής σ΄ αυτές τις δύο τοποθετήσεις, οι οποίες σεβαστές και οι δύο. Ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ μεθαύριο τι πρέπει να περιμένει από μια κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη, είτε με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.. Τι περιμένει από τις δύο θέσεις;…

Ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι πλέον γνωρίζει τους σαφείς προσανατολισμούς και τη συγκεκριμένη προσέγγιση γύρω από το θέμα του χρέους και του μνημονίου που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και την έχει παρουσιάσει και στις προηγούμενες εκλογές και την υπερασπίζεται με μια συνέπεια όλο το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί, αγωνίζεται για την καταγγελία, για την ακύρωση του μνημονίου, για την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών σχέσεων, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Αυτό είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της δικιάς μας πολιτικής. Υπάρχουν κι άλλοι, για την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, για βαθιές αλλαγές στην ίδια τη λειτουργία του δημοσίου…

- Με την οδό που επιλέγει ο κ. Τόλιος ή με την οδό που επιλέγει ο κ. Μηλιός;

Είναι γνωστό -κι αυτό ξέρετε είναι το διαφορετικό παράδειγμα πολιτικής δράσης και λειτουργίας που δίνουμε- ότι καθιστούμε κοινωνούς, όχι μόνο τους δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ της αριστεράς, αλλά και τους φίλους μας και τον ελληνικό λαό και διαφορετικών προσεγγίσεων. Η άποψη του κόμματός μας είναι αυτή που σας είπα πριν από λίγο, είναι συλλογικά και δημοκρατικά διαμορφωμένη.

- Ο κ. Τσίπρας κατεβαίνει στην Ευρώπη ως υποψήφιος της αριστεράς. Είναι υποχρεωμένος –το καταλαβαίνω- να έχει μια διατύπωση στο λόγο του, η οποία θα είναι επιθετική προς τους άλλους αντιπάλους, είτε είναι προς τη δεξιά, είτε προς τη σοσιαλδημοκρατία. Δημιουργεί, κατά την άποψή σας, μια αντίφαση, εάν στο μέλλον χρειαστεί να διαχειριστεί τα ζητήματα της Ελλάδας έχοντας απέναντι του συνομιλητές είτε σοσιαλδημοκράτες, είτε δεξιούς ή κεντροδεξιούς; Υπάρχει αντίφαση ή όχι νομίζετε;…

Στην αρένα της πολιτικής, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής αντιπαράθεσης νομίζω ότι είναι απόλυτα αποδεκτό μ΄ αυτούς που έχεις μια διαφορετική άποψη να διασταυρώνεις τα ξίφη σου.

- Εάν χρειαστεί να συνεργαστείς μαζί τους;…

Μα τι να συνεργαστείς; Όταν καταθέτεις εναλλακτικά σχέδια… Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν δυο εναλλακτικά σχέδια. Αυτό της κας Μέρκελ που εδώ το εκφράζει ο κ. Σαμαράς και είδαμε πού έχει οδηγήσει το καράβι.. Στα βράχια κυριολεκτικά… Και από την άλλη είναι το σχέδιο για μια άλλη Ευρώπη… της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης…

- Η ερώτησή μου είναι η εξής.. Για να σας βοηθήσω… Εάν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη..

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι…

- Θα την αλλάξουμε την Ευρώπη.. Αυτό μου λέτε δηλαδή…

Αλίμονο κι αν πιστεύαμε ότι η ιστορία έχει σταματήσει. Μπορεί οι άνθρωποι να ζήσουν μακριά από τις ανάγκες τους.. Να μην υπάρχει πρόσβαση στην παιδεία, στην υγεία;…

- Οφείλω να σκεφτώ το ενδεχόμενο να μην μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και να έχουμε τους σοσιαλδημοκράτες, όπως τον συνέταιρο της κας Μέρκελ στη Γερμανία, τον κ. Γκάμπριελ, που λέει αυτές τις απόψεις, να έχουμε τους δεξιούς, κεντροδεξιούς, όπως Σόιμπλε, Μέρκελ, να τους έχουμε απέναντί μας. Αυτό λέω.

Και στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ζούμε με κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν θα σηκωθούμε να φύγουμε. Να αλλάξουμε την Ελλάδα θέλουμε. Εδώ θα ‘μαστε.

- Συνεπώς θα συνεργαστούμε μαζί τους, αν πρέπει να συνεργαστούμε.

Εξαρτάται τι εννοείτε. Αν εννοείτε να καθίσουμε σ΄ ένα τραπέζι και να καταθέσουμε τις δικές μας απόψεις, βεβαίως θα το κάνουμε. Έτσι γίνεται στα δομημένα κράτη και στις σύγχρονες δημοκρατίες. Σημασία έχει να σεβόμαστε τη δημοκρατία και να μην την ακυρώνουμε. Ένα από τα προβλήματα σήμερα της εποχής που ζούμε, δεν είναι μόνο οι ακραίες πολιτικές λιτότητας, αλλά η ίδια η συρρίκνωση και το χτύπημα της δημοκρατίας.

9 σχόλια:

 1. http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15171:2014-02-05-15-32-47&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278

  Βάλε καμιά αλοιφή να ξεφουσκώσει ο σβέρκος σου απ' τη φάπα, ρε μπαγλαμά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. το ηχητικο ειναι ακομα πιο ξεκαρδιστικο http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=246667

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 29 Ιουνιου του 1979 με 193 ψήφους υπέρ (Νέα Δημοκρατία, ΚΟΔΗΣΟ, ΕΔΗΚ, ΕΔΑ, «ΚΚΕ εσωτερικού», ανεξάρτητοι), τρεις βουλευτές να δηλώνουν «παρών» και 93 αποχές (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει τη συνθήκη ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ.

  Ιουλιος του 1992 με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Πολιτικής Ανοιξης (κόμμα που είχε ιδρύσει ο Αντ. Σαμαράς, σημερινός αρχηγός της ΝΔ που είχε αποχωρήσει το 1991 από τη ΝΔ, αλλά επανήλθε) και του Συνασπισμού ψηφηστηκε στη βουλη η συνθηκη του Μααστριχτ. Κατά της Συνθήκης ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

  Γεναρης του 2013 ομιλια του Αλεξη Τσιπρα στο Ινστιτουτο Brookings στις Η.Π.Α. : ...)Οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας, αν έρθει στην κυβέρνηση, θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη, θα διακόψει τους δεσμούς της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα. Αυτό είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μου, δε θέλει τίποτα από αυτά. Ήμασταν πάντα, και πάντα θα παραμείνουμε, ένα ευρωπαϊκό κόμμα.(...)
  συμπληρωση δικη μου: και καπιταλιστικο κομμα
  Ετσι, για την ιστορια

  ρεδ αλερτ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι καημένοι... δεν γνώριζαν... δείτε εδώ τι δεν γνώριζαν... από συζήτηση μελών του συριζα στην Κοζάνη, στο facebook...

  https://www.facebook.com/alexislios/posts/786313004715860?stream_ref=10

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Rocean:
   Δώσε ένα screenshot γιατί δεν έχω facebook, και θέλω να το κάνω ανάρτηση.

   Διαγραφή
  2. Είναι ολόκληρο thread... δεν βγαίνει screenshot... Φτιάξε ένα fake account στο fb, να μπορείς να βλέπεις τουλάχιστον κάτι τέτοια...

   Διαγραφή
  3. @Rocean:
   Δεν θέλω να μπλέξω και με το φατσοβιβλίο, ευχαριστώ πάντως.
   Αν έχει fb ο Αντώνης ή κάποιος άλλος και μπορεί να κάνει την σχετική ανάρτηση, πιστεύω θα είχε σημασία γιατί πλέον όλοι μιλάνε για "λάθος" και για "αβλεψία" (λες και είναι δυνατόν να επιλέξεις ωε υποψήφιο κάποιον που δεν το ξέρεις. Λες και το όνομα του το βρήκαν τυχαία στον τηλεφωνικό κατάλογο)....

   Διαγραφή
 5. Η πλάκα είναι ότι ο βαξεβάνης αυτό το χαρακτηρίζει αυστηρό μήνυμα....
  http://www.koutipandoras.gr/article/106122/es-ayrion-ta-spoydaia-gia-karypidi-aystiro-minyma-skoyrleti

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι όπως η "σφοδρή αντιπαράθεση" μεταξύ κυβέρνησης-ΣΥΡΙZA που ακούς στα κανάλια και πλέον είσαι σίγουρος ότι θα ακούσεις μαλακίες και τρολλιές εκατέρωθεν...

   Διαγραφή